lauantai 3. kesäkuuta 2017

Adam Osmaevin murhayritys, Kadyrovin lähettämä palkkamurhaaja Kiovassa

Käytän nyt poikkeuksellisesti blogialustaa Adam Osmaeviin, Kiovassa kesäkuun 1. kohdistetun epäonnistuneen salamurhayrityksen tapahtumien summaukseen, ehkäpä tekstikokonaisuus kiinnostaa jotakuta lukijaa.

Ensimmäinen kesäkuuta Kiovassa yritettiin salamurhata tšetšenitaustainen, Ukrainan hallintoa tukevissa erikoisjoukoissa taistellut, Englannissa kouluttautunut Adam Osmaev. (1) Osmaev oli sopinut tapaamisen ranskalaisen Le Monden toimittajana esiintyneen Alex Werner–nimisen henkilön kanssa. Tapahtumahetkellä Osmaev oli vaimonsa Amina Okuevan kanssa sekä toimittajana esiintyneen henkilön kanssa matkalla Ranskan suurlähetystöön viimeistelemään haastattelua. (2)

Toimittajana esiintynyt henkilö oli vetänyt pistoolinsa (Glock) esiin ja ampunut kahdesti Osmaevia rintaan, välittömästi tämän jälkeen Osmaevin vaimo Amina Okueva ampui 9 mm Makarov-pistoolillaan ”toimittajaa” – Okuevan mukaan hän ampui kolmasti, kunnes hänen pistoolinsa meni jumiin. Tämän jälkeen hän löi miestä ”omin käsin” salamurhaajan pudottaessa aseensa, seuraavaksi hän miehensä kanssa työnsi salamurhaajan autosta ulos. Okuevan mukaan sairaalaan päästyään miehensä oli ”tietoinen kaikesta – mutta ei kyennyt puhumaan ventilaattorin tähden”.

Adam Osmaevin vaimo Amina Okueva oli saanut hallussaan olleen Makarov-pistoolin Ukrainan sisäministeri Arsen Avakovilta palkkioksi hyvin suoritetusta palvelustaan Kyiv-2 pataljoonassa Itä-Ukrainassa, jossa hän taisteli kesästä 2014 alkaen venäläisjoukkoja ja vapaaehtoisia vastaan. Pistooli lahjoitettiin hänelle kesällä 2014 Slovjanskin lähistöllä sijaitsevalla Karatshun-kukkulalla, sen jälkeen kun alue oli tyhjennetty ”koloradokuoriaisista” (huom: viittaa musta-oranssi-värisiä yrjönnauhoja käyttäviin ”vapaaehtoisiin”).


Salamurhayrityksen jälkeen Adam Osmaev toimitettiin sairaalahoitoon Kiovaan, tietojen mukaan myös salamurhaaja on sairaalahoidossa Kiovassa – kumpikaan heistä ei ole haavoittunut kuolettavasti. Tänään (3.6.2017) Amina Okueva Facebook-päivityksessään kirjoitti puhuneensa miehensä kanssa puhelimessa, Okuevan mukaan Adamin ääni on terävä, hän on yrittänyt nousta jalkeille ja pian hän aloittaa hengitysharjoituksen keuhkojen kuntouttamiseksi. (3)





















Kuvakaappaus @EuromaidanPR - Adam Osmaev ja Amina Okueva.


Poliisit löysivät haavoittuneelta salamurhaajalta ukrainalaisen Oleksandr Dakarin nimellä myönnetyn passin, löytöhetkellä ei ollut varmuutta salamurhaajan henkilöllisyydestä. Tähän mennessä ”Oleksandr Dakarista” on saatu kaivettua lisää tietoja, esille tulleiden tietojen perusteella voidaan todeta, että salamurhaajan oikea henkilöllisyys ei ole passissa mainittu ”Oleksandr Dakar”. Passin omistaja on saapunut Ukrainaan vain jokin aika sitten Brjanskin oblastin alueelta Venäjältä.





















Kuvakaappaus @EuromaidanPR – Adam Osmaevin salamurhaa yrittänyt "Oleksandr Dakar".



Kuka tämä ”Oleksandr Dakar” on?

Salamurhaajan todennäköisen henkilöllisyyden selvittäminen onnistui loppujen lopuksi yllättävänkin nopeasti – voidaan todeta, että ”Oleksandr Dakar” ei ole salamurhaajan oikea nimi, hän ei myöskään ole ukrainalainen, siitä huolimatta, että hänellä oli Ukrainan passi ja ”kansalaisen passi”, joka vastaa meidän henkilöllisyystodistusta. Tähän mennessä esille tulleiden tietojen perusteella voidaan todeta salamurhaajan olevan ”Dingo” lempinimellä tunnettu Venäjän kansalainen Arthur Denisultanov-Kurmakaev – ammattimainen palkkamurhaaja, joka on tarjonnut aiemmin palveluksiaan myös Ramzan Kadyroville.














Kuva on yhdistelmä kuvakaappauksista sivulta deniskazansky.com.ua (4), kuvassa ”Oleksandr Dakarin” passi sekä Arthur ”Dingo” Denisultanov-Kurmakaev. Hän käyttää itsestään myös nimeä Arthur Kurmakaev.


Denisultanov-Kurmakaev liitettiin aikanaan Ramzan Kadyrovin entisen vartijan Umar Israilovin murhaan, Itävallan viranomaiset kuulustelivat Kurmakaevia Umar Israilovin murhan jälkeen, vapauttaen hänet Wienissä 2010. Denisultanov-Kurmakaev kuului ”Kommandotruppe Österreichiin”, jonka tehtävänä oli siepata ja tarvittaessa eliminoida Itävallassa asuvia Ramzan Kadyrovin vastustajia. Tietojen mukaan kyseinen ryhmä perustettiin Venäjän Itävallan suurlähetystössä.

Ramzan Kadyrovin vartijana toiminut Umar Israilov pakeni Itävaltaan 2004 anoen sieltä poliittista turvapaikkaa. Itävallassa ollessaan hän toi esille tietoja, joiden mukaan Ramzan Kadyrov vangitutti, kidututti sekä teloitutti poliittisia vastustajiaan. Itävallan viranomaiset eivät myöntäneet Israiloville poliittista turvapaikkaa, hänet päätettiin karkottaa takaisin Venäjälle. 13. tammikuuta 2009 Israilov ammuttiin kuoliaaksi Wienissä.

Israilovin murhan jälkeen Itävallan viranomaiset suorittivat kuulusteluja, myös Denisultanov-Kurmakaevia kuulusteltiin, niiden aikana hän kertoi Ramzan Kadyrovilla olevan luettelot, joihin oli koottu 300 ihmisen nimet, jotka olivat ”ehdokkaita ammuttavaksi”. Kurmakaevin mukaan listan henkilöistä 50 asui Itävallassa, ja että he olivat suuressa vaarassa. Kuulusteluissa Denisultanov-Kurmakaev kertoi hänen tehtävänä olleen saada Umar Israilov takaisin Tšetšeniaan vaikka sieppaamalla, mikäli tämä ei onnistuisi, luopio pitäisi tappaa. Kurmakaevin tietojen mukaan murhasta maksettiin 100 000 dollaria.

Useista eri lähteistä koottujen tietojen perusteella voidaan todeta, että salamurhaaja on Dingo-nimellä tunnettu palkkamurhaaja Denisultanov-Kurmakaev, jonka palveluksia myös Ramzan Kadyrov on aiemmin käyttänyt. Kurmakaev on myös liitetty Venäjän tiedustelupalvelu FSB:hen – häntä pidetään FSB:n ”asiamiehenä”. Seuraava kysymys on sitten se, onko Ramzan Kadyrov murhayrityksen takana vai johtavatko jäljet korkeammalle hierarkiassa Venäjällä? Kurmakaevin toimintaan liittyvien erityispiireiden tähden (ukrainalaisten henkilöpapereiden – ulkomaanpassi ja ”kansalaisen passi” - nopea saaminen helmikuussa 2016) tähden on epätodennäköistä, että tšetšeeniviranomaisten on onnistunut saada ilman ulkoista apua kyseiset asiapaperit niin nopealla aikataululla hankittua. Onko jokin taho Venäjällä avustanut heitä, FSB vaiko GRU?

Murhayrityksen kohdetta Adam Osmaevia on aiemmin syytetty – Venäjän viranomaisten toiveesta – Vladimir Putiniin kohdistuvasta salamurhahankkeesta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin suositteli, ettei Ukraina luovuta Adam Osmaevia tuomittavaksi Venäjälle, (2) hänet vapautettiin marraskuussa 2014 oltuaan tätä ennen 2½ vuotta vangittuna. Helmikuussa 2015 Osmaev liittyi Tšetšeenian ensimmäisen presidentin Dzhokhar Dudayevin mukaan nimettyyn pataljoonaan taistelemaan Venäjän johtamia ”militantteja” vastaan, hänet valittiin lopulta pataljoonan komentajaksi legendaarisen Isa Munayevin kuoltua Debaltsevon taisteluiden aikana 1.helmikuuta 2015. Onko tämä riittävä syy siihen, että Adam Osmaevin salamurhahankkeeseen on sekaantunut Ramzan Kadyrovin ohella venäläisiä tiedusteluelimiä sekä maan johtoa?

Odesan kaupunki nousee esille tässäkin tapauksessa monella tapaa, ensinnä Adam Osmaev pidätettiin Odesassa edellä mainitun epämääräisen salamurhahankkeen tähden helmikuussa 2012 (Viktor Janukovitshin kaudella). ”Oleksandr Dakarin” passissa synnyinpaikka on Odesa, henkilödokumentit anottiin helmikuussa 2016. Odesa nousi keväällä 2014 otsikoihin kaupungissa esiintyneiden väkivaltaisuuksien, ammattiliittojentalon tulipalon ja kymmenien kuolleiden myötä. Mutta sodan aikana on eri vuotojen myötä paljastunut, kuinka Odesassa ja sitä ympäröivällä alueella vieraili jo ennen EuroMaidania useita venäläisagitaattoreita sekä FSB:n agentteja. Sodan aikana paljon kyseenalaista julkisuutta saanut brittiläinen – nykyään myös FSB:lle työskentelevä – propagandisti Graham W. Phillips asui kaupungissa Krimin miehityksen aikaan. Oliko hän jo tuolloin muutakin kuin epämääräinen bloggari? (5) Julkisten lähteiden perusteella voidaan puhua todennäköisyyksistä, on hyvin todennäköistä, että hänellä oli jo tuolloin kytköksiä ”oikeisiin tahoihin”, koska miksi tätä ennen marginaalinen bloggari ja vloggari olisi saanut hyvin lyhyessä ajassa huomattavaa ”ruutuaikaa” venäläisessä propagandakentässä?

Miksi Odesa lännessä oli keskiössä? Alueen venäläisvähemmistön sijaan huomattavimpana tekijänä pitäisin Moldovan itäosan Transnistrian aluetta, joka Venäjän tuella on irrottautunut laittomasti Moldovasta, muodostaen ”harmaan vyöhykkeen” ja samalla jäätyneen konfliktin alueelle 90-luvun lähtien, kylväen rauhattomuutta myös Ukrainan puolelle. Muutama Ukrainan sodassa näkyvyyttä saanut venäläinen erikoisjoukkojen upseeri on aikanaan ottanut osaa Transnistrian konfliktiin/sotaan, kuten Igor ”Strelkov” Girkin. Kevättalven ja kevään 2014 aikana Transnistrian puolelta saapui huomattava määrä provokaattoreita ja agitaattoreita Odesan alueelle luomaan kaaosta ja nostattamaan ”separatismia”. Toukokuun 2014 ammattiliittojen talon tulipalon jälkeen tilanne alueella rauhoittui, viranomaiset saivat tilanteen hallintaan. Tämän jälkeen säännönmukaisesti toukokuussa – ammattiliittojen talon tulipalon vuosipäivänä – alueella yritetään synnyttää provokaatioita.

Kun huomioidaan myös sotaa edeltävät tapahtumat, Transnistria epävarmuustekijänä Moldovan ja Ukrainan välillä, ei ole ihme, että Odesa nousee säännöllisin väliajoin esille. Kaupungin ja alueen oli tarkoituksena toimia ”astinlautana” ”separatismin” synnyttämiselle Ukrainan lounaiseen kulmaan. Todennäköisesti alueellista epävarmuutta esiintyy niin kauan kuin Transnistria kapeana vyöhykkeenä Moldovan ja Ukrainan välillä toimii erilaisten provokaattoreiden sekä Venäjän turvallisuuselinten taistelijoiden ja/tai asiamiesten ”kauttakulkuväylänä” Ukrainaan.

Marko



Myös seuraavia lähteitä on hyödynnetty edellä lueteltujen ohella:



Myös muita uutisia ja varmennettuja tietoja sosiaalisesta mediasta on hyödynnetty tässä tekstissä.

Huom: Arthur Kurmakaevin kohdalla esille on noussut kahdenlaista tietoa hänen roolista Umar Israilovin murhassa. Eräissä viesteissä hänet on nimitetty salamurhaajaksi tai osalliseksi Israilovin murhaan, vastaavasti eräiden tietojen mukaan varsinaisen murhan tekijät toiseen ryhmään kuuluvat Ramzan Kadyrovin lähettämät tšetšeenit. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.