sunnuntai 2. joulukuuta 2018

“Olemme tyrmistyneitä” - sanoja, jotka ovat Venäjälle merkityksettömiä

Venäjän FSB:n alaisen rannikkovartioston hyökättyä maan asevoimien tuella viikko sitten sunnuntaina Ukrainan laivaston aluksia vastaan Kertšinsalmen suulla ja Mustalla merellä kv. merialueella,* ja vangittua alusten miehistön, moni odotti EU:n ja laajemmin läntisen yhteisön reagoivan Venäjän avoimeen hyökkäykseen voimakkaasti, turvautuen sanojen ohella myös tekoihin.

Mitään tällaista ei kuitenkaan nähty, EU ei kiristänyt pakoteruuvia. EU:n kollektiivinen viesti on “Olemme tyrmistyneitä” (1)- siinä kaikki. EU ei kyennyt voimakkaaseen - yhteiseen - vastatoimeen, jollainen olisi ollut ainakin jonkin tason signaali Venäjän hallinnolle. Valitessaan tekemättömyyden EU vahvistaa sitä, paikkansa pitävää, mielikuvaa siitä, että EU on heikko ja kyvytön reagoimaan voimakkaasti ja kohdistamaan Venäjään ankaria vastatoimia. 

EU:lta ei löydy tarvittavaa johtajuutta, Saksasta ei siihen ole frau Merkelin pelatessa ainakin kaksilla korteilla. Ja vaikka Ukraina ei olekaan EU:n jäsenvaltio, Suomessa olisi hyvä pysähtyä pohtimaan sitä, mikä EU:n halu ja kyky on tukea ja avustaa Suomea, mikäli maamme joutuisi vihamielisen aggression kohteeksi Venäjän taholta. “Olemme tyrmistyneitä” mutta kehotamme osapuolia malttiin, kuten äänet nyt Brysselin suunnalta kuorossa toistavat.

Jos EU välitti merkityksettömän viestin, samalla tasolla olivat läntiseen yhteisöön kuuluvien maiden tai niiden edustajien “deeply concerned” -viestit:

We are deeply concerned by the escalating tensions in the #AzovSea and expect Russia to restore freedom of passage at the #KerchStrait. We call for immediate de-escalation of the situation. Slovenia fully supports Ukraine's sovereignty and territorial integrity.
@MZZRS @vladaRS (MFA Slovenia)

#Soini: deeply concerned on risen tensions in the Azov Sea and Kerch Strait. Need to avoid escalation of the situation. Important to restore free navigation at the Kerch Strait, release captured vessels and their crew, and respect #Ukraine's sovereignty and territorial integrity. (Ulkoministeriö)

Concerned by reports of confrontation between Russian and Ukrainian ships in the Sea of Azov and blockage of the Kerch straits. Urge caution but UK position is clear: ships must be allowed free passage to Ukrainian ports @MFA_Ukraine (Sir Alain Duncan)

Seriously concerned about the military escalation btw #Russia and #Ukraine in the Kerch Strait. Both sides must refrain from using military force. On AT initiative, #EU to discuss appropriate steps. (Karin Kneissl)

Lisää vastaavia koottu @SovietSergeyn twitter tilille:

https://twitter.com/SovietSergey/status/1067038237955379200?s=19

Suomalaisena en voinut olla huomaamatta poliitikkojemme reaktioita. Pääministeri Juha Sipilän lausunto Yhdysvalloista, Washingtonista, oli kaikella tapaa onneton, jonka kruunasi vaade itsenäisestä kansainvälisestä tutkinnasta. Samalla tavalla kuin Malaysia Airlinesin lennon MH17 kv.tutkinta, jota sitäkin Venäjä on sabotoinut?







































Kriisin hetkellä EU jäsenmaineen näyttää heikkoutensa, osa taiteilee Suomen tapaan kahdella tuolilla. Saksalle ja frau Merkelille on jälleen kerran kaksi Venäjää. Se paha Venäjä, joka miehitti Krimin niemimaan ja kylvää kuolemaa Ukrainaan (ja jolle heristetään sormea) ja Venäjä, jonka kanssa käydään miljardikauppaa ja jonka energiaan sitoudutaan, samalla tapaa kuin Suomikin tekee. Saksa esittäytyy hyväntekijänä, todellisuuden ollessa raadollinen ja kyyninen - piittaamatokin. 
















Kyynistä ja julmaa. 

Mutta sanonnan mukaan synkeimmässäkin pilvessä on hopeareunus. Kyynisen, piittaamattoman ja kenties pelokkaankin Euroopan harmaan massan rikkoo Viron presidentti Kersti Kaljulaid sosiaalisessa mediassa jakamallaan twiittiketjulla, josta ensimmäinen twiitti alla kuvakaappauksena. 

























This is war in Europe, sitä tämä on - sotaa Euroopassa, sotaa, jonka aloittaja ja ylläpitäjä on Venäjä. Kyseessä ei ole kriisi, ei sisällissota vaan sota. 

Venäjän presidentin Vladimir Putinin viimeisimmät syytökset ovat suora ja selkeä todiste siitä, että kyseessä on valtioiden välisestä konfliktista - sodasta:

Ukrainan sota jatkuu niin kauan kuin maan nykyinen hallitus on vallassa
Venäjän johtajan mukaan Ukrainan nykyjohdolla ei ole kiinnostusta maiden välisen konfliktin ratkaisemiseen.” (2)

Tapojensa mukaan hän puhuu muunneltua totuutta - valehtelee - Venäjältä tämä halu ja kiinnostus puuttuu. Venäjä on sotaa ylläpitävä voima, se on suorittanut intervention naapurimaataan Ukrainaa vastaan.




















Putinin mukaan sota jatkuu niin kauan kuin Ukrainassa on nykyinen hallinto. Venäjällä ei siis ole mikään muu mielessä kuin mieleisensä hallinnon nostaminen valtaan Ukrainaan. Vastenmielistä etupiiripolitiikkaa, jossa itsenäisen valtion valintojen yli ollaan valmiit marssimaan voimaa käyttäen. 

Entäpä mitä tekee länsi? Ostaa rauhaa meidän ajaksemme? Toivon vaan, etteivät lapsemme ja lapsiemme lapset joudu esittämään syytöksiä meille: Näitte mitä oli tulossa, joten miksi ette tehneet mitään? 


Marko 



*: Venäjän hyökkäyksestä blogissa "Venäjä käytti sotilaallista voimaa Kertšinsalmessa estäessään ukrainalaislaivueen liikkeen"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.