torstai 22. maaliskuuta 2018

Kun antaa pirulle pikkusormen


...se vie koko käden.  Suomalainen, Johan Bäckmanin ja Suomalais-venäläisen yhdistyksen RuFin puheenjohtajan Daria Skippari-Smirnovin johtaman ”turistidelegaation” eli propagandamatkalaisten matka Venäjän miehittämälle – de jure Ukrainalle kuuluvalle – Krimin niemimaalle on päättynyt havaintojeni perusteella varsin myrskyisissä merkeissä.

Turistidelegaatioon kuulunut, vaimonsa kanssa matkaillut, Gleb Simanov palasi Suomeen jo ennen viime viikonloppuisia Venäjän ”presidentinvaaleja” – joita Venäjän kutsumana ”tarkkailijana” oli ”valvomassa” miehitetyllä niemimaalla myös Johan Bäckman kymmenien muiden, Venäjän hallintoa tukevien, ulkomaalaisten kanssa. Matkan jälkeen Gleb Simanov ilmoitti eroavansa RuFista.

Gleb Simanov ei kuitenkaan ole ainoa matkalle osallistunut, jolla näyttää menneen sukset ristiin joidenkin delegaation jäsenten kanssa. Tai jotka muuten kokevat kokeneensa suurtakin vääryyttä matkalla. Matkalle otti osaa myös Marjaliisa Siira – omana itsenään eikä Rauhanpuolustajien jäsenen ominaisuudessa kuten Bäckman korostaa, mutta näyttää siltä, että kohudosentti Bäckman on hyvin omavaltaisesti käyttänyt Siiraa osana omaa – ja Venäjän – propagandapeliä.

Kuvakaappaus Johan Bäckmanin Facebook-tili.Minun on kuitenkin mahdotonta tuntea minkään sortin myötätuntoa heitä kohtaan, jotka ovat tulleet ”hyväksikäytetyiksi” Bäckmanin toimesta – tai kenenkään muun toimesta tämän matkan aikana. Mihinkään perusteluun on varsin vaikea vedota, koska Siirankin luulisi olevan sen verran perillä Rauhanpuolustajien aktiivijäsenenä, että Venäjä on miehittänyt Krimin niemimaan ja että se edelleenkin kuuluu de jure Ukrainalle ja siellä pätevät Ukrainan lait (vaikka lain pitkä käsi ei toistaiseksi Krimille ylläkään), etenkin kun Rauhanpuolustajat on tuominnut ja tuomitsee Krimin miehityksen.

Ulkoministeriön sivuilta – Ukraina, matkustustiedote: Suomen kanta on, että kansainvälisen oikeuden mukaisesti Krim kuuluu Ukrainaan. Ukrainan lain mukaan Krimille ei saa saapua luvatta Venäjän kautta. (1)

Delegaation jäsenet saapuivat Krimin niemimaalle Venäjän kautta, jolloin jokainen heistä on syyllistynyt Ukrainan lakien rikkomiseen, josta voi saada Ukrainan lakien mukaan rangaistukseksi sakkoja tai vankeutta.

Siitä huolimatta, että Siira on matkalla yksityishenkilönä eikä yhdistyksellä, sen edustajien mukaan, ole mitään tekemistä matkan kanssa Bäckmanin väitteistä huolimatta, asettuu myös yhdistyksen leväperäinen toiminta hiukan outoon valoon. Yhdistyksen johtokunnan jäsen vaasalainen Stig Lång on vieraillut kahdesti Ukrainalta miehitetyillä alueilla Itä-Ukrainassa, näiden vierailuiden ohella Lång on allekirjoittanut viime vuoden lopulla Donetskin ”kansantasavallan” ystävien julistuksen ollen myös juhlistamassa samaisen ”kansantasavallan” ”edustuston” avajaisia Helsingissä Rauhanyhdistyksen puuttumatta millään muotoa Långin toimintaan. On siis aivan aiheellista kysyä, että antaako yhdistys toimimattomuudellaan signaalia ympäristöön, joka on helposti tulkittavissa halutulla tapaa ja Bäckmanin tapauksessa hyväksynnällä Siiran toiminnalle?

Stig Lång suomalaisryhmän matkassa Donbasissa Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2016.
Tässä tapauksessa en myöskään hyväksy selitykseksi mitään ”En tiennyt” – matkaa on markkinoitu RuFin kuin myös Johan Bäckmanin toimesta, jokainen joka hiukankaan on seurannut Johan Bäckmanin toimintaa, tietänee sen, millainen henkilö hän on ja kenen ”pussiin” hän pelaa. Hälytyskellojen olisi luullut soivan viimeistään siinä vaiheessa, kun katsoo matka-ajankohtaa se sattui juuri Krimin miehityksen vuosipäivän kuin myös Venäjän ”presidentinvaalien” ajalle, joten propagandan kannalta ajankohta on täydellinen ja kuten venäläisviestimien uutisoinnin perusteella nähtävissä, suomalaisdelegaatio oli esillä varsin paljon, julkisia esiintymisiä näyttää olleen kiitettävästi – joten joku on todennäköisesti tyytyväinen matkan antiin.

Suomalaisdelegaatio esillä, kuvakaappaus www.1tvcrimea.ru.Delegaatiosta näkyvimmin esillä olivat Johan Bäckman sekä RuFin puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov, julkisiin esiintymisiin otti osaa myös vantaalainen perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Eero Hult sekä Ludmila Odintsova. Delegaation näkyvimpiin ehdotuksiin kuului muun muassa suoran lentoyhteyden avaaminen Helsingin ja Simferopolin välille suomalais-venäläisen bisnes- ja kulttuurikeskuksen perustamisen ohella. Nämä, kuten muutkin, ehdotukset ovat kuitenkin vain ja ainoastaan osa teatteria ja propagandaa, joten niille ei kannata uhrata aikaa mainintaa enempää.

* * *

Palaan vielä hyväksikäyttöön ja hyödyllisten idioottien hyödyntämiseen.

Johan Bäckman on aiemminkin käyttänyt hyödyksi varomattomuutta ja naiiviutta. Joukko suomalaisturisteja vieraili heinäkuussa 2016 Donetskin ”kansantasavallan” alueella, joukossa oli myös kokoomusnuoriin kuulunut Ville Sipilä jonka myötä Kokoomusnuoret tuli vedetyksi mukaan osaksi propagandanäytelmää, josta se joutui tiukkasanaisesta sanoutumaan irti. (2) Samalla propagandamatkalla oli mukana myös Rauhanpuolustajien Stig Lång – mikäli muistan oikein, myös Rauhanpuolustajien puoleen käännyttiin ja tiedusteltiin, onko yhdistyksellä mitään tekemistä Långin matkan kanssa.

Tällä kertaa Marjaliisa Siiran matkan myötä Rauhanpuolustajat on joutunut ”myrskynsilmään” eikä Bäckman kaihda käyttää tilannetta hyödyksi – esimerkki siitä nähdään hänen blogikirjoituksessa ”Suomalainen "rauhanpuolustaja" Kirsti Era haukkui suomalaisia Krimin-kävijöitä "sioiksi’.” (3) 

Johan Bäckmanin blogistaSuomalainen "rauhanpuolustaja" Kirsti Era haukkui suomalaisia Krimin-kävijöitä "sioiksi’.”


Kirjoituksessaan Bäckman toteuttaa venäläispropagandassa nykyään varsin usein nähtyä keinoa – hajottaa jokin ryhmä sisäisesti, kääntää heitä toinen toistaan vasten manipuloimalla keskustelua – josta voidaan pitää esimerkkinä sitä, että Bäckman ei korjaa virheellistä tietoa Siiran roolista matkalla, ja levittämällä disinformaatiota – tai vähintäänkin rajusti kärjistettyä viestiä, joka toisinaan on irrotettu asiayhteydestä.

Mitä tästä opimme?

Yksinkertaistettuna pirun kanssa ei kannata lähteä tanssiin. Täsmennetään, edellinen on vertauskuva, en väitä, että Johan Bäckman on piru. On myös syytä muistaa se, että siinä missä itse olisit vilpittömin mielin liikkeellä ja haluat ajatella hyvää – toimia moraalisesti oikein – vastapuolella moraalinen koodisto voi poiketa rajustikin omastamme sen linkittyessä niihin suuntaviivoihin, joita Kremlissä on luotu. 

En nyt kuitenkaan ryhdy ulottamaan tätä kirjoitusta syvemmälle filosofisemmaksi pohdiskeluksi moraalista ja siitä mikä on oikein ja mikä väärin, toivon kuitenkin, että omalta osaltaan tämä episodi herättää ihmisiä havaitsemaan sen, että teoilla tuppaa olemaan seurauksia – toisinaan ne ovat sellaisia, joita ei omalle kohdalle soisi osuvan.


Marko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti