perjantai 24. elokuuta 2018

Havaintoja Itä-Ukrainan sotatoimialueelta

Kirjoitan tätä summausta Tsernivtsissä, Karpaattien kupeessa - olen Ukrainassa mutta kaukana sotatoimialueelta.

Tsernivtsi tänään. 

























Näinä päivinä sota, Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäys, näkyy väistämättä katukuvassa. Eilen (23. elokuuta) Ukrainassa vietettiin loppupäivää ja tänään Ukrainassa vietetään 27. itsenäisyyspäivää. Tsernivtsissä Ukrainan sinikeltaiset värit ovat näkyvästi esillä.

Tämä kirjoitus, lomailun ynnä kiinnostavien tapaamisten ohessa laadittuna, on valitettava summaus, joten se on hyvä ymmärtää sellaisena, ja sen myötä lähdeviittaukset loistavat poissaolollaan, mahdollisuuksien mukaan täydennän kirjoitusta näiltä osin palattuani koto-Suomeen.

Havaintoja Donbassista ja Asovanmereltä

Ukrainan lipun päivänä Venäjän johtamat ja tukemat joukot suorittivat laajan tykistön ja kranaatinheittimistön tukeman hyökkäyksen Ukrainan asevoimien asemiin Luhanskin sektorilla (Krymske - Novotoshkivske - lohkolla). Hyökkäyksen seurauksena viisi ukrainalaissotilasta kuoli seitsemän haavoittuessa, Venäjä-johtoisten joukkojen tappiot olivat merkittävästi suuremman. Ukrainalaislähteiden mukaan Venäjän ja sen proxyjoukkojen tappiot nousevat 8 kuolleeseen ja 13 haavoittuneeseen.

Eilisiä tappioita voi verrata Ukrainan asevoimien ilmoitukseen tappioista elokuun 13. - 19. välillä, jolloin sotatoimissa kuoli 4 ukrainalaissotilasta 11 haavoittuessa.

Elokuun 23. Venäjä ja sen tukemat joukot tulittivat kohteita Donetskin ympäristössä - Piskyä ja Krasnohorivkaa sekä Mariupolin itäpuolella muun muassa Vodiane - Lebedinske aluetta. Kohteita tulitettiin myös Minsk II-sopimuksessa kielletyillä asejärjestelmillä.

Eilen illalla/ yöllä Venäjältä saapui 80. "humanitaarinen kolonna" Itä-Ukrainan miehitetyille alueille. Tälläkään kertaa kolonnaa ei päästy tarkastamaan ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijoiden toimesta, eikä kolonnalla ollut Ukrainan viranomaisten lupaa Venäjän miehittämille alueille saapumiseen. Tähän "humanitaariseen kolonnaan" kuului kymmeniä rekkoja.

Venäjä on erilähteiden mukaan siirtänyt Ukrainan rajan tuntumaan 2500 eri Spetsnatz-yksiköihin kuuluvaa sotilasta. Myös maan asevoimien lääkintäyksiköitä on siirretty Ukrainan tuntumaan.

Maa on myös siirtänyt vain 60 km Ukrainan rajasta sijaitsevalle harjoitusalueelle noin 1500 elso-spesialistia. Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla on ETYJ:nkin toimesta tehty havaintoja modernista venäläisestä elso-kalustosta.

Venäjä on sulkeutunut Kertsinsalmen kaikilta aluksilta, jotka ovat matkalla Asovanmeren ukrainalaisiin satamakaupunkeihin - käytännössä siis Mariupoliin ja Berdjanskiin. Sulku tapahtui elokuun 14. päivä, jonka jälkeen kyseisiin satamakaupunkeihin ei ole saapunut ainoatakaan alusta salmen kautta. Nämä Venäjän meriliikennesääntöjen vastaiset toimet ovat saaneet marginaalisesti huomiota kansainvälisessä mediassa. Käytännössä ne ovat jatkoa Venäjän kuukausia jatkuneelle aktiiviselle laivaliikenteenhäirinnälle, jonkin asteisena häirintää on jatkunut reilun vuoden ajan.

Kirjoitin aiemmin kesäkuussa blogin Venäjän toimista Asovanmerellä ja Kertsin salmessa. (1)

* * *

Tänään miehitetystä Donetskista lähetettiin tervehdysviesti vapaaseen Ukrainaan.

He toivottivat hyvää itsenäisyyspäivää toivoen voivansa pian itsekin vapaasti juhlia elokuun 24. Ukrainan itsenäisyyttä.

Slava Ukraini!

Marko


1. http://vartiopaikalla.blogspot.com/2018/06/ukrainan-sota-jannite-kasvaa.html?m=0

Lähteinä käytetty muun muassa Liveuamap.com, 112.UA International, @pmakela1.

ATO-näyttely Uzhorodissa, kuva M. Enqvist. 


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.