lauantai 19. maaliskuuta 2022

Ukrainan sota – tuli-iskuja ja operaatioita vihollisen selustassa

 

Ensimmäisten sotaviikkojen jälkeenkin Ukrainan on onnistunut aiheuttaa mittavia tuhoja hyökkääjälle ilmaiskuilla, tykistöllä sekä erikoisjoukkojen suorittamilla iskuilla – erikoisjoukkojen kohdalla huomioitavaa on se, että parempien pimeänäkölaitteiden avulla he hallitsevat yötä, onnistuen näin aiheuttamaan venäläisille huomattaviakin tappioita ja kalustomenetyksiä suhteellisen vähäisellä voimalla.

Huom. ”suhteellisen vähäisen voiman” kohdalla kyse on arviosta, joka perustuu siihen millaisin joukoin olen heidän nähnyt videoilla operoivan ja millaisia tuhoja tällaiset yllätykselliset iskut ovat esim. selustassa aiheuttaneet. On kuitenkin muistettava, että selustassa ukrainalaiset ovat iskeneet suurempiinkin kohteisiin, jollaisiin operaatioihin on todennäköisesti tarvittu enemmän miehiä ja mahdollisesti ilmaoperaatiota lennokeilla.









Maaliskuun 15. ja 16. päivän välisenä yönä Ukraina suoritti iskun Venäjän hallitsemalle Hersonin kansainväliselle lentokentälle, jonka alueella on merkittävä huoltotukikohta. (1) Iskua voidaan pitää onnistuneena, venäläisille aiheutettiin varsin mittavat aineelliset vahingot, iskussa tuhoutui useita helikoptereita sekä kuorma-autoja. Lentokenttä sijaitsee Hersonista Mykolajiviin vievän M14 eli E58 pikatien varrella, Hersonin länsipuolella.

Ukraina oli iskenyt lentokenttäalueelle jo aiemmin maaliskuussa (12. – 13. maaliskuuta), jolloin tuhot kentällä jäivät arvioitua vähäisemmiksi. Siitä huolimatta, että ukrainalaiset olivat iskeneet lentokentän alueelle, näyttää kuitenkin siltä, etteivät venäläiset merkittävällä tavalla hajauttaneet kalustoaan lentokentän alueella. Kalustoa oli todennäköisesti siirretty terminaalirakennuksen tuntumaan, mutta siellä kuorma-autoja ja polttoainerekkoja oli videotallenteiden perusteella vieri vieressä, lisäten näin venäläisten menetyksiä ja hankaloittaen sammutustöitä. (2)

Iskua seuranneina päivinä Ukrainan asevoimat on edennyt Mykolajivin suunnalta kohti Hersonia, viimeisimpien tietojen mukaan Ukrainan asevoimat on edennyt jo Posad-Pokrovsken kylään reilut 20 kilometriä Hersonin kansainvälisestä lentokentästä luoteeseen.

Tulipaloja Hersonin lentokentän alueella, lennokista otettu kuva 16.3.2022.










Aiemmin tällä viikolla (16. maaliskuuta 2022) Ukrainan asevoimat suoritti tuli-iskun Kiovan ja Žytomyrin alueiden rajalla sijainneeseen venäläisten esikunta- ja huoltotukikohtaan tykistöllään, alueella toimi itäisen sotilaspiirin 35. armeijasta koottujen joukkojen esikunta. (3) Julkaistun, lennokilla kuvatun, videon perusteella voidaan päätellä huoltotukikohdan alueella sijainneiden polttoaine ja ammusvarastojen kärsineen merkittäviä vaurioita. Keskityksessä Venäjä menetti myös huoltotukikohdan alueella olleita ajoneuvoja, mahdollisista henkilöstötappioista ei ole tietoa. Tukikohta sijaitsi Rahivkan ja Zirkan kylien pohjoispuolella.












Ukrainan asevoimien on onnistunut toteuttaa viimeisen viikon kuluessa tykistöllä sekä ilma-aseella (pääasiassa erilaisilla lennokeilla) ja erikoisjoukkojen toimesta useita onnistuneita operaatioita venäläisten asemiin tai heidän huoltoa vastaan. Kuten kirjoituksen alkupuolella viittasin, yöllä ukrainalaisilla erikoisjoukoilla on merkittävä varusteiden tuoma etu venäläisiin verrattuna – sama varustuksen tuoma etu on nähtävillä myös muilla rintamilla.

Poimin vielä linkkeinä muutamia Ukrainan asevoimien venäläisasemiin kohdistamia tuli-iskuja tykistöllä ja/ tai raketinheittimillä:

- Kiovan alueella, Ozeran kylän itäpuolisessa metsikössä sijainneet venäläisasemat.

- Ukraina iski Tšernihivin länsipuolella, 13,5 kilometriä kaupungista, sijainneeseen venäläisten huoltotukikohtaan. Iskussa venäläiset menettivät kalustoa ja materiaalia.

- Izjumin kaupungista etelään sijainnut ammusvarikko, (alue sijaitsee, Harkovan oblastin kaakkoisosassa).

Kiinteiden huoltotukikohtien ja ammusvarikoiden ohella edelleen Venäjän huoltokolonnat joutuvat säännöllisesti Ukrainan iskujen kohteeksi. Sijainnista riippuen iskut tehdään joko lennokeilla, epäsuoralla tulella (tai niiden yhdistelmällä) tai vihollisen selustassa erikoisjoukkojen toimesta. Muutama päivä sitten Trostjanetsin lähellä, Sumyn oblastissa, ukrainalaistykistö tuhosi kokonaisen venäläiskolonnan. Tykistökeskityksessä tuhoutunut kolonna käsitti kaksitoista kuorma-autoa, kaksi taistelupanssarivaunua (T-80BV tai T-80BVM) sekä ainakin yhden rynnäkkövaunun ja panssarihaupitsin. (4)







Venäjän tappiot Ukrainan sodassa

Ukrainan sodanjohdon ilmoituksen mukaan 24. helmikuuta – 17. maaliskuuta Venäjä on menettänyt Ukrainan sodassa kaatuneina 14200 sotilasta. Kyseinen ilmoitus ei sisältänyt arviota venäläisten haavoittuneiden lukumäärästä kuten ei ollut mainintaa sotavankien lukumäärästä.

Ukrainan ilmoittamiin lukuihin en ota kantaa, omien havaintojeni ja muiden tahojen tilastoinnin mukaan ne ovat ainakin suuntaa-antavat. Tiedustelulennokkien osalta ukrainalaisten tilastointi nähdäkseni vääristää venäläisten menetyksiä, koska ne huomioivat vain taktisen ja operatiivisen tason pudotetut tai haltuun otetut lennokit – lukuun ei lasketa siviilikäyttöön tarkoitettuja kustomoituja lennokkeja tai nelikoptereita.

Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian tiedustelulähteiden mukaan Venäjän tappiot kolmessa viikossa nousevat 7000 kaatuneeseen ja jopa 21000 haavoittuneeseen. (5) Valko-Venäjältä kantautuneiden tietojen perusteella Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian arvio kaatuneiden lukumäärästä on todennäköisesti liian pieni, sillä yksistään Homelin kautta on sodan alun jälkeen siirretty Venäjälle yli 2500 kaatunutta. (6) Käytännössä luku pitää sisällään ne Kiovan ja Tšernihivin alueen taisteluissa kaatuneet venäläissotilaat, joiden ruumiit on saatu siirrettyä Valko-Venäjälle. Tuolloin huomiotta jäävät rintamalle jääneet sekä Sumyn ja Harkivan (Harkova) sekä Donetskin ja Luhanskin alueiden kaatuneet, ja etelässä Mariupolin sekä Venäjän miehittämältä Krimin niemimaalta edenneiden hyökkäyskärkien kärsimät tappiot. Krimin niemimaalta venäläisjoukot ovat edenneet Hersonin, Zaporižžjan ja Mykolajivin alueille. On kuitenkin parempi etten itsekään ryhdy arvioimaan Venäjän kokonaistappioita, yksistään jo siksi, koska Donetskin ja Luhanskin alueilla käydyt taistelut pitävät sisällään elementtejä, joissa Venäjä on nähdäkseni syyllistynyt sotarikokseen pakkovärvätessään Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden asukkaita joukkoihinsa ja lähettäessään niitä kouluttamattomina ja paikoin hyvin kehnoin varustein rintamalle.

 

lukumäärä

 

lukumäärä

miehistö (KIA)

14200

taistelupanssarivaunut

450

sotavangit

1000*

rynnäkkövaunut ja miehistönkuljetusajoneuvot

1448

lentokoneet

93

tykistöaseet

205

helikopterit

112

raketinheittimet

72

tiedustelulennokit

12

ilmatorjuntajärjestelmät

43

pinta-alukset (partio-veneet)

3

kuorma-autot ja polttoainerekat

879

säiliövaunut

60

erikoisvarusteet/ -kalusto

11

*: Ukrainan viimeinen virallinen ilmoitus, arvioiden mukaan sotavankeja voi olla nyt jo yli 3000. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.