sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Yunarmiya eli ”Putin jugend” Venäjän Ukrainalta miehittämillä alueilla

 

Lainatkaamme alkuun Yhdistyneiden kansakuntien Lapsen oikeuksien julistuksen kymmenes periaate, kyseisestä julistuksesta ja julistuksen periaatteesta, jota Venäjän miehittämillä alueilla räikeästi rikotaan, on hyvä lähteä liikkeelle:

Lasta tulee suojella sellaisilta toiminnoilta, jotka saattavat kasvattaa hänessä taipumuksia rodulliseen, uskonnolliseen tai muunlaiseen syrjintään. Häntä on kasvatettava ymmärtämykseen, suvaitsevaisuuteen, kansojen välisen ystävyyden, rauhan ja yleismaailmallisen veljeyden hengessä sekä täysin tietäen, että hänen tarmonsa ja kykynsä olisi saatettava palvelemaan hänen lähimmäisiään.” (1) Venäjä on ratifioinut Yhdistyneiden kansakuntien lapsen oikeuksien julistuksen.

Lapsuus miehitetyllä Krimin niemimaalla.












Lokakuussa 2015 Venäjällä perustettiin Yunarmiya (ven. Юнармия), organisaatio, joka järjestää sotilaskoulutusta 3–18 vuotiaille lapsille ja nuorille. Vuoden 2019 loppuun mennessä siihen oli liittynyt lähes 600 000 lasta ja nuorta kautta Venäjän. (2) Liike on levitetty myös Venäjän rajojen ulkopuolelle, tuhannet lapset ja nuoret Venäjän miehittämältä Krimin niemimaalta ovat liittyneet, tai pakotettu liittymään, Yunarmiyaan. Siihen on käytännössä pakkovärvätty lapsia ja nuoria myös miehitetystä Itä-Ukrainasta, jossa myös järjestetään muuta ”patrioottista”, käytännössä hyvin militaristista koulutusta lastentarhoissa ja peruskouluissa – koulutus on pakollista.

Yunarmiyan toiminta alkoi Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla vasta parisen vuotta sitten – miehitetyn Donetskin alueelle perustettiin ensimmäiset Yunarmiya-yksiköt huhtikuussa 2019, kuitenkin jo ennen tätä alueen päiväkodeissa ja kouluissa lapsille ja nuorille järjestettiin runsaasti ”patrioottista kasvatusta” – neuvostoajat nähneet vertaavat päiväkoteja Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla omaan lapsuuteensa, päiväkotien ollessa nyt, jos mahdollista, vieläkin militaristisempia. Lauluja, marsseja ja propagandaa sekä erilaisia harjoituksia on pahimmillaan jopa päivittäin – vieraina tällaisilla tunneilla on käynyt myös alueella disinformaatio- ja propagandatehtävissä työskenteleviä länsimaiden kansalaisia. Lapset joutuvat myös viettämään vapaa-aikaansa ”patrioottisen kasvatuksen leireillä” – leirien luonne ja henki on militaristinen ja imperialistinen. Osassa järjestäjinä toimii venäläisiä imperialistisia ja äärioikeistolaisia liikkeitä, myös sotarikoksiin syyllistynyt, sabotaasi- ja rynnäkköosasto Rusitšin (ДШРГ ”Русич”) komentajana toiminut Alex Milchakovin on vieraillut kouluttajana venäläisten organisaatioiden järjestämillä leireillä, myös maan rajojen ulkopuolella. (3) Venäjällä lasten ja nuorten sotilaskoulutuksesta vastaavat muun muassa seuraavat järjestöt ja organisaatiot ”Donbasin vapaaehtoisten yhdistys”; ”Afganistanin veteraanien yhdistys”; Venäjän sotahistoriallinen yhteisö; ”Taisteluveljet”. Rahoitusta koulutukseen ohjautuu muun muassa kasakkayhteisöiden kautta. (4)

Kesäkuussa 2019 miehitetyn Luhanskin alueella perustettiin varsinaiset lapsille ja nuorille suunnatut ”sotilaallisen ja patrioottisen kasvatuksen” yksiköt seuraaville paikkakunnille Luhanskiin, Krasni Lutšiin, Antratsitiin ja Dovzhanskiin (ent. Sverdlovsk) sekä Perevalskiin. (5) Miehitetyn Donetskin alueelle vastaavia organisaatioita oli jo perustettu aiemmin keväällä useammalle paikkakunnalle.

Ukraine Worldissa julkaistiin, alun perin Atlantic Councilissa julkaistu, artikkeli ”Children as a Tool: How Russia Militarizes Kids in the Donbas and Crimea”. Artikkelissa tarkastellaan hyvin kriittisesti Venäjän toimia Ukrainalta miehittämillään alueilla, joissa paikallisten yhteisöiden militarisointi ulottuu lapsiin saakka. Venäjä on historiallisesti turvautunut yhteisöiden militarisointiin osana paikallisen väestön hallintaa, kasvatus – ja hallintatapa – on indoktrinoiva.   

Ukrainan, miehitettyjen Donetskin ja Luhanskin alueen, ihmisoikeusasiamiehen edustajan mukaan joulukuuhun 2018 mennessä enemmän kuin 5000 lasta on osallistunut miehitetyillä alueilla militaristisille ”patrioottisille” leireille.

Kesäkuussa 2018 univormuun pukeutuneen lapsen haastattelu järkytti sosiaalisen median seuraajia. Videolla lapsi kertoi auttavansa (”DNR”-militantteja) sotapalvelussa, sekä ampumisessa. Videolla seitsemänvuotias Nikita lisää: ”Kun ukrainalainen tulee näkyville, me vain räjäytämme hänet ja se on siinä, hän menee ’tuhannen pillun päreeksi’.”

Kyseessä ei suinkaan ole ainutlaatuinen esimerkki miehitettyjen alueiden lasten radikalisoituneesta ajattelu- ja toimintatavasta. Lapset kasvatetaan alueen ”viranomaistahojen” toimesta ja ohjeistuksesta vihaamaan Ukrainaan ja länttä, ja muistakaamme mitä Yhdistyneiden kansakuntien Lapsen oikeuksien julistuksessa mainitaan:

Lasta tulee suojella sellaisilta toiminnoilta, jotka saattavat kasvattaa hänessä taipumuksia rodulliseen, uskonnolliseen tai muunlaiseen syrjintään. - - -” –

ja miehitetyillä alueilla lapset kasvatetaan tähän ”muunlaiseen syrjintään”, mikä ilmaisuna on lievä, kun kyse on miehitettyjen alueiden tapauksessa vihaamisesta. Lapset opetetaan vihaamaan toisia ihmisiä.

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla toiminta on samanlaista, kuitenkin sillä erotuksella, että se on alkanut Yunarmiyan myötä aiemmin kuin Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. Venäjän toimiin Krimin niemimaalla on myös kiinnitetty enemmän huomiota kuin Itä-Ukrainan katastrofaalisen surkeaan ihmisoikeustilanteeseen, koska Krimin niemimaalla Venäjän katsotaan miehittäjävaltiona olevan juridisesti vastuussa miehitetyn niemimaan asukkaiden kaltoinkohtelusta. Miehitetty Itä-Ukraina on myös näiltä osin musta-aukko, koska Venäjää ei ole – lännen myötävaikutuksella – asetettu vastuuseen miehityksestä ja käynnissä olevasta sodasta, ei se ole myöskään joutunut vastuuseen ihmisoikeusrikkomuksista eikä sotarikoksista miehitetyssä Itä-Ukrainassa.

Alankomaissa käynnissä olevan Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamiseen liittyvän oikeudenkäynnin myötä olemme vihdoin tilanteessa, jossa Venäjän valtioon liittyvät tahot ovat joko syytettyjen penkillä tahi keskeisessä roolissa todisteketjua. Toivottavasti oikeudenkäynnin lopputulos (josta ei pitäisi olla epäilystä) heijastelee myös suhtautumiseemme Venäjän toimiin Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla.

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla yhteisöön ja lapsiin ulottuva militarisointi näkynee parhaiten koulujen ohella Artek leirikeskuksessa järjestettyjen lasten- ja nuortenleirien entistä militaristisemmassa luonteessa. Artekin leirikeskukseen saapuu nuoria kautta Venäjän, jonka rinnalla niemimaalla toimii lukuisia muita leirejä, joihin lapset ja nuoret kokoontuvat viettämään aikaa ”patrioottisen kasvatuksen” hengessä. 

Yunarmiyan nuoret opettavat itsepuolustusta Artek-leirillä.













Artek leirikeskuksen toimintaa käsittelin blogissani ”YYA-Yleisradio kohti ’Naapurineljännestä’.” (julk. 16. kesäkuuta 2019). Kirjoitus toimi eräänlaisena vastineena Yleisradion julkaisemaan, toimittaja Marjo Näkin kirjoittamaan, kritiikittömään Krim-raporttiin, jossa vierailtiin myös lasten ja nuorten Artek-leirillä. (6)

 

Kooste Venäjän miehitysjoukoista Ukrainan rajoilla ja Ukrainassa blogeista – täydennettynä havainnoilla lasten militarisoinnista

Loppukesästä kirjoitin useamman blogin, joissa kävin kertauksenomaisesti läpi Venäjän asevoimien merkittävimpiä varikko- ja tukikohta-alueita, joiden kautta huolletaan Itä-Ukrainan miehitetyille alueille sijoitettuja joukkoja, blogeissa kävin myös läpi Itä-Ukrainan miehitetyille alueille sijoitetut joukot, unohtamatta joukkojen huoltoon käytettyjä reittejä ja keinoja. Kirjoitussarjaa täydensin lokakuun alussa kirjoituksella miehitetyn Krimin niemimaan mittavasta militarisoinnista. Koskapa yhteisöön ulottuva militarisointi koskettaa jo nyt, mutta tulevaisuudessa entistä enemmän, alueen turvallisuuspoliittista tilannetta ja sitä kautta alueiden Ukrainaan kohdistamaa uhkaa, pidän perusteltuna linkittää aiemmat kirjoitukseni koosteeksi alle.

Venäjän merkittävimmät varikko- ja tukikohta-alueet Ukrainan rajalla sekä miehitetyssä Itä-Ukrainassa

Itä-Ukrainan miehitetyt alueet, miehitetyn Donetskin alueella operoiva 1. armeijakunta- ja 

Itä-Ukrainan miehitetyt alueet, miehitetyn Luhanskin alueella operoiva 2. armeijakunta-blogit. 

Miehitetyille alueille sijoitettujen joukkojen kokonaisvahvuuden arvioidaan nousseen yli 35 100 sotilaaseen (1. ja 2. armeijakunta) syys-lokakuun vaihteessa. Joukot ovat aloittaneet valmistautumisen talvioperaatioiden kaudelle.

Armeija marssii vatsallaan, eli kuinka Venäjä huoltaa joukkojaan miehitetyssä Itä-Ukrainassa 

Itä-Ukrainan miehitetyille alueille sijoitettujen joukkojen huolto helpottui entisestään Venäjän irtisanottua ETYJ:n tarkkailuoperaation Gukovon ja Venäjän puolella sijaitsevan Donetskin raja-asemien alueella. Irtisanomisen myötä ETYJ:n tarkkailijoita ei ole Venäjän puolella enää ainoallakaan Venäjän miehittämän rajaosuuden (reilut 400 km) raja-asemista.

Ukrainalaislähteiden mukaan kolmen viikon aikana syyskuun puolivälistä eteenpäin Venäjältä on toimitettu rautateitse miehitetyille alueille 2760 tonnia polttoainetta (46 säiliövaunullista). Polttoaineen ohella Venäjä on toimittanut kyseisenä ajanjaksona miehittämänsä rajan yli kymmeniä tonneja kranaatinheitinten kranaatteja sekä panssarintorjunta-aseita.

Venäjä militarisoi miehittämäänsä Krimin niemimaata

Zapad-2021-sotaharjoituksen päättymisen jälkeenkin Krimin niemimaalla Venäjän asevoimien toiminta jatkui aktiivisena syyskuun loppuun saakka. Opukin harjoitusalueella laskuvarjojoukot harjoittelivat tykistön tukemina, rannikkopuolustusjoukkojen suorittaessa ammuntoja 3K60 Bal ja K-300P Bastion-P-pintamaalien torjuntaan tarkoitetuilla ohjusjärjestelmillä.

3K60 Bal-ohjusjärjestelmän yksiköitä moottorimarssilla miehitetylle Krimin niemimaalle. (7) 











Marko


Lähteet:

1. https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/lapsen-oikeuksien-julistus/ 

2. https://thebarentsobserver.com/en/security/2019/12/militaristic-youth-movement-expands-borderland-norway

3. https://rusmonitor.com/gitleryugend-putina-kak-ustroena-sistema-voenno-patrioticheskojj-promyvki-mozgov-v-rf.html 

4. https://informnapalm.org/en/putinjugend-children-for-russian-war/ 

5. https://vostok-sos.org/en/review-of-hr-violations-july-2019/ 

6. https://yle.fi/uutiset/3-10786805 

7. Kuvakaappaus Youtube-videolta ”Случайно сняла как в КРЫМ…”.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.