tiistai 13. maaliskuuta 2018

Johan Bäckman ”vaalitarkkailijana”


Aiemmin liikkui vahvistamattomia tietoja siitä, että Venäjän presidentinhallinnon alaiselle ajatushautomo RISS:lle (eli RISI:lle) työskentelevä Johan Bäckman toimii Venäjän tulevissa ”presidentinvaaleissa” ”vaalitarkkailijana”.

Maaliskuun 11. 2018 julkaistussa tiedotteessa Suomalais-venäläinen yhdistys RUFI vahvistaa Johan Bäckmanin toimivan Venäjän tulevissa ”presidentinvaaleissa” ”vaalitarkkailijana” Venäjän miehittämän Krimin niemimaan alueella. Niemimaalle Bäckman näyttää jo Facebook päivitystensä perusteella saapuneen.

Kuvakaappaus RuFin tiedotteesta, jossa ilmoitetaan Johan Bäckmanin ”vaalitarkkailijatehtävästä” miehitetyllä Krimillä.


Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta jolloin Johan Bäckman toimii ”vaalitarkkailijana” Venäjällä tai Ukrainalta miehitetyillä alueilla, kuten Krimin niemimaalla tai Itä-Ukrainan ”kansantasavalloissa”.

Kevättalvella 2014 Johan Bäckman toimi ”vaalitarkkailijana” Krimin niemimaan ”kansanäänestyksessä”, jolloin hän antoi laajalti levinneitä lausuntoja venäläismedioille – medioiden seuraajille ei tehty selväksi sitä, ettei Bäckman ollut Suomen virallinen lähettiläs.

”- Voin kansainvälisenä tarkkailijana sanoa, että kaikki sujuu kansainvälisen oikeuden mukaan, Ukrainan perustuslain ja Krimin perustuslain mukaan. Äänestäjät ovat aktiivisia ja ilmapiiri on hyvä ja rauhallinen, Bäckman ilmoitti sunnuntaina esimerkiksi uutistoimisto Ria Novostille.” (1)


Lokakuussa 2016 Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla – ”kansantasavalloissa” – järjestettiin paikallisvaalit, joissa ”vaalivalvojina” toimi Johan Bäckmanin ohella tuolloin Donetskissa propagandatehtävissä toiminut Jarmo Ekman sekä tuolloin, ja yhä edelleen, Itä-Ukrainassa venäläiskomenteisessa Prizrak prikaatissa taisteleva Petri Viljakainen. (2)

Johan Bäckman "vaalitarkkailijan" roolissa lokakuussa 2016.

Donetskilaisen läheisemme (TI) silminnäkijäkuvaus kyseiseltä lokakuiselta äänestyspäivältä (v. 2016) on kuvaava. Läheisemme oli matkalla ”basaarille” tekemään pieniä ostoksia, kävellessään koulun ohi hän huomasi vaalijulisteen pihalla, tämä oli ensimmäinen ja ainoa kerta jolloin hän näki vaalimainoksen alueella. TI pysähtyi hetkeksi katselemaan tapahtumien etenemistä äänestyspaikalla. Ihmisiä käveli koulun ohitse mutta ainoakaan ei poikennut niiden minuuttien kuluessa äänestämässä. Jokunen yksittäinen ihminen tuli koululta mahdollisesti äänestämästä. Avoimista ovista ja ikkunoista kantautui pihalle ”neuvostoaikaista marssimusiikkia”. Palatessaan kotiin ”basaarilta” tilanne oli muuttumaton – vaalit eivät herättäneet kiinnostusta alueen asukkaissa. Naapurustossakaan vaalit eivät ole herättäneet keskustelua, naapurit ovat kohautelleet harteita niille. "Ei kiinnosta" tuntui olleen vallitseva teema kyseisissä vaaleissa.

* * *

Johan Bäckmanilla on kokemusta vaalitarkkailijan työstä myös aiemmista vaaleista Venäjältä. Kuusi vuotta sitten maaliskuussa 2012 Bäckman toimi vaalitarkkailijana** silloisissa presidentinvaaleissa – aiheesta hän kirjoitti blogiinsa. (3 ja 4) Blogikirjoituksensa perusteella voi päätellä hänen toimineen myös joulukuun 2011 duuman vaalien tarkkailijana:

Olen jo toistamiseen virallisena kansainvälisenä vaalitarkkailijana Venäjän vaaleissa. Joulukuussa seurasin duuman vaaleja, nyt ovat vuorossa presidentinvaalit.” (3)

Johan Bäckmanin ”vaalitarkkailijan” uraan mahtuu myös itsenäistä ”vaalitarkkailua” Yhdysvalloissa. Kansan Uutiset kirjoitti ”Johan Bäckman seikkaili ”vaalitarkkailijana” USA:ssa 9. marraskuuta 2011. (5) Kansan Uutisten mukaan Bäckman oli venäläisen ”ihmisoikeusdelegaation” matkassa, lehden uutisessa lainataan Bäckmanin tiedotetta:

Ulkomaista vaalitarkkailua ei ole lainkaan. Etyj ei ole vuosiin päässyt tutkimaan Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Itsekin olen paikan päällä vain yksityishenkilönä tarkkailemassa sitä, minkä seuraaminen on mahdollista.”

Kuitenkin – kuten pitääkin – korjaten bäckmanilainen disinformaatio. Kyseisissä vuoden 2011 presidentinvaaleissa paikalla oli 44 ETYJ-delegaatio suorittamassa vaalitarkkailua.

Tässä pikainen yhteenveto Johan Bäckmanin uraan ”vaalitarkkailijana”, se näyttäytyy toiminnan ja lausuntojen osalta kaikkea muuta kuin puolueettomalta toiminnalta. Toiminnasta ja lausunnoista huokuu voimakas – suorastaan propagandistinen – tuki Venäjän hallinnolle, josta oivallisena esimerkkinä seuraava lausunto kevättalvelta 2014:

Voin kansainvälisenä tarkkailijana sanoa, että kaikki sujuu kansainvälisen oikeuden mukaan, Ukrainan perustuslain ja Krimin perustuslain mukaan. Äänestäjät ovat aktiivisia ja ilmapiiri on hyvä ja rauhallinen, Bäckman ilmoitti sunnuntaina esimerkiksi uutistoimisto Ria Novostille.” (IS: Kohudosentti Johan Bäckman todisteli Krimin äänestyksen "laillisuutta").Vaalit kun tuomittiin kansainvälisen yhteisön toimesta, niitä ei järjestetty Ukrainan perustuslain mukaisella tavalla, eivätkä vaalit olleet puolueettomat. Kyseiset vaalit olivat laittomat ja voimakkaasti manipuloidut – rikolliset, minkä ei pitäisi olla yllätys enää kenellekään.


Marko


2. Tiedot, nyt jo poistetuista, SSS-Radioon laadituista blogeista Donetskin paikallisvaalit ja Uskommeko Venäjän tarinaa Ukrainan kahtia jakautuneisuudesta?


*: Jarmo Ekman nimitettiin aikanaan Kansalaispuolueen asiantuntijajäseneksi, kuohunnassa olevan puolueen verkkosivuilta ei enää saanut vahvistusta asiantuntijajäsenten olemassa ololle.**: sana ei ole lainausmerkeissä, koska blogikirjoituksessaan Bäckman kirjoittaa toimivansa virallisena kansainvälisenä vaalitarkkailijana, en kuitenkaan onnistunut löytämään vahvistusta asialle puolueettomasta lähteestä, joten Bäckmanin jakamaan informaatioon on syytä suhtautua varauksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.