keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Uutisia miehitetystä Donetskista – Ukrainalle pieniä voittoja rintamalla

Säännöllisestä blogin kirjoittamisesta huolimatta olen joutunut pitämään pientä taukoa uutisoinnissa omilta kontakteiltani rintamalinjojen toiselta puolen Donetskista, nyt tilanne on kuitenkin sellainen, että on mahdollista jakaa heiltä saamiani tiedonmurusia eteenpäin.

Ajattelin ensin otsikoida tämän blogikirjoituksen ”Onko "kansantasavalloilta" ruplat - jälleen - loppu?” mutta koskapa tämä ruplien – mahdollinen – loppuminen on vain yksi kirjoituksen aiheista, päätin unohtaa kyseisen otsikon harhaanjohtavana, mutta aloittakaamme kuitenkin ruplien loppumisella.

Vastauksena kysymykseen, onko ”kansantasavalloista” ruplat loppu, voidaan vastata, on hyvinkin mahdollista, että ne ovat loppu, sillä Donetskin ”kansantasavalta” ei ole kyennyt maksamaan eläkkeitä toukokuun 21. päivänä, eikä senkään jälkeen. Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla on määritetty eläkeläisille eläkkeiden maksupäivät. Ne eläkeläiset, joille oli määrätty maksupäiväksi 21. toukokuuta eivät ole saaneet vielä eläkkeitään – ”virallinen” syy on tietokoneongelmat, jotka ovat virallisen tiedon mukaan jatkuneet jo reilun viikon ajan – uskokoon ken tahtoo. Todellinen syy taitaa jälleen kerran olla se, että ruplat on loppu.

Toukokuun 21. päivän jälkeen ei ole kyetty laittamaan eläkkeitä maksuun, tämä tarkoittaa sitä, että siinä vaiheessa kun Moskova on toimittanut ruplia, maksaminen aloitetaan 21. toukokuuta -ryhmästä ja sen jälkeen eläkkeitä maksetaan niin monen ”ryhmän” eläkeläiselle kuin ruplia vain riittää.

Ruplien puutteen lisäksi alueen asukkaita vaivaa akuutti polttoainepula. Bensiinistä kuin myös dieselistä on pulaa, sen seurauksena hinnat ovat nousseet huomattavasti (28. toukokuuta 95M bensiinin hinta oli 51 ruplaa litralta eli noin 70 senttiä litra, mikä sikäläinen tulotaso huomioiden on korkea). Alueella vallitseva polttoainepula koskee vain siviilejä, Venäjä kykenee edelleen toimittamaan riittävästi polttoainetta alueella operoivien Venäjän asevoimien yksiköiden ja niitä tukevien proxy-joukkojen tarpeisiin. On mahdollista, että keväällä kiihtyneet taistelut ovat johtaneet siihen, että polttoainejakelussa on jouduttu priorisoimaan, etusijalla ovat asevoimat sekä niitä tukevat joukot. Tiedossani ei ole onko siviilisektorilla ongelmia myös Venäjän puolella Rostovin oblastissa, vai rajoittuvatko ne vain Ukrainalta miehitettyihin alueisiin.

Jonotusta huoltamolle miehitetyssä Donetskissa, kuva via @rjpthjuz.
















Donetskissa ja todennäköisesti myös Luhanskissa liikkuvien Ukrainan kesähyökkäystä ennakoivien ”virallisten tietojen” taustalla on varmuudella venäläisjohtoinen propagandatoiminta. Eilen (maanantaina) saamieni tietojen mukaan Donetskissa välitetään uutista, jonka mukaan Ukraina suunnittelee laajamittaista hyökkäystä kaupunkiin kesäkuun 14. päivänä – tavallaan nämä ennakoivaa hyökkäystä manaavat propagandaviestit ovat odotettuja ja tavanomaisia. Edellisten sotavuosien aikana tällaiset ”uutiset” ovat pääsääntöisesti tarkoittaneet sitä, että kyseisenä päivänä on odotettavissa Venäjän varustamien joukkojen taholta jonkin sortin provokaatio tai omien alueiden tulittaminen tykistöllä tms. Tässä nimenomaisessa tapauksessa päivämäärä on vieläpä erityisen merkityksellinen, koska jalkapallon MM-kisat Venäjällä alkavat juuri 14. kesäkuuta, avausotteluna Venäjän ja Saudi-Arabian välinen peli. Epäilen, että kyseisenä päivänä Ukrainan asevoimien yksiköillä on ehdoton kielto vastata tuleen, poikkeuksena JFO:n* esikunnasta annettu lupa vastata tuleen/puolustautua.


Ukraina ottanut hallintaansa alueitaan

Taistelut Itä-Ukrainassa – etenkin Horlivkan ympäristössä – jatkuvat kiihkeinä. Eilisten tietojen mukaan Ukrainan asevoimien yksiköt yhdessä vapaaehtoisten kanssa ovat onnistuneet valloittamaan avainkohteena pidetyn venäläisjoukkojen linnoitetun tukikohdan Horlivkan ja Debaltsevon väliseltä alueelta Ukrainan hallinnassa olevan Svitlodarskin eteläpuolelta vajaan 10 kilometrin päässä Debaltsevosta (Debaltseve).

Ukrainan asevoimien hallintaan siirtyneitä alueita.
















Tiedustelulennokkikuva, via Juri Mysyagin.


























Linnoitettua tukikohta-aluetta voidaan pitää sijainniltaan merkittävänä, koska ylänköiseltä alueelta voidaan tarkkailla (ja tarvittaessa ohjata epäsuoraa tulta) Horlivkan ja Debaltsevon väliselle M04-pikatielle (eli E40-tie). Tie on merkittävin ja suorin huoltoyhteys Donetskin ja Luhanskin välillä. Alueen valloittaminen voi myös helpottaa Svitlodarskin alueen ahdinkoa sekä vähentää alueelle kohdistuvaa venäläisjoukkojen epäsuoraa tulta, Debaltsevon alueelta on tulitettu säännöllisesti Svitlodarsk – Troitske rintamalohkoa.


Ukrainalaisjoukkojen hallintaan siirtynyt alue on kooltaan alle neliökilometrin, kyseessä on jo kolmas alue Horlivkan ympäristössä, jonka Ukrainan asevoimat on ottanut hallintaansa kevään intensiivisten taisteluiden aikana. Toukokuun puolivälissä käytiin Pivdennen kylän hallinnasta taisteluita, nyt kylä on ukrainalaisjoukkojen hallinnassa. Myös Holmivs’kiin itäpuolella ukrainalaisjoukot ottivat haltuunsa pieniä alueita, aiemmin talvella Ukrainan asevoimat otti hallintaansa harmaalla alueella sijainneen Holmivs’kiin kylän. Vielä on kuitenkin liian aikaista ryhtyä spekuloimaan laajemmilla Ukrainan asevoimien alueelle kohdistuvilla operaatioilla. Horlivkan saartaminen ja eristäminen muista miehitetyistä alueista on nostettu esille sosiaalisen median keskusteluissa, mutta näitä puheita on todellakin syytä pitää puhtaana spekulaationa.

Eilen päättyneisiin taisteluihin Svitlodarskin "pullistuman" eteläosissa otti Ukrainan asevoimista osaa sotilaita 25. pataljoonasta ja 24. prikaatista.


Marko


Lähteenä Ukrainan sotatoimien osalta Юрии Мысягин sekä @UnianInfo.

*: ATO muuttui JFO:ksi kuluvan vuoden huhtikuun viimeinen päivä. 


1 kommentti:

  1. Onko Ukraina se alue, jota Kiovasta hallitaan miehitetty? Eli miten riippumaton Kiovan hallinto on? Mitä tarkoitat tässä yhteydessä sanalla miehittää? Luotettavan kuvan saamiseksi alueelta tulisi myös selvittää kuinka paljon Itä-Ukrainan alkuperäiset asukkaat päättävät omista asioistaan. Onko heidän järjestämä hallinto riippumaton kaikista muista toimijoista ja millä tavalla? Onko siis kyseinen sota luonteeltaan sisällissota? Mitä todistetut tosiseikat tukevat sitten tehtävää johtopäätöstä? Mitkä ovat uskomusten ja faktojen osuus väitteissä?

    VastaaPoista

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.