keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Kaikki on kaupan – onnitellaan Putinia

Venäjä jatkaa seuraavat(kin) kuusi vuotta totalitaarisella tiellä Vladimir Putinin voitettua – kuten jo ennalta oli tiedossa – näytelmän, jota vapaassa maailmassa järjestettynä olisi kutsuttu presidentinvaaleiksi – Venäjällä nämäkin ”vaalit” olivat alusta loppuun saakka ohjattu näytelmä, vieläpä tavattoman surkeasti ohjattua näytelmää.

”Vaalikampanjansa” kuluessa Putin vieraili myös Venäjän miehittämällä Krimillä – kävi puhumassa puolen minuutin ajan hurmioituneelle yleisölle Sevastopolissa, kunnes poistui. No tätä ”hurmioitunutta” yleisöä oli kehotettu, opastettu ja jopa pakotettu saapumaan paikalle – näin siis paikallislähteiden mukaan.

En edes halua toistaa Putinin Venäjän syntilistaa viimeisen 18 vuoden ajalta – riittänee, että mainitsee muutaman nimen, kuten murhatut toimittaja Anna Politkovskajan, Aleksandr Litvinenkon ja oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin sekä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan miehittämisen ja Itä-Ukrainassa käynnissä olevan sodan masinoinnin ja sodan kuluessa – heinäkuussa 2014 – pudotetun Malaysia Airlinesin lennon MH17 Syyrian ”tuhkaksi ja pölyksi” pommitettujen sairaaloiden ohella, niin jokainen tiedostanee, että on melkoisen moraalitonta onnitella teatterivaalit voittanutta Moskovan ”окурок’ia”, mutta EI – kaikki taitaa olla kaupan tässä Suomen maassa.

Ei riitä, että valehtelemme silmät päästä nyky-Venäjästä ja sen hankkeista, mutta sen ohella valtiojohtomme – tasavallan presidentti Sauli Niinistö – lähettää onnittelut Moskovaan.

Kuvakaappaus @TPKanslia twittertili.


















Niinistö näyttää valinneen seuransa hyvin, lähettihän Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ohella onnittelut Moskovaan – Trump tosin vastoin turvallisuusneuvonantajien ohjeita. (1 ja 2)

Trumpin ja Junckerin onnitteluja on, aivan aiheellisesti, kritisoitu. Senaattori John McCain kritisoi hyvin voimakkaasti Trumpia onnitteluiden jälkeen:

An American president does not lead the Free World by congratulating dictators on winning sham elections. And by doing so with Vladimir Putin, President Trump insulted every Russian citizen who was denied the right to vote in a free and fair election to determine their country's future, including the countless Russian patriots who have risked so much to protest and resist Putin's regime.” (3)

Tänään vapaa maailma ei kaipaa Trumpin, Junckerin tahi Niinistön kaltaisia johtajia, jotka syystä tahi toisesta, ovat valmiit myymään arvonsa – meidän arvomme – tänään vapaa maailma kaipaa senaattori John McCainin kaltaisia esimerkkejä, jotka eivät ole valmiit kauppamieheksi tyrannin kanssa. Ehkäpä Niinistö onnitellessaan hellitteli ajatusta vierailukutsusta Moskovaan, tahi Putinin vierailua nöyrän vasallin luo.

Vladimir Putin saapuu Lappeenrantaan pääministerin roolissa 2010. © Marko Enqvist
















Mutta Niinistön onnitteluviesti on linjassa suomalaispoliitikkojen aiempien lausuntojen kanssa:

Ulkoministeri Timo Soini tammikuussa 2017 Turkin suurlähettiläskokouksessa: ”Suomella ja Turkilla on samat perustavanlaatuiset demokraattiset arvot” (4) – jolloin ”sulttaani” Recep Tayyip Erdoğanin hallintokoneiston terroriaalto levisi kautta maan epäonnistuneen ”vallankaappauksen” jälkeen.

Presidentti Tarja Halonen syksyllä 2005 Suomesta ja Venäjästä – Suomi ja Venäjä jakavat tällä hetkellä ideologisesti samat päämäärät: demokratian, ihmisoikeudet, oikeusvaltion ja hyvän hallinnon ja monta muutakin periaatetta. Tämä siis aikana, jolloin Tšetšeniassa sodittiin toistamiseen; jolloin hallintoa kritisoivia toimittajia uhkailtiin, pahoinpideltiin ja sensuroitiin; jolloin presidenttinä toiminut Vladimir Putin oli jo ruvennut kiristämään otettaan ja Venäjä valtiona ruvennut sekaantumaan entistä aktiivisemmin naapurimaiden sisäpolitiikkaan.

Joten kun Niinistön onnitteluviestiä peilaa edellä esimerkinomaisesti esille nostettuihin lausuntoihin, on se sovitettavissa täysin niihin – se ei eroa niistä lainkaan, mikä kertoo sitten enemmän siitä ummehtuneesta poliittisesta ilmapiiristä, minkä vallassa Suomi yhä edelleen on.

Kun ei ole ehdoton pakko sanoa mitään – on parempi olla hiljaa nöyristelyn sijaan.


Marko 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.