lauantai 10. kesäkuuta 2017

Hekin ovat vierastaistelijoita

Keskusteltaessa vierastaistelijoista yleensä ensinnä mieleen tulevat radikalisoituneet, jotka ovat lähteneet taistelemaan sellaisten terroriorganisaatioiden kuin Daesh (ISIS) ja al-Qaida sekä somalialaisen al-Shabaabin riveihin. Palatessaan Suomeen he muodostavat, ymmärrettävistä syistä, uhan yhteiskunnallemme heidän mahdollisesti toimiessa uuden sukupolven terroristien värvääjinä tai vaihtoehtoisesti ollessa itse valmiita tuomaan ”sodan” Suomeen – Eurooppaan – terrori-iskujen myötä.

Vierastaistelijoista keskusteltaessa unohtuu tavattoman usein eräs ryhmä suomalaisia vierastaistelijoita, jotka aivan samalla tavalla sotivat laillista hallitusta vastaan ryhmissä (joukko-osastoissa), jotka ovat kollektiivina syyllistyneet terroritekoihin ja sotarikoksiin sekä rikoksiin ihmisyyttä vastaan. (1 ja 2) Tässä kohdin kohdistan katseeni Suomesta Itä-Ukrainaan näiden ”kansantasavaltojen” riveihin lähteneisiin taistelijoihin. Tiedämme Johan Bäckmanin värvänneen taistelijoita Itä-Ukrainaan sotimaan Ukrainan laillista hallintoa vastaan, tiedämme, että ainakin osa heistä – Petri Viljakainen - kuuluu joukko-osastoon (Prizrak prikaati/pataljoona), joka on sodan kuluessa syyllistynyt sotarikoksiin Luhanskin ”kansantasavallan” hallinnoimalla alueella sekä esim. laittomiin oikeudenkäynteihin ja teloituksiin. (3) Suomessa tähän ryhmään kuuluvat taistelijat ja muut Ukrainan hallintoa vastaan aktiivisesti operoivat henkilöt (esim. Janus Putkonen) tunnutaan unohdettavan täydellisesti median puolelta keskusteltaessa erilaisista uhkakuvista. Olisiko Suomessakin syytä herätä seuraavan Ruotsista kantautuneen uutisen myötä - Här krigstränar nazisterna i Ryssland före bombdåden? (4)


Eilen useampi ruotsalaislehti uutisoi ruotsalaisten uusnatsien, jotka ovat oikeudessa syytettyinä pommi-iskuista, saaneen sotilaskoulutusta Venäjällä venäläisten reservinupseereiden toimiessa kouluttajina. Tarkalleen sanoen, kyse on ollut puolisotilaallisille joukoille järjestettävästä koulutuksesta, johon on kuulunut aseidenkäsittelyä sekä räjähdekoulutusta – taitoja, joita myös terroristit tarvitsevat.

Anton Thulin ja Viktor Melin kuvattuna Venäjällä koulutuksessa.
















Kolmesta perjantaina tuomiolla olleesta uusnatsista kaksi – Anton Thulin ja Viktor Melin - on saanut ennen tekemiään räjähdeiskuja yllä mainittua puolisotilaallisille joukoille tarkoitettua koulutusta Venäjällä. Kolmikko oli syytettynä iskusta pakolaiskeskukseen Göteborgissa tammikuun 5. 2017 - iskussa pakolaiskeskuksen henkilökuntaan kuulunut haavoittui jalkoihin. Kaksi kuukautta ennen kyseistä iskua, kolmikon epäillään räjäyttäneen räjähteen äärivasemmiston Syndikalistiskt Forum Kafen ulkopuolella.  Tammikuun 25. löydettiin kolmas räjähde leirintäalueelta, jonne oli väliaikaisesti majoitettu turvapaikanhakijoita. Kyseinen räjähde ei räjähtänyt. (4 ja 5) Syytettynä oleva kolmikko on linkitetty Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen, ruotsalaislähteiden mukaan hyökkäysten ei kuitenkaan uskota liittyvän suoraan organisaatioon – olevan organisaation suunnittelemia tai valtuuttamia.

Pohjoismaisella vastarintaliikkeellä on toimintaa myös Suomessa Vastarintaliikkeen muodossa, Vastarintaliikkeeseen nivoutuu myös Soldiers of Odin, jolla on toimintaa Suomen ohella joukossa muitakin maita. Soldiers of Odinin perustaja Mika Ranta on ollut aktiivi Vastarintaliikkeessä ja hänen lisäksi moni muu Soldiers of Odinin jäsen kytkeytyy tavalla tai toisella uusnatsijärjestöön.

Syyskuun 19. 2015 Anton Shekhovtsov blogitekstissään ”Russian fascist militants give money to Swedish counterparts” kirjoitti seuraavaa:

Most importantly, however, the Swedish report on the meeting states that, during its visit to Sweden, the Russian delegation has donated money to the Swedish fascists as a contribution to the building of a political party on the basis of the "Nordic Resistance’”. (6)

Rahoituksen on vahvistanut RID (Russkoe Imperskoe Dvizhenie). Edellä mainitut ruotsalaiset uusnatsit ovat kouluttautuneet Venäjällä ennen Ruotsissa suorittamaansa iskua, kuitenkin jälkeen RID:in myöntämän rahoituksen, näin voidaan päätellä uutistekstin perusteella. Väistämättä herää ajatus siitä, että syvempää yhteistyötä on ryhdytty harjoittamaan viimeistään syyskuun 2015 tapaamisen jälkeen ja tähän syvempään yhteistyöhön on kuulunut myös koulutuksen järjestäminen Venäjällä.

Ruotsissa vieraillut RID on ollut mukana Venäjällä järjestetyissä äärioikeistoon kuuluvien puolisotilaallisten joukkojen koulutustilaisuuksissa, RID on myös välittänyt erilaista tukea (myös aseita) ja vapaaehtoisia Itä-Ukrainan sotatoimialueelle ”Imperial Legioniin”. Julkaistun aineiston perusteella on hyvin todennäköistä, että RID on tehnyt syvempääkin yhteistyötä Venäjän hallinnon kanssa kuin myös Itä-Ukrainassa sotilaskomentajana toimineen Igor ”Strelkov” Girkinin kanssa vaikka RID positoikin itsensä Putinin hallinnon vastustajaksi.

Toistaiseksi ei ole selkeitä todisteita sen puolesta, että suomalaisia Vastarintaliikkeen jäseniä olisi käynyt saamassa koulutusta Venäjällä. Venäjän ruotsalaisten kanssa harjoittama yhteistyö ei kuitenkaan ole harvinaislaatuista Euroopassa ja EU-jäsenmaissa. Venäjällä kouluttautumassa on käynyt yksittäisiä taistelijoita ja kokonaisia ryhmiä useista eurooppalaisista valtioista, tiivistä yhteistyötä tehdään muun muassa seuraavissa maissa toimivien ryhmien kanssa Slovakia (ainakin Slovenski Branci ja Slovenske Hnutie obrody), Unkari (Jobbikkiin kytkeytyvä Legion of Saint Stephen), Tsekki, Ranska ja Italia – yksittäisiä taistelijoita on hakeutunut venäläisten oppiin esim. Norjasta.

Suomesta Itä-Ukrainaan on lähtenyt sotimaan Johan Bäckmanin värväämänä muutama ”antifasisti” tai sellaisenaan itseään pitävä militantti.
















Kuvassa suomalaisten ”Osasto Karhu” vahvistettuna amerikkalaisella Russell ”Texas” Bentleyllä, kuvasta puuttuu Itä-Ukrainaan sotimaan lähtenyt ”Harri” sekä propagandatoiminnassa mukana olevia/olleita henkilöitä, kuten Jaana-Marika Kurtti (eli Jaana Koo) sekä Jarmo Ekman (Paavo Väyrysen Kansalaispuolueen asiantuntijajäsen).
Suomessa olennaisesti harvempi tuntuu kyseenalaistavan nämä ”kansantasavaltojen” riveihin taistelemaan lähteneet militantit – terroristit, jollaisiksi heitä myös voidaan kutsua. Toisinaan heihin tunnutaan suhtauduttavan jopa jollain tapaa idealistisen ymmärtäväisesti, kuvaava on Helsingin Sanomien (7) otsikko ”Pieksämäeltä sotilaaksi Itä-Ukrainaan – Petri Viljakainen odottaa rintamalle pääsyä Donetskin liepeillä” – jossa täysin harkitsemattomasti Viljakainen nimitetään ”sotilaaksi” siitä huolimatta ettei hän kuulu lailliseen sotilasorganisaatioon, vaan tuolloin hän liittyi Donetskin ”kansantasavaltojen” riveihin ja nyt hän taistelee – sotarikoksiinkin syyllistyneessä – Prizrak pataljoonassa/prikaatissa. Kuinkahan moni kutsuisi Daeshin riveissä taistelevaa terroristia sotilaaksi ja jos kutsuisi, millainen poru syntyisi termin käytöstä?

Tarkoitukseni ei ole ryhtyä spekuloimaan sillä, miksi eräin paikoin suhtautuminen suomalaismilitantteihin ”kansantasavaltojen” joukoissa on kovin idealistista ja ymmärtäväistä, väistämättä mieleen nousee ajatus siitä, että Viljakaisenkin tarina taistelusta ”fasisteja” vastaan on nielty koukkuineen ja kohoineen päivineen. Taistelua ultimaattisena pahana pidettyä ”fasismia” vastaan pidetään hyväksyttävänä, tämä tarina voidaan uskoa, jollei ymmärretä kokonaisuutta ja tiedosteta venäläispropagandan tarkoitusperiä ja sitä disinformaation määrää, jota venäläispropaganda on levittänyt Ukrainan sodan tiimoilta sen alkumetreiltä lähtien, tai jo ajalta ennen Ukrainassa käynnissä olevaa sotaa. Tiettyjä ryhmiä ohjaa sitten asemoituminen sen suhteen millainen suhtautuminen Yhdysvaltoihin on, antiamerikkalaisen on helppoa luisua tukemaan ”kansantasavaltojen” riveissä ”fasismia” vastaan taistelevia terroristeja.

Petri Viljakaisen Facebook -päivitys 1.huhtikuuta 2016.





















Tähän mennessä mediassa käydyssä keskustelussa terrorismista ja vierastaistelijoista edellä mainittu ryhmä on likimain täysin ohitettu, vaikka sosiaalisen median viestinnän perusteella ryhmää ja heidän tukijoita ei välttämättä voi aivan olkainkohautuksella ohittaa. Ei etenkään kun tiedossa on Johan Bäckmanin harjoittama yhteistyö erilaisten Suomessa toimivien, yhteiskuntaamme hajottavien voimien, kanssa – tähän joukkoon voidaan sitten laskea kuuluvaksi myös Vastarintaliike, johon Bäckmanilla on kontakteja – jos ei suoraan niin välikäsien kautta. Ja toisaalta Vastarintaliikkeen taholta löytyy Ruotsin emo-organisaation kautta olemassa olevat kontaktit myös Venäjälle. En voi tehdä muuta kuin sen johtopäätöksen, että mediankin olisi syytä tarkastella Bäckmaniin linkittyvien Itä-Ukrainassa operoivien toimijoiden/ryhmien tekemisiä aiempaa kriittisemmin, he eivät ole mitään idealisteja vaan useaa heistä ajaa eteenpäin halu taistella läntistä yhteiskuntajärjestystä vastaan, siinä sivussa myös Suomea vastaan. Heistä osa on myös aktiivisesti mukana Suomeen kohdistuvassa propagandaviestinnässä, osan ollessa aktiivisia erilaisissa Suomeen kohdistuvissa vaikutus- ja painostustoimissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.