lauantai 3. elokuuta 2019

Venäjän maavoimien modernia elso-kalustoa Itä-Ukrainassa


Tämän vuoden puolella, kevättalvesta eteenpäin, Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla on tehty ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijoiden toimesta lukuisia havaintoja Venäjän asevoimien moderneista elektronisen sodankäynnin (elso) järjestelmistä, esim. helmikuusta eteenpäin ETYJ on tehnyt lukuisia varmistettuja havaintoja Venäjän asevoimien R-330Zh ”Zhitel” elektroniseen sodankäyntiin (GPS-häirintään) erikoistuneesta järjestelmästä Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. ETYJ:n julkaistuissa tiedoissa havainnoista oli noin vuoden aukko, jolloin R-330Zh ”Zhitel” järjestelmää ei havaittu Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla lainkaan.

Ensimmäisen kerran R-330Zh ”Zhitel” havaittiin Itä-Ukrainan Venäjän miehittämillä alueilla niinkin varhain kuin 1. kesäkuuta 2015 Makiivkassa, Donetskin itäpuolella. (1)

ETYJ:n tiedustelulennokin kuva 16.3.2019.






















Ukrainalainen Anatoli Štirlits on julkaissut tiedot tämän vuoden neljännestä R-330Zh ”Zhitel” järjestelmän havainnosta Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla maaliskuun 30. – kyseessä oli still-kuvia videolta, jolla R-330Zh ”Zhitel” ja 9K33M3 Osa-AKM ilmatorjuntaohjusjärjestelmä ovat Hlybokyin kylän alueella.


ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijoiden havainnot R-330Zh ”Zhitel” -järjestelmästä Itä-Ukrainassa tämän vuoden puolella.

- 4. helmikuuta Khoroskessa, päivää aiemmin todennäköisesti sama R-330Zh-ajoneuvo havaittiin saapuvan Luhanskin alueelle.

- 16. maaliskuuta Yuzhna-Lomuvatkan lähistöllä havaittiin R-330Zh sekä Tirada-2.

- 27. maaliskuuta R-330Zh havaittiin tunnistamattomaksi jääneen venäläisen elektroniseen sodankäyntiin tarkoitetun ajoneuvon kanssa Briankan kaupungin lähellä.

Lisäksi ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijat ovat havainneet miehitetyillä alueilla Kadiivkan (entinen Stahanov) alueella venäläisen R-378A elso-/ häirintäajoneuvon. ETYJ ilmoitti havainnosta 1. heinäkuuta julkaisemassaan raportissa, havainto tehtiin 30. kesäkuuta.


R-330Zh "Zhitel" havaintoja tältä vuodelta.



























Satelliittikuvien perusteella voidaan päätellä, että Yuzhna-Lomuvatkan lähistöllä R-330Zh ”Zhitel” järjestelmän ajoneuvoja on ollut sijoitettuna lukuisia kertoja käynnissä olevan sodan kuluessa. Samalle alueelle on ollut sijoitettuna muitakin Venäjän asevoimien elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, kuten 16. maaliskuuta 2019 R-330Zh ohella saman rakennuskompleksin alueella oli Tirada-2 (SATCOM häirintäyksikkö) sekä R-161 viestiajoneuvo.

















Seuraavaksi Google Earth -kuvia alueelta 20. elokuuta 2017 taaksepäin 29. maaliskuuta 2017 saakka, jota edeltävällä ajalla kyseisellä alueella ei näy aktiivista toimintaa. Jokaisessa Google Earth -kuvassa näyttäisi olevan R-330Zh ”Zhitel” -elso-kalustoa sekä muuta elso- ja/ tai viestintäkalustoa:

20. elokuuta 2017.


















28. heinäkuuta 2017.
















2. heinäkuuta 2017.
















6. toukokuuta 2017.
















31. maaliskuuta 2017.
















29. maaliskuuta 2017.

















”Torn” signaalitiedustelujärjestelmä miehitetyssä Itä-Ukrainassa



Ensimmäisen kerran Venäjän maavoimilla käytössä oleva ”Torn” signaalitiedusteluajoneuvo kuvattiin Donetskin lentokentän lähistöllä 2015 sekä Donetskin Kansallisen teknillisen yliopiston rakennus 3:n lähellä. (2) Vuoden 2015 aikana ja sen jälkeen ”Torn” signaalitiedusteluajoneuvoista on tehty yksittäisiä havaintoja miehitetyssä osassa Itä-Ukrainaa, viime talvena sellaisia onnistuttiin kuvaamaan Makiivkassa (alla kuvakaappaus InformNapalmin julkaisemalta videolta). (3)

”Torn” Makiivkassa viime talvena, kuva via InformNapalm.


















Tämän vuoden kesäkuussa Ukrainan asevoimat tuhosi epäsuolalla tulella ”Torn” -signaalitiedusteluajoneuvon Maiorovessa (ent. Krasnyi Oktyabr) – 57 km kaakkoon Donetskista). (4)


Upotuskuvat "Torn" signaalitiedusteluajoneuvosta, Dmitryi Müller.















R-330Zh ”Zhitelin” ja ”Tornin” ohella Venäjän miehittämällä alueella Donbasia on operoinut säännöllisesti Venäjän asevoimilla käytössä olevaa elektronisen sodankäynnin kalustoa, kuten RB-341V Leer-3, käytetään muun muassa GPS-häirintään, ajoneuvoja, (5) R-381T “Taran” -signaalitiedusteluyksiköitä – jollaisia venäläisjoukot käyttivät muun muassa Debaltsevon taistelussa. (6) ETYJ:n Ukrainan monitorointimissio havaitsi RB-341V Leer-3:n ohella  1L269 Krasukha-2, RB-109A Bylinan sekä Repellent-1:n Tšernukhinessä 28. heinäkuuta 2018 – kyseessä oli ensimmäinen kerta, jolloin ETYJ teki havainnon kyseisistä järjestelmistä – eri vapaaehtoisryhmät ja tutkivat toimittajat olivat tehneet järjestelmistä havaintoja jo aiemmin. (7) Repellent-1 on moderni Venäjän asevoimilla käytössä oleva tiedustelulennokkien häirintään tarkoitettu järjestelmä.

Kirjoituksen loppuun on syytä vielä mainita muutama muu uudempi Venäjän Ukrainan sotatoimissaan käyttämä elektronisen sodankäynnin järjestelmä, esim. Venäjän asevoimien vuonna 2009 käyttöönottaman Barnaul-T 9S932 – tela-alustalle (MRU-B) sijoitettu signaalitiedustelu ja komentoyksikkö tunnistettiin sosiaaliseen mediaan toukokuussa 2015 ladatuista valokuvista. Kuvat someen latasi venäläisjoukkoihin vapaaehtoisena liittynyt Dmitri ”Chaika” Blinov. Yksikkö, jossa hän palveli, kuului Donetskin ”kansantasavallan” alueella operoivaan 1. armeijakuntaan, joka oli tuolloin ja on edelleen Venäjän asevoimiin kuuluvan komentajan alaisuudessa.

Barnaul-T, kuva via InformNapalm.
















Donbas in Flames kirjassa esitellään venäläisistä elektronisen sodankäynnin järjestelmistä myös MT-LB:n alustalle rakennettu R-378B Borisoglebsk-2 sekä SPR-2M Rtut-BM, jota ryhdyttiin toimittamaan Venäjän asevoimille 2013 – kummastakin on havaintoja Venäjän miehittämiltä alueilta. Samassa teoksessa huomioidaan myös R-934UM ja RB-636AM2 Svet-KU elektronisen sodankäynnin järjestelmät, RB-636AM2 Svet-KU:ta ryhdyttiin toimittamaan Venäjän asevoimille v. 2012.


SPR-2M Rtut-BM Luhanskin lentokentän lähistöllä miehitetyssä Itä-Ukrainassa























Elektronisen sodankäynnin järjestelmien mukana on usein erilaisia viestintään ja kommunikointiin tarkoitettuja ajoneuvoja, jollaisista myös on runsaasti havaintoja Venäjän miehittämiltä alueilta Itä-Ukrainassa. Tässä yhteydessä huomioin esim. P-166-0,5, joka on K1Sh1:den alustalle sijoitettu HF/VHF -viestintäjärjestelmä, jota ryhdyttiin toimittamaan Venäjän asevoimille 2005, järjestelmää oli käytössä venäläisjoukoilla muun muassa Debaltseven taistelussa vuoden 2015 alkupuolella. Luhanskin alueella on myös havaittu R-441-OV Liven linkkiasemaa, jota hyödynnetään operatiivisessa-strategisessa yhteydenpidossa/viestinnässä. Taktisen- ja operatiivisen tason R-149BMR Kushetka-B, alustana myös K1Sh1, kuuluu myös joukkojen varustukseen, aivan kuten ETYJ:n tämän vuoden maaliskuussa kuvaama iäkkäämpi R-161.

Nämäkin esimerkit todistavat omalta osaltaan sen, että Venäjä sotii Ukrainassa, ja että Venäjän osallistuminen sotaan on kokoaikaista ja pysyvää, joten Ukrainassa ei ole kyse sisäisestä konfliktista tai sisällissodasta, vaan kyse on Ukrainan puolustussodasta Venäjän aggressiota vastaan – aggressiota, jota Venäjä käy Ukrainaa vastaan monella rintamalla perinteisestä konventionaalisesta sodasta alkaen ja päätyen erilaisiin vaikuttamisen ja jopa epäsymmetrisen sodankäynnin muotoihin saakka.


Marko



Donbas in Flames:

R-378B Borisoglebsk-2 s. 77; SPR-2M Rtut-BM s. 78; R-934UM s. 78; RB-636AM2 Svet-KU s. 78.


Lähteenä hyödynnetty myös: 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.