maanantai 29. heinäkuuta 2019

Propagandisti-Putkonen tanssii haudalla


Viime viikkoina erilaiset vaihtoehto-, vale- ja disinformatiiviset ”mediat” ovat pitäneet pinnalla Soldiers of Odin -jäsen Miikka Mustosen kamppailua elämästä ja kuolemasta, saaden lopulta otsikkonsa hänen kuolemasta rakentaen tämän kamppailun ympärille oman maailmansa, jota moni on lähtenyt – kenties hyvää tarkoittaen – jakamaan eteenpäin. Tässä kirjoituksessa en ryhdy spekuloimaan Miikka Mustosen kuolinsyyllä, kuten en ryhdy vaatimaan ketään vastuuseen hänen kuolemasta – jokainen, joka on perännyt viranomaisilta vastauksia, tietää, että viranomaisemme eivät ryhdy kommentoimaan yksittäistapauksia, ja että heitä sitoo myös vaitiolovelvollisuus. Harmikseni olen huomannut henkilöiden, joiden luulisi tiedostavan vaitiolovelvollisuuden merkityksen, osallistuneen omalta osaltaan keskusteluun ja vieläpä hyvin epäammattimaisesti, toimien näin – vähintäänkin – hyödyllisinä idiootteina, osa pahansuopaisesti Mustosen kuolinkamppailulla politikoiden.

Tässä kirjoituksessa kiinnitän huomioni yhteen, merkittävään, disinformatiiviseen toimijaan, joka on pitänyt Miikka Mustosta otsikoissa viikkojen ajan. Miehitetyssä Itä-Ukrainassa majailevan Janus Putkosen komennossa ”uusi” MV-lehti on ollut lukemattomilla ”uutisillaan” ja kommentoinneillaan merkittävässä roolissa ”informaatiovajeen” täyttämisessä Miikka Mustosen kamppailusta ja kuolemasta tiedottamisessa. On hyvin todennäköistä, että Suomessa MV-lehti on ollut merkittävin kanava tapauksesta ”uutisoitaessa”, ja sitä kuinka Putkosen ohjauksessa tapauksesta on kerrottu, voi kuvailla haudalla tanssimiseksi – vastuuttomaksi ja moraalittomaksi toiminnaksi. Se ei juurikaan eroa siitä, millaista viestiä venäläismedioista esim. RT välitti Malaysia Airlinesin lennon MH17 alas ampumisen vuosipäivänä.
























Tällainen kirjoittelu, jossa propagandaa tehdään kuolevilla ja kuolleilla ei ole lainkaan uutta Putkoselle, hänelle on kertynyt kokemusta moisesta toiminnasta miehitetystä osasta Itä-Ukrainaa toimiessaan venäläisrahoitteisen median, DONi Newsin, päätoimittelijana. Hän on tehnyt propagandaa ja valeuutisia kuolleilla, hän on haudannut totuuden syvälle Donbasin mustaan maahan. On hyvin todennäköistä, että DONi News toimittajineen oli useammin kuin kerran osallisena tapauksessa, joissa Venäjän proxy-joukot lavastivat hyökkäyksen omiin asemiin saadakseen propagandamateriaalia Ukrainan syyllistämiseksi, esim. France24-kanavan toimittajien ollessa vierailulla syksyllä 2016 Donetskissa, DONi Newsin toimittaja Christelle Néant oli heidän matkassa, militanttien järjestäessä valheellisen ”tulitaukorikkomuksen”, josta syytettiin Ukrainan asevoimia. (1) Vastaavan havainnon teki aiemmin samana syksynä myös VICE-Newsin toimittaja Jake Hanrahan. (2)


Putkosen propagandistinen tuotanto, kuten MH17:sta kohdalla valheellinen Ukrainan syyllistäminen tahi kirjoittelu EU-rahoitteisten ”keskistysleirien” rakentamisesta kuvaa sitä kuinka alas hän vajoaa – kuinka moraalitonta hänen toimintansa on, joten Miikka Mustosen kuolemalla ratsastaminen ei kaikessa vastenmielisyydessään ole uutta minulle. Itse asiassa kuolleet ja haavoittuneet ovat Putkosen kaltaisille arvokkaita, heistä saa rakennettua tarinan, heitä voi käyttää propagandassa, heillä voi vedota tunteisiin ja aina löytyy typeryksiä, jotka lankeavat näihin tarinoihin, resonaattoreita, jotka toistavat niitä kritiikittä.

Niiltä osin kun itse olen tarkastellut Miikka Mustosen kuolemasta viestittämistä, Janus Putkonen ja hänen hallinnassa oleva ”uusi” MV-lehti on merkittävässä roolissa, mutta myös muilla verkkosivuilla on kiinnitetty huomiota Mustosen kuolemaan, eräissä kohdin näyttää siltä, että nämä vale- ja disinformatiiviset vaihtoehtomediat lainaavat ja jakavat kirjoituksia keskenään – missä määrin kyse on toimivasta yhteistyöstä, ja missä kohdin vain tavasta lainata samaan viiteryhmään kuuluvien tahojen julkaisuista, siihen en nyt ota kantaa. Putkosen ja Vastavalkean keskinäistä toimintaa voinee myös yhteistyöksi kutsua, sen verran paljon yhteyksiä Putkosen ja Vastavalkeaan nivoutuvien henkilöiden väliltä löytyy.

Putkosen MV-lehden verkkosivulle on lainattu kokonaisia kirjoituksia tai niiden osia Vastavalkean ohella PT-mediasta, sivuilla on myös julkaistu Juha Korhosen ”toimittamia” AD-nettiradion youtube-tilillä julkaistuja lähetyksiä. Kiinnostavaa on myös se, että ”uuden” MV-lehden verkkosivulle on linkitetty perussuomalaisten kansanedustajan Mauri Peltokankaan Facebook-tililleen lataama lausunto (kuvakaappaus alla).


























Edellä mainittujen verkkosivujen lisäksi Mustosen kuolema on luonnollisesti huomioitu Soldiers of Odinien verkkosivulla, olihan Mustonen Soldiers of Odinien jäsen, kuin myös ”kansallismielisen” Marco de Witin Laiton lehti? -verkkosivulla. Ei ole myöskään ihme, että ”kansallismielistä” ja äärioikeiston materiaalia sekä salaliittoteorioita levittävässä Magneettimediassa retostellaan Miikka Mustosen kohtalolla. Jo tämän otannan perusteella on nähtävillä ns. kansallismielisten ja laitaoikeistoa tukevien ”medioiden” olleen erityisen aktiivisia Miikka Mustosen traagisella kohtalolla retostelussa.


Vaihtoehto- ja valemedioiden viestiä on jaettu eteenpäin runsaasti myös sosiaalisessa mediassa, Facebookin ohella venäläisessä VK:ssa (ent. V-Kontakte) sekä Twitterissä, jossa etenkin laitaoikeistoon tahi ”kansallismieliseen” liikehdintään kuuluvat henkilöt ja ryhmät ovat levittäneet käsillä olevan tiedon ohella disinformaatiota ja suoranaisia valheita Suomen valtioon sekä Finnairiin kohdistuvien syytösten ohella.

Oma lukunsa huhujen ja disinformaation levityskanavina ovat erilaiset keskustelufoorumit, kuten Ylilauta ja suomi24-keskustelut, myös Uuden Suomen puheenvuoro-palstalla Miikka Mustosen kohtalolla on spekuloitu faktaa ja fiktiota sekoittaen, jos ei muuta, niin väärää puuta haukkuen.

Tätä kirjoitusta ei pidä ymmärtää siten, ettei viranomaisten tai yritysten toimintaa saa kritisoida – kyllä saa, silloin kun se on aiheellista, mutta tuolloinkin on parempaa pitäytyä asiassa eikä antautua propagandan ja disinformaation vietäväksi; esittää kysymyksiä, joihin viranomaisemme eivät vastaa, ja tehdä sitten tästä vastaamattomuudesta vääriä johtopäätöksiä. Tai kuvitella vaikenemisen taustalla olevan salaliiton, että Mustosta ei haettu kotiin, koska Soldiers of Odin.

Propagandamedioiden tarinan jakaminen tahi kritiikitön toistaminen ei edesauta järjellistä keskustelua. Se ei ole muuta kuin äärimmäisen typerää edesauttaen yhteiskuntaa hajottavien voimien työtä.

* * *

Tässä kohdin on myös hyvä huomioida Suomen Uutisissa kesäkuussa julkaistu kansanedustaja ja ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon osin yleisellä tasolla tehty kannanotto suomalaisten auttamisesta ulkomailla käyttäen esimerkkinä Miikka Mustosen tapausta. (3) Kannanottoa en kuitenkaan sekoittaisi disinformatiivisten medioiden asialla retosteluun. Niikon kannan ottoa voi pitää perusteltuna asiantilan huomioimisena, mikä toisaalta samalla osoittaa vääräksi disinformatiivisten medioiden väitteet siitä, että Miikka Mustosen kohtalo ei kosketa poliitikkoja tai ole herättänyt asiallista huomiota.

Sitä vastoin osa perussuomalaisista aktiiveista kuin myös kansanedustajista on ryhtynyt politikoimaan tapahtuneella verraten perusteettomasti Miikka Mustosen kohtaloa ”ISIS-* (ks. termin selvennös) ja heidän lasten ympärillä käytyyn keskusteluun, pahimmassa tapauksessa levittäen salaliittoteorioita, joiden jäljet johtavat MV-lehden ”toimituskuntaan” tai muihin vastaaviin valemedioihin.


Marko





*: Selvennys – käytän tässä kohden mediassa paljon käytettyä termiä ”ISIS-vaimo”, vaikka mielestäni kyseessä on monella tapaa virheellinen ja vääriin tulkintoihin johtava termi, jonka voi ymmärtää siten, että nämä ISIS:iin liittyneet naiset ovat tahdottomia toimijoita (tai jopa sijaiskärsijöitä, jotka eivät ole vastuussa päätöksistään) vaikka todellisuudessa osa on ollut aktiivisesti toiminnassa mukana, ja jokaisen on liittyessään tullut tietää mihin soppaan lusikkansa työntävät, mikä tarkoittaa sitä, että he eivät ole olleet pelkästään tahdottomia toimijoita tai sijaiskärsijöitä, vaan itsekin tavalla tai toisella ottaneet aktiivisen roolin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.