perjantai 23. marraskuuta 2018

Huligaani “toimittajan” housuissa

Venäjän suorittaman Krimin niemimaan miehityksen sekä Ukrainan sodan myötä maan propagandakoneiston riveihin on liittynyt useita länsimaissa syntyneitä “toimittajina” esiintyviä henkilöitä, joiden todellinen rooli on propagandistinen. Etenkin lännessä syntyneiden kohdeyleisönä on pääasiassa länsimaissa, joskin näiden “toimittajien” ja tietyissä tapauksissa yhtiöiden, kuten alasajetun DONi Newsin kohdalla, “uutisia” on levitetty myös venäjänkieliselle yleisölle.

Näistä “toimittajista” meille suomalaisille tutuin on DONi Newsin entinen “päätoimittaja” Janus Putkonen. Ukrainan sotaa seuraaville tutuksi on käynyt myös itsenäisenä “toimittajana” esiintyvä yhdysvaltalais taustainen Patrick Lancaster, jonka tiedetään “toimittajana” työskennelleen epäeettisesti ja toimittaneen todennäköisesti väärennettyä todistusmateriaalia, joukossa ihmisen luita, Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamista tutkivalle monikansalliselle ryhmälle. Britti Alex King (@GlasnostGone) on toimittanut Alankomaihin viranomaisille todisteita Lancasterin toiminnasta, josta hän on myös koostanut videoita YouTubeen. (1)


Janus Putkonen ja Graham W. Phillips.





















Patrick Lancaster on tehnyt paljon yhteistyötä brittiläisen Graham W. Phillipsin kanssa, tässä kirjoituksessa teen pienimuotoisen läpileikkauksen Phillipsin toimintaan ja metodeihin. Graham W. Phillips oli oleillut Ukrainassa jo ennen sotaa, taustalta löytyy pidätys Ukrainassa v. 2010, jolloin hän oli seksiä tihkuvalla turistimatkalla maassa. (2) Kesällä 2013 hän oleili Odessassa, kaupungissa, joka nousi toukokuussa 2014 otsikoihin yhteenottojen ja ammattiliittojen talon palon myötä, jolloin liekkeihin kuoli kymmeniä mielenosoittajia.

Graham W. Phillipsiä voi huoletta kutsua provokaattoriksi sen ohella, että hän on myös propagandisti - tai kuten hän itse itseään nimittää “informaatiosoturi”, termi, jota myös Janus Putkonen on itsestään käyttänyt.

Miksi provokaattori? Mainitsen kaksi esimerkkiä tältä syksyltä. Vieraillessaan Münchenissä Saksassa hän kävi ukrainalaisen, Saksassa Stalinin käskystä salamurhatun Stepan Banderan hautamuistomerkillä repimässä Ukrainan ja Pravyi Sektorin liput ja viirit. Videon tapahtumasta ja jakoi nettiin, venäläinen Russia Today, jolle Phillips todennäköisesti työskentelee freelancerina, julkaisi tapahtuneesta “uutisen”.


rt.com 


























Toinen keskustelua ja tuohtumusta aiheuttanut episodi oli Phillipsin verbaalinen hyökkäys Ukrainan Itävallan suurlähettiläs Oleksandr Scherbaa vastaan. Phillips yritti myös haastaa Scherban tappeluun haukkuen suurlähettilästä samalla fasistiksi. (3)

Graham W. Phillips ei oikeastaan eroa millään muotoa muutamista muista Venäjän tiliin työskentelevistä, aivan kuten hekin, Phillips hyökkää Ukrainaa ja ukrainalaisia vastaan haukkuen heitä natseiksi ja fasisteiksi hengaillen ja ystävystyen itse uusnatsien ja laitaoikeistoon kuuluvien kanssa. Phillipsin ystäväpiiriin kuuluu muun muassa uusnatsi Piers Mellor. (4) 

Graham W. Phillips on työskennellyt useille venäläisille “mediayhtiöille” freelancerina. Aiemmin mainitun Russia Todayn lisäksi hänen tuottamaa materiaalia on julkaistu ainakin propagandistisessa Life Newsissä, Venäjän asevoimien Zvezda tv-kanavalla sekä Ruptlyssa. Lisäksi hän julkaisee materiaalia sosiaalisessa mediassa ja youtubessa. Työstään hänet on palkittu Venäjällä mitalilla 2015, mitalin myöntäjä on FSB - mikä on herättänyt kysymyksiä siitä, että onko FSB Phillipsin toiminnan taustalla. (4) 

Graham W. Phillips on saapunut käynnissä olevan sodan aikana useita kertoja laittomasti Venäjältä Itä-Ukrainan Ukrainan miehitetyille alueille siitä huolimatta, että hänellä on maahantulokielto Ukrainaan. Kesällä 2015 Phillipsin suojana alueella vierailun aikana oli GRU:n spetsnaz-ryhmä. Sodan alkupuolella Phillips pidätettiin Ukrainan viranomaisten toimesta, tuolloin muun muassa ETYJ:n edustaja vaati hänen vapauttamista. (5) 

Phillipsin toimintaa ja työskentelymetodeja on kritisoitu muiden toimittajien taholta, toimittaja Daniel Sandford syytti - aivan oikeutetusti - Phillipsiä laittomasta ja epäeettisestä työskentelystä Phillipsin kuulustelua ja syytettyä ukrainalaisia sotavankeja. (6) Sotavankien vaihto-operaatioiden yhteydessä Phillips on myös hyökännyt verbaalisesti ukrainalaisvankeja vastaan, jollaisista vastenmielisin kaikella tapaa on hänen, vuoden sotavankeudessa olleeseen vakavasti miinaräjähdyksessä loukkaantuneeseen, Volodymyr Zhemchuhoviin kohdistama hyökkäyksensä. (7)

Oma lukunsa on sitten hänen toimintansa sotatoimialueella, nykyään vain miehitetyillä alueilla, joilla hän liikkuu sotilasosastojen kanssa ilman “Press”-tunnuksia esiintyen kuitenkin “toimittajana”. Hänen tiedetään jakaneen dronevideota venäläisjohtoisille joukoille, jolloin hän on ollut aktiivinen osapuoli sodassa tarkkailijan ja havainnoijan sijaan. Phillips on toiminut näin ainakin kahteen otteeseen, todennäköisesti useammankin kerran - kesäkuussa 2015 ja tammikuussa 2017. Tällainen rikollinen toiminta on omiaan vähentämään luottamusta toimittajiin, ja onkin mahdollisesti aiheuttanut vaaratilanteita.

















Graham W. Phillips Debaltsevon alueella v. 2015, kuvassa myös Venäjän asevoimien T-72b3 taistelupanssarivaunuja. Huomioikaa Phillipsin varustus, käytännössä sama kuin venäläisjoukoilla. Tämäkään ei ole ensimmäinen kerta, jolloin hän on varustautunut kuin taistelija - tunnukseton taistelija. 

Tämä Dundeen yliopistosta 90-luvun lopulla valmistunut propagandisti käyttäytyy kuin alaluokkainen huligaani - hän on kuin “katutappelija”, joka kaivaa verta nenästä. Hänen kaltaisille ei voi ennustaa loistavaa tulevaisuutta, on suorastaan ihme, mikäli hän selviää ilman vakavia vammoja sodasta. Onko Phillips edes uhrannut ajatusta sille, että hänen toimeksiantajalle mikään ei riitä, että heille Phillips on hyödyllinen elävänä kuin myös kuolleena. Mikäli Phillipsin näkyvyys sosiaalisessa mediassa entisestään vähenee*, voi olla, että toimeksiantajalle elävä Phillips käy hiljalleen hyödyttömäksi. Tähän en voi todeta muuta kuin, että tyhmyydestä sakotetaan. 


Marko 




*: Graham W. Phillipsin Twitter-tili on toistaiseksi jäädytetty. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.