tiistai 15. toukokuuta 2018

Kansallissosialistit marssivat näkyvästi Helsingissä


Lauantaina toukokuun 12. 2018 Vastarintaliikkeen lippujen ”alla” marssi Helsingissä, pitkin Mannerheimintietä, kokojoukko kansallissosialisteja tukijoukkoineen MV-lehden organisoimassa mielenosoituksessa. Todennäköisesti enemmistö marssille osallistujista ei jaa kansallissosialistista aatetta, heitä on innoittanut MV-lehden markkinoima ”sananvapaus” -teema, mutta siitä huolimatta he antoivat ”kasvonsa” tälle mielenilmaukselle. Tänään ei voi sanoa ”En tiennyt keitä he ovat”, koska Vastarintaliike kuin myös Ilja Janitskin, jonka sananvapaudesta MV-lehden organisoimassa mielenosoituksessa erityisesti tunnuttiin olevan huolissaan, ovat olleet aivan riittämiin otsikoissa viimeisimpien vuosien kuluessa. Saadakseen tiedon mielenilmauksesta, heidän täytyy seurata MV-lehteä sekä muita laitaoikeiston sekä maahanmuuttovastaisten suosimia vaihtoehto- ja valemedioita sekä sosiaalisen median alustoja.


Vastarintaliikkeen ”lippulinna” Mannerheimintiellä toukokuussa 2018, © Marko Enqvist.
















Vastarintaliikkeen taholta pyritään luomaan kuvaa, jonka mukaan he olisivat patriootteja ajaen Suomen asiaa, tällaisilla puheilla ei kuitenkaan sen suurempaa katetta ole – ei ainakaan minun mielestä, koska heidän agendalta löytyy muun muassa seuraavaa:

-Pohjoismainen Vastarintaliike toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Vastarintaliike tunnustaa kansallissosialistisen maailmankatsomuksen. (1)

-Vaihtoehto edustukselliselle demokratialle. Vastarintaliike ei kannata mielivaltaista diktatuuria. Valtaa jaettaisiin yhteispohjoismaalaiselle parlamentille ja senaatille, minkä lisäksi erityisen tärkeistä laeista päätettäessä sovellettaisiin kansanäänestyksiä. Vastustamme vallan periytymistä suvussa, ja kannatamme meritokratiaa eli sitä, että vastuu ja valta jaetaan kykyjen perusteella. (2)

Länsimaiseen demokratiaan, jollainen Suomi on, on mahdotonta sovittaa ajatusta ”kansallissosialistisesta valtiosta” – sellainen valtio, heidän virallisesta poliittisesta manifestista huolimatta, on kaikissa tapauksissa jotain sellaista, joka on mahdotonta sovittaa tälle vuosituhannelle.

Vastarintaliikkeen poliittisen manifestin mukaan valta jaettaisi yhteispohjoismaiselle parlamentille ja senaatille, unohtamatta sitten näitä erityisen tärkeitä lakeja, joista päätettäessä sovellettaisi kansanäänestyksiä. Tänään muun muassa Vastarintaliikkeen jäsenien mielestä valta on annettu pois Suomesta Brysseliin, kuinka tämä eroaa siitä, että valta annetaan yhteispohjoismaiselle parlamentille ja senaatille? Toki tässä kuvitteellisessa ”Pohjoisessa valtiossa” asuu olennaisesti vähemmän ihmisiä kuin EU:n alueella, mutta kaikesta huolimatta suomalaiset ovat vähemmistönä, unohtamatta sitä, että tänään meillä on oma eduskunta ja kansalliset lait, joista ei taida löytyä sen kummempaa mainintaa Vastarintaliikkeen poliittisesta manifestista. Mutta kun luomme katseemme menneisyyteen, näemme, kuinka kansallissosialistinen Saksa ratkaisi ongelmansa, herää suuren suuri epäilys sille, että tämä kansallissosialistisen Vastarintaliikkeen utopia on lähinnäkin dystopia kaikille muille paitsi liikkeen jäsenille ja tukijoille. Dystopiaksi sellainen toki heillekin jossain vaiheessa muuttuisi!

* * *

Mutta palatkaamme lauantaiseen marssiin.

Olipa outoa nähdä keskellä Helsinkiä marssimassa joukko kansallissosialisteja – uusnatseja. Viivähtäessäni marssin reitillä, kuulin muutamia sananvaihtoja katsojien joukosta. Osa ihmetteli, keitä he olivat, osa tuntui jakavan heidän ajatuksen, olipa joukossa jokunen turisti, joka englanniksi tiedusteli, kenen ”lippulinna” muodostelman kärjessä oli. Epäilen, että hämmennys olisi ollut paljon suurempi, mikäli olisi ollut aikaa jäädä keskustelemaan heidän kanssa, kertoa heille kenen ”lippulinna” oli mielenilmauksen kärjessä ja mikä tämä Vastarintaliike todellisuudessa on. Että Mannerheimintietä marssi parhaaseen aikaan iltapäivästä joukko uusnatseja tukijoineen. Marssille osallistujien määrä oli itse asiassa yllättävänkin suuri, mutta todennäköisesti moni osallistui marssille teeman – sananvapaus – tähden, ei osoittaakseen tukea suoraan Vastarintaliikkeelle. Kuitenkin kuten alkupuolella viittasin, jokaisen on syytä kantaa vastuu teoistaan – ei ole ilmaisia lounaita, ja tämäkin joukko päätyy osaksi ”suurempaa peliä”.

Vastarintaliikkeen marsseilla ja toiminnassa on aiemminkin ollut mukana tukijoukkoja Suomen rajojen ulkopuolelta. Tällä kertaa paikalla oli ainakin Magnus Wardmo, entinen uusnatsitaustaisen Svenskarnas Partin jäsen, nykyään hän on Nordic Resistance Movement (Pohjoismainen Vastarintaliike) Smålandin johtaja. Tietojeni mukaan hänellä on useita vankeustuomioita.


Magnus Wardmo, Helsinki 2018. Kuva via @Dimmu141.




























Vastarintaliikkeen näkyvä osallistuminen näyttää johtaneen siihen, että marssin järjestäjätaho (MV-median vastaava Juha Korhonen) on saanut varsin paljon kritiikkiä osakseen, niin paljon, että MV-lehti on ainakin toistaiseksi suljettu, vaikka Korhonen esittää vakavampiakin uhkauksia VKontakte-sivullaan.



Kuvakaappaus Juha Korhonen VKontakte.












"Palvelu ei ole käytettävissä", kuvakaappaus mvlehti.net.










Suomessa maahanmuuttovastainen liikehdintä, kuin myös laitaoikeisto, on aiemminkin repeillyt sisäisiin ristiriitoihin, joten ei ole lainkaan ihme, että tämän isohkon mielenilmauksen seurauksena sukset menevät jälleen kerran ristiin. Tällä menolla heidän ”vallankumouksesta” tulee pamauksen sijaan vaatimaton tussahdus, jos sitäkään.

Ja lopuksi vielä Vastarintaliikkeeseen. 

Liikkeen jäsenet korostavat usein isänmaallisuuttaan, mutta tämä isänmaallisuus tulee kyseenalaistettua Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Venäjä-kytkentöjen tähden. Aiheesta on kirjoittanut muun muassa Anton Shekhovtsov blogitekstissään ”Russian fascist militants give money to Swedish counterparts” seuraavaa:

Most importantly, however, the Swedish report on the meeting states that, during its visit to Sweden, the Russian delegation has donated money to the Swedish fascists as a contribution to the building of a political party on the basis of the "Nordic Resistance’”. (3)

Tässä kirjoituksessa minun ei kuitenkaan ole syytä lähteä avaamaan tätä kytköstä tämän tarkemmin. Olen itsekin kirjoittanut aiheesta aiemmin blogitekstissäni ”Hekin ovat vierastaistelijoita”, (4) jossa viittaan Vastarintaliikkeen jäsenten harjoittamaan Venäjä-yhteistyöhön, mikä piti tuolloin sisällään myös aseellista koulutusta Venäjällä.

Sen perusteella mitä olen liikkeen suomalaisten ”hang around” -jäsenten keskusteluja seuraillut, heille tällaiset kytkennät eivät näyttäisi tutuilta – mikäli ovat, kiinnostaisi todella paljon tietää, pitävätkö he toimintaa ”isänmaallisena” ja toivottavana? Toisaalta, kun edes henkisesti tukee kansallissosialistista liikettä, siinä vaiheessa liene luontevaa etsiä sitä tukea ja hyväksyntää eurooppalaisen – globaalin – laitaoikeiston ehkäpä merkittävimmältä tukijalta – Venäjältä. Ja kun seuraa näiden rasististen ja voimakkaan maahanmuuttovastaisten ryhmien vetäjien ja ideologien ulostuloja, erilainen Venäjä-yhteistyö tuntuu varsin luontevalta heille, samoin viittaukset Venäjän voimaan ja kykyyn ratkaista erilaiset ongelmat. ”Putin is strong – Russia is strong!” -mantra toistuu näissä puheissa tavattoman usein. (5) 

Omissa silmissäni Venäjällä on lähinnä kykyä synnyttää niitä ongelmia, ei ratkaista.

Kuvakaappaus James Hirvisaaren Twitter-tili.


















Marko



1. https://www.vastarinta.com/vastarintaliike/
2. https://www.vastarinta.com/vastarintaliike/vastarintaliikkeen-poliittinen-manifesti/
3. http://anton-shekhovtsov.blogspot.fi/2015/09/russian-fascist-militants-give-money-to.html
4. http://vartiopaikalla.blogspot.fi/2017/06/hekin-ovat-vierastaistelijoita.html
5. http://smallwarsjournal.com/jrnl/art/nine-lessons-of-russian-propaganda



Huom. Olen huomannut ihmeteltävän sitä, miksi Vastarintaliike sai marssia lauantaina, vaikka käräjäoikeus kielsi järjestön toiminnan viime vuonna. Syynä on todennäköisesti se, että Turun hovioikeus hylkäsi Poliisihallituksen vaatimuksen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen väliaikaiseen toimintakieltoon määräämisestä. Näin ollen Pohjoismainen Vastarintaliike voi toistaiseksi jatkaa toimintaansa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.