torstai 17. toukokuuta 2018

Suomalais-venäläistä yhteistyötä RuFi:n malliin


Kotisivuillaan RuFi eli Suomalais-venäläinen yhdistys RUFI markkinoi itseään seuraavasti: Uudenaikainen, aktiivinen ja aikaansaava suomalais-venäläinen yhdistys. (1)

Teksti jatkuu seuraavasti:

Olemme perustaneet uuden yhdistyksen, joka auttaa parantamaan ja paikkaamaan nykyisiä kylmänkiskoisia, negatiivisia suhteita Venäjään, kulttuurisella ja informatiivisella vaikuttamisella. Tarkoitus on luoda myötämielinen linjaus, lämmin, toverillinen lähestyminen Venäjää kohti. Yhdistys toimii liioittelun ja paniikin lietsonnan vasta-aineena, joten kyseeseen tulee kaikenlainen oikaisu. Yhdistys on täysin riippumaton poliittisesta valtalinjauksesta…”.

Tässä vaiheessa onkin sitten hyvä luoda katse yhdistykseen ja sen viime aikaiseen toimintaan, kuinka uudenaikainen, aktiivinen ja aikaansaava se lopulta onkaan? Entäpä parantaako se toiminnallaan Suomen ja Venäjän välisiä suhteita?

Suomessa RuFi nousi valtakunnallisiin otsikoihin viimeistään tämän vuoden tammikuussa yhdistyksen annettua tukensa presidentinvaaleissa varsin näyttävästi Paavo Väyryselle. Yhdistyksen puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov osallistui Väyrysen vaalivalvojaisiinkin. Mutta tarkastellessamme yhdistyksen toimintaa on syytä suunnata katse vähintäänkin vuoden taakse, tuolloin yhdistyksen toimesta järjestettiin voiton päivänä toukokuun 9. Suomen ensimmäinen Kuolemattoman rykmentin marssi Helsingissä. Kuolemattoman rykmentin marssi on saanut alkunsa Venäjältä, jossa sitä hyödynnetään nykyään valtiojohtoisessa propagandassa ja sitä tietoisesti pyritään levittämään Venäjän rajojen ulkopuolelle. Marssin päädyttyä osaksi valtiojohtoista teatteria, siitä on tullut yksi väline puna-armeijan glorifioinnissa, sen saavutusten ja uhrausten ylistyksenomaisessa muistelemisessa, jossa ei ole sijaa kritiikille. Vuosi sitten Suomessa marssittiin ensimmäistä kertaa, viikonpäivät sitten toista kertaa, ja jälleen organisoinnista vastasi RuFi.

Kuolemattoman rykmentin marssi Helsingissä 9.5.2018. (2)Kuluvan vuoden toukokuun 13. julkaistiin venäläisen 5-tv.ru-kanavan verkkosivuilla video sekä artikkeli, johon oli haastateltu myös RuFi:n puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnovia sopivasti Kuolemattoman rykmentin marssiasuun sonnustautuneena. Skippari-Smirnovilta lyhyt lainaus julkaistusta artikkelista liittyen Suomen NATO-yhteistyöhön ja NATO-maiden harjoitteluun Suomessa:

"Suomi ei edes ole pyytänyt parlamentiltaan lupaa, eli viranomaiset vain ottivat ja päättivät. On huhuja siitä, että Suomi on jo virallisesti NATO:ssa, kyseessä on salainen sopimus." (3)

Samaiseen artikkeliin ja videohaastatteluun on päässyt mukaan myös Aleksanteri Instituutin Markku Kangaspuro (artikkelissa virheellisesti Marko) – hänenkin arvionsa on hyvä huomioida tässä kohdin:

Venäjä ei ole todellinen uhka Pohjois-Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuuden kannalta. Kyse on propagandasta kylmän sodan tyyliin. En usko, että vaara on todellinen.”

Toivon mukaan Kangaspuron arvio osuu nyt paremmin oikeaan kuin hänen arvionsa siitä aikooko Venäjä liittää Krimin niemimaan itseensä. Kangaspuron maaliskuun alussa 2014 antaman arvion mukaan Venäjä ei aio liittää Krimiä itseensä, kuten nähty, arvio meni metsään, parisen viikkoa Kangaspuron lausunnosta ja Krim liitettiin Venäjään vastoin kansainvälistä lakia. Krimin niemimaa on edelleen de jure osa Ukrainaa.

Katsellessani keitä kaikkia muita videolle on haastateltu, Daria Skippari-Smirnovin lisäksi Björklundien perhettä, joista ainakin Anna Björklund on ollut näkyvästi mukana RuFin organisoimassa toiminnassa, herää väistämättä ajatus siitä, että onko Markku Kangaspuro käyttänyt riittävää harkintaa suostuessaan haastatteluun?

RuFin Daria Skippari-Smirnov oli ennen toukokuuta edellisen kerran näkyvästi esillä yhdessä Johan Bäckmanin sekä Krimille laittomasti Venäjän kautta maaliskuussa matkustaneen suomalaisdelegaation kanssa, antaen lukuisia haastatteluja venäläismedioille miehitetyllä ja Venäjään pakkoliitetyllä Krimillä. Hän, yhdessä Johan Bäckmanin, että muutaman muun delegaation jäsenen kanssa otti myös osaa paneelikeskusteluihin. Kyseisestä suomalaisdelegaation matkasta tarkemmin blogissani ”Kun antaa pirulle pikkusormen ...se vie koko käden.” (4) Kyseisen matkan aikana Johan Bäckman toimi alueella ns. vaalitarkkailijana Venäjän ”presidentinvaalien” aikana, hän ei kuitenkaan ollut virallinen vaalitarkkailija vaan venäläisten itsensä kutsuma poliittisesti oikealla tavalla motivoitunut ”tarkkailija”.

Suomalaisdelegaation jäseniä, kuvakaappaus 1tvcrimea.ru.

Viime vuoden lopulla RuFi organisaationa oli voimakkaasti esillä Helsinkiin avatun Donetskin ”kansantasavallan” ”edustuston” avajaistilaisuudessa. (5) Tässä kohdin on syytä painottaa, että kyseisellä ”edustustolla” ei ole virallisen edustuston statusta. Suomi ei ole tunnustanut Donetskin eikä Luhanskin ”kansantasavaltoja”, eikä ole antanut niiden edustustoille minkään valtakunnan virallista asemaa, vaikka Bäckman ja ”edustuston” puhehenkilöt asian toisin esittävätkin. Kyseisen ”edustuston” luonne on selkeän propagandistinen ja disinformatiivinen. Huomioitavaa on, että Daria Skippari-Smirnov allekirjoitti RuFi ry:n nimissä Donetskin ”kansantasavallalle” osoitetun virallisen julistuksen. Julkilausuman allekirjoittajien joukossa on RuFi:sta myös rahastonhoitaja Marina Muhonen.


Kuva via "@DNR_Embassy".


RuFi:n verkkosivujen esittelyssä kirjoitetaan muun muassa seuraavaa: ”Yhdistys on täysin riippumaton poliittisesta valtalinjauksesta”. Mikä nyt ei edes tämän pienen otannan perusteella pidä paikkaansa, sillä vaatisi melkoista taituruutta toimia näinkin orjallisesti yhteistyötä tehden Venäjän propagandakoneistossa työskentelevien kanssa, mikäli yhdistys olisi täysin riippumaton poliittisesta linjauksesta. En kuitenkaan väitä, että yhdistystä suoranaisesti ohjaillaan ulkopuolelta, todennäköisesti yhdistyksen johtohenkilöiden linjaus on nähdyn lainen ja siksi "valikoituneet" tehtävään. He henkilökohtaisesti tukevat Putinin hallinnon virallista linjaa, ja täten yhdistyskin toimii näin. Heidän kautta yhdistys toimii Venäjän vaikutus- ja propagandakanavana Suomessa asuviin venäläisiin, kuin myös suomalaisiin.

Ja kuten edellä mainitsin, tässä on vain osa siitä Venäjän valtiohallinnon linjauksia tukevasta työstä, johon yhdistys yhdistyksenä tahi sen jäsenten kautta on osallistunut. Yhdistyksen puheenjohtaja Skippari-Smirnov on osallistunut aktiivisesti Johan Bäckmanin järjestämiin tilaisuuksiin ainakin pääkaupunkiseudulla, kuten huhtikuussa 2017 toimiessaan Donbass – lapset sodan jaloissa -näyttelyn järjestäjänä. Samaisen tilaisuuden tärkeintä antia oli kuitenkin venäläisen ultranationalisti Aleksander Duginin luento Kansallissalissa. Yhdistyksen aktiiveja on matkaillut laittomasti Itä-Ukrainassa, saapuen miehitetyille alueille Venäjältä ja poistuen Venäjälle – etenkin ryhmämatkojen luonne on ollut hyvin propagandistinen.

RuFi:n toiminta on täysin linjassa Venäjän valtiohallinnon virallisten linjausten kanssa, minkään sortin merkittäviä irtiottoja ei ole havaittavissa, eikä Venäjän valtion toimintaa näytetä kyseenalaistettavan yhdistyksen taholta lainkaan. Jos se ääntelee kuin ankka; jos se liikkuu kuin ankka; jos se näyttää ankalta


Marko


5. https://kohudosentti.blogspot.fi/2017/12/donetsk-peoples-republic-representative.html


30. tammikuuta 2018 kirjoittamassani blogissa ”Mikä se RuFi oikein on?” on eräitä tämän kirjoituksen teemoja käsitelty tarkemmin:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti