sunnuntai 4. marraskuuta 2018

RUFI: Krimin matkoja ja venäläispropagandan levittämistä


Tarkoitukseni ei ole tässä kirjoituksessa tarkastella laaja-alaisesti RUFI:n eli Suomalais-venäläinen yhdistys RUFI:n toimintaa vaan luoda katsaus yhdistyksen edustajan – puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov – esiintymisiin sekä yhdistyksen edustajana harjoittamaan viime aikaiseen toimintaan. Palaan myöhemmin RUFI:n pariin kattavammalla kirjoituksella, jossa ruodin tarkemmin yhdistyksen toimintaa käyttäen apunani aiempia kirjoituksiani, kuten Mikä se RuFi oikein on? sekä ”Suomalais-venäläistä yhteistyötä RuFi:n malliin” sekä muita viime aikaisia havaintoja.

Tällä hetkellä RUFI:n näkyvin ja aktiivisin kasvo niin Suomessa kuin myös Venäjällä on yhdistyksen puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov, itse asiassa hän on esillä sen verran paljon, että ainakin näin ulkopuolisen silmissä RUFI henkilöityy hyvin paljon yksinomaan häneen ja hänen – varsin kiistanalaisiin – lausuntoihin, tästä päätyy hyvin helposti siihen johtopäätökseen, että RUFI on vain väline, jota hyödynnetään Venäjän narratiivin (käytännössä propagandan) esittämiseen, mitä päätelmää vahvistaa vierailu yhdistyksen Facebook-sivulla, jossa toistuu voimakkaasti Venäjän valtion välittämä tarina. (1)

RUFI:n puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov johtaa "Kuolemattoman rykmentin" -marssia Helsingissä.



















Aloitetaan Krimin matkoista. RUFI:n puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov osallistui tämän vuoden maaliskuussa ”turistimatkalle” Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle. Niemimaalle suomalaisturistien ryhmä matkusti Venäjän kautta, syyllistyen näin Ukrainan lakien rikkomiseen. Niemimaalla ainakin osa ryhmän jäsenistä, kuten Daria Skippari-Smirnov ja Johan Bäckman osallistui propagandaluonteisiin tilaisuuksiin ja keskusteluihin, kuten ”Suomi keskuksen” avaamiseen. RUFI:n puheenjohtaja Skippari-Smirnov antoi jo tuolloin disinformatiivisia lausuntoja erilaisille venäläismedioille.

Johan Bäckman ja RUFI:n puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov Venäjän miehittämällä Krimillä.*
















Keväisen vierailun jälkeen RUFI:n kotisivuilla on ryhdytty markkinoimaan näennäisen omatoimisia matkoja Venäjän miehittämälle Krimille. Toiminta on avointa, eikä toimintaa millään muotoa pyritä peittelemään yhdistyksen kotisivuilla (kuvakaappaus alla). (2)

Kuvakaappaus rufi.fi.














RUFI:n kotisivuilta kiinnostuneet ohjataan hakemaan lisätietoa joko kriminmatkat.com -verkkosivulta tai sähköpostitse/puhelimitse RUFI:n edustajalta, verkkosivuilla mainittu puhelinnumero näyttäisi olevan RUFI:n puheenjohtaja Skippari-Smirnovin numero.

Linkki kriminmatkat.com verkkosivulla vastataan kysymykseen ”Kuka matkat järjestää?” seuraavasti:

Suomalais-venäläinen yhdistys RUFI räätälöi matkoja toivomusten mukaan. RUFI kokoaa ryhmät ja selvittää edulliset matkakohteet ja tekee tarvittavat varaukset. RUFI myös selvittää edulliset kuljetukset ja informoi ryhmää aikatauluista. RUFI järjestää tänä vuonna useita Krimin matkoja. Paikan päällä RUFI organisoi matkalaisille kiinnostavaa ohjelmaa ja tapaamisia. Krimin matkat ovat unohtumattomia, kukaan ei ole koskaan katunut sinne lähtöä.” (3)

RUFI:lla yhdistyksenä on selkeä rooli, mutta mitä vastuita sillä on? Entäpä kuinka viranomaisemme suhtautuvat tällaiseen toimintaan? Virossa suhtautuminen näyttää muuttuvan tiukemmaksi Kapo puistas mitmeid reisibüroosid -uutisen perusteella. Viron suojelupoliisi eli Kaitsepolitseiamet (Kapo) on ratsannut matkatoimistoja, jotka välittävät matkoja Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle. (4) 

kriminmatkat.com sivulla mainittu Suomi keskus avattiin kevättalvella, ja, kuten edellä mainitsin, avajaisissa oli paikalla Johan Bäckmanin ja RUFI:n Skippari-Smirnovin johtama suomalaisdelegaatio. Sanoisinko, että piiri pieni pyörii

Tässä kohdin on syytä muistuttaa, että Krimin niemimaa on de jure osa Ukrainaa Venäjän suorittamasta miehityksestä huolimatta, joten siellä pätevät Ukrainan lait. Henkilöt, jotka matkustavat niemimaalle Venäjän kautta rikkovat tällöin Ukrainan lakeja, josta on mahdollista joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. Ulkoministeriön sivuilta lainattua:

Suomen kanta on, että kansainvälisen oikeuden mukaisesti Krim kuuluu Ukrainaan. Ukrainan lain mukaan Krimille ei saa saapua luvatta Venäjän kautta.

Ukrainan viranomaiset voivat määrätä rangaistukseksi luvattomasta matkustamisesta JFO-alueelle tai Krimille sakkoja ja/tai vankeusrangaistuksen.” (5)

Siirtykäämme seuraavaksi siihen venäläispropagandan jakoon.

Kuten jo kirjoituksen alkupuolella viittasin, RUFI:n Facebook-sivuilla jaetaan liki ”katkeamattomana” virtana venäläispropagandaa – tai Suomea kritisoivaa aineistoa. Sieltä löytyy Johan Bäckmanin haastatteluja, elokuussa likvidoidun militanttikomentaja Aleksandr Zahartšenkon muisteloa ja kunnioittamista, kuin myös Daria Skippari-Smirnovin venäläismedioille antamia haastatteluja sekä lausuntoja, jollaisessa Skippari-Smirnov muun muassa kyseenalaistaa suomalaisen oikeusjärjestelmän, antaessaan lausunnon Johan Bäckmanin ja Ilja Janitskinin tuomioon johtaneen oikeudenkäynnin jälkeen.

Helsingin Sanomien kolumnissa Jarmo Mäkelä huomioi myös Skippari-Smirnovin kyseenalaisen lausunnon:

Osittain tuomioiden taustalla näkyi median mukaan sananvapauden puute. Todistajana toimi suomalais-veäläisen Rufi ry:n Daria Skippari-Smirnov. Hän vakuutti, että ”me eletään täällä totaalisen valvonnan alla. Viharikoksesta voidaan tuomita kuka tahansa, mistä tahansa sanomisesta. Ihminen ei voi ilmaista vapaasti eriäviä mielipiteitään”. (6)

Skippari-Smirnovin lausuntojen perusteella voitaneen tehdä sellainen johtopäätös, että hän myös hyväksyy Johan Bäckmanin ja Ilja Janitskinin toimet, koska niistä hän ei näytä löytäneen kritisoitavaa ja koska lausunnot julkaistaan sellaisenaan myös RUFI:n sivuilla, näkökulmaa voitaneen täten pitää myös RUFI yhdistyksen näkemyksenä?

Yhdistyksen kotisivuilta lainattua:

Olemme perustaneet uuden yhdistyksen, joka auttaa parantamaan ja paikkaamaan nykyisiä kylmänkiskoisia, negatiivisia suhteita Venäjään, kulttuurisella ja informatiivisella vaikuttamisella. Tarkoitus on luoda myötämielinen linjaus, lämmin, toverillinen lähestyminen Venäjää kohti.”

Ja kun tätä vertaa yhdistyksen toimintaan, ei pelkästään nyt, vaan myös aiemmin, niin eipä RUFI toiminnallaan ole kyennyt parantamaan ja paikkaamaan nykyisiä kylmänkiskoisia, negatiivisia suhteita Venäjään, vaan mielestäni RUFI on omalla toiminnallaan ruokkinut tätä negaatiota – mikä liene yhdistyksen tosiasiallinen tarkoituskin. Tarkoitus on synnyttää eripuraa ja konflikteja suomalaisten ja venäläisten välille mutta myös maassamme asuvien venäläisten (ryhmänä) sisälle, jakamalla ihmisiä ”meihin” ja ”heihin” määrittävänä tekijänä ollessa sen kuinka suhtautuu Venäjän hallintoon ja sen harjoittamaan imperialistiseen ja militaristiseen politiikkaan.

Krimin matkat, provosoivat lausunnot, Venäjän militaristisen politiikan hyväksyminen/palvominen, ”Kuolemattoman rykmentin” -marssit – kaikki ovat vain osa tätä yhteiskuntaamme kohdistuvaa toimintaa/vaikuttamista. Voisimmeko kutsua tätä kokonaisuutta, jonka yksi osa on RUFI:n toiminta, hybridisodankäynniksi, jota Venäjä Suomeen kohdistaa?


Marko



*: Kuvakaappaus RUFI:n Facebook-sivulle linkitetyltä videolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.