maanantai 7. elokuuta 2023

Sanojen käyttö -

eli kuinka viestintä yleensä epäonnistuu paitsi sattumalta, Osmo A. Wiion lakia lainatakseni.

Inspiraation kirjoituksen otsikolle antoi skottitaustaisen Iain M. Banksin Kulttuuri-sarjan "avaruusooppera" Aseiden käyttö, muuta yhteistä tämän ja Aseiden käytön välillä ei juuri olekaan, jollei sellaiseksi voida katsoa moraalisenpohdiskelun vivahteita, joita kirjoituksestani saattaa löytyä, mutta jollaista Kulttuuri-sarjassa oli verrattomasti enemmän.

Viime päivinä Suomessa on noussut keskusteluun Ukrainassa käynnissä oleva sota proxy-sotana. Mikä keskustelu on virinnyt liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen (persut) kyber- ja informaatioturvallisuuteen keskittyväksi erityisavustajaksi nimeämän Juha Wihersaaren (eversti, evp) nimitettyä Ukrainan sotaa proxy sodaksi eli sijaissodaksi. (ks. kuvakaappaukset alla) Kysymyksiä termin käyttö herättää sikälikin, koska hän ei näytä avaavan sitä, kuin myös siksi, että käyttöön sisältyy hyvin vihjaileva sävy, etenkin kun termin rinnalla tarkastellaan Wihersaaren muuta kommentointia ja käyttäytymistä Twitterissä, nykyisessä X:ssä. Avaan asetelmaa kuvakaappausten myötä.























Tällaisten twiittien myötä herää epäilys termin "sijaissota" käytön vilpittömyydestä, etenkin kun termin käyttöä ei perusteella millään tavalla. Eikä tehdä selväksi syytä, miksi tilanteeseen on päädytty. Termin käyttö ei näyttäisi olevan seurausta analyysistä vaan syntyy kuva, että se on muiden vaikuttimien tulos. En ryhdy spekuloimaan millaisten vaikuttimien tai syiden. Ne kun voivat toiminnan ja lausuntojen muodostaman kuvan myötä olla ihan mitä tahansa kaupankäynnistä (bisneksestä) ideologisiin syihin - Wihersaaren some käyttäytyminen synnyttää kuvan jonkin asteista autoritaaristen hallintojen ihailusta. Vähintäänkin ne näyttävät tarjoavan runsaasti "ansaintamahdollisuuksia". (1)

Viestintä ilman analyysiä herättää epäilyä.













Termin maallikkopuolustelijat, persu-henkisiä usein itsekin, käyttävät eräänä perusteena sille, että Ukrainassa käynnissä olevassa sodassa on kyse proxy-sodasta, wikipedian määritelmää proxy-sodasta/ sijaissodasta. (2 ja 3) 

Nähdäkseni määritelmää tulkitaan (tarkoituksellisesti?) hyvin väljästi, niin väljästi, että tällaisen tulkinnan perusteella moni sota olisi mahdutettavissa sijaissodan muottiin. Näyttää myös siltä, että ainakin osa tulkitsijoista, joko vahingossa tai tahallisesti, jättää huomiotta yhden määrittävän tekijän, mikä käy helposti ilmi sijaissodan suomenkielisestä määritelmästä wikipediassa:

Sijaissota eli proxy-sota tarkoittaa sisällissotaa tai paikallista sotaa, johon ulkopuoliset valtiot ovat sekaantuneet tukien sodan vastakkaisia osapuolia.” (3)

Ollakseen sijaissota, Ukrainan sodassa Venäjän ei tulisi olla sodan selkeä osapuoli, vaan jonkun toisen valtion tai joukkojen tulisi sotia sen puolesta tätä sotaa. Myös englannin kielisestä artikkelista löytyy seikkoja, jotka osoittavat, että on kyseenalaista pitää Ukrainan sotaa sijaissotana. Kyseenalaista se on etenkin tapauksissa, joissa johtopäätöstä ei avata millään tapaa. Lukijalle ei kerrota perusteita termin käytölle, jolloin olettamukset ohjaavat lukijaa. 

Proxy-sota on myös kuvattu kaikessa lyhykäisyydessään seuraavalla tapaa: ”Niin sanotulla proxy-sodalla tarkoitetaan sotaa, jossa ulkopuoliset valtiot tukevat sodan vastakkaisia osapuolia.” (4)

Kuten tiedämme, Venäjä ei missään nimessä ole sodan ulkopuolinen osapuoli, joten herää kysymys, että kuka on se Venäjää tukeva ulkopuolinen valtio, joka Ukrainassa käy proxy-sotaa länttä vastaan? Lopettakaamme retorinen kikkailu tähän. 

Meidän on myös hyvä muistaa, että keväällä 2014 alkaneen sodan kuluessa nimenomaan Venäjä on turvautunut proxy-joukkoihin sotiessaan Ukrainassa asevoimiensa sekä turvallisuuskoneistonsa joukkojen rinnalla. Tällaisin keinoin se pyrki myös hämärryttämään osallisuuttaan Krimin niemimaan miehittämisessä, lähettämällä tunnuksettomia joukkoja niemimaalle helmi-maaliskuussa 2014. Näiden tunnuksettomien joukkojen rinnalla, ja niitä tukien, niemimaalla operoi Venäjän puolella erilaisia vapaaehtoisjoukkoja, kuten venäjämielisiä "aluepuolustusjoukkoja", Yön susia jne. 

Se, että Ukrainassa käynnissä olevaa Venäjän hyökkäyssotaa kuvaillaan proxy-sodaksi on siinäkin mielessä ongelmallista, että se toistaa (hiukan muunneltuna) Venäjän omaa narratiivia sotatoimille Ukrainassa. Narratiivi alkaa Euromaidanista ja etenee tuttujen tapahtumien kautta 24. helmikuuta 2022 alkaneeksi Venäjän koko Ukrainaan kohdistamaksi brutaaliksi hyökkäyssodaksi. Narratiivin historia ulottuu, Neuvostoliiton jälkeisellä ajalla, Oranssiin vallankumoukseen Ukrainassa, eli marraskuun 2004 ja tammikuun 2005 välin tapahtumille Ukrainassa.

Venäjän ulkopuolella tämän narratiivin toistajia löytyy esim. Yhdysvaltojen äärivasemmistosta (esim. tankiet) sekä sitten Donald Trumpia tukevasta laita- ja äärioikeistosta, myös salaliittoteoreetikoista (jotka usein ovat ajautuneet samaan ryhmään laita- ja äärioikeiston kanssa, jolleivat ideologisesti niihin jo aiemmin kuuluneet). Euroopassa tällaista narratiivia toistaa mielellään esim. äärivasemmisto, kuten Italian Partito della Rifondazione Comunista, jonka meppi Eleonora Forenza vieraili Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla keväällä 2017; (5) sekä Venäjän tukema ja sitä lähellä oleva laita- ja äärioikeisto, kuten Saksan AfD, Vaihtoehto Saksalle. QAnonin leviäminen Euroopassa yhdistettynä koronapandemiaan johdatti monet salaliittoteorioihin vihkiytyneet toistamaan myös vanhalla mantereella Venäjän narratiivia. 

Kokonaiskuva huomioiden, pidän nähdyssä muodossa toistettua proxy sota/ sijaissota-termin käyttöä arveluttavana toimintana, mikä heittää epäilyksen varjon ministerin erityisavustajan harteille. Hänellä voi olla perusteltu - analyysiin perustuva - syy termin käytölle, mutta nyt twiiteistä tulee ensinnä mieleen "Wiion lait", kuten -

"Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa". (6)

Luonnollisesti sitä soisi liikenne- ja viestintäministerin erityisavustajan uran alkavan paremmissa merkeissä, mutta olkoon tämä samalla meille kaikille viestinnän ja sanojen käytön osalta oppitunti viestinnästä ja sanoman vastaanottamisesta ynnä tulkinnasta.


Marko 


Lähteet:

1. https://yle.fi/a/3-8883644

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Proxy_war

3. https://fi.wikipedia.org/wiki/Sijaissota

4. https://www.kaleva.fi/hanna-smith-suurvaltojen-valinen-proxy-sota-on-enn/1701556

5. https://archive.kyivpost.com/ukraine-politics/kyiv-seek-prosecution-italian-delegates-visited-occupied-areas-donbas.html

6. https://moottori.fi/blogi/wiion-lait/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.