keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Venäläisten merkittävimmät varikko- ja tukikohta-alueet miehitetyssä Itä-Ukrainassa


Aloitin helmikuun kirjoittamalla blogin ”Venäjän miehitysarmeija Itä-Ukrainassa”, jossa lupailin palaavani teemaan, julkaisemalla katsauksen Venäjän ja heidän proxy-joukkojen merkittävimmistä varikko- ja huoltotukikohdista Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla.

Aloitan kirjoitukseni käymällä aiempaa tarkemmin läpi Rostovin alueella (oblast) sijaitsevia sotilas-, huolto- ja varikkoalueita sekä harjoitusalueita, joita Venäjä on hyödyntänyt säännöllisesti käynnissä olevan sodan kuluessa Itä-Ukrainan miehitetyille alueille sijoitettujen 1. ja 2. armeijakunnan huollossa sekä kaluston varastoinnissa – ajoittain Itä-Ukrainan miehitetyille alueille sijoitetut joukko-osastot, mukaan lukien ”aluepuolustusprikaatit”, ovat käyneet harjoittelemassa Venäjän puolella palaten harjoitusperiodin jälkeen takaisin Itä-Ukrainan miehitetyille alueille.

Jotta lukijalle muodostuisi parempi kuva tämänhetkisestä tilanteesta, on järkevää aloittaa tarkastelu kartalla, jonka pohjana on Mil. UA:n (Ukrainan asevoimat) ja johon olen merkinnyt käytössäni olevien tietojen perusteella miehitetyssä Itä-Ukrainassa operoivien 1. ja 2. armeijakunnan operatiivisen toiminta-alueen, sekä Venäjän puolelle eräitä Venäjän Itä-Ukrainaan sijoittamien joukkojen operoinnin kannalta merkittäviä kohteita, kuten Russkojen ammusvarikon ja Kuzminkan sekä Kadamovskyin harjoitusalueet.

Yhdistelmäkuva Russkojen ammusvarikosta helmikuulta 2015, satelliittikuva ja helmikuussa 2015 verkkoon ladattu kuva. (1)


















Aiempaa tarkemmin olen huomioinut myös Kamensk-Šahtinskin alueen, jossa sijaitsee merkittäviä varikkoja sekä Venäjän asevoimien 91. reservin asevarikko/-varasto kaupungin eteläpuolella. Kaupungin ratapiha on merkittävässä roolissa kaluston siirtokuljetusten sekä huoltokuljetusten kannalta. Kamensk-Šahtinskin luoteispuolella, Filippenkovin kylän lähellä, sijaitsee huolto- ja ammusvarikkoalue ja harjoittelualue, joka on ollut käytössä jo ennen sotaa, mutta heinä-elokuussa 2014, ennen Venäjän asevoimiin kuuluvien yhtymien offensiivia Itä-Ukrainaan, aluetta ryhdyttiin laajentamaan huomattavasti. Loppukesän 2014 jälkeen alue on ollut aktiivisessa käytössä ja sinne on ollut sijoitettuna kaiken aikaa aiempaa (aika ennen sotaa) olennaisesti runsaammin varustusta ja kalustoa.

Kuzminkasta sekä Kadamovskyista kalusto sekä miehistö on mahdollista siirtää myös rautateitse Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, vastaavasti  Kamensk-Šahtinskista Itä-Ukrainaan, miehitetyn Luhanskin alueelle, ei maanteitse ole pitkäkään matka (kaupungista Venäjän kontrolloimalle rajalle on noin 40 km). Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, Druzhnen kylän kaakkoispuolella on epäsäännöllisemmässä käytössä oleva ammusvarikko/ välivarasto.

Venäjän hallinnassa on n. 409 km Ukrainan vastaista rajaa. Karttapohjaan on Mil. UA:n toimesta merkitty myös demarkaatiolinja punaisella.
























ETYJ:n Ukrainan monitorointimission on onnistunut kuvata käynnissä olevan sodan aikana tapahtuneita laittomia rajanylityksiä ts. tilanteita, joissa Venäjä huoltaa joukkojaan Itä-Ukrainassa maastoon ajamiaan teitä myöten. Manychin rajaseutu Russkojen ammusvarikon länsipuolella on eräs, jota Venäjä hyödynsi hyvin aktiivisesti syksystä 2018 kevättalveen 2019, jonka jälkeen ETYJ vähensi tiedustelulennokeilla suoritettuja partiolentoja alueella, menetettyään venäläisjoukkojen tulituksessa useita lennokkeja lyhyen ajan sisällä.

ETYJ:n Ukrainan monitorointimissionlokakuussa 2018 julkaisema kuva venäläisten sotilasajoneuvojen suorittamasta rajan ylityksestä. (2)




















Seuraavaksi voimme tarkastella hiukan tarkemmin Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla sijaitsevia alueita, joille venäläisjoukot ovat rakentaneet joukkojen rotaatioiden ja huollon kannalta merkittäviä tukikohtia ja varikkoja. Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla on venäläisjoukkojen käyttämiä merkittäviä varikko- ja tukikohta-alueita vähintäänkin 15, joiden lisäksi tulee kymmeniä muita tukikohtia ja varikkoja, joita alueelle sijoitetut Venäjän asevoimiin ja proxy-joukkoihin kuuluvat yksiköt käyttävät säännöllisesti. Kalustomäärät näillä varikkoalueilla ovat niin mittavia, että ne ovat verrattavissa monen eurooppalaisen valtion maavoimien kalustovahvuuteen.

Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla Venäjältä saapuva kalusto ja materiaali toimitetaan pääasiassa näiden merkittävien huolto- ja rotaatiotukikohtien kautta rintamalohkoille, tai rintaman tuntumassa oleviin varastoihin, joita on runsaasti alueen suurimmissa kaupungeissa Donetskissa, Horlivkassa ja Luhanskissa. Kaupungeissa nämä varastot sijaitsevat usein asutuksen tuntumassa tai aivan sellaisten keskellä synnyttäen näin huomattavan vaaratekijän alueen siviileille esim. viime syksynä Donetskissa Kuibyshivskyin alueella sijaitsevan ”pienehkön” ammusvaraston räjähdystä seurasi mittavan tulipalon, räjähdys myös lennätti romua ja räjähtämättömiä ammuksia laajahkolle alueelle. Usein nämä räjähdykset ovat seurausta huolimattomasta ammusten ja räjähteiden käsittelystä.

Rautateitse tapahtuvan huollon kannalta merkittävässä roolissa on Donetskin kaakkoispuolella sijaitsevan Ilovaiskin ohella Debaltsevo, jonka hallinta mahdollistaa miehitysjoukoille suoran ja toimivan itä-länsi-yhteyden Donetskin ja Luhanskin välillä.

Aiempina vuosina olen, vastaavien katsausten yhteydessä, esittänyt kuvakaappauksia rotaatiotukikohtien alueilta otetuista satelliittikuvista, osoittaen näin tukikohtien rakentamisen aloittamisen ja kasvun sodan aikana. Nyt näitä merkittäviä tukikohta-alueita on määrältään niin paljon, että mielestäni ei ole enää järkevää poimia kymmeniä satelliittikuvia perätysten osoittamaan rakentamista ja käyttöä, sen sijaan hyödynnän aiempaa enemmän ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijoiden julkaisemia kuvia, ja yksittäisten suurempien tukikohtien kohdalla teen kuvakollaasin tukikohdan rakentamisesta 0-hetkestä nykyisyyteen (eli viimeisimpään alueelta julkaistuun satelliittikuvaan).

ETYJ:n Ukrainan monitorointimission syyskuussa 2017 julkaisema kuva Myrnen varikosta.



















Huom. yllä olevaan karttaan olen suorakulmioina merkinnyt alueet, joilla on merkittäviä – satelliittikuvissa havaittavia – sodan aikana rakennettuja tukikohtia ja/ tai harjoittelualueita. Alla taulukoissa nimeän kunkin suorakulmion alueella sijaitsevat merkittävät tukikohdat, tunnisteena toimii suorakulmiossa sijaitseva numero – yksittäisiä huomioitavia tukikohtia sijaitsee myös näiden alueiden ulkopuolella, kuten Kalmiusken eli entisen Komsomolskin pikkukaupungissa, jossa tehdasalueella sijaitsee kalustovarikko.

Merkittävien kaupunkien, Donetsk, Makiivka ja Horlivka sekä Luhansk, alueilla sijaitsevia tukikohtia en kuitenkaan ryhdy erittelemään, poimin kuitenkin muutamia esimerkkeinä esille katsauksen loppupuolella.

suorakulmio 1
ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa
Samiilove (kylän alueella toimintaa kahdella alueella)
4. toukokuuta 2018
Markyne
25. lokakuuta 2015
Markyne II
10. heinäkuuta 2017

suorakulmio 2
ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa
Svobodne
17. lokakuuta 2015

suorakulmio 3
ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa
Mospyne
11. kesäkuuta 2015
Pokrovka
16. joulukuuta 2015

suorakulmio 4
ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa
Novoselivka
23. heinäkuuta 2015

suorakulmio 5
ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa
Torets
28. huhtikuuta 2015
Petrivske
29. maaliskuuta 2016
harjoitusalue (2,6 km Petrivskestä länteen)
16. helmikuuta 2016

suorakulmio 6
ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa
Hrustalnyi (ent. Krasnyi Lutš)
1. heinäkuuta 2016
Krasnolutskyi
ETYJ:n ilmoitus vuodelta 2019
Sadovyi (harj. alue)
toimintaa sodan ajan
Miusynsk
10. huhtikuuta 2015

suorakulmio 7
ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa
Buhaivka
20. heinäkuuta 2015
Shymshynivka
20. heinäkuuta 2015
Myrne
20. heinäkuuta 2015
Kruhlyk
6. huhtikuuta 2016

suorakulmio 8
ajankohta, josta alkaen satelliittikuvissa havaittavissa toimintaa
Myrnyin alue, Luhansk
24. heinäkuuta 2015
Luhansk (international airport)
syksy 2014
Katerynivka
10. huhtikuuta 2015

Kuten edellä viittasin, Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla kaupunkialueiden varasto- ja tehdasalueita hyödynnetään myös kaluston ja erilaisen materiaalin – myös ammusten ja räjähteiden – varastoinnissa. Suurimpien kaupunkien, kuten Donetskin ja Makiivkan sekä Horlivkan ja Luhanskin alueilla on kymmeniä erisuuruisia varastoja, joihin on varastoitu materiaalin lisäksi myös raskasta kalustoa panssarivaunuista ja panssarihaupitseista lukien, näin toimien venäläisjoukot rikkovat myös Minsk II-sopimusta.

ETYJ:n julkaisemassa kuvassa seitsemän 9K35 Strela-10 lähi-ilmatorjuntajärjestelmää asutuksen keskellä Makiivkassa.




















Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden suurimmassa kaupungissa Donetskissa on lukuisia merkittäviä varastoja ja huoltovarikkoja, kaupungin ulkopuolella Proletarskyin alueen kaakkoispuolelle on viime vuosina rakennettu pienehkö tukikohta. Itse kaupungissa esim. ExpoDonbass messukeskukseen on ollut sijoitettuna säännöllisesti joukkoja ja kalustoa – toisinaan myös ammuksia, alueella on myös sijoitettu esikuntajoukkoja, (3) vastaavasti Budonivskyin alueella vul. Baumanan ympäristössä sijaitsevaa teollisuusaluetta on hyödynnetty kaluston ja materiaalin huollossa ja varastoinnissa.

Makiivkan alueella pikateiden H20 ja H21 liittymän kaakkoispuolella sijaitsevia varastoja on hyödynnetty sodan kuluessa panssarivaunujen varastoina ja huoltotukikohtina. (4) Alueelle on rakennettu uusia varastoja sodan kuluessa.

Myös Luhanskin alueella on vastaavalla tavalla venäläisjoukkojen toimesta hyödynnetty teollisuusalueita kaluston- ja materiaalin varastoinnissa. Erityisen runsaasti kalustoa on ollut varastoituna Luhanskin kaakkoispuolella sijaitsevan vanhan lentokentän alueelle sekä kentän ympäristön teollisuusalueelle esim. Transpelen aluetta Proletariatu Donbasun kaupunginosassa. (5) Lentokentän ympäristössä on myös harjoitusalueita, joilla alueelle sijoitetut venäläisjoukot säännönmukaisesti harjoittelevat.

Luhanskin länsipuolella, Oleksandrivskissa, sijaitsee harjoittelualue, jolla venäläisjoukot ovat säännöllisesti harjoitelleet ammuntaa. Alueella on sijainnut pienehkö varuskunta jo ennen sotaa, alue siirtyi kesällä 2014 miehitysjoukkojen haltuun.

Uskoakseni lukijan on mahdollista saada tämän ja aiemmin julkaisemani tekstin ”Venäjän miehitysarmeija Itä-Ukrainassa” myötä varsin kattava kuva siitä, millaisella voimalla ja mihin alueille tukeutuen Venäjä operoi miehittämässään osassa Itä-Ukrainaa. Täydentänen kokonaisuutta myöhemmin kirjoituksella, jossa huomioin laajemmin Venäjän asevoimien joukko-osastot Ukrainan rajan pinnassa – etenkin nk. Donin ryhmitysalueella, jolle Venäjä on sijoittanut yli 50 000 asevoimiensa sotilasta.


Marko 


5. https://www.youtube.com/watch?v=NOYuRvRWWow (julkaisija Юрий Касьянов).

Tämän blogin kirjoittamisessa olen hyödyntänyt yllä nimettyjen lähteiden sekä Google Earthin ohella aiempia blogejani sekä aineistoa, jota useat eri tahot ovat tuottaneet Venäjältä sekä Itä-Ukrainan sotatoimialueelta, kyseiseen joukkoon kuuluvat muun muassa @GlasnostGone, Ministry of Defense of Ukraine ja Prometheus-kustannus julkaisemallaan Donbas in Flames-teoksella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.