lauantai 28. joulukuuta 2024

Elon Musk: Only the AfD can save Germany

 

Mikroblogipalvelu X:n eli entisen Twitterin omistaja miljardööri Elon Muskin kommentti ”Only the AfD can save Germany” on herättänyt aiheellista huomiota ja pohdintoja pyrkiikö hän vaikuttamaan Saksan ennenaikaisiin liittopäivävaaleihin, jotka on määrä pitää ensivuoden helmikuun lopulla. (1 ja 2) Tässä kohdin moni saattaa pysähtyä pohtimaan, onko yhdellä twiitillä väliä? Luonnollisestikaan ei olisi, mikäli kyseessä olisi tavallisen ”matti meikäläisen” twiitti, mutta kyseessä on X:n omistajan sekä Donald Trumpin tukijan, ja tämän hallinnon uuden tehokkaan hallinnon toimielimen eli DOGE:n (Department of Government Efficiency) johtaja, joten mikroblogipalvelu X:ssä yli 208 miljoonan seuraajan sanoilla on luonnollisesti merkitystä – etenkin kun Musk on arvostellut Saksaa sekä Olaf Scholzin hallintoa lukuisissa twiiteissä. Saksan ohella Muskin hampaisiin on joutunut perinteinen media, mikä näkyy suoran hyökkäyksen ohella erilaisten ”kansalaisjournalistien” julkaisuiden jakamisena sekä vaihtoehtomedioiden nostamisena esille.

Perinteinen media ei missään nimessä ole arvostelun yläpuolella mutta arvostelun ja kritiikin tulisi perustua tosiseikkoihin ja olla perusteltua. Sama pätee Saksaan kohdistuvaan arvosteluun, myös sen tulisi perustua tosiseikkoihin ja olla perusteltua – mikäli äänestäjille tarjotaan vaihtoehtoa, herättäähän se kysymyksiä, jos niitä on vain yksi ja sekin kuuluu laita- tai äärioikeistoon ja on tunnettu tiiviistä Venäjä-yhteistyöstä. Kirjoitukseni keihäänkärki osuu nimenomaan tähän Muskin ”tarjoamaan” vaihtoehtoon eli Alternative für Deutschland-puolueeseen (Vaihtoehto Saksalle) ja sen Venäjä-kytköksiin. Puolueeseen liittyvien muiden ongelmien tarkastelu jää tässä kirjoituksessa korkeintaan maininnoiksi sivulauseessa, koska niiden huomioiminen venyttäisi kirjoitustani liikaa. Näihin muihin ongelmiin kuuluu muun muassa verkostoituminen (ja kampanjointi) rokotevastaisissa ryhmissä Covid-19 pandemian kuluessa. (3) Saksan kotimaantiedustelu BfV on luokitellut AfD:n jaostoja sekä puolueen nuorisojärjestön (Junge Alternative) äärijärjestöksi.

Kuvakaappauksia Elon Muskin twiiteistä 20. ja 21. joulukuuta 2024.










Venäjä ja Alternative für Deutschland eli AfD

Alternative für Deutschland ei suinkaan ole ensimmäinen eurooppalainen laita- tai äärioikeistoon kuuluva puolue, jolle Elon Musk on osoittanut tukeaan tai jota hän tavalla tai toisella sympatisoi. Aiemmin hän on ilmaissut halunsa tukea Nigel Faragen ja  Catherine Blaiklock’in perustamaa Reform UK-puoluetta, jonka perustajista Faragella on myös omat kytköksensä Venäjän propagandaa ja disinformaatiota suoltaviin (valtiorahoitteisiin) medioihin. Ja vanhaa sanontaa lainatakseni, ei kahta ilman kolmatta eli samaan aikaan, kun AfD sai Muskin varauksettoman tuen, näyttää hän ”liputtavan” myös Italian oikeistopopulistisen Pohjoisen liiton (eli Legan) puheenjohtajan Matteo Salvinin puolesta. (4) Pysähtykäämme hetkeksi ja pohtikaamme, mikä edellä mainittuja (AfD:tä, Farage’a ja Salvinia) yhdistää? Oikeistopopulismin lisäksi Venäjä. Josta pääsemme siihen, että Elon Muskin yhdistää edellisiin myöskin Venäjä.

Venäjän helmikuussa 2022 aloittaman, Ukrainan tuhoamissodan seurauksena on myös paljastunut, Muskin tiivis yhteydenpito Venäjään. Hänen ja Vladimir Putinin välisen keskusteluyhteyden väitetään olevan tiiviin. (5) Luonnollisesti Muskilla ja oikeistopopulistisilla (ja laitaoikeistoon kuuluvilla) puolueilla voi olla muitakin – ideologisia – yhdistäviä tekijöitä, mutta en jättäisi huomiotta myöskään Venäjän Muskiin kohdistamaa vaikuttamista. Muskin kasvuympäristö lapsena Etelä-Afrikassa oli sellainen, jonka hengenheimolaisia löytyy tänään oikeistopopulistisista liikkeistä ja -puolueista sekä laita- ja äärioikeistosta. Vertailtaessa Elon Muskin ja hänen äitinsä viestintää, on todettu, ettei ”omena ole kauas puusta pudonnut”. Tapa nähdä maailmaa on todennäköisesti kotikasvatuksen tulosta. Mutta siirtykäämme nyt itse asiaan eli AfD:n Venäjä-kytköksiin.

Puolueen historiasta on hyvä tietää ainakin se, että puolueen taustalla on ryhmä, joka vastusti Euroopan rahaliittoa ja EU:n tukilainoja Kreikalle, ja joka (ryhmä) julkaisi syyskuussa 2012 ”Vaalivaihtoehto 2013”-manifestin europolitiikkaa vastaan. Puolueen perustamiskokouksessa huhtikuussa 2013 sen puheenjohtajiksi valittiin Bernd Lucke (Hampurin yliopiston taloustieteen professori), yrittäjä Frauke Petry ja Konrad Adam (Frankfurter Allgemeine Zeitung’in entinen päätoimittaja) valittiin perustetun puolueen puheenjohtajistoon. Puolueen alkuvaiheessa sitä pidettiin porvarillisena talousliberaalina arvokonservatiivisena ”professoripuolueena”, joka vastusti euroa mutta ei EU:ta. (6) Puolueen perustajiin kuulunut Bernd Lucke erosi puolueesta heinäkuussa 2015, koska hänen euroskeptisenä perustamansa puolue oli muuttunut ulkomaalaisvastaiseksi puolueeksi alkaen rakentaa tiiviimpiä suhteita Venäjään. Puolueen jakautuminen oli jo alkanut aiemmin samana vuonna, toukokuussa 2015, jolloin se jakautui Lucken euroskeptikoihin ja Petryn maahanmuuttokriitikoihin. Petry valittiinkin puolueen johtoon kesäkuussa 2015 – hänen kaudellansa puolueen maahanmuuttokriittisyys kasvoi, puolue alkoi myös tiivistämään siteitä Venäjään. Syksyn 2017 liittopäivävaalien edellä puolueen johto oli ajautunut keskenään erimielisyyksiin, samalla puolue oli tehnyt lopullisen siirtymän arvokonservatiivisesta puolueesta laitaoikeistoon. Erimielisyyksien seurauksena Frauke Petry jättäytyi oma-aloitteisesti syrjään puolueen ykkösehdokkaan asemasta, ja liittopäivävaalien jälkeen hän erosi ensin puolueen puheenjohtajuudesta ja myöhemmin koko puolueesta. Syksyn 2017 liittopäivävaalien myötä AfD sai ensimmäiset edustajansa Saksan liittopäiville (puolue sai 12,6 prosenttia äänistä, huomioitavaa on se, että entisen Itä-Saksan alueella puolueen äänisaalis oli merkittävästi parempi: 21,9 prosenttia äänistä). (7)

Sisäisistä ristiriidoista huolimatta puolueen kasvua vauhditti Saksan liittokansleri Angela Merkelin pakolaismyönteinen politiikka, jonka seurauksena Saksa piti rajoja auki Lähi-idästä ja Afrikasta saapuville pakolaisille syksyllä 2015. Saksan valitseman politiikan ongelmallisuutta lisäsi se, että samalla (monin paikoin) lähes kaikki maahanmuuttokriittinen keskustelu tukahdutettiin, ja siihen liittyviä turvallisuusuhkia vähäteltiin, jonka seurauksena EU:n sisäisen koheesion hajottamiseen pyrkivät tahot saivat aseen lisää keinovalikoimaansa. Suomen sortuminen itärajalla kahdenkeskiseen sopimukseen Venäjän kanssa, jälkimmäinen sai mitä halusi – sopimuksen ohi EU:n ja Brysselin. Suomen kannalta sopimus Venäjän kanssa toi tavoitellun lopputuloksen (Venäjä lopetti välineellistetyn maahanmuuton Suomeen), (8) samalla se on syytä nähdä osana Venäjän kokonaisstrategiaa, jonka tavoitteena on heikentää EU:ta. Tämän kokonaisstrategian yksi osa on vaikuttaa EU:n ja sen jäsenmaiden päätöksentekoon puolueiden kautta.

Venäjä ryhtyi syventämään yhteistyötä eurooppalaisen laita- ja äärioikeiston kanssa jo ennen vuoden 2015 pakolaiskriisiä. Italiassa venäläisen ortodoksioligarkki-kutsumanimelläkin tunnetun, kansallismielisen  Konstantin Malofejevin työtovereihin kuuluva Aleksei Komov osallistui Lega-kongressiin v. 2013. (9) Kyseisen kongressin aikana Matteo Salvini valittiin puolueen johtoon. Seuraavana vuonna (toukokuussa 2014) Itävallan Wienissä järjestettiin suljettujen ovien takana tapaaminen, jota isännöivät Konstantin Malofejev ja Aleksandr Dugin, ja johon osallistui joukko eurooppalaiseen laita- ja äärioikeistoon sekä oikeistopopulistisiin puolueisiin kuuluvia vaikuttajia, kuten Itävallan vapauspuolueen FPÖ:n Heinz-Christian Strache sekä Ranskan Kansallisen rintaman (nyk. Kansallinen liittouma) Marion Maréchal-Le Pen. (10) Tapahtuman eräänä tarkoituksena oli mobilisoida Venäjän tukijat sen kansainvälisen eristämisen vähentämiseksi, joka oli seurausta Krimin niemimaan miehityksestä ja laittomasta anneksoinnista. Malofejevin rooli oli merkittävä keväällä 2014, Venäjän operaattoreiden aloittaessa miehitykseen johtaneet sotatoimet Ukrainan itäosissa.

Venäjä järjesti miehittämällään Krimin niemimaalla laittoman ja kansainvälisten sopimusten vastaisen ”kansanäänestyksen” Venäjään liittymisestä. Näitä laittomia vaaleja tarkkailemaan Venäjä kutsui joukon kolmansien maiden kansalaisia, joiden tehtävänä oli antaa disinformatiivisia lausuntoja medialle sekä luoda illuusio todellisista ”vaaleista” tarkkailijoineen – vaikuttamisen kohteena oli ensisijaisesti venäläiset sekä Venäjään suopeasti suhtautuvat tahot. Krimin niemimaalla toimineet ns. tarkkailijat tulivat pääasiassa eurooppalaisesta ja globaalista laitavasemmistosta sekä laitaoikeistosta (sekä oikeistopopulistisista liikkeistä), niinpä ”kansanäänestystä” oli yhteisymmärryksessä ja rinta rinnan ”tarkkailemassa” äärioikeistoon kuuluvia populisteja, kuten ranskalaisen Kansallisen rintaman Aymeric Chauprade ja laitavasemmiston edustajia, kuten saksalaisen Die Linken (Vasemmisto)  Torsten Koplin – myös Johan Bäckman osallistui Venäjän propagandistiseen ”vaalitarkkailuoperaatioon”. (11)

AfD:n näkyviä edustajia ei osallistunut ”tarkkailuoperaatioon” Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla maaliskuussa 2014. Sen sijaan ns. kansanäänestyksen aikana Krimin niemimaalla oli kutsuttuna äärioikeistolaisen Zuerst!’in toimittaja Manuel Ochsenreiter, joka myöhemmin teki tiivistä yhteistyötä Venäjän lisäksi myös AfD:n kanssa. Miehitetyllä Krimin niemimaalla kuin myös reilua puolta vuotta myöhemmin Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla järjestetyissä ”aluevaaleissa” Ochsenreiter toimi myös ”vaalitarkkailijana”. Ochsenreiterista tuli kommentaattorina erilaisten venäläismedioiden vakiokasvo tulevina vuosina. Hän toimikommentaattorina niin RT:lle kuin myös Sputnik News’ille. (12)

Ochsenreiterin nimi nousi esiin myös helmikuussa 2018 Ukrainan Taka-Karpatian Užhorodissa tapahtuneen unkarilaisvähemmistön kulttuurikeskuksen tuhopolton tutkinnan yhteydessä. Tuhopolton toteuttaneet puolalaiset tekijät jäivät kiinni, ja joutuivat oikeuteen Krakovassa Puolassa. Pääsyytetyn Michał Prokopowicz’in (puolalaisen äärikansallismielisen Kremliä tukevan Obóz Narodowo-Radykalny- ja fasistisen Falanga-ryhmien sekä Zmiana-puolueen jäsen) mukaan Ochsentreiter toimi tuhopolton tilaajana ja rahoittajana (Venäjän laskuun). (13) Ochsentreiterin tekoja tutkittiin Berliinin syyttäjänviraston toimesta, vastaavasti Puolan yleinen syyttäjä nosti häntä vastaan syytteen ”terrorismin rahoituksesta”. Ochsenreiter kiisti syytteet. Oikeutta häntä vastaan ei ole käyty, Ochsenreiter pakeni mahdollisia oikeudenkäyntejä Venäjälle, hän kuoli sydänkohtaukseen Moskovassa elokuussa 2021.

Ochsentreiter työskenteli asiantuntijana (syyskuusta 2018 tammikuuhun 2019) AfD:n parlamentaarikko Markus Frohnmaierin liittopäivätoimistossa. Sen jälkeen, kun Ochsenreiteriin kohdistui syytöksiä Užhorodin tuhopolttoiskun myötä, hän pyysi Frohnmaieria irtisanomaan työsuhteensa suuremman vahingon välttämiseksi. Tammikuussa 2019 DW julkaisi uutisen Ochsenreiteriin kohdistuvista syytöksistä, uutisessa nousi Ochsenreiteriin kohdistuvien syytösten ohella selkeästi esille hänen työskentelynsä AfD:n työntekijänä Saksa liittopäivillä. (14) Venäjällä Vladimir Putinin presidentinhallinnon viime vuosikymmenellä laatimassa strategia-asiakirjassa Frohnmaieria kuvataan ”täysin [Venäjän] hallinnassa olevaksi parlamentin jäseneksi”. (15) Frohnmaier on EU:n Venäjä-pakotteiden ankara vastustaja.

Frohnmaier on vieraillut lukuisia kertoja Venäjällä sekä Venäjän Ukrainalta miehittämillä alueilla. Aleksandr Duginin Frohnmaier tapasi Pietarissa 2015, kohua herätti myös vierailu miehitettyyn Donetskiin keväällä 2015 sekä osallistuminen 2016 venäläisen säätiön rahoittamalle matkalle miehitetylle Krimin niemimaalle yhdessä Marcus Pretzell’in kanssa, jossa he osallistuivat Jaltan ”talousfoorumiin”. Pretzell oli AfD:n jäsen 2013–2017 sekä europarlamentaarikko v. 2016–2019. Miehitetyllä Krimin niemimaalla järjestettyyn Jaltan ”talousfoorumiin” on osallistunut muitakin AfD:n jäseniä, esim. Stefan Keuter osallistui ”talousfoorumiin” v. 2018 (seuraavana vuonna hän osallistui Venäjän kontrolloimassa Abhasiassa järjestettyjen ”presidentinvaalien” ”vaalitarkkailuun”).

Sen ohella, että AfD pyrkii vaikuttamaan ja muokkaamaan politiikkaa Venäjä-myönteisemäksi Saksassa ja EU:ssa, mikä näkyy ja on näkynyt jälkimmäisessä esim. äänestyskäyttäytymisessä ja Venäjä-sanktioiden vastustamisena, ovat puolueen edustajat ja näkyvät jäsenet osallistuneet vuosien ajan erilaisten ”vaalien” tarkkailuun Venäjällä sekä alueilla, joita Venäjä miehittää (tai kontrolloi). Näiden vaalien tarkoitus on yksinomaa propagandistinen, joille kolmansista maista tulevien ns. tarkkailijoiden on tarkoitus tuoda uskottavuutta sekä muodostaa illuusio ”vaalien” ”laillisuudesta”. Edellä esiin nousseiden nimien ohella ”vaalitarkkailuun” tai muihin propagandistisiin tilaisuuksiin AfD:n riveistä Venäjän miehittämillä alueilla on osallistunut lukuisia kertoja Gunnar N. Lindemann; Ulrich Oehme osallistui parlamentaarikkona ollessaan ”vaalitarkkailuun” miehitetyllä Krimin niemimaalla, Der Spiegelin ja poliittisen aikakauslehti Kontrasten kesäkuussa 2020 julkaiseman tutkimuksen mukaan Venäjän parlamentti rahoitti kyseisen matkan; lokakuussa järjestettyjen Georgian parlamenttivaalien vaalitarkkailuun osallistui AfD:n Ulrich Singer, hän kuuluu siihen joukkoon ”vaalitarkkailijoita”, jotka EPDE laskee kuuluvaksi ”valetarkkailijoiden” ryhmään. (16) Singer on Baijerin osavaltioparlamentin jäsen. 

Bernhard Ulrich Oehme, Johan Bäckman ja Manuel Ochsenreiter miehitetyllä Krimin niemimaalla.














Luonnollisesti Venäjän etujen ajaminen ja runsas edustaminen Venäjällä ja sen miehittämillä alueilla on johtanut lukuisiin esiintymisiin venäläisissä medioissa sekä Venäjä-myönteisissä propagandamedioissa, käytännössä nämä esiintymiset ovat luonteeltaan disinformatiivisia ja propagandistisia. Usein niissä annetut lausunnot ovat täysin irrallaan todellisuudesta, kuten Frohnmaierin lausunto Venäjä-myönteisen Free West Median haastattelussa ”There is no ’possible Russian aggression’ against Europe. Moscow didn’t make any move which would justify such a massive military reaction by NATO. - - -.” (17)

Venäjän Ukrainalta ja Georgialta miehittämillä alueilla lukuisia kertoja vieraillut AfD:n Gunnar N. Lindemann julisti miehitetyssä Luhanskissa Uuden MV-lehden päätoimittelija Janus Putkoselle: Ukrainan entinen presidentti, Petro Poroshenko, tulee vangita ja laittaa kansainvälisen oikeuden eteen sotarikoksistaan Ukrainan sisällissodassa.” (18)

Varsin usein näihin vierailuihin ja esiintymisiin liittyy absurdejakin piirteitä tai elementtejä, kuten Gunnar N. Lindemannin  palkitseminen ”fasismin vastaisesta työstä”. (19) Toisaalta Lindemannin palkitseminenkin alleviivaa sitä, että nyky-Venäjällä fasismin vastainen taistelu on ennen kaikkea Venäjän hallintoa tukevan politiikan (ja toiminnan) harjoittamista, todellisen antifasismin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Tai, kuten miehitetystä Donetskista kotoisin oleva L. totesi jo vuosia sitten: ”Minusta tuli Euromaidanin jälkeen yhdessä yössä vihollisista ultimaattisin – fasisti. Neuvostoliitossa viholliset olivat fasisteja, Venäjällä viholliset ovat fasisteja.”

Niin, silmissäni AfD ei näyttäydy puolueena, joka olisi pelastamassa Saksaa (tai Eurooppaa), vaan ajamassa meitä heikkoina ja eripuraisina Venäjän käsiin. Meidän olisi myös syytä tunnustaa itsellemme se, että Euroopan on oltava valmiimpi torjumaan meihin useammalta ilmansuunnalta kohdistuvaa ilkeämielistä vaikuttamista. Elon Muskin toiminta osoittaa sen, että näennäisesti valtioista erillään olevilla tahoillakin voi olla intressejä, joiden saavuttamiseksi he ovat valmiit käyttämään asemaansa. Samalla meidän [Euroopan] on myös oltava entistä valmiimpia puolustamaan demokratiaamme ulkoisten uhkien ja vaikuttajien hyökkäyksiä vastaan.

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://x.com/elonmusk/status/1869986946031988780

2. https://yle.fi/a/74-20124023

3. https://www.france24.com/en/europe/20210922-far-right-afd-campaigns-on-anti-vax-platform-in-germany-s-bautzen-ahead-of-polls

4. https://x.com/elonmusk/status/1835063964218409052

5. https://www.wsj.com/world/russia/musk-putin-secret-conversations-37e1c187?mod=e2tw

6. https://www.bbc.com/news/world-europe-23847838

7. https://web.archive.org/web/20191010121756/https://wahl.tagesschau.de/wahlen/2017-09-24-BT-DE/index.shtml

8. https://yle.fi/a/3-8808386

9. https://carnegieendowment.org/research/2020/02/with-friends-like-these-the-kremlins-far-right-and-populist-connections-in-italy-and-austria?lang=en

10. https://carnegieendowment.org/research/2020/02/with-friends-like-these-the-kremlins-far-right-and-populist-connections-in-italy-and-austria?lang=en

11. https://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2014/03/pro-russian-extremists-observe.html

12. https://www.fakeobservers.org/fake-election-observers/details/ochsenreiter-manuel.html

13. https://www.dw.com/en/afd-worker-accused-of-ordering-arson-attack-in-ukraine/a-47093618

14. https://www.dw.com/en/afd-worker-accused-of-ordering-arson-attack-in-ukraine/a-47093618

15. https://www.focus.de/politik/deutschland/afd-frohnmaier-russland_id_10555974.html

16. https://epde.org/

17. https://freewestmedia.com/2017/01/14/afd-youth-leader-russia-is-no-threat-to-europe/  (linkki ei ole aktiivinen)

18. https://mvlehti.net/2019/04/30/poroshenko-tulee-vangita-sotarikoksistaan-saksalaispoliitikko-umv-lehdelle/  (linkki ei ole aktiivinen)

19. https://x.com/A_SHEKH0VTS0V/status/1160178662030958593


Blogin kirjoittamisessa on hyödyntänyt lähteiden lisäksi muuta aineistoa, kuten The European Platform for Democratic Elections’in (EPDE) ”Fake Observers”-tiedostoa, Anton Shekhovtsovin havaintoja Venäjän miehittämillään alueilla järjestämistä näytösvaaleista ja ns. kansanäänestyksistä (kuten a, b, c), Janne Riiheläisen havaintoja AfD:stä. Aihetta sivuavat toukokuussa 2021 kirjoittamani blogit ”Venäjän ja eurooppalaisen äärioikeiston poliittinen yhteistyö Ukrainalta miehitetyillä alueilla” sekä ”Eurooppalainen äärioikeistosotimassa Venäjän rinnalla Ukrainassa”. What-aboutismiin sortuville tiedoksi, eurooppalainen laita- ja äärivasemmisto on saanut vähintäänkin yhtä laajan huomion kirjoituksissani – etsivä löytää. 


Fasismin vastaisesta työstä palkittu Gunnar N. Lindemann. (19)















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.