sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Twitter ja Facebook: ”Tehtävä suoritettu”


Sosiaalisen median alustoiden, kuten Twitter ja Facebook, edustajat kertovat juhlapuheissaan taistelevansa trollausta ja disinformaatiota (valeuutisia) vastaan. Todellisuus ja juhlapuheet harvoin tuntuvat kohtaavan, näinä päivinä tästä kohtaamattomuudesta näytetään jälleen kerran saavan näyttöä.

Ukrainalaistahojen välittämän informaation mukaan Facebook blokkaa joukoittain ukrainalaistilejä, joissa kritisoidaan Venäjän harjoittamaa aggressiota. (1) Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, jolloin sosiaalisen median alustojen suomia mahdollisuuksia käytetään väärin – käytetään propagandistiseen toimintaan sekä osana informaatiosodankäyntiä.

Käynnissä olevan sodan aikana kymmenet – mahdollisesti jopa sadat – aktiiviset asiapitoiset käyttäjätilit on jäädytetty ilman mainittavaa syytä. Muistan itse talven 2015-2016 ajalta episodin, jolloin päivässä parissa yli 60 ukrainalaistiliä tai Venäjän hallintoa kritisoivaa tiliä jäädytettiin – osa kadoten lopullisesti twitteristä.

Viime vuoden syyskuussa Business Insider (Nordic) julkaisi artikkelin ”Russia's disinformation campaign on Facebook could have been more widespread than we knew”, seuraavaksi lainaus siitä:

I've been blocked [from Facebook] because of a post about a rainbow," Ukrainian activist Yaroslav Matiushyn told The Daily Beast. "I put a picture of my city [with] a picture of [the] rainbow. The picture said, 'Everything will be okay.' I was blocked for a month.” (2)

Puheet bugeista, jotka on korjattu, tuntuvat kovin keinotekoisilta selityksiltä, kun näitä joukottaisia bannauksia edelleenkin nähdään Facebookissa kuten muillakin somealustoilla ja näyttää siltä, että Venäjän presidentinvaalien alla ja aikana näemme jälleen näitä perikummallisia tilien jäädyttämisiä lisää, viitteitä siitä ovat tuoneet esille aktivistitkin, kuten InformNapalmin perustaja päätoimittaja Roman Burko viestissään Facebookissa, jossa hän mainitsee trollien aktivoitumisen, sen, että jotain on tekeillä:

Kuvakaappaus Roman Burkon Facebook-tililtä.

























Facebook ei ole kyennyt perusongelmaa korjaamaan, perusongelma on se, että sen tarjoamia välineitä on mahdollista käyttää häikäilemättömästi toisia kirjoittajia vastaan.

Viime aikoina on nähty myös kummallisia episodeja, sellaisesta käynee esimerkkinä Twitterin suorittama ukrainalaisen @loogunda -käyttäjän twittertilin. Samalla jäädytettiin koko joukko muitakin tilejä, @loogundan tili avattiin parin kolmen päivän jäädytyksen jälkeen, tilin haltijalle annettiin perin juurin kömpelö meriselitys: ”Twitter has automated systems that find and remove multiple automated spam accounts in bulk. Unfortunately, it looks like your account got caught up in one of these spam groups by mistake” (viesti @TwitterSupport).








Kuvakaappaukset @oldloogund-tililtä.










@loogunda on välittänyt Ukrainassa käynnissä olevan, Venäjän aloittaman, sodan kuluessa tuhansia viestejä twitteriin sotatoimialueelta englanniksi käännettynä ukrainan ja venäjän kieliltä. Edellä kuvattu tapahtuma olisi helppoa painaa villaisella, mikäli kyseessä olisi ensimmäinen kerta, mutta kyseinen käyttäjä on joutunut aiemminkin venäläistrollien hampaisiin, joten se panee epäilemään Twitterin ”meriselitystä”.

Henkilökohtaisesti pidän @loogundan työtä äärimmäisen merkittävänä, se helpottaa omaa tiedonhankintaani sen ohella, että voin verrata hänen jakamaa informaatiota omista kanavistani saamaani informaatioon.

@loogunda ei kuitenkaan ollut ainoa, joka päätyi – syystä tai toisesta – ”jäädytystoimien” kohteeksi, hänen ohella myös muita ukrainalaistilejä jäädytettiin, samoin Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia parodioiva @SovietSergey -tili kuului jäädytettyjen tilien joukkoon.


Samalla kun asiallisia ja aktiivisia informaationjakajia rangaistaan – ja trollien toimesta uhkaillaan – Venäjän nykyhallintoa sympatisoivat käyttäjät jatkavat mellastamista entiseen malliin. Raportoin itse aikanaan lukuisia seuraavan käyttäjän viestejä Twitterille – yksikään raportoinneista ei johtanut mihinkään toimenpiteisiin, joten tyydyin kohtalooni ja lopetin raportoinnin. Kyseinen käyttäjä pyrki alkuun tekemään kaikenmoista haittaa minulle, käyttäjänimestä lähtien, joka muistutti erehdyttävästi omaani.



































Twitterin mielestä yllä oleva ei anna aihetta toimenpiteille, kuten eivät alla olevatkaan.


Kuva yhdistelmä useista twiiteistä, olen poistanut osoitetiedot.













Viimeisin episodi huomioiden, Twitterin ”taistelu” trollaamista ja disinformaation levittämistä vastaan näyttää sarjalta epäonnistumisia. Epäilen ettei Twitterillä ole todellista halua puuttua trollaamiseen, koska se johtaisi väistämättä siihen, että sen olisi puututtava – kovalla kädellä – Venäjän valtion edustajien trollaukseen ja vihapuheen sekä disinfromaation jakamiseen – unohtamatta sellaisia venäläisiä ”uutistoimistoja” kuin RT ja Sputnik News, niinpä Twitterin toimet ovat verrannollisia ”korulauseisiin”: sanoja mutta ei tekoja… Ja ehkäpä rahallakin on merkitystä!

Venäjän Iso-Britannian suurlähetystön kommentointia ex. vakooja Sergei Skripalin myrkyttämiseen.




















Loppuun sarkastisesti Twitterin edustajat venäläisille: ”Mission accomplished” – johon taitavat Facebookin edustajat kuorossa yhtyä.

Marko



1. https://www.unian.info/politics/10042148-facebook-massively-blocking-accounts-of-ukrainian-critics-of-russian-aggression.html
2. http://nordic.businessinsider.com/russia-trolls-facebook-ukraine-activists-disinformation-2017-9?r=US&IR=T 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.