lauantai 27. heinäkuuta 2019

Rauhanpuolustajat – puolueellista rauhanpuolustamista


Viime aikoina Rauhanpuolustajat, etenkin organisaatiossa työskentelevä Oksana Tšelyševa (sukunimestä käytetty myös muotoa Chelysheva) ovat nousseet esille toimittajakunnan viestinnässä, huhtikuussa Journalistiliitto julkaisi kannanoton ”Ukrainan äärioikeisto maalittaa Oksana Chelyshevaa”:

Suomen Journalistiliiton jäsen, palkittu ihmisoikeusjournalisti Oksana Chelysheva on liitetty ukrainalaiselle Mirotvorets-verkkosivulle, jossa ilmiannetaan ja maalitetaan ”Venäjämielisiä terroristeja”, ”sotarikollisia ja murhaajia”. - -

Ukrainan kriisin puhjettua Chelysheva  on omistanut paljon aikaansa sodan siviiliuhrien puolustamiseen ja kummankin osapuolen sopimusrikkomusten ja julmuuksien paljastamiseen. Siinä puolueettoman journalistin työssä hän on saanut molempien osapuolten vihat niskoilleen.” (1)

Palaan ukrainalaisten Oksana Tšelyševa-kritiikkiin, tai kuten Journalistiliitto kutsuu ”maalittamiseen”, myöhemmin, mutta jo tässä vaiheessa uskallan sanoa, että ei savua ilman tulta. Omassa kommentoinnissaan Journalistiliitolta tuntuu unohtuvan se, että käytännössä Ukraina on sodassa Venäjää ja sen varustamia proxy-joukkoja vastaan, samoja joukkoja, joiden propagandaa jakaville medioille Oksana Tšelyševa itse on antanut haastatteluita ja joiden aineistoa hän jakaa, joten tältä kantilta katsoen hän ei ole ukrainalaisten mielestä ”puolueeton journalisti” vaan tietyn ryhmän viestiä levittävä resenaattori. Mutta tässä kirjoituksessa etenen Tšelyševaan käymällä ensin lyhyelti läpi Rauhanpuolustajien toimintaa, koska Tšelyševan ollessa työsuhteessa yhdistykseen, on syytä kerrata Rauhanpuolustajien taustoja.

Rauhanpuolustajien mukaan järjestön tarkoituksena on toimia ”rauhan, aseistariisunnan, suvaitsevaisuuden, ihmisoikeuksien ja maailmanlaajuisen tasa-arvon puolesta”. Toiminnan aatteellisina lähtökohtina pidetään humanismia, sodan- ja rasisminvastaisuutta sekä kansainvälistä yhteisvastuuta, organisaatiosta on kuitenkin hyvä muistaa sen punainen historia – toukokuussa 1949 perustettu Suomen RauhanpuolustajatFredskämparna i Finland ry on kuulunut Neuvostoliitto-johtoiseen Maailman rauhanneuvostoon, jonka päämaja sijaitsi Helsingissä. SKDL (Suomen Kansan Demokraattinen Liitto) oli puolestaan Rauhanpuolustajien jäsenjärjestö ennen äärivasemmistolaisen puolueen lakkauttamista. 1960-luvulla Rauhanpuolustajat tuki sissiliikkeiden aseellista itsenäisyystaistelua monissa maissa katsoen näiden toiminnan olevan leniniläisen imperialismiteorian oikeuttamaa. On myös hyvä muistaa, että Suomen kommunistisen puolueen oppositiolla, jota 1970-luvun alussa alettiin kutsua taistolaisiksi, oli vankka asema Rauhanpuolustajissa.

Suomalainen rauhanliike ennen ja nyt - mikään ei ole muuttunut.

















Liikkeen historia huomioiden ei ole lainkaan ihme, että Rauhanpuolustajat oli kutsunut Rovaniemellä järjestetyn Bold Quest -sotaharjoituksen vastaiseen mielenosoitukseen esiintymään muun muassa Yhdysvaltalaisen Veteraanit rauhan puolesta -järjestön edustajan Will Griffin, joka twiittaili toukokuun 4. 2019 vuotta Venäjän miehittämältä Krimin niemimaalta seuraavaa:


Is Crimea occupied by Russia?
I’m in Crimea and everyone we’ve encountered has said they want to be part of Russia. There is no occupation here, only nice people & beautiful landscapes. Haven’t seen a single soldier. We’re here as part of the Global Network delegation for peace”. (2)

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, jolloin Rauhanpuolustajat tekee yhteistyötä henkilöiden kanssa, jotka tavalla tai toisella tukevat Venäjän miehitystoimia Krimin niemimaalla ja Itä-Ukrainassa. Rauhanpuolustajien aktivisti Marjaliisa Siira osallistui suomalaisdelegaation propagandistiselle matkalle Krimin niemimaalle maaliskuussa 2018 – matkan näkyvinä johtajina toimivat Venäjälle työskentelevä Johan Bäckman sekä RuFin puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov. Matkalla Siira toimi itsenäisenä ”vaalitarkkailijana” miehitetyn Krimin alueella laittomasti järjestetyissä Venäjän ”presidentinvaaleissa”, matkan jälkeen hän jakoi propaganda-aineistoa matkalta.

Ennen Siiran matkaa Venäjän miehittämälle Krimille, Rauhanpuolustajien silloinen hallituksen jäsen, vaasalainen, Stig Lång, vieraili pariin otteeseen suomalaisturistien propagandamatkalla Itä-Ukrainassa. Matkan organisoinnista ja johtamisesta vastasivat Venäjälle työskentelevät suomalaiset Johan Bäckman ja Janus Putkonen, joka tuolloin työskenteli propagandistisessa, venäläisten rahoittamassa, DONi-Newsissä miehitetyssä Donetskissa. Stig Lång kuuluu myös propagandistisiin ”Suomi-Novorossija-ystävyysseuraan” ja ”Donetskin kansantasavallan ystäviin”, joiden eräänä toimintamuotona on Ukrainan vastaisen propagandan jakaminen.

Rauhanpuolustajien on organisaationa ollut vaikea irtisanoutua jäsentensä Venäjää tukevasta toiminnasta, organisaatio on ennemminkin vajonnut syvemmälle Venäjän narratiivin levittämiseen, joka ilmenee Suomessa järjestettyjen sotaharjoitusten aikaan järjestetyissä vastamielenosoituksissa sekä yksipuolisena läntisen yhteisön syyllistämisenä ynnä Venäjän aggression valkopesuna ja unohtamisena. Ei ihme, että Rauhanpuolustajiin ja heidän jäseniin suhtaudutaan vältellen ja jopa vihamielisesti – Kremlin agentteina. (3)

Kun huomioidaan Ukrainassa käynnissä oleva sota ja Venäjän suorittama alueiden miehitys, sekä maan Ukrainaan kohdistama muu vaikuttaminen ynnä laajamittainen propaganda, ei ole lainkaan ihme, että ukrainalaiset näkevät tässä kilanteessa, osin samoihin manöövereihin sortuneen – kenties myös hyvää tarkoittavan – Oksana Tšelyševan vihollisen resenaattorina. Onko hän sitä? Jos vastausta oikein yksinkertaistetaan, niin kyllä on – hän on resenaattori, jonka jakama aineisto eroaa toisinaan paljonkin todellisuudesta muokaten näin mielikuvia Venäjän eduksi – ei siis ihme, että hän löytää yhteistyökumppaniksi suomesta Rauhanpuolustajat länteen katsovan organisaation sijaan!

Oksana Tšelyševassa ja Andrei Nekrasovissa on paljon samaa, jälkimmäinen on muuttunut Venäjän hallinnon kriitikosta Venäjän propagandan tuottajaksi ja narratiivin toistajaksi. Tšelyševassa on havaittavissa samoja piirteitä.

Oksana Tšelyševa tekee myös yhteistyötä Suomessa asuvan tai asuneen entisen ukrainalaisen erikoisjoukkojen ryhmäjohtajan Aleksander Medinskiin kanssa. Medinskii haki Suomesta taannoin turvapaikkaa, (4) tämän jälkeen hän on kunnostautunut lähinnä venäläispropagandan resonaattorina, päätyen lopulta propagandistiseen ja disinformatiiviseen Rossija-1 tv-kanavan 60 minuuttia ohjelmaan Venäjällä. (5) En ryhdy spekuloimaan sillä, mikä Medinskiin on ajanut tähän jamaan, nyt häntä kuvaillaan Venäjän työkaluksi – propaganda-aseeksi.

Tšelyševa on julkaissut Rauhanpuolustajien verkkosivulla useita laajoja artikkeleja, joissa hän kirjoittaa ukrainalaisten kansallismielisten ryhmien verkostoitumisesta – osa kritiikistä on ymmärrettävää ja asiallista kohdistuessaan äärioikeistolaisiin ryhmiin ja niiden verkostoihin, mutta samalla hän niputtaa samaan joukkoon ryhmiä ja yksilöitä, joille ainoa syy liittyä kyseisiin organisaatioihin on ollut sodan alkaessa maanpuolustuksellinen. Ryhmien vapaaehtoisjoukkojen toiminta on monelta osin verrattavissa suomalaiseen Suojeluskuntaliikkeeseen. Se, että Tšelyševa niputtaa kaikki nämä ryhmät (esim. Pravyi Sektor, Azov, C14) yhdeksi kokonaisuudeksi osoittaa samalla sen, että hän ei hahmota ryhmien erilaisia juuria ja identiteettiä sekä sitä, että Venäjän masinoiman sodan myötä ryhmien identiteetti ja julkinen kuva on yksipuolinen – militaristinen. Pravyi Sektorilla (Oikea Sektori) ja Azovilla eri haaroineen on paljonkin eroja, etenkin alueellisesti, jolloin liikkeiden toiminnassa in havaittavissa myös paikalliskulttuurin vaalimista.

Suomessa äärioikeistoon kuuluva kansallissosialistinen Vastarintaliike on aiheuttanut ongelmia viime vuosina – oikeusprosessi sen kieltämiseksi on käynnissä, ja laajemmin Euroopassa äärioikeistoon kuuluvat ryhmät nostavat päätään toimien entistä näkyvämmin, mikä tekee ymmärrettäväksi huolestumisen Ukrainan laitaoikeistoon kuuluvien ryhmien verkostoitumisesta. Ongelmallisena Tšelyševan toiminnassa pidän sitä, että korostaessaan ukrainalaisten toimintaa hän ei ole kiinnittänyt vastaavalla tavalla huomiota Venäjän valtion tukeen eurooppalaiselle äärioikeistolle, eikä hän tunnu huomioivan sitä, että Venäjän miehitysjoukoissa sotii jopa tuhansia nationalisteja tahi laitaoikeistoon laskettavia, joukossa myös uusnatseja. Näin ollen voidaan nähdä Tšelyševan toistavan Venäjän narratiivia ukrainalaisista fasisteina, kun todellisuudessa näiden ukrainalaisten kansallismielisten tai ääriryhmien kannatus on vaaleissa jäänyt reiluun pariin prosenttiin ja heistäkin vain osa on fasisteja. Viime sunnuntaina Ukrainassa järjestetyissä parlamenttivaaleissa kansallismielisten äärioikeistoon kuuluvien puolueiden kannatus jäi 2,3 prosenttiin. (6)

Seuraavaksi lisää siitä, miksi näen Oksana Tšelyševan toiminnassa paljonkin kritisoitavaa, samalla hämmästelen sitä, että hänen ”tarinat” uppoavat myös osaan suomalaistoimittajista ja aktivisteista.

Aloitetaan huikan lievemmästä Tšelyševan kommentoinnista. Ulkopuolisesta seuraava voi tuntua ongelmattomalta, mutta kun hänen viestintää tarkastelee suuremmassa kuvassa ja laajemmassa historiallisessa asiayhteydessä, niin hänen viestintä näyttäytyy toisessa valossa.

 ”А в Риге - первомайское шествие. Учитывая реалии, основные лозунги интернациональны, связаны с защитой прав русскоязычных граждан и неграждан Латвии. В этом году мэрия не согласовала марш по проспекту Бривибас. Наблюдаю. Детей и молодёжи много. Из лозунгов запомнился "Русский - родной, латышский - второй", "Реформа - бред, реформе нет". Акция абсолютно мирная.” (Oksana Tšelyševa, Facebook).

Tšelyševan korostaessa mielenosoituksen rauhanomaisuutta jättäen samalla huomiotta sen, että Venäjän hallinto on käyttänyt hyväksi vastaavia joukkoliikkeitä lukuisissa maissa perustellessaan omaa oikeutta toimilleen, on  hänen päivitys raivostuttavan yksinkertaistava (ja yksipuolinen). Kun tarkastellaan laajemmassa historiallisessa kontekstissa, kyse on muustakin kuin rauhanomaisesta liikehdinnästä. Venäjän kielisten vaatimusten hyväksyminen tänään, Venäjän käyttäessä heitä omien tarkoitusperien hyödyntämiseen, on samalla entisen miehittäjän edun ajamista, mikä Tšelyševankin tulisi tietää. Tšelyševan kohdalla toiminta ei yksistään rajoitu Facebook-päivityksiin, hän myös kommentoi Baltian tapahtumia hyvin aktiivisesti sellaisille radio ja tv-kanaville, joiden toimintaa on voimakkaasti kritisoitu. Latvia esti tällä viikolla Baltnews.lv:n toiminnan kanavan Venäjä-kytkösten tähden. (7)

Onhan kuviossa vielä sekin puoli, että kritisoidessaan esim. ukrainalaisten nousevan kansallisen identiteetin muotoja ja Ukrainassa vallinnutta tarvetta dekommunisaatio-lakien laatimiselle, hän toisaalla avoimesti liputtaa ”Russkiy Mir’in” lukuisien ilmenemismuotojen puolesta.

Tšelyševa tuntuu myös kiinnittävän kovin yksipuolisesti huomiota sodan tapahtumiin, toukokuisin  hän muistaa Odesan ammattiyhdistysten talon traagisen tulipalon ja kymmenet kuolleet ja sen, ettei syyllinen ole saanut rangaistusta. Oikeudenkäynnin suhteen on varmasti ongelmia, mutta samalla on hyvä muistaa se, että moni tapahtumiin osallinen on paennut Odesan alueelta joko Venäjälle tai naapuriin Transnistrian alueelle, joka tiedetysti on Venäjän tuella Moldovan hallinnasta eriytynyt alue, muodostaen samalla nykyään turvapaikan erilaisille Venäjää tukeville ekstremisteille. Siinä missä Odesan tragedian Tšelyševa muistaa, hän tuntuu unohtavan Malaysia Airlinesin MH17 pudottamisen kuin myös Mariupolin tulittamisen raketeilla venäläisjoukkojen toimesta tammikuussa 2015 – hän muistuttaa lukijoitaan säännöllisesti sotatoimialueella elävien siviileiden kärsimyksestä, jättäen kuitenkin mainitsematta sen miksi ihmiset kärsivät sodan jaloissa. Vastenmielistä etten sanoisi!

Tšelyševa jakaa myös paljon uutisia miehitetyiltä alueilta, osa hänen jakamista uutisista on lähinnä ”uutisia” tai suoranaista disinformaatiota ynnä propagandaa. Toisinaan tieto on vaillinaista, kuten seuraavassa päivityksessä:

I am now getting reports from various towns on the other side of separation line in Ukraine where help was delivered by Elena Aristova and her contacts.

These photoes are from Mayak village at the outskirts of Makeevka town. The area was subjected to severe shelling. Now it is not under fire but people lost a lot. I am told that miners who make the majority of people living there are getting small percentage from their salaries from August and September last year. But the most troubling situation are in families with disabled members like the ones in the photoes. - -“ (Tarkka lainaus Oksana Tšelyševan Facebook-sivulta).

Tšelyševa jättää paljon kertomatta ollakseen kokenut kirjoittaja, nimittäin yllä olevassa lainauksessa kiinnostavaa on se, mitä hän ei kerro, kuten sitä, että Makiivkan ulkopuolella sijaitseva Majak on lähimmilläänkin noin 25 kilometrin päässä rintamalinjasta, josta voi jo päätellä hyvin paljon, kuten sen, että jos joku on kylää viime aikoina tulittanut, se ei ole Ukraina. ETYJ olisi kyllä raportoinut, jos kylää olisi tulitettu Ukrainan asevoimien toimesta reilusti yli 25 km päästä, koska siihen olisi tarvittu raskasta tykistöä. Joko tulituksesta on vuosia, tai tulittaja tulee paljon lähempää – alueen miehittäjien joukosta, mikä ei suinkaan olisi ensimmäinen kerta (esim. Donetskin alueella Venäjän proxy-joukot ovat sodan aikana tulittaneet kaupunkia lukuisia kertoja, tarkoitusperät ovat yksiselitteiset – provokaatio ja propaganda).

Kyseessä ei suikaan ole ensimmäinen kerta, jolloin Oksana Tšelyševa levittää disinformaatiota sotatoimialueelta. Ensimmäisen kerran havaitsin hänen tekevän tätä jo vuosia sitten, Tšelyševan  jakaessa ”DNR-lähteen” uutisen Trudovskan linja-autoaseman tulittamisesta Donetskin lounaisosassa. Aluetta kyllä tulitettiin tuolloin, mutta kaikkien havaintojen perusteella lähistöltä ja 30 mm kranaattikonekiväärillä, alueelta löytyi tuolloin jäänteitä 30 mm kranaattikonekiväärin kranaatista. Ukrainalaisjoukkojen lähimmät asemat olivat tuolloin reilun 2000 metrin päässä Mar’inkan alueella.

Entäpä sitten Tšelyševan päivitys  helmikuussa 2019:

Еленовка. Сегодня около 14.00 (местное время) между блок-постами подорвался гражданский автомобиль. Погиб мужчина, двое женщин ранены. Кто ставит мины между блокпостами?

Погибло двое. Женщина умерла в больнице.

A car drove some hour ago on a mine set between the checkpoints of Ukraine and the DPR near Elenovka. A man killed, two women wounded. What devils plant mines on a way for civilians?

Tšelyševa seuraa ETYJ:n raportointia alueelta, joten hän pitäisi tietää ETYJ:n raportoinen aiemminkin laittomista miinoitteista miehitettyjen alueiden ”viranomaisille”, myös Olenivkassa. Se, että miinoitteita ei poistettu kehotuksesta huolimatta, kertoo piittaamattomuuden ohella myös vastuuttomuudesta. Olenivkan tragedian jälkeen kylän alueella, etenkin ratapihalle sekä radan varrelle, sijoitettiin lisää miinoitteita militanttijoukkojen toimesta – kenties Tšelyševa seuraavankin tragedian jälkeen perää syyllisen perään… (Huom. Elenovka > Olenivka).

Tšelyševan omia päivityksiä ongelmallisempina pidän sitä, että hän jakaa Itä-Ukrainasta selkeästi epäluotettavien lähteiden uutisia sekä huhuja, antaen myös haastatteluja medioille, jotka ovat osa Venäjän propagandakoneistoa, tai joita Venäjä hyvin aktiivisesti hyödyntää disinformaatiokanavinaan. Kuinka uskottavana Suomessa pidettäisi toimittajaa, joka kommentoisi MV-lehdessä

Tšelyševa propagandistisen NewsFrontin haastattelussa. (kuvakaappaus)
















Tšelyševan tulisi huomioida kenelle hän antaa haastatteluja, tunnettuna ihmisoikeusaktivistina hänellä on huomattavan suuri vastuu, kun tiedossa on se, että Venäjä hyödyntää nimekkäitä haastateltavia oman propagandansa ohella kyseisten kanavien statuksen nostoon. Onpa aihe kuinka tärkeä tahansa ja lähellä sydäntä, on myös osattava sanoa jyrkkä EI kun sen paikka on.

Vastuuttomana pidän myös seuraavan kaltaisten ”uutisten” jakamista lukijoilleen. Jotenkin se, että jaetaan lukijoille Venäjän valtio-omisteisen median Donetskin entisen, pommi-iskussa menehtyneen, militanttikomentajan Aleksandr Zahartšenkon lausuntoon perustuva uutinen sellaisenaan kertoo muustakin kuin harkitsemattomuudesta. Kyseessä on kaikkea muuta kuin puolueetonta viestintää, jota taasen Journalistiliitto korostaa Tšelyševan harjoittavan.


























Tässä tapauksessa en edes kiinnitä huomiota itse uutisen (tammikuulta 2015) absurdiuteen, jo tällaisen jakaminen on vastuutonta toimintaa.

Jos tarkastellaan laajemmin Rauhanpuolustajien ja Oksana Tšelyševan toimintaa – kyseinen aktivismi on kaikkea muuta kuin puolueetonta. Eräiltä osin Tšelyševan toiminta on varmasti hyvää tarkoittavaa, sodan uhrien avustamisessa ei ole mitään pahaa, mutta hänen viestinnän laajempi tarkastelu kuitenkin osoittaa sen, että puolueettomuuteen hän ei pyri – hän toistaa minkä tahansa resonaattorin tarinan. Motiiveja toimintaan en ryhdy spekuloimaan, Tšelyševa yksin (?) tietää ne.

Sanotaan, että sodassa totuus kuolee ensinnä, mikä on jälleen tullut toteen osoitetuksi – oma asiansa sitten on se, että onko ukrainalaisilla oikeus suivaantua Tšelyševan toimintaan ja nähdä siinä piirteitä, jotka ovat jonkin tason uhka, että heidän silmissä Tšelyševa ei ole pelkästään viaton uhri, jollaisen kuvan hän itsestään antaa? Jos ihmisoikeusaktivisti toistuvasti erehtyy jakamaan propagandistista materiaalia, toimia on syytä kyseenalaistaa ja kritisoida (myös uhriviitta riisua harteilta). Ikävä kyllä minä näen Tšelyševassa muutakin kuin uhrin, jos ei muuta, niin hyvää tarkoittavan hyödyllisen idiootinmyös siinä tapauksessa, että tällainen toiminta takaa hänelle pääsyn miehitetyille alueille.


Marko




Huom. Tšelyševan kohdalla esimerkkejä piittaamattomasta viestinnästä löytyy koko sodan ajalta, kyse ei siis ole yksittäistapauksista. 

Lähteinä käytetty myös seuraavia Facebook-tilejä:





1 kommentti:

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.