lauantai 31. heinäkuuta 2021

Venäjän merkittävimmät varikko- ja tukikohta-alueet Ukrainan rajalla sekä miehitetyssä Itä-Ukrainassa

 

On jälleen aika koota yhteen viime aikojen havainnot Venäjän varustamien joukkojen tukikohta- ja varikko- sekä harjoitusalueista Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla sekä näiden joukkojen merkittävimmistä huolto- ja materiaalivarastoista Venäjän puolella (maan miehittämää) rajaseutua. Venäjän miehittämän rajan pituus on 409 km. Kesän 2014 operaatioiden kannalta Venäjälle ensiarvoisen tärkeitä olivat tukikohdat Rostovin alueella Ukrainan rajan tuntumassa, omalla maaperällä mutta riittävän lähellä Itä-Ukrainan sotatoimialuetta, jotta ensin kalustoa ja vähäisiä määriä sotilaita oli mahdollista toimittaa rajaseudun yli ja kesän loppupuolella siirtää lyhyessä ajassa merkittäviä määriä alueille varastoitua kalustoa ja joukkoja Venäjältä sotatoimialueelle Ukrainaan.

Venäjän operaatioiden kannalta kesällä 2014 merkittävässä roolissa oli Rostov-na-Donun luoteispuolella sijaitseva Kuzminkan harjoitusalue, jolle kevään ja kesän 2014 kuluessa koottiin satojen panssarivaunujen, panssaroitujen ajoneuvojen ja muun taisteluvarustuksen varasto. Alue itsessään oli vielä vuonna 2014 ja pitkälle vuoteen 2015 valtaosin rakentamatonta maastoa. Tänään alueelle on rakennettu useita kasarmirakennuksia, huoltohalleja ja löytyypä alueelta polttoainevarastokin. Nämä mittavat ja pysyvät rakennukset palvelevat nähdäkseni lähinnä Venäjän Ukrainan operaation joukkoja, Kuzminkasta on Venäjän miehittämälle rajaseudulle (Avilo-Uspenkan rajakaupunkiin) maanteitse vajaat 80 kilometriä. Joukkojen huollon kannalta merkittävä on myös Rostov-na-Donusta Taganrogin alueen kautta pohjoiseen Ukrainaan kulkeva raidelinja. Venäjä käyttää radanvarren asemista muun muassa Pokrovskojea ja Matveev-Kurgania joukkojen, kaluston ja materiaalin siirtoon Kuzminkaan sekä muihin raja-alueen kenttätukikohtiin. Kyseinen raidelinja menee Avilo-Uspenkan kautta miehitettyyn Itä-Ukrainaan. ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tekemien havaintojen ja muiden tietojen perusteella voimme varmuudella sanoa Venäjän käyttävän kyseistä raidelinjaa ainakin jonkin verran. Donetskin kaakkoispuolella sijaitsevaa Ilovaiskin ratapihaa on havaittu käytettävän sodan aikana toistuvasti ainakin rahdin tuomiseen miehitetyille alueille ja hiilen viemiseen Venäjälle.

Kuzminkan harjoitusalue, Кузьминский полигон 2014.








Kuzminkan harjoitusalueen ohella merkittävässä roolissa on Kadamovskyin harjoitusalue, Novotšerkasskin pohjoispuolella. Kadamovskyin alueelle on sijoitettu myös osia 150. mekanisoidusta divisioonasta. (1) Kadamovskyistä on alle 60 kilometriä Venäjän kontrolloimalle rajalle, Novošahtinskin raja-aseman kohdalle, josta pääsee nopeiten maanteitse Venäjältä miehitetyille alueille. Tarvittaessa Kadamovskyihin voidaan toimittaa materiaalia myös rautateitse, Persianovkan asema sijaitsee vain puolentoista kilometrin päässä tukikohdasta. Säännöllinen raideliikenne Itä-Ukrainan miehitetyille alueille kulkee Gukovon kautta, josta on raideyhteys miehitettyjen alueiden merkittävään raidesolmukohtaan Debaltsevoon.

Novotšerkasskiin on vastaavasti perustettu 12. esikunta, joka vastaa Venäjän Ukrainan sotilasoperaatiosta.

Kadamovskyin harjoitusalue, Кадамовский полигон, 2021. Upotuskuva vuodelta 2016.








Kolmas merkittävä tukikohta ja huoltoalue sijaitsee liikenneyhteyksien solmukohdan Kamensk-Šahtinskin alueella, kaupungin ulkopuolella sijaitsevista materiaalivarastoista on matkaa vain parikymmentä kilometriä Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, ja maanteitsekin vain reilut 50 kilometriä miehitetyillä alueilla sijaitsevaan Krasnodonin kaupunkiin, jonka kautta kulkevat merkittävät huoltoreitit Venäjältä miehitetyn Luhanskin alueelle. Kamensk-Šahtinskin alueelle on sijoitettu Venäjä maavoimien 91. materiaalivarasto, sotilasyksikkö nro. 48670. (2) Kaupungin luoteispuolella sijaitsevaa harjoittelualuetta hyödyntävät myös Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla operoivat joukot.

Kamensk-Šahtinskin alue, upotuskuvassa kaupungin eteläpuolella sijaitseva materiaalivarasto.








Kirjoituksessani päähuomion saavat kuitenkin merkittävimmät miehitettyyn Itä-Ukrainaan perustetut – Venäjän asevoimienkin käyttämät – tukikohdat ja harjoittelualueet. Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla on suuri joukko erikokoisia ja erilailla varustettuja tukikohtia ja varastoalueita, joita Venäjän asevoimien ja sisäministeriön sekä muiden valtiohallinnon organisaatioiden joukot käyttävät säännöllisesti. Samoja alueita hyödyntävät eritavalla myös ns. aluepuolustusprikaatit.

Alla olevaan karttakuvaan olen merkinnyt eräitä miehitetyillä alueilla sijaitsevia merkittävimpiä harjoittelu-, varikko- ja tukikohta-alueita sekä aiemmin kirjoituksessa mainitut, Venäjällä sijaitsevat, harjoittelualueet ja tukikohdat. Merkittävimmät harjoittelu- ja tukikohta-alueet ovat helposti havaittavissa satelliittikuvissa. Huomioitavaa on myös se, että nämä kaikki on otettu laajamittaiseen käyttöön vasta sodan alettua, poikkeuksena voidaan pitää Luhanskin länsipuolella, Oleksandrivskin kylän kupeessa sijaitseva harjoitusalue, joka oli Ukrainan asevoimien käytössä rauhan aikana.















Taulukoissa (alla) nimeän kunkin suorakulmion alueella sijaitsevat merkittävät tukikohdat, tunnisteena toimii suorakulmiossa sijaitseva numero. Yksittäisiä huomioitavia tukikohtia sijaitsee myös näiden alueiden ulkopuolella, kuten Kalmiusken eli entisen Komsomolsken pikkukaupungissa, jonka alueella sijaitsee pari tukikohtaa, materiaalivarastoa tai varikkoa.

Merkittävien kaupunkien, kuten Donetskin, Makiivkan ja Horlivkan sekä Luhanskin alueilla sijaitsevia tukikohtia en kuitenkaan ryhdy erittelemään.

suorakulmio 1

ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa

Samiilove (kylässä toimintaa kahdella erillisellä alueella)

4. toukokuuta 2018

Markyne

25. lokakuuta 2015

Markyne II

10. heinäkuuta 2017

 

suorakulmio 2

ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa

Svobodne (Telmanove)

17. lokakuuta 2015

 

suorakulmio 3

ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa

Mospyne

11. kesäkuuta 2015

Pokrovka

16. joulukuuta 2015

 

suorakulmio 4

ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa

Novoselivka

23. heinäkuuta 2015

 

suorakulmio 5

ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa

Torets

28. huhtikuuta 2015

Petrivske

29. maaliskuuta 2016

harjoitusalue (2,6 km Petrivskestä länteen)

16. helmikuuta 2016

 

suorakulmio 6

ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa

Hrustalnyi (entinen Krasnyi Lutš)

1. heinäkuuta 2016

Krasnolutskyi

ETYJ:n ilmoitus vuodelta 2019

Sadovyi (harjoitusalue)

toimintaa koko sodan ajan

Miusynsk

10. huhtikuuta 2015

 

suorakulmio 7

ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa

Buhaivka

20. heinäkuuta 2015

Šimšinivka

20. heinäkuuta 2015

Myrne

20. heinäkuuta 2015

Kruhlyk

6. huhtikuuta 2016

 

suorakulmio 8

ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa

Myrnyin alue, Luhansk

24. heinäkuuta 2015

Luhansk, kansainvälisen lentoaseman alue

syksy 2014

Juvileine (Katerinivka)

10. huhtikuuta 2015

 

Jotta lukijoiden olisi helpompi hahmottaa, millaisista alueista on kyse, alla muutama Google Earth-kuva seuraavista harjoitusalueista, Buhaivka, Svobodne ja Novoselivka täydennettynä muutamilla uudemmilla havainnoilla. Buhaivkan alueelle on säännöllisesti varastoitu huomattavia määriä kalustoa ja materiaalia, sen sijaan Svobodnen ja Novoselivkan alueet toimivat pääasiassa harjoittelualueina, joskin niidenkin alueille on rakennettu viime vuosina pysyviä suojia raskaalle kalustolle, alueiden käytön ollessa kokoaikaisempaa. Novoselivkan kohdalla on hyvä huomioida sijainti noin 15 kilometrin päässä rintamaasta, aivan miehitetyn Horlivkan kaakkoispuolella.








































Google Earth-kuvien (yllä) upotuskuvat ETYJ:n Ukrainan monitorointimission aineistosta tältä vuodelta (v. 2021).

Huomautan lukijoita sen verran, että ETYJ:n Ukrainan monitorointimission saattaa käyttää alueista eri tunnisteita, tai mainita raporteissaan alueen sijaitsevan jonkin toisen kylän tai kaupungin lähistöllä. Vastaavasti Ukrainan asevoimilla on omat koodinimensä kullekin alueelle tai aluekokonaisuudelle, osan ollessa johdannaisia lähimmän kylän tai kaupungin nimestä, kuten ”Mospyne” ja ”Pokrovskyi” mutta eräiden poiketessa merkittävästi ETYJ:n käyttämästä nimestä tai tunnisteesta, jota itse yllä käytän. Tällainen on esim. ”Vostochnyin” alue, joka maantieteellisesti sijoittuu Torets-Petrivske-alueelle.

Kuten edellä viittasin, Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla kaupunkien varasto- ja tehdasalueita hyödynnetään myös kaluston ja erilaisen materiaalin – myös ammusten ja räjähteiden – varastoinnissa. Suurimpien kaupunkien, kuten Donetskin ja Makiivkan sekä Horlivkan ja Luhanskin alueilla on kymmeniä erisuuruisia varastoja, joihin on varastoitu materiaalin lisäksi myös raskasta kalustoa panssarivaunuista ja panssarihaupitseista lähtien. Myös tämä käytäntö rikkoo Minsk II-sopimusta. Erilaista kalustoa ja materiaalia saattaa myös olla sijoitettuna asutettujen alueiden keskelle.

ETYJ:n julkaisemassa kuvassa seitsemän 9K35 Strela-10 lähi-ilmatorjuntajärjestelmää asutuksen keskellä Makiivkassa.


















Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden suurimmassa kaupungissa Donetskissa on lukuisia merkittäviä varastoja ja huoltovarikkoja. Donetskissa Proletarskyin alueen kaakkoispuolelle on viime vuosina rakennettu pienehkö tukikohta, jonka lähistöllä on havaittu useamman kerran modernia elektronisen sodankäynnin kalustoa Venäjältä. Itse kaupungissa esim. ExpoDonbass messukeskukseen on ollut sijoitettuna säännöllisesti joukkoja ja kalustoa – toisinaan myös ammuksia, alueella on myös sijoitettu esikuntajoukkoja, (3) vastaavasti Budonivskyin alueella vul. Baumanan ympäristössä sijaitsevaa teollisuusaluetta on hyödynnetty kaluston ja materiaalin huollossa ja varastoinnissa.

Venäläistä panssarikalustoa miehitetyssä Donetskissa, kemiantehtaan alueella. (4)















Makiivkan alueella pikateiden H20 ja H21 liittymän kaakkoispuolella sijaitsevia varastoja on hyödynnetty sodan kuluessa panssarivaunujen varastoina ja huoltotukikohtina. (5) Alueelle on rakennettu uusia varastoja sodan kuluessa.

Myös Luhanskin alueella on vastaavalla tavalla venäläisjoukkojen toimesta hyödynnetty teollisuusalueita kaluston- ja materiaalin varastoinnissa. Erityisen runsaasti kalustoa on ollut varastoituna Luhanskin kaakkoispuolella sijaitsevan vanhan lentokentän alueella sekä lentokenttää ympäröivillä teollisuus- ja varastoalueilla, esim. Transpelen aluella Proletariatu Donbasun kaupunginosassa sekä vul. Vedeninalla sijaitsevan varastokompleksin pihalla, jossa on havaittu Venäjän asevoimien elektronisen sodankäynnin kalustoa säännöllisesti. (6) Lentokentän ympäristössä on myös harjoitusalueita, joilla kaupunkiin sijoitetut venäläisjoukot säännönmukaisesti harjoittelevat.

Luhansk, vul. Vedenina.











Uskoakseni tämän ja tulevien kirjoitusteni, joissa käyn tarkemmin läpi Itä-Ukrainan miehitetyille alueille sijoitetut 1. armeijakunnan ja 2. armeijakunnan koostumukset, lukijan on mahdollista saada varsin kattava kuva siitä, millaisella voimalla ja mihin alueille tukeutuen Venäjä operoi miehittämässään osassa Itä-Ukrainaa.

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://russianmilitaryanalysis.wordpress.com/tag/western-md/

2. http://wikimapia.org/15626971/91st-Central-Reserve-Base-for-Automotive-Equipment-%E2%80%94-Military-Unit-48670 

3. https://informnapalm.org/en/expodonbas-russian-military-base/ 

4. https://informnapalm.org/19471-tanks-donetsk-reaktivs-himik/ 

5. https://informnapalm.org/22406-potemkin-baza-v-makeevke/ 

6. https://informnapalm.org/ua/rosiiska-tekhnika-na-donbasi-foto-leer3svet/ 


Blogin kirjoittamisessa olen hyödyntänyt lähdeluettelossa lueteltujen lähteiden ohella aiempia blogejani sekä aineistoa, jota useat eri tahot ovat tuottaneet Venäjältä sekä Itä-Ukrainan sotatoimialueelta. Näihin tahoihin kuuluu muun muassa ETYJ:n Ukrainan monitorointimissio, Putin@war-blogi, Donbas in Flames – Guide to the Conflict Zone -teos, Informnapalmin muu aineisto. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.