tiistai 27. marraskuuta 2018

Venäjä käytti sotilaallista voimaa Kertšinsalmessa estäessään ukrainalaislaivueen liikkeen

Jännitettä pitkään kerännyt tilanne eskaloitui sunnuntaina (25.11.2018) avoimeksi voimankäytöksi (sotatoimeksi) Kertšinsalmessa Venäjän rannikkovartioston partioalusten häirittyä Ukrainan laivaston aluksia ja törmättyä Don-luokan partioaluksellaan Ukrainan laivaston hinaajaan (Yany Kapu). Myöhemmin samana päivänä Ukrainan laivaston Gurza-M-luokan tykkiveneet Berdyansk ja Nikopol vaurioituivat yhteenotossa ja tulituksessa. 























Venäjän rannikkovartioston Don-luokan partioalus törmää hinaaja Yany Kapuun. (1)

Sunnuntai-iltana FSB:n erikoisjoukot valtasivat kaikki kolme Ukrainan laivaston alusta. Yhteenotossa haavoittui ukrainalaislähteiden mukaan kuusi laivaston merisotilasta, heistä kaksi vakavasti. Alusten valtausten yhteydessä Venäjä vangitsi 23 ukrainalaista merisotilasta. Kolmen vallatun aluksen on paikannettu olevan Kertšin satamassa Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla.

Käyn seuraavaksi läpi tapahtumien aikajänteen, tiedot kerätty ukrainalaislähteistä:

23.11.2018: laivasto-osasto lähti Odesasta Mariupoliin. 

24.11.2018: ukrainalaiset saivat ilmoituksen Venäjän viranomaisilta tiedon siitä, että Kertšinsalmessa navigointirajoituksia. Kansainvälinen navigointipalvelukeskus Espanjassa ei vahvistanut ilmoitusta. 

25.11.2018: 
Ukrainan laivasto-osasto sai Kertšin sataman merenkulunvalvontaupseerilta ohjeen siirtyä ns. odotusalueelle ennen salmen läpi purjehtimista. 
klo. 8:30 - 9:00 hinaaja Yany Kapuun törmättiin. 
klo. 13:00 - 14:00 venäläisten taholta voimakasta provosointia. 
klo. 13:40 Kertšinsalmen ylittävän sillan alta kulkeva väylä suljettiin venäläisten toimesta tankkerilla. 
klo. 19:00 Ukrainan laivasto-osasto aloitti poistumisen Kertšinsalmesta, koska läpikulkulupaa ei saatu. 
klo. 20:25 Ukrainan laivaston aluksia kohti avattiin tuli. Voimankäyttöön vastattu. 
klo 20:35 alkaen FSB:n erikoisjoukot suorittivat alusten valtauksen. 

Venäjän Mustanmeren laivasto tuki operaatiota, minulla ei ole varmuutta sen konkreettisesta osallistumisesta operaatioon. 

26.11.2018: Venäjän kaappaamat alukset havaittu Kertšin satamassa. (2)


























Asovanmeri, satelliittikuvaan merkitty Venäjän rannikkovartioston tukikohdat/ laivastoasemat. Yksi sijaitsee miehitetyllä Krimin niemimaalla Kertšissä. 

Läntinen media, mukaan lukien suomalainen, on jälleen reagoinut tapahtumiin, uutisointi on näennäisen asiallista mutta näyttää siltä, että median on vaikea löytää oikeita termejä kuvaamaan Venäjän toimia Ukrainassa. Edelleen käytetään termejä kapinallinen, Venäjä-mielinen tms., jotka ovat hyvin harhaanjohtavia. (3) Onko kyse haluttomuudesta kertoa tilanne sellaisena millainen se on? Käytännössä Venäjä on käyttänyt suoraa voimaa Ukrainan laivaston aluksia ja niiden miehistöä vastaan. Kyse on sotilaallista toiminnasta - sotatoimesta, joka on seurausta pitkään jatkuneesta jännitteen luonnista ja kasvusta Kertšinsalmessa ja Asovanmerellä, jännitteen kasvu johtuu Venäjän toimista. 

Venäjä on lisännyt voimaa Asovanmerellä, FSB partioalusten lisäksi merialueelle on siirretty pinta-aluksia Mustanmeren laivastosta sekä Kaspian laivueesta. 

Näyttää siltä, että media koettaa paikata aiempaa puutteellista uutisointia koosteiden ja yhteenvetojen avulla, joissa on usein se puute, että ne jättävät paljon kertomatta. Useissa nolla-piste on viime kevät ja Kertšinsalmen sillan valmistumisen, tätä aiempaan aikaan saatetaan viitata, vaikka ennen sillan rakentamista ja valmistumista tapahtui paljon. Se mitä sunnuntaina tapahtui on seurausta Venäjän suorittamasta Krimin niemimaan miehityksestä helmi-maaliskuussa 2014, ja Venäjän masinoimasta sodasta Itä-Ukrainassa, jonka alkutahdit lyötiin huhtikuussa 2014. Sodasta, jossa Venäjä on yksi osapuoli. Itse asiassa ilman Venäjän toimia ei käynnissä olisi sotaakaan, koska Venäjä rahoittaa, varustaa ja miehittää sekä hallinnoi/ kontrolloi Ukrainan asevoimia vastaan taistelevia joukkoja Donbas issa, ja nämä ns. kansantasavallat ovat Moskovan kontrolloimia sekä ylläpitämiä. (4 ja 5)

Mikäli edellä mainitut toimet unohdetaan, todellisuus vääristyy. Ilman Venäjän toimia ei olisi siltaa, tarvetta sulkea Asovanmeri ukrainalaisilta, halua tehdä Asovanmerestä Venäjän “sisämeri” ja näin testata kv. yhteisöä ja sen kykyä/ halua reagoida tapahtuneeseen. Sekä näivettää Ukrainalle kuuluvat Mariupolin ja Berdjanskin satamat Asovanmeren pohjoisrannikolla ja vaikuttaa näin Ukrainan talouteen (vienti) sekä maan yhteiskunnallisiin oloihin. Tilanteen eskaloitumista voi siis syyttää vain Venäjää. Toimiessaan nähdyllä tapaa Venäjä on myös rikkonut maiden välistä voimassa olevaa sopimusta vuodelta 2003 alusten vapaasta pääsystä Asovanmerelle ja Kertšinsalmelle. (3) Myös venäläisten merenkulunasiantuntijoiden mukaan Venäjä rikkoi maiden välisiä sopimuksia sekä kansainvälisiä merenkulkusopimuksia sunnuntaina.

Venäjän sotatoimien seuraus

Venäjän Kertšinsalmessa Ukrainan laivaston aluksiin ja niiden miehistöön kohdistamalla sotatoimella on myös välittömiä seurauksia. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko esitti sotatilalain (martial law) käyttöönottoa Ukrainaan. Maanantaina (26.11.2018) Ukrainan parlamentti Verkhovna Rada äänesti presidentin esityksestä käytyään siitä ensin keskustelua. Verkhovna Radan äänesti sotatilalain puolesta, sotatilalaki astui tänään (28.11.2018) voimaan kymmenellä alueella Ukrainassa (ks.kuva). Alueet rajoittuvat Venäjään, Venäjän miehittämään Krimin niemimaahan, rannikkoseudulle Ukrainassa sekä lännessä Transnistriaan. Sotatilalaki on voimassa 30 vuorokautta.

















Sotatilalain voimassaolo Ukrainassa, kuva Volunteer Info.


Marko

1. https://m.youtube.com/watch?time_continue=65&v=gcTSDaCg5xA 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.