tiistai 13. kesäkuuta 2017

Mitä ennen Zapad-2017 harjoitusta?

Venäjä ja Valko-Venäjä järjestävät jälkimmäisen maaperällä syyskuun 14. – 20. Zapad-2017 sotaharjoituksen (1) – tässä kirjoituksessa koetan kuitenkin hahmotella sitä, mitä voi tapahtua ennen kyseistä suurharjoitusta Itä-Ukrainassa, perustan pohdiskeluni ja arveluni siihen mitä viimeisimpien kuukausien aikana Itä-Ukrainan sotatoimialueella on tapahtunut ja millaisia havaintoja Ukrainan asevoimien edustajat ovat tehneet, unohtamatta ETYJ Ukrainan monitorointimission tarkkailijoiden havaintoja unohtamatta omia havaintojani, joita intensiivisen seuraamisen myötä on kertynyt mittavasti.

Venäläisten sotilaslähteiden mukaan Venäjän tarkoituksena on luoda ”syväänoperointiin” kykenevät tiedustelujoukot, samalla tehostaa tykistön kykyä iskeä nopeasti ja tappavasti.

On esitetty päätelmä siitä mitä syyskesän Zapad-17 sotaharjoitus voi tuoda tullessaan:

1. uusi taistelutapa.
2. yllättävät syvät manööverit.
3. pitkät marssit/siirrot.
4. tulivoimaa lisää.

ETYJ:n Itä-Ukrainan havaintoja

Aloitetaan ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijoiden tekemistä havainnoista. Ensimmäinen havainto koskee siviileihin kohdistuneita iskuja ja siviilikohteiden intensiivistä pommittamista – siviiliuhrien kasvanutta määrää.(2) ETYJ:n keräämän aineiston mukaan viimeisimpien kuukausien kuluessa ”kansantasavaltojen” alueelta, etenkin Donetskin ”kansantasavallan” alueelta, on tulitettu entistä enemmän ja entistä intensiivisemmin siviilikohteita rintamalinjan tuntumassa ja ns. harmaalla vyöhykkeellä, tulitus on voimakkaimmillaan kohdistunut seuraaville alueille, Avdiivkan kaupunkiin Donetskista pohjoiseen; Piskyn alueelle Donetskista luoteeseen; Donetskin länsi- ja lounaispuolelle Krasnohorivkan ja Marinkan kaupunkeihin; Mariupolin ympäristössä kaupungin itäpuolelle Shyrokinesta Asovanmeren rannalta pohjoiseen kulkevan rintamalinjan tuntumaan.

Krasnohorivka, 28.5.2017 Venäjän tukemien joukkojen tykistöiskun tuhoja.























Toinen ETYJ:iä koskettava asia on sitten itse ETYJ:in tarkkailijoihin kohdistuva väkivalta sekä seksuaalinen häirintä, mikä on lisääntynyt kesään kuluessa etenkin ”kansantasavaltojen” alueella. Huhtikuussa kuoli miinan/IED:n räjähdykseen ETYJ:n tarkkailija Luhanskin ”kansantasavallan” alueella, (3) tapauksen jälkeen ETYJ on joutunut muuttamaan toimintaansa erityisesti ”kansantasavaltojen” alueella. Pian tämän tapauksen jälkeen monitorointimission naistarkkailija joutui seksuaalisen häirinnän kohteeksi – jälleen ”kansantasavallan” alueella. Seksuaaliseen häirintään syyllistyi rynnäkkökiväärillä aseistautunut militantti. ETYJ on tuominnut toistuvasti häirinnän ja toiminnan haittaamisen, etenkin ”kansantasavaltojen” alueella sotilasjohto on hyvin haluttomasti puuttunut häirintään – sitä on paikoin jopa väheksytty. ETYJ:n tarkkailussa käyttämää välineistöä on vaurioitettu ja tuhottu, tiedustelulennokkeja ja tarkkailussa käytettyjä automaattisia tiedusteluhelikoptereita on tulitettu useamman kerran niiden lentäessä Venäjän varustamien ”kansantasavaltojen” hallinnassa olevien alueiden yllä. (4)

Omien havaintojeni mukaan Venäjän tukemat ja varustamat sekä rahoittamat joukot – joiden joukossa on huomattavia määriä Venäjän asevoimien joukkoja – ovat tulittaneet aiempaa rajummin Ukrainan hallinnassa olevien alueiden siviilikohteita, yllä luettelin alueita, joita on tulitettu. Tulituksen kohteiksi on aiempaa enemmän valikoitunut myös kouluja ja oppilaitoksia, sairaaloita (esim. Krasnohorivkassa Donetskin länsipuolella), sähkölinjoja, kaasuputkia sekä vesihuollon laitoksia. Sairaaloiden ja koulujen tulittaminen on sodankäynnin sääntöjen vastaista, niitä on kuvattu sotarikoksiksi – joita ne ovatkin. ETYJ:n tarkkailijoiden mukaan siviiliuhrien määrä on lisääntynyt huomattavasti kevään kuluessa,(5) surullisimpana tapahtumana Avdiivkaan kohdistunut tykistökeskitys toukokuun 13. samana päivänä, jolloin Ukrainassa juhlittiin Euroviisujen finaalia – iskussa kuoli neljä pihamaalla grillaamassa ollutta siviiliä, yksi (mies) haavoittui vakavasti ja kaksi lasta jäi iskun myötä orvoiksi. (6)

Entäpä Ukrainan asevoimien sotatoimialueella tekemät havainnot?

Osa havainnoista on lueteltu jo yllä eli siviileihin kohdistunut, lisääntynyt, väkivaltaisuus, mutta Ukrainan asevoimat on tehnyt myös sodankäyntiin liittyviä havaintoja, joista osasta tulee mieleen sodan aiempien – kiihkeiden vuosien – käytetty taktiikka.

Ukrainalaishavaintojen mukaan Venäjän tukemat joukot ovat entistä useammin kohdistaneet tulituksen selustassa oleviin asemiin (enemmän kuin 20 km rintamalinjasta), mikä tarkoittaa sitä, että venäläisjoukot käyttävät entistä enemmän raskasta kalustoa (152 mm kenttätykkejä sekä panssarihaupitseja). Samalla venäläisjoukkojen alueella tiedustelulennokeilla suorittama ilmatiedustelu on lisääntynyt olennaisesti, (7) ukrainalaisjoukot ovat ampuneet kevättalven ja kevään aikana alas joitain tiedustelulennokkeja. Osassa tapauksia ilmatiedustelua käytetään yksinomaan tiedusteluun ja tarkkailuun, kyseisten toimien ohella lennokkeja on myös käytetty aggressiivisesti tulen kohdistamiseen ukrainalaisasemiin – aiempina vuosina kiihkeimpien taisteluiden aikana toimintataktiikka on ollut samaa. Samalla vihollinen on suorittanut ukrainalaisasemiin säännönmukaisesti väkivaltaista tiedustelua paikallisten offensiivien ohella.

Esimerkkinä: kesäkuun 7. ja 8. tykistön ja kranaatinheitintulen tuella Venäjän varustamat joukot yrittivät suorittaa paikallisen läpimurtoyrityksen Novotoshkivs’ken ja Krymsken välisellä alueella painopisteen kohdistuessa Zholobokiin. Miksi sitten Zholobokin alue? (8)

On mahdollista, että tarkoituksena oli yrittää työntyä Zholobokin kohdalla noin neljän kilometrin matka Donets-joelle ja näin erottaa Krymsken Donets-joen eteläpuolinen alue muusta Ukrainan hallinnassa olevasta alueesta – motittaa se ja pyrkiä ottamaan haltuun.

Tarkoituksena voi myös olla testata ukrainalaisjoukkojen puolustuksen vahvuutta rintaman eri osissa, tämä voi olla valmistelua tulevan varalle.

Propaganda on lisääntynyt ja muuttunut aggressiivisemmaksi

”Kansantasavaltojen” alueelta alueelle, Venäjälle ja globaalisti levitetty propaganda on kevättalven ja kevään kuluessa muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – kiihkeämmäksi. Omien havaintojeni mukaan hyvin aktiivisessa roolissa on ollut suomalaistaustainen DONi-Newsin päätoimittajana esiintyvä Janus Putkonen. Aiheesta olen kirjoittanut useammankin blogin lähdeviitteineen kevään kuluessa.(9) Myös muiden toimesta on kiinnitetty huomiota DONi-Newsin propagandaan ja sen globaalia leviämistä on myös tarkasteltu seikkaperäisesti tammikuussa DFRLabsin toimesta.(10) Myös venäläismediat ovat tarttuneet entistä hanakammin ”kansantasavaltojen” alueelta levitettävään propagandaa. Tässä kohdin on tietty syytä pohtia sitä, että mikä on lopulta marssijärjestys ja missä uutiset oikeasti tuotetaan? En sulje pois sitä mahdollisuutta, että ainakin osa uutisista on tuotettu Venäjällä mutta levittämiskanavina käytetään miehitetyillä alueilla toimivia propagandatoimistoja. Osassa uutisia jäljet johtanevat kuitenkin Putkosen ”toimitukseen”.

Alla kuvakaappauksina esimerkki uutisesta, joka todennäköisesti on laitettu leviämään maailmalle DONi-Newsin kautta ja johon venäläismedia on sittemmin tarttunut (esim. tvzvezda.ru), googlehaut viittaavat siihen, että alkuperäinen uutinen on julkaistu juuri DONi-Newsissä.












































Ennakointia kesälle

Yllä kuvailemieni havaintojen ohella on syytä huomioida aiempien kesien tapahtumat Itä-Ukrainan sotatoimialueella. (11) Vuosi sitten alkukesästä Venäjän tuella militantit yrittivät valloittaa Avdiivkan kaupungin Donetskin pohjoispuolella, kesällä – heinäkuu – 2015 Venäjän voimakkaalla tuella paikallista läpimurtoa yritettiin Donetskin läntisellä puolella, paine kohdistui etenkin Mariinkan pikkukaupungin alueelle. Sodan ensimmäisenä kesänä 2014 Venäjän laajamittaisin hyökkäys sijoittui loppukesään (elo-syyskuun vaihde). Tähän mennessä yli kolme vuotta kestäneen sodan kuluessa Venäjän tuella kunakin kesänä Itä-Ukrainassa on yritetty suorittaa, vähintäänkin, paikallisia läpimurtoja. Kahden viimeisen kesän aikana pääpaino tuntuu olevan Donetskin alueella – Mariinka ja Avdiivka, tällä hetkellä Avdiivkaan kohdistuu huomattavaa painetta, mutta eriasteisia läpimurtoyrityksiä ja alueiden haltuunottoja on vihollisen toimesta yritetty tehdä myös Svitlodarskin pullistuman alueella sekä Krymsken alueella Donets-joen etelärannalla.

Mikäli mikään ei aiempiin kesiin verrattuna muutu – viittaan seuraavaan arvioon ”The report warns that, as summer approaches, there is a risk of further escalation in hostilities, as in previous years” (11) - Itä-Ukrainassa tullaan näkemään tämän kesän kuluessa vähintäänkin paikallinen offensiivi, jolloin on tarkoituksena ottaa hallintaan jokin avainkohde alueella – tuolloin katse kohdistuu erityisesti Avdiivkaan, mutta en sulkisi pois muitakaan vaihtoehtoja, potentiaalisin alue on kuitenkin Donetskin ympäristö seuraavaksi luettelemieni tekijöiden tähden. Painotan kuitenkin sitä, että esittämäni tekijät voivat olla tarkoituksellista disinformaatiota – liikkeelle laskettuja huhuja tai sitten spekulointia suunnitteilla olevasta operaatiosta, jonka lopullista toteuttamista ei ole vielä varmistettu ja jonka toteutuminen voi riippua jostain ulkoisesta tekijästä X.

Donetskissa – paikallisten kanssa enemmän yhteistyössä toimivat – ”sotilasviranomaiset” ja militantit ovat välittäneet ainakin osalle väkeä sen suuntaista tietoa, jonka mukaan on parempi, että siviilit poistuvat kaupungista kesällä heinä-elokuussa, koska tuolloin sotatoimet kiihtyvät merkittävästi.

Kaupungista ja miehitetyiltä alueilta on kantautunut myös muita vastaavan kaltaisia viestejä, joiden perusteella voi olettaa, että Donetskin alueella on suunnitteilla jotain, jonka lopullinen toteutuminen voi riippua ulkopuolisista tekijöistä. En kuitenkaan sulkisi pois sitäkään vaihtoehtoa etteikö mahdollinen operaatio ole aiemmin tämän vuoden kuluessa suoritettuja operaatioita merkittävästi suurempi, katseiden suuntauduttua elokuussa Valko-Venäjän suuntaan, valmistauduttaessa Zapad-17-harjoitukseen, asetelma voi olla sellainen, että Venäjä yrittää Itä-Ukrainassa aiempaa merkittävämpää sotilasoperaatiota, jossa – todellisessa tilanteessa – toteutetaan Venäjän uudistettua taistelutapaa.

Venäjä on myös siirtänyt Krimille huomattavia joukkoja, joita ei välttämättä käytetä mahdollisessa operaatiossa, mutta joiden tehtävänä, taisteluvalmiudessa ollessaan, on sitoa ukrainalaisvoimia alueella ja näin Ukrainan asevoimat joutuvat hajottamaan voimiaan kahdelle suunnalle – itään ja Hersonin oblastin alueelle Krimin niemimaan pohjoispuolelle. Nähdäkseni Ukrainalle tällainen joukkojen hajauttaminen sekä valmiuden ylläpito Krimin suunnalla on Venäjää ongelmallisempi asia.

Toivon olevani spekuloinneissani väärässä, mutta moni tekijä viittaa siihen, että kesän loppupuolella – jollei syksyllä – Venäjä tekee merkittävän sotilaallisen liikkeen, jollei se sitten ole Valko-Venäjän miehittäminen Zapad-17-harjoituksen aikana.


Marko













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.