tiistai 13. marraskuuta 2018

"Vaaleja" ja propagandaa


Venäläisjoukkojen miehittämässä osassa Itä-Ukrainaa järjestettiin 11. marraskuuta 2018 lännessä laajaalti tuomitut, Ukrainan lakien vastaiset sekä Minsk II-sopimusta rikkovat vaalit. Virallinen Suomi, ulkoministeriön twittertilillä, otti kantaa vaaleihin viime perjantaina, Suomi antaa tukensa Ukrainan suvereniteetille eikä tule hyväksymään äänestystä. (1 ja 2)

Länsimaiden kanta on selkeän tuomitseva, sen sijaan Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla sekä Venäjällä vaaleilla on ainakin kahdet kasvot, propagandan luomat sekä alueella vallitseva todellisuus, tästä kaikesta seuraavaksi.


"Vaalien" todellisuus.


















Miehitettyjen alueiden, kuin myös venäläisten propagandamedioiden ja Venäjän valtionmedioiden, joiden rooli on myös hyvin propagandistinen, kautta on pyritty välittämään kuvaa "vaaleista", jotka on toteutettu oikeudenmukaisesti ja kansainvälisten "tarkkailijoiden" valvonnassa, ja että vaalit olivat lailliset. Medioissa on korostettu kansainvälisten "tarkkailijoiden" määrää ja monikansallisuutta, on kuitenkin jätetty mainitsematta tärkein, "tarkkailijat" eivät todellisuudessa ole valtioidensa tai kansainvälisten organisaatioiden edustajia, he ovat paikallisten "viranomaisten" tahi Venäjän - eräissä tapauksissa kyse on yhdestä ja samasta asiasta - paikalle kutsumia ja henkilöinä Venäjän hallinnolle lojaaleja eli antavat lausuntoja, joita Venäjä tarvitsee pönkittääkseen omaa tarinaansa. Venäjälle "vaalitarkkailijat" toimivat vaalien eräänlaisina laillistajina, synnyttävät illuusiota laillisesta prosessista. 

Itävallasta paikalla oli muun muassa Patrick Poppel, Kreml-myönteisestä Suvorov Instituutista Wienistä. Poppel on myös toiminut "tarkkailijana" Venäjän miehittämällä Krimillä presidentinvaalien aikaan viime maaliskuussa (v. 2018). Unkarilaisen Jobbikin Tamas G. Samu toimi "vaalitarkkailijana" Luhanskin alueella. Puolueena Jobbik ei viime vuosina ole ollut niin näkyvästi Kreml-myönteinen kuin on totuttu, joten Samun toimiminen "vaalitarkkailijana" herättää kysymyksiä.

Moni "vaalitarkkailija" Samun ohella on ideologisesti laitaoikealla/ äärioikealla, kuten AfD:n Gunnar Norbert Lindemann (Saksa) ja Italiassa hallitusvastuussa olevan Lega Nordin Palmarino Zoccatelli. (3) Mutta on myös syytä huomioida, että nämä teatterivaalit keräsivät "tarkkailijoita" myös vasemmistosta, kuten saksalaisen Die Linken Andreas Maurerin ja samaisen puolueen Artur Leierin. 

Kuva Johan Bäckmanin Facebook-tili. 




















Suomesta Itä-Ukrainan miehitetyille alueille "vaalitarkkailijoiksi" saapui Johan Bäckman, Jarmo Ekman, Jon Hellvig - kaikki laittomasti Venäjän miehittämän rajan kautta syyllistyen näin valtiorajarikokseen ja Ukrainan lakien rikkomiseen. "Tarkkailijana" toiminut Janus Putkonen asuu miehitetyllä alueella pysyvästi. Aiemmin hän asui Donetskissa, toimien, nyt jo alas ajetun, propagandistisen DONi Newsin "päätoimittajana". Nyt Putkonen asuu ja vaikuttaa Luhanskin puolella.

Lähteideni mukaan alueella oli myös viides suomalainen "vaalitarkkailijana" - entinen diplomaatti, ja laittomasti alueella hänkin.

Suomalaisista ainakin Johan Bäckman ja Jarmo Ekman ovat toimineet aiemminkin "vaalitarkkailijoina" Itä-Ukrainassa Venäjän järjestämissä vaaleissa, Bäckman on myös toiminut Venäjän miehittämällä Krimillä "vaalitarkkailijana" maaliskuussa 2018 ja niemimaalla maaliskuussa 2014 järjestetyn "kansanäänestyksen" "tarkkailijana". (4) Putkonen on vastaavasti aiemmin toiminut "median" edustajana levittäessään DONi Newsin kautta "uutisia" maailmalle.

Aiemmin muitakin suomalaisia on toiminut "vaalitarkkailijoina" Venäjän miehittämillä alueella, syksyllä 2016 järjestetyissä "aluevaaleissa" Bäckmanin ja Ekmanin ohella alueella propagandatehtävissä työskennellyt Jaana-Marika Kurtti toimi "vaalitarkkailijana" kuin myös Prizrak prikaatiin kuuluva militantti Petri Viljakainen. Tietääkseni Kurtti on toiminut "vaalitarkkailijana" myös Transnistrian alueella, joka Venäjän tuella ja joukkojen avulla erottautui Moldovasta 90-luvun alkupuolella, ja jossa on edelleen - sopimusten vastaisia - venäläisjoukkoja.

Propaganda on pyrkinyt luomaan kuvaa vapaista vaaleista, todellisuus on kuitenkin muuta. Käytännössä "vaalien" ehdokasasettelu oli hyvin rajattu, näissä laittomissa vaaleissa ei ollut mahdollisuutta äänestää kuin hyväksytyistä ehdokkaista, joita yhdisti samanmoinen suhtautuminen Venäjään ja alueeseen. Mitään todellista oppositiota ei ollut, kuten ei ole todellisen opposition edustajia Venäjälläkään esim. duuman vaaleissa. Alueen asukkaita on myös painostettu äänestämään vaaleissa. (5) Uhkailun ja painostamisen ohella osassa "äänestyspaikkoja" oli tarjolla ruokaa (ilmaiseksi tai hyvin halpaan hintaan) sekä erilaista ohjelmaa. Leipää ja sirkushuveja siis...


Kasviksia äänestäjille...



...tai lämmintä kättä.



















Luhanskin alueella on viranomaisilmoitusten mukaan käynyt antamassa "äänensä" yli 70% äänestysikäisistä. Lukema voi pitää paikkansa tai olla täyttä potaskaa, veikkaan jälkimmäistä äänestäjien lahjonnasta ja uhkailusta huolimatta. Lukema liene vedetty hatusta...

Sunnuntain puolella ("vaalipäivänä") saimme viestiä Donetskista, viestien mukaan ihmisiä oli aamupäivällä hyvin vähän liikkeellä, monessa "äänestyspaikassa" oli vain muutamia ihmisiä antamassa äänensä. Toisaalta saamieni viestien mukaan ainakin eräällä "äänestyspaikalla" oli enemmän ihmisiä - jonoiksi saakka, mikä käy yksiin aiemmissa "vaaleissa" tehtyjen havaintojen kanssa. Aiemmissa "vaaleissa" on ollut "äänestyspaikoja" joille on tuotu asukkaita "äänestämään", jotta saatiin kuvia jonottavista "äänestäjistä". Jo ennen vaaleja sain omilta tutuiltani sen suuntaista viestiä, ettei "äänestämisessä" ole järkeä, että vaalit ovat yhtä teatteria, että ei jaksa nähdä vaivaa mennä "äänestämään".

Näiltä "suomalaistarkkailijoilta" sopii kysyä, jotta oliko kaalisoppa hyvää? Tuliko maha täyteen?

Marko


1. https://twitter.com/Ulkoministerio/status/1060805502739845120
2. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005897030.html
3.  Anton Shekhovtsov Facebook-tili.
4. https://vartiopaikalla.blogspot.com/2018/03/johan-backman-vaalitarkkailijana.html
5.  https://www.osce.org/special-monitoring-mission-to-ukraine/402713 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.