sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Venäläisjoukkojen kokoonpano Itä-Ukrainassa


Vuosi sitten kesäkuun lopulla Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov asteli ”heikoille jäillethe Primakov Readings’in kansainvälisellä foorumilla Moskovassa, jossa hän puheen ohella vastaili median kysymyksiin. Seuraava vastaus esitettyyn kysymykseen herätti kansainvälisesti varsin paljon huomiota.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov the Primakov Readingsissä kesällä 2017. (1)












Jo tuolloin – kirjoittaessani aiheesta blogin – mielessäni viipyili ajatus kirjoittaa blogi Venäjän asevoimien ja nk. Venäjän proxy-armeijan kokoonpanosta Itä-Ukrainassa, yrittää edes hiukan avata sitä, millaisella kokoonpanolla venäläisjoukot Itä-Ukrainassa sotivat. Yritän nyt tässä kirjoituksessa avata hiukan Itä-Ukrainassa taistelevien venäläisjoukkojen kokoonpanoa ja vahvuuksia, muistutan kuitenkin jo tässä vaiheessa mahdollisia lukijoita siitä, että joukkojen vahvuuden osalta kyseessä on karkeahko noin arvio, mikä vaihtelee aina jonkin verran, riippuen siitä millainen tilanne Itä-Ukrainassa on, miten joukkoja on alueelle kierrätetty ja millaisia harjoituksia Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla tai Venäjän puolella miehitettyihin alueisiin rajoittuvilla alueilla on käynnissä. Ei siis voida sanoa, että alueella on aina ja kaikkina aikoina juuri se määrä joukkoja, joka tässä kirjoituksessa esiintyy – lukema on suuntaa antava, pitäen kuitenkin varsin hyvin paikkansa. Toisinaan se voi olla hiukan alle, toisinaan vastaavasti hiukan yli.


Seuraavaksi Liveuamap.com-verkkosivulta kuvankaappauksena otettu Itä-Ukrainan kartta (pvm. 27.6.2018), jossa punaisella merkittynä miehitetyt alueet, joille venäläisten toimesta on perustettu nämä ”kansantasavallat”.

Karttaan myös merkitty Venäjän puolella sijaitsevat merkittävät Kuzminskiyn ja Kadamovskiyn harjoitusalueet, kumpikin sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Ukrainan rajalta, kummankin lähettyvillä on junaradat sekä ratapihoja helpottamaan kalustosiirtoja. Kuzminskiystä kalusto on siirrettävissä Pokrovskojen tai Matveev Kurganin kautta rautateitse Itä-Ukrainan miehitetyille alueille Uspenkan kautta.

Kuvankaappaus Liveuamap.com (27. kesäkuuta 2018).


















Itä-Ukrainan miehitetyt alueet jakautuvat kahteen osaan Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavaltoihin” – kumpaakaan niistä ei ole kansainvälisesti tunnustettu eikä niillä ole juridista statusta. Ne eivät olisi olemassa ilman Venäjän voimakasta tukea ja Venäjän asevoimien suoraa puuttumista sodankulkuun, joten käytännössä alueita on hyvä kutsua miehitetyiksi alueiksi. Alueella toimivien joukkojen osalta karkeana jaotteluna voidaan pitää niiden jakoa kahteen osaan, 1. armeijakuntaan Donetskin alueella ja 2. armeijakuntaan Luhanskin alueella – operatiivisesti jaottelu ei aina noudata orjallisesti ”kansantasavaltojen” rajoja. Kumpikin armeijakunta on alisteinen Venäjän asevoimille.

Donetskin ”kansantasavallan” alueelta operoivaan 1. armeijakuntaan kuuluu 6 + 1 prikaatia, vastaavasti Luhanskin ”kansantasavallan” alueelta operoivaan 2. armeijakuntaan kuuluu 4 + 1 prikaatia (joista myöhemmin lisää). Kokonaisvahvuus on täten 10 erillistä mekanisoitua prikaatia ja 2 SSOF-prikaatia, mikä tarkoittaa miehistön vahvuudeksi yhteensä reilua 35 000 sotilasta. Vastaavasti nämä 12 prikaatia jakautuvat 40 mekanisoituun pataljoonaan ja 13 panssaripataljoonaan.

1. ja 2. armeijakunnan kaluston vahvuus – vahvuus on suuntaa antava, eikä siihen sisälly esim. Kuzminskiyn ja Kadomovskiyn harjoitusalueille varastoitua kalustoa:

panssarivaunut
478
rynnäkköpanssarivaunut ja miehistönkuljetusajoneuvot
845
tykistö
756
raketinheittimet
208
erilaiset ilmatorjuntajärjestelmät
621

Seuraavaksi hiukan tarkemmin 1. ja 2. armeijakunnan kokoonpanoista ja niiden vahvuuteen kuuluvista yksiköistä.

1. armeijakunta

1. armeijakunnan komentajana on toiminut keväästä 2015 Narvassa syntynyt kenraalimajuri Aleksei Zavizon, hän käyttää dokumenteissa allekirjoituksena nimeä ”Alagayr” sekä ”Pilevin”. (2 ja 3) Zavizon on toiminut Venäjän Keskisen sotilaspiirin 41. armeijakunnan joukkojen komentajana, häntä ennen 1. armeijakunnan komentajana toimi syksystä 2014 kevääseen 2015 Venäjän maahanlaskujoukkojen (VDV) 7. ilmarynnäkködivisioonan komentaja kenraalimajuri Valeri Solodchuk. Zavizon on ottanut osaa myös Tšetšenian sotiin.


Kenraalimajuri Aleksei Zavison.


























1. armeijakunta Donetskin ”kansantasavalta” (suuntaa antava kokoonpano).


















prikaati
yksikkönumero
nimi
1. erill mekanisoitu prikaati
08801
Slovyanskaya
3. erill mekanisoitu prikaati
08803
Berkut
5. erill mekanisoitu prikaati
08805
Oplot
7. erill mekanisoitu prikaati


100. erill mekanisoitu prikaati


erill. tykistöprikaati
08802
Kalmius



2. armeijakunta

2. armeijakunnan komentajana on toiminut syksystä 2015 lähtien Venäjän asevoimien kenraalimajuri Jevgeni Nikiforov, hän käyttää dokumenteissa allekirjoituksena nimeä ”Morgun”. (3) Nikiforov on Venäjän asevoimien 58. armeijakunnan varakomentaja, 58. armeijakunta toimii Venäjän Eteläisessä sotilaspiirissä. Nikiforovia ennen 2. armeijakunnan komentajana toimi syksystä 2014 kevääseen 2015 kenraalimajuri Sergei Kuzevlov, Venäjän Eteläisen sotilaspiirin 20. armeijakunnan komentaja.

Kenraalimajuri Jevgeni Nikiforov.



















2. armeijakunta Luhanskin "kansantasavalta" (suuntaa antava kokoonpano).




















prikaati
yksikkönumero
nimi
2. erill mekanisoitu prikaati
73438

4. erill mekanisoitu prikaati
74347

4. prikaati

Prizrak
7. erill mekanisoitu prikaati
08807

erill. tykistöprikaati

Odessa


Tarkemmin 1. ja 2. armeijakunnasta sekä Venäjän asevoimien roolista


Ensimmäisen ja toisen armeijakunnan hallintoa ja logistiikkaa hoitaa Venäjän eteläisen sotilaspiirin alueelle perustettu 12. reservin esikunta, jonka sijoituspaikka on Novotšerkassk, Rostovin alueella. Komentavana upseerina todennäköisesti toimii edelleen – Donetskin ”kansantasavallan” militanttijohtaja Aleksandr Zahartšenkon palkitsema – kenraalieversti Sergei Istrakov Venäjän asevoimista. 

Venäjän asevoimien todennäköinen komentoketju Itä-Ukrainan sodassa.




















Yllä olevassa kuvassa osa Venäjän Itä-Ukrainan sotatoimien komentoketjua Venäjän asevoimien johdosta Itä-Ukrainassa operoiviin 1. ja 2. armeijakuntaan, kuvasta puuttuu poliittinen johto eli käytännössä Vladimir Putin ja hänen lähipiiri, jotka ovat tehneet ratkaisevat päätökset Venäjän masinoimasta sodasta Ukrainaan. 1. ja 2. armeijakunnan kohdalla on hyvä myös huomioida seuraava:

The organization of the 1st and 2nd Corps, no surprise, corresponds exactly to the standard tables of organization and equipment (TO&E) of Russian Ground Forces. There are several maneuver brigades (“motor rifle” is the Russian term for mechanized in NATO parlance) supported by independent regiments and battalions.” (John Schindler: Russia’s “Secret” Army in Ukraine, August 28, 2015).

Roger McDermottin mukaan on mahdollista, että sotilasoperaatiot Itä-Ukrainassa talvella 2015 toteutettiin Venäjän Maavoimien silloisen apulaiskomentajan, kenraaliluutnantti Aleksandr Lentsovin ohjauksessa. Tähän viittaa muun muassa Lentsovin nimeäminen, hänen virka-asemansa huomioiden vaatimattomaan tehtävään, Minskin ensimmäisen sopimuksen toimeenpanoa valvovaan elimeen sekä hänen viipymisensä sotatoimialueella yli kaksi kuukautta ETYJ-tehtävän siirryttyä toiselle venäläiskenraalille. (5) Debaltsevossa käytiin ratkaisutaisteluita helmikuussa 2015, Ukraina menetti kaupungin hallinnan 20. helmikuuta 2015 Venäjän asevoimien yksiköiden osallistuessa ratkaistutaisteluihin. Venäjän asevoimista taisteluihin osallistui joukkoja seuraavista yksiköistä kaartin 8. mekanisoidusta kivääriprikaatista, kaartin 18. mekanisoidusta kivääriprikaatista, 25. Spetsnaz rykmentistä ja kaartin 5. panssariprikaatista sekä yksiköitä 232. raketinheitinprikaatista.

Tähän mennessä Ukrainassa on sotinut sotilaita vähintään 75:stä Venäjän asevoimien yksiköstä, (6 ja 7) muun muassa sotilaita Petsamoon sijoitetusta 200. mekanisoidusta prikaatista. (8) Näistä joukoista merkittävä osa on rauhan aikana sijoitettuna Ukrainan lähialueille Venäjän Eteläisen sotilaspiirin alueelle sekä Läntisessä sotilaspiirissä Moskovan tuntumaan, joukkoja on siirretty Ukrainaan olennaisesti kauempaakin, kuten edellä kävi ilmi Petsamosta, mutta aina Itäiseen sotilaspiiriin kuuluvan Ulan-Uden alueelta. Venäjältä on harvoin siirretty kokonaista pataljoonaa puhumattakaan prikaatista sijoitusalueeltaan Itä-Ukrainaan, vaan vain osia, joista on sitten Eteläisen sotilaspiirin alueella koottu pataljoona, rykmentti tarvittaessa myös prikaatikoon, osastot ennen lähettämistä Itä-Ukrainaan. Edellä kuvatusta käytännöstä on myös poikkeuksia esim. erikoisjoukkojen yksiköitä on lähetetty pienempinäkin osastoina (esim. komppania) sotatoimialueelle tehtävän tarpeen mukaan.

Itä-Ukrainan miehitetyille alueille sekä Ukrainan rajan tuntumaan on sijoitettu ukrainalaislähteiden mukaan pysyvästi yli 78 000 Venäjän asevoimien sotilasta. Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla on 1. ja 2. armeijakunnan lisäksi pysyvämmin kahdesta kolmeen tuhatta Venäjän asevoimien sotilasta ja neuvonantajaa, tähän joukkoon kuuluu myös muiden valtiollisten turvallisuuselinten työntekijät, niinpä ukrainalaisarvioiden mukaan Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla on yhteensä reilut 37 000 sotilasta.

Huollosta

Vanhan sanonnan mukaan sotilas marssii vatsallaan, niinpä tällaisen joukon huoltaminen vaatii toimivan logistisen ketjun. Itä-Ukrainaan toimitetaan tarvikkeita sotiville joukoille Venäjän hallinnassa olevan rajan kautta (esim. 8. – 21. kesäkuuta 2018 alueelle saapui 6 tavarajunaa Venäjältä). Materiaalia toimitetaan myös maanteitse yhdeksän Venäjän hallinnassa olevan raja-aseman tai rajan ylityspisteen kautta, Venäjän lähettämiä ”humanitaarisia kolonnia” käytetään myös joukkojen huoltoon. Paikalliset nimittävät näitä kolonnia ”Гумконвой:ksi” – конвой-sanan kuvatessa niiden sotilaallista luonnetta.

Tähän mennessä Venäjä on lähettänyt kansainvälisten sopimusten vastaisesti 78 ”humanitaarista kolonnaa” Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, viimeisin saapui Donetskiin kesäkuun 28 päivä kuluvaa vuotta. Ensimmäisen Venäjä lähetti Itä-Ukrainaan elokuussa 2014, tuolloinen – propagandan saattelemana matkaan lähetetty – kolonna oli samalla osa Venäjän informaatiosotaa, hybridisotaa, jota seurasi hyvin pian asevoimin suoritettu invaasio. Se oli osa maskirovkaa (harhauttaminen).


Venäjän miehitysjoukkojen logistiikanhallinnon komentoketju.

























Miehitetyssä osassa Itä-Ukrainaa on myös lukuisia suurempia tukikohtia/varikkoalueita, joiden kautta joukkojen rotaatioita hoidetaan ja joilla on logistiikan kannalta huomattava merkitys. Olen käsitellyt aihetta aiemmin blogissani Venäjän asevoimien tukikohtia Itä-Ukrainassa – alla kuitenkin satelliittikuva, johon merkitty merkittävimmät miehitettyjen alueiden varikot/tukikohdat, joita muun muassa Venäjän asevoimien yksiköt hyödyntävät.


Itä-Ukrainan miehitetyt alueet, Venäjän ja proxy-armeijan merkittävät tukikohdat.

















* * *
Tämän tekstin lukijoita haluan muistuttaa siitä, että vaikka olen käynyt läpi suuren joukon julkaistua aineistoa ja kirjoitettuja artikkeleja, sodan salatusta, (eli Venäjä kieltää osallisuutensa), luonteesta johtuen väistämättä osa komentajista on voinut jo vaihtua toisiin – kestää aina aikansa, kunnes komentajavaihdokset saadaan varmistettua ja uuden komentajan todellinen nimi ”tunnusnimen” taustalla selville.

Sama pätee myös 1. ja 2. armeijakunnan prikaatien sekä muiden joukko-osastojen nimiin ja tunnuksiin. Sodan kuluessa osa osastoista on muuttunut pataljoonista prikaateiksi, kuten esim. 2. armeijakunnan alainen Prizrak-prikaati, joka oli vahvuudeltaan pataljoonaluokkaa kesällä 2014. Toisaalta eräiden asiantuntijoiden mielestä taistelukyvyltään Prizrak-prikaati vastaa edelleen pataljoonaa. Toisinaan se myös luetaan Luhanskin ”kansantasavallan” aluepuolustuspataljoonien joukkoon.

Edellisistä johtuen en ole luetellut todennäköisiä prikaatien ja pataljoonien komentajia, koska sodan kuluessa osa on vaihdettu, osa on kuollut taisteluissa tai attentaateissa, kuten Sparta-pataljoonan komentajana toiminut Arsen ”Motorola” Pavlov ja Somali-pataljoonan komentajana toiminut Mikhail ”Givi” Tolstykh – kumpikin salamurhattiin, todennäköisimmin sisäisen välienselvittelyn seurauksena. Venäjän asevoimista tulevat pataljoona ja prikaatikomentajat viipyvät sotatoimialueella yleensä muutamasta kuukaudesta vuoteen, poikkeuksena 1. ja 2. armeijakunnan johtoon kuuluvat upseerit, jotka ovat olleet tehtävässään useamman vuoden, joten kirjoituksen kannalta ei ole relevanttia mainita sellaisen upseerin nimeä, joka on jo kenties siirtynyt takaisin Venäjälle miehitetystä osasta Itä-Ukrainaa.

Lähdeluettelossa mainitun aineiston ohella olen hyödyntänyt seuraavia tekstejä muutamien erittelemättömien tietolähteiden rinnalla:





Danger Zone: The DPR MoD – an assessment, josta muun muassa kuva 1. armeijakunnan prikaatin tavanomaisesta rakenteesta:

Kuvankaappaus: dangerzoneblog.com/2016/01/30/the-dpr-mod-an-assessment/















Rakenteesta huomioitava muun muassa se, että se on vastaava kuin muillakin Venäjän varustamilla ja organisoimilla vieraalta valtiolta miehitettyjen alueiden, kuten Etelä-Ossetia ja Abhasia, prikaateilla. Voitaneen puhua Venäjän käyttämästä standardista näille yksiköille.

Marko





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.