perjantai 16. marraskuuta 2018

Venäjän “tarina” rakoilee - jälleen kerran

Venäjän valtionhallinto on järjestelmällisesti kiistänyt joukkojensa osallistumisen sotaan Ukrainassa, samalla se on kiistänyt olevansa vastuussa alueen asukkaille - ja Ukrainalle - syntyneistä kärsimyksistä. Yli kymmenen tuhatta ukrainalaista on menehtynyt sodassa, unohtamatta kolmansien maiden kansalaisia, joita on kuollut satoja. 

Venäjä kiistää osallisuutensa, siitä huolimatta, että konkreettisia todisteita sen osallisuudesta on kertynyt runsaasti taisteluihin osallistuvien joukkojen, haavoittuneiden ja kaatuneiden muodossa, aivan kuten joukko-osasto ja kalustohavaintojen muodossa. Samanaikaisesti virallisenkin Venäjän edustajat ovat useamman kerran “lipsautelleet” totuuden muodossa tahi toisessa. 

Itä-Ukrainassa asetelma on eräiltä osin sama kuin Venäjän miehittämällä Krimillä, jonka miehitykseen osallistumisen virallinen Venäjä alkuun järjestelmällisesti kiisti, kunnes lopulta Vladimir Putinkin tunnusti Venäjän asevoimien roolin, mikä oli tapahtumia seuranneille ilmiselvää jo ensihetkistä lähtien.

Krimin niemimaan miehitykseen verrattuna Itä-Ukrainassa käynnissä olevien sotatoimien kohdalla Venäjä on pyrkinyt pitämään kiinni narratiivistaan olennaisesti tiukemmin. Venäjän korkein johto presidenttiin saakka on toistuvasti ilmaissut asian siten, että Venäjän joukkoja ei ole sotimassa Ukrainassa. 

Tämä “tarina” on rakoillut useamman kerran, syystä tai toisesta johtuen Vladimir Putin on tullut maininneeksi Venäjän osallistuvan taisteluihin, myös ulkoministeri Sergei Lavrov on syyllistynyt samaan. Viimeksi valtakunnallisen - ja valtiollisen - Rossija24-kanavan 60 minuuttia -ohjelmassa samainen asia todettiin. Jossa todettiin Itä-Ukrainassa olevan venäläisiä erikoisjoukkoja. (1) Kyse on mielestäni juuri toteamisesta ei tunnustamisesta. Todettiin tosiasia ja sillä selvä.

On todennäköistä, että tämäkään toteamus ei riitä eräille suomalaisille, kuten kansanedustaja Tom Packalénille (ulkoasiainvaliokunnan jäsen), ehkäpä joku edelleen jatkaa “Ukrainassa on sisällissota”-narratiivin toistoa, johon entinen pääministeri Matti Vanhanen (keskusta) syyllistyi kirjassaan “Ulkopolitiikkaa”. Tai suomettuneelle kansanedustajalle, keskustan Sirkka-Liisa Anttilalle, jonka mielestä Ukrainalla on asenneongelma. Todennäköisesti hänen mielestä Suomellakin oli asenneongelma talvisodan aikana. (Anttila sosiaalisessa mediassa 15.7.2018).

Näistä tunnustuksista, joista seuraavaksi eräitä kuvakaappauksina, soisi läntisen median ottavan opiksi sen verran, että lopettaisivat uutisissaan separatisteista, sisällissodasta, vaaleista tms kirjoittamisen olemassa olevina asioina, joita ne eivät ole. Ei ole separatismia, ei ole sisällissotaa, ei vaaleja - sen sijaan on Venäjän Ukrainaan kohdistamaa aggressiota, hyökkäyssotaa ja miehitystä.













Vladimir Putin ukrainalaistoimittajan kysymykseen. (2)












Vastatessaan kysymykseen Sergei Lavrov ei kiistä venäläisjoukkojen osallistumista sotaan. (3)
























60 minuuttia ohjelmassa Venäjän joukoista Ukrainassa:

"of course our Special Services (GRU, FSB, SVR) are there, it would be stupid to deny that." *


Totuuden puolesta, 

Marko 








*: Lainaus @JuliaDavisNews’in twiitistä:





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.