keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Operaatio Sudenkorento – MGM-140 ATACMS’in ensiesiintyminen Ukrainassa

 

Ukrainan erikoisoperaatioiden joukot (ukr. Сили спеціальних операцій, ССО eli SSO) toteuttivat viime yönä (16.-17. lokakuuta välinen yö) iskut Venäjän operoimille sotilaslentokentille miehitetyillä alueilla, Berdjanskissa ja Luhanskissa. (1) Aamun ja päivän mittaan iskuista on tihkunut entistä enemmän tietoa julki, poimin tähän kirjoitukseen eräitä merkittäviä havaintoja Berdjanskiin kohdistuneesta iskusta. Tähän mennessä (ilta, 17. lokakuuta) Luhanskiin kohdistuneesta iskusta on julkaistu vain yksittäisiä tiedonmuruja, kuten se, että yhtenä kohteena olleessa ammusvarikossa räjähdykset jatkuivat kello 11 aamupäivällä, joten operaatiokokonaisuuden kyseinen haara jää valitettavasti vähäisemmälle huomiolle. (2)

Ukrainan operaatiot Venäjän helikopteritukikohtiin 16.-17. lokakuuta välisenä yönä miehitetyillä alueilla.












Julkaistun tiedonannon mukaan Operaatio sudenkorennon myötä venäläiset menettivät ainakin yhdeksän erimallista helikopteria, ilmapuolustusjärjestelmiä ja erikoisvarusteita sekä erikoiskalustoa. Lisäksi operaatiossa vaurioitettiin lentokenttien kiitoteitä sekä ammusvarikkoa, joka tuhoutui jälkiräjähdyksissä mahdollisesti kokonaisuudessaan. Venäjän miehistötappiot lasketaan vähintäänkin kymmenissä.

Ennen operaatiota otettujen ja julkaistujen satelliittikuvien perusteella venäläisten Berdjanskin lentokentän alueelle perustamasta helikopteritukikohdasta käsin operoi taistelu- ja tulitukihelikoptereita sekä keskiraskaita kuljetushelikoptereita, joita voi myös käyttää tulitukitehtäviin. Taisteluhelikopterimallit ovat Mil Mi-24 ja Mil Mi-28 sekä Kamov Ka-52 Alligator, tulituki- ja kuljetushelikopterit ovat pääasiassa Mil Mi-8 mallia. Syyskuun lopussa julkaistun satelliittikuvan mukaan tuolloin Berdjanskin lentokentän alueelta operoi vähintäänkin 22 erilaista helikopteria. (3) Huom. julkaistussa satelliittikuvassa lentokenttä ei näy kokonaisuudessaan, eikä ole tiedossa, kuinka moni kentältä operoivista helikoptereista oli tuolloin suorittamassa tehtävää, mutta havaittavien helikoptereiden lukumäärä käy yksiin muiden tietojen kanssa. Berdjanskin lentokentälle on tavanomaisesti sijoitettuna 20-30 erilaista helikopteria.

Berdjanskin lentokenttä sijaitsee kaupungin ulkopuolella, reilut 6 kilometriä keskustasta pohjoiseen.













Berdjanskin lentokentän ilmapuolustuksesta vastasi Pantsir-S1 tykki-ohjus-ilmatorjuntajärjestelmät sekä Buk-M3 alueilmatorjuntajärjestelmät. Lentokentän alueelle oli myös sijoitettu tutkajärjestelmiä, kuten P-18 eli 1RL131 Terek-maalinosoitustutka. (4) Edellisten lisäksi Berdjanskin alueelle on sijoitettu venäläisten toimesta myös muuta ilmatorjuntakalustoa sekä elektronisen sodankäynnin järjestelmiä. Kiinnostavaksi Operaatio sudenkorennon tekee se, että samalla se näyttää olleen Ukrainan Yhdysvalloilta toivoman MGM-140 ATACMS’in (Block I) ensiesiintyminen rintamalla. Visuaalisten todisteiden ohella Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehuu lausunnossaan järjestelmän suorituskykyä:

Sopimustamme presidentti Bidenin kanssa pannaan täytäntöön onnistuneesti. ATACMS on osoittautunut erinomaiseksi”. (5)

Yhdysvalloissa Joe Bidenin hallinto teki päätöksen ATACMS’in toimittamisesta Ukrainaan kuluvan vuoden syyskuun 21. päivä. (6) Ja seuraavaksi visuaalisiin todisteisiin.

Berdjanskin lentokentän läheltä löytynyt MGM-140 ATACMS’in moottoriyksikkö, myös toinen vastaava moottoriyksikkö on löytynyt lentokentän läheltä.










Alla on pari kuvaa Berdjanskin lentokentän alueelta löytyneistä M74 tytärammuksen jäänteistä.

























Yhdysvaltojen toimitettua MGM-140 ATACMS taktisia ohjusjärjestelmiä Ukrainaan ylitetään jälleen yksi Kremlin määrittelemä ”punainen viiva”. Tulemme jatkossa näkemään Venäjän hallinnon taholta puhinaa ja pihinää sekä sodan eskalaatiolla uhkailemista, mutta on enemmän kuin todennäköistä, että tälläkään kertaa Venäjä ei ryhdy sanoista tekoihin. Miksikö? Siksi koska sanoista tekoihin siirtyminen muodostaisi samalla Vladimir Putinille ja hänen lähipiirilleen todellisen uhan asemansa ja valtansa menettämiselle. Viimekädessä heille se (ja sen tuomat edut) ovat tärkeämpiä kuin mikään muu, ja siihen he takertuvat kiinni kynsin hampain.

ATACMS’in toimittamisen myötä on kiintoisaa seurata mitä Saksan liittokansleri Olaf Scholz tekee seuraavaksi. Nimittäin Ukrainan saatua ATACMS’eja poistuu syy olla toimittamatta Taurus-risteilyohjuksia maalle. Tähän mennessä Scholz on eskalaatiopelon tähden evännyt luvan toimittaa Tauruksia Ukrainalle. Niin tyytyväinen kuin olenkin ATACMS’in ilmaantumisesta taistelukentälle, niin samalla en voi muuta kuin harmitella sitä, että järjestelmän toimittaminen kesti näinkin kauan. Jo vuosi sitten, syksyllä 2022, oli nähtävillä se, että Venäjä oppii operoimaan M142 HIMARSin ja sen käytössä olevien rakettien muodostaman uhan alla, siirtämällä huoltoaan kauemmas selustaan. Vastaus siihen, talven alla, olisi ollut pitkän kantaman ATACMS’in toimittaminen Ukrainalle, jonka seurauksena Venäjän operointi viime talvena olisi muuttunut merkittävästi hankalammaksi. Saavutetaanko järjestelmällä nyt vastaavaa hyötyä? Jollei täysin samaa, niin jo tämä päivä osoittaa sen, että sen käytöllä tulee olemaan vaikutusta Venäjän operointiin vaikeuttaen sitä.  

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://x.com/KyivIndependent/status/1714249247824953344 

2. https://x.com/Heroiam_Slava/status/1714271381171630418 

3. https://x.com/bradyafr/status/1707847715789672710 

4. https://x.com/JayinKyiv/status/1714220037240746213 

5. https://x.com/AFUStratCom/status/1714315198280999051 

6. https://www.politico.com/news/2023/10/17/biden-decision-send-longer-range-missiles-to-ukraine-00121969


Lähdeaineistona hyödynnetty myös muita julkaistuja satelliittikuvia ja raportteja alueelta, kuten Сили Спеціальних Операцій ЗС України. Lähdeaineistona on myös käytetty venäläissotilaan viime yönä iskun jälkeen kuvaamaan yli viiden minuutin mittaista verkkoon lataamaa videota.

Havainnekuva M142 HIMARSin ja M270 MLRS:n käyttämien rakettien sekä taktisten ohjusten kantomatkoista sotatoimialueella, kuva by @intelwalrus ja @ameliairheart.



 








#StandWithUkraine 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.