perjantai 21. elokuuta 2020

Sosiaalisen median jätit suitsivat salaliittoteorioiden, valeuutisten ja propagandan levittäjiä –


kirjoitukseni päähuomio kiinnittyessä muutamiin venäläispropagandaa jakaviin medioihin  



Tämän vuoden puolella sosiaalisen median alustat ovat ottaneet aiempaa aktiivisemman otteen kamppailussa salaliittoteorioiden, valeuutisten ja erilaisen propagandan levittämistä vastaan. Esim. Facebook kamppailee aktiivisesti haitallista, äärioikeistolaista, salaliittoteorioita levittävää, QAnon-liikettä vastaan. (1) Olennainen kysymys kuuluukin, että onko tämä liian vähän ja liian myöhään, kun aiheesta on puhuttu jo vuosia, tekojen ollessa aiemmin olemattomia ja vieläpä siten ongelmallisia, että masinoiduilla kampanjoilla on onnistuttu aiheuttamaan suurta vahinkoa asiallisesti toimivia vapaaehtoisryhmiä vastaan.

On hyvin todennäköistä, että tämän vuoden puolella ukrainalainen, arvokasta OSINT-työtä tekevä Informnapalm-ryhmä, on joutunut Twitterissä ainakin kahdesti raportointi- ja ilmiantokampanjan kohteeksi, josta on koitunut vapaaehtoisryhmälle ja ryhmän perustajalle Roman Burkolle merkittävää haittaa.

Masinoidut ilmiantokampanjat eivät kuitenkaan ole uusi ilmiö. Venäjän suorittaman Krimin niemimaan miehityksen ja Ukrainassa aloitetun sodan myötä lukuisat ukrainalaiset ovat joutuneet laajojen häirintäkampanjoiden kohteeksi. Eivätkä yksin ukrainalaiset, vaan lukuisat Ukrainaa tukevat kirjoittajat sekä kirjoittajat, joiden tuotantoa venäläistahot tukijoineen pitävät ongelmallisina.

Tällaiset ilmiantokampanjat, etenkin kun ne hetkellisesti hyödyttävät kampanjoivaa osapuolta, heittävät omalta osaltaan varjon erilaisten sosiaalisen median alustojen omien (aktiivisten) toimien ylle. Väistämättä tulee pohtineeksi sitä, että liittyykö toimintaan riskejä, ja jos liittyy, niin millaisia. Tai voiko järjestelmää manipuloida ilmiantokampanjalla siten, että myös syyttömät joutuvat kärsimään? Toivon, että lopullinen päätös tehdään harkiten ja aiheeseen kunnolla perehtyen, jotta manipuloinnin tms. toiminnan kautta hyödyn saaminen saadaan minimoitua.

Facebookin tiukentuneen toiminnan seurauksena suomalaispropagandisti ja salaliittoteoreetikko Janus Putkosen henkilökohtaisen tilin rinnalla myös hänen päätoimitteleman Uuden MV-lehden (UMV-lehti) tiliin näyttää kohdistuneen rajoittavia toimenpiteitä.

Kuvakaappaus Janus Putkosen twitter-tililtä.























Tekosyynä voidaan käyttää näköjään mitä tahansa, vaikka se täyttäisi journalismin kriteerit ja eettiset ohjeet. Näyttää siltä, että syystä taikka toisesta joku korkeatasoinen FB:n toimintaa ohjaava taho päätti sulkea UMV-Lehden ja minut pois äänestä.” (Janus Putkonen)

Putkosen viime vuosien toiminta huomioiden sulkutoimenpiteet eivät ole mikään yllätys. Putkonen otti MV-lehden komentoonsa vuosi sitten huhtikuussa (v. 2019) sen perustajalta, nyt jo edesmenneeltä, Ilja Janitskinilta. Mutta jo ennen tätä Putkonen tuli tunnetuksi erilaisen propagandan ja salaliittoteorioiden tuottajana ja jakajana, ensin Verkkomediassa ja siirryttyään Itä-Ukrainan miehitetyille alueille v. 2015 venäläispropagandaa levittäneen DONi-Newsin ”päätoimittajana”. Jo DONi-Newsin päätoimittelijana toimiessaan Putkoselle langetettiin lukuisia, eripituisia, rangaistuksia Facebookin taholta.

Aloitin Putkosella, koska suomalaisena hänen toimintansa on meille tutuinta. Kokonaiskuvassa hän on kuitenkin pieni toimija pyörittäessään Uutta MV-lehteä ja ollessaan mukana Toimittajaliiton toiminnassa, minkä toiminnan tarkoitus on synnyttää sekaannusta ja luoda kuvaa vakavasti otettavasta yhdistyksestä, ja muutenkin toimiessaan aktiivisesti Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla propagandan ja vale- sekä vihauutisten tuottajana ja levittäjänä.

Kokonaisuus on kuitenkin monimuotoisempi. Venäjä on valjastanut propagandansa tuottajiksi ja levittäjiksi valtiorahoitteisten televisiokanavien ohella runsaasti erilaisia verkkosivustoja, uutistoimistoiksi naamioituja propagandasivustoja; sivustoja ja alustoja, joiden toiminta on hienovaraisempaa vetäen seuraajia puoleensa näennäisen hauskoilla ja viattomilla videoilla ja kampanjoilla, joiden varjolla – eräänlaisena oheistuotteena – propaganda ja väritetyt disinformatiiviset kampanjat saavat näkyvyyttä (ja todennäköisesti myös uusia katsojia).

Joukossa on myös ajatushautomoiksi naamioituja organisaatioita, joiden toiminnan tarkoitus on laaja-alaisempi, samalla sellaisia on valjastettu erilaisten vaikuttamisoperaatioiden suunnittelijoiksi (ja toteuttajiksi). Venäjän presidentinhallinnon alaista Venäjän strategisten tutkimusten instituuttia (eli RISI, Rossiiskij institut strategitsheskih issledovanij), jonka viralliseksi edustajaksi Pohjois-Eurooppaan nimettiin Johan Bäckman v. 2014, epäillään yhdeksi niistä laitoksista, joissa olisi kehitelty Venäjän suunnitelma Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vaikuttamiseksi vuonna 2016. (2)


Katehon niminen ajatushautomo nousee myös usein esille. Sen hallituksen puheenjohtaja ja hallintoneuvoston jäsen sekä perustaja on ortodoksioligarkki-kutsumanimellä tunnettu, kansallismielinen  Konstantin Malofejev. Hän on myös YouTuben heinäkuussa sulkeman Tsargrad-kanavan perustaja ja rahoittaja – kanavan ”vakiokasvoihin” kuuluivat muun muassa Alex Jones ja Aleksandr Dugin

























Perustamisestaan (v. 2015) lähtien Tsargrad on ollut eräs Venäjän Ukrainaan kohdistaman hybridisodan ja vaikuttamisen välineitä – kanavan kautta on myös annettu voimakasta tukea Itä-Ukrainan miehitetyille alueille. Kanavan perustajan ja rahoittajan Malofejevin tiedetään myös tukevan, Venäjän Ukrainan sodan komentajiin v. 2014 kuulunutta Igor Girkiniä, hän kuuluu myös tämän rahoittajiin. 

Venäläisen Novaja Gazetan mukaan Malofejev on ollut luomassa Venäjän Ukraina-muistiota, hän on myös läheisessä yhteistyössä aiemmin mainitun presidentinhallinnon alaisen RISI:n kanssa.

Tsargrad ei kuitenkaan ole ensimmäinen venäläispropagandaa jakava kanava, jonka YouTube on sulkenut tämän vuoden puolella. Toukokuussa (20.5.2020) YouTube sulki Krim24-kanavan ”ven. Крым24” ja kaksi muuta venäjänkielistä kanavaa, Anna Newsin ja News-Frontin, sääntöjen vastaisen materiaalin jakamisen vuoksi.

Anna News ja News-Front kumpikin kuuluivat Venäjän propagandaverkostoon, niiden ns. toimittajat työskentelivät aktiivisesti Venäjän miehittämän Itä-Ukrainan ohella miehitetyllä Krimin niemimaalla kuin myös tekemässä reportaaseja Venäjän Syyrian operaatiosta.


Näiden propagandististen kanavien toimintametodia kuvaa mitä parhaimmalla (ja samalla vastenmielisimmällä tavalla) Anna Newsille ”toimittajana” työskennellyt – äärikansallismielisistä ja fasistisista mielipiteistään tunnettu – Julia Harlamova, joka työskentelee myös Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:lle. Harlamova käyttää myös nimiä Tselinskaja/ Tarnovskaja, sekä taistelijanimeä ”Nordica 1488”. Harlamova on osallistunut aseistettuna, vähintäänkin partiointiin, Venäjän miehittämillä alueilla Itä-Ukrainassa sodan alkuvaiheessa, jolloin hän liikkui usein Alexei ”Serb” Milchakovin johtaman – komentajansa lailla sotarikoksiin syyllistyneen – rynnäkkö- ja tiedusteluosasto Rusichin matkassa. (3)

YouTube забанил канал... (YouTube kielsi kanavan...).

























Huhtikuussa Google esti Internet Research Agencyn eli Pietarin trollitehtaan rahoittajan Jevgeni Prigožin perustaman RIA FAN ”uutistoimiston” tuottamia uutisraportteja sekä ”dokumenttifilmejä”. Google myös tuhosi RIA FAN:in aineistoa. Googlen ilmoituksen mukaan se ryhtyi toimiin RIA FAN:in rikottua sen sääntöjä, kuitenkaan sen tarkemmin erittelemättä sitä, millä tavalla sääntörikkomukset olivat tapahtuneet. (4)

Jevgeni Prigožin tunnetaan myös miehenä eläkkeelle jääneen GRU:n prikaatinkomentaja Dimitri Utkinin perustaman palkkasotilasyritys PMC Wagnerin taustalla (omistajan & rahoittajan roolissa). PMC Wagnerin taistelijat ovat osallistuneet (kyseisellä nimellä) Krimin niemimaan miehitykseen, Venäjän sotatoimiin Ukrainassa, sotaan Syyriassa, Libyassa, Sudanin toiseen sisällissotaan, Keski-Afrikan tasavallassa (Prigožinin hallitsema kaivosyhtiö toimii myös Keski-Afrikan tasavallassa). PMC Wagnerin yksittäisiä operaattoreita on nähty myös Mosambikissa. Heinäkuun (v. 2020) lopulla Valko-Venäjällä pidätettiin yli 30 PMC Wagnerin palkkasotilasta, sittemmin heidät – yhtä lukuun ottamatta – on jo palautettu Venäjälle. (5)

Venäjällä erilaisten marginaalimedioiden ja näennäisen itsenäisten medioiden rinnalla merkittävässä roolissa erilaisen disinformaation ja propagandan toimittamisessa ja jakamisessa ovat valtion omistamat mediat, esim. Perveyi kanal sekä Ukrainassa kielletty Russia-24 (entinen Vesti) – joista jälkimmäisen Vesti nimisessä tv-ohjelmassa yhtenä juontajista on Dimitri Kiselev, joka on tullut tunnetuksi hyvin vihamielisistä ja valheellisista juonnoista. Merkittävässä roolissa disinformaation ja valeuutisten levittäjinä ovat myös valtion rahoittamat tai muulla tapaa valtioon kytköksissä olevat mediayhtiöt, kuten RT (entinen Russia Today) ja Sputnik.

Venäjän valtio rahoittaa myös erilaisia foorumeja ja sivustoja, joiden toimintaa voidaan pitää hienovaraisempana, niiden koettaessa saada ihmisiä seuraajikseen julkaisemalla erilaisia hauskoja tai kiinnostavia videoita, meemejä jne. samalla seuraajia altistetaan – kuin huomaamatta – seuraamaan myös propagandistisempia ja ei-niin-viattomia-videoita, joiden tarkoituksena on näyttää Venäjä liittolaisineen sympaattisemmassa valossa. Jokunen vuosi sitten Facebookissa läpi lyönyt In the Now on tällainen kanava.

Valistaakseen käyttäjiään Twitter on varustanut muutamia Venäjän valtioon liitettyjä medioita ”Russia State-affiliated media”-merkinnällä. Usein merkittävin sidos on Venäjän valtion mediaan kanavoima rahoitus. Venäjä ei kuitenkaan ole ainoa maa, joka on joutunut Twitterin ”hampaisiin” – vastaavan kaltaisia merkintöjä löytyy myös Kiinan valtioon sidoksissa olevista medioista, kuten Global Times.







































Twitterin toimintatapaa on myös kritisoitu ja kyseenalaistettu, tässä kirjoituksessa en nyt ota kantaa tähän puoleen – teeman käsittely siirtäisi tämän kirjoituksen fokuksen liiaksi syrjään, kun tarkoitus on edes jollain tasolla käydä läpi erilaisten toimijoiden kamppailua – pääasiassa venäläisiä – valeuutisia, propagandaa, vihankylvöä levittäviä medioita vastaan. Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halminen tarkasteli tätä puolta kolumnissaan elokuun 8. päivä.



Marko




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.