tiistai 30. tammikuuta 2018

Mikä se RuFi oikein on?

Keskustan kunniapuheenjohtaja – kannatusyhdistyksen presidenttiehdokas juuri päättyneissä vaaleissa – Paavo Väyrynen haali ja myös sai tukea erinäisiltä ryhmiltä, näiden ryhmien joukkoon kuuluu myös kooltaan varsin marginaalinen RuFi ry eli Suomalais-venäläinen RuFi ry. (1)

RuFi ry:n puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov Väyrysen vaalivalvojaisissa.


Mikä tämä RuFi ry sitten oikein on?

Yhdistyksen kotisivuilta lainattua:

Olemme perustaneet uuden yhdistyksen, joka auttaa parantamaan ja paikkaamaan nykyisiä kylmänkiskoisia, negatiivisia suhteita Venäjään, kulttuurisella ja informatiivisella vaikuttamisella.

Tarkoitus on luoda myötämielinen linjaus, lämmin, toverillinen lähestyminen Venäjää kohti. Yhdistys toimii liioittelun ja paniikin lietsonnan vasta-aineena, joten kyseeseen tulee kaikenlainen oikaisu.” (2)

Kuulostaa hienolta, lupaus on suorastaan positiivinen, mutta onko se sitten totuudenmukainen? Kaikessa lyhykäisyydessään vastaus on, että ei ole – tämä toki on täysin subjektiivinen mielipide, mutta koetan saada hiukan lihaa mielipiteeni ympärille, osoittaakseni, että toiminnallaan RuFi tuskin parantaa ja paikkaa nykyisiä – heidän mukaansa kylmänkiskoisia ja negatiivisia – suhteita Venäjään.

Suomalais-venäläinen RuFi ry järjesti tai oli mukana viime vuoden puolella lukuisissa tilaisuuksissa, joista osa on hyvin konkreettinen tuenosoitus Venäjän nykyhallinnon toimille sekä harjoittamalle politiikalle. Ehkäpä merkittävin kyseenalaistettu tilaisuus oli Daria Skippari-Smirnovin ja RuFin Facebook-ryhmän järjestämä ”Kuolemattoman rykmentin” -marssi Helsingissä toukokuun 9. 2017 – tällä hetkellä yhdistys ilmoittaa vastaavasta marssin järjestämisestä tämän vuoden toukokuun 9. päivä samalla juhlistettaisi Voitonpäivää juhlan merkeissä. (3)


RuFin toiminta myötäilee hyvin tiukasti Venäjällä toteutettua imperialistista politiikkaa, yhdistyksen näkyvät jäsenet tukevat avoimesti Venäjän suorittamaa Krimin niemimaan miehitystä, kuin myös Venäjän masinoimaa ja rahoittamaa sekä varustamaa (miehistö ja aseistus) eli Venäjän käymää Itä-Ukrainan sotaa. Tästä toiminnasta voidaan poimia esimerkkinä RuFin ja Suomi-Novorossija-Seuran yhteiset pikkujoulut viime vuoden puolella, jossa olivat läsnä RuFin puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov ja hallituksen rahastonhoitaja Marina Muhonen, joka on myös vieraillut propagandistisella turistimatkalla Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. Alueelle kyseinen ryhmä saapui Ukrainan lakien vastaisesti Venäjältä. Ryhmän kotisivujen mukaan RuFi ry ja Suomi-Novorossija-Seura tulevat tekemään jatkossakin tiivistä yhteistyötä.

Donetskin ”kansantasavallan” ystävien julistus, RuFin Skippari-Smirnov ja Marina Muhonen.

RuFin asiantuntijoiden joukkoon kuuluu myös Demlan jäsen, venäläisen nationalistisen NOD:in Suomen koordinaattori, Olga Tshizhik-Kinnunen. RuFin kotisivujen mukaan Tshizhik-Kinnunen on ihmisoikeusaktivisti. Keväällä 2017 Tshizhik-Kinnunen etsi aktiivisesti materiaalia Suomessa esiintyvästä russofobiasta sosiaalisen median välityksellä, tässä toiminnassa hyödynnettiin myös RUFIa. Aineiston etsintä ajoittui hetkeen ennen ”Kuolemattoman rykmentin” marssia että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Suomen vierailua. Oma näkemykseni on se, että myös Tshizhik-Kinnusen lausunnot ja toiminta ovat omiaan lisäämään vastakkainasettelua Suomessa rakentavan vuoropuhelun synnyttämisen sijaan, Skippari-Smirnovin linjan ollessa saman, mikä ei toisaalta ole ihme, koska Skippari-Smirnov kuuluu tätä nykyä niihin aktiiveihin, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä Venäjän presidentinhallinnon alaisessa ajatushautomossa työskentelevän Johan Bäckmanin kanssa.

RuFin edustajat olivat näkyvästi esillä Donetskin ”kansantasavallan” ystävien julistuksen allekirjoittajien joukossa. RuFin Facebook-sivuilla jaetaan Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla toimivan propagandisti Janus Putkosen ”hengentuotteita”. On hyvin todennäköistä, että Tshizhik-Kinnusen (RuFin asiantuntija) ja Johan Bäckmanin kautta yhdistyksellä on kontakteja venäläisiin, Putinin hallintoa tukeviin, äärijärjestöihinkuten edellä mainittu NOD - Kansallinen vapautusliike (ven. Narodnoe Osvoboditel'noe Dviženie engl. National Liberation Movement).

RuFin ja Suomi-Novorossija-Seuran pikkujoulut joulukuussa 2017.
Muita havaintoja RuFista – yhteistyötä myös suomalaisten muukalaisvihamielisten organisaatioiden kanssa

Yhdistys on kooltaan pieni, Helsingin Sanomien mukaan rekisteröityneitä jäseniä on 50. Yhdistyksen puheenjohtajan Skippari-Smirnovin mukaan yhdistyksen kannattajien lukumäärä on olennaisesti suurempi, hänen mukaan lukijoita yhdistyksen Facebook-sivuilla on tuhansia. (1) Yhdistyksen Facebook-sivuilla on 472 seuraajaa. (4)

Koostaan huolimatta yhdistyksen toiminta on aggressiivista, sen puheenjohtajan kommentit ovat paikoin hyvin kärkkäitä ja hyökkääviä, kuten hänen toteamuksensa Polina Kopylovalle, tämän kirjoitettua kriittisen blogin ”Sattuiko STEA tietämättä tukemaan Venäjän vaikuttamistoimintaa?” (5) Helsingin Sanomissa, arvostettu, Jarmo Mäkelä kolumnissaan lainaa Skippari-Smirnovia – hänen kysymystä Kopylovalle:

 ”mistä päin länttä blogin kirjoittaja, venäläinen nainen, saakaan palkkionsa näiden likaisten tekstiensä kirjoitteluun”. (6)

Kyseinen toiminta on tuttua myös muista maista esim. Ukrainassa kevättalvella ennen Itä-Ukrainan ”separatismia” ja sotaa, erilaiset pienet, Venäjän tuella perustetut, ryhmittymät toimivat hyvin aggressiivisesti pyrkien valtaamaan informaatiotilan maltillisilta tahoilta. Ukrainassa he onnistuivat Venäjän voimakkaalla tuella erittäin hyvin. Venäjältä saapui ns. Putinin turisteja eli aggressiivisia agitaattoreita ja mielenosoittajaryhmiä tukemaan tätä ns. separatismia ja esiintymään paikallisina.  Venäläismediat levittivät näitä propagandauutisia myös läntisille medioille, joissa ei vielä tuolloin oltu sisäistetty Venäjän toimintaa – käymää informaatiosotaa, josta seurasi se, että nämä uutiset saivat toisinaan globaalia näkyvyyttä.

Blogissa ”How Alexander Dugin's Neo-Eurasianists geared up for the Russian-Ukrainian war in 2005-2013Anton Shekhovtsov kuvailee tällaisten pienryhmien leviämistä ja toimintaa Itä-Ukrainassa. (7) Samankaltaisena, mutta poliittisena vaikuttamisena, voidaan pitää erilaisten pienpuolueiden perustamista, joiden tosiasiallinen tehtävä näytti olevan Ukrainan poliittisen opposition toiminnan hajottaminen, ja samalla Ukrainan silloisen presidentin Viktor Janukovytšin toiminnan hiljainen tukeminen/edistäminen. Tuolloin tällainen marginaalitoimija oli Denis Pushilin, joka on nyt merkittävässä asemassa Donetskin ”kansantasavallassa”. Hänen eräänä projektina voidaan pitää pienpuolue ”Ми Маємо Мету’a” (ukr. My Majemo Metu eli Meillä on tavoite), jonka riveissä hän osallistui parlamenttivaaleihin ennen Euromaidania. Puolueen nimi oli todennäköisesti tarkoituksellisesti ukrainaksi, jotta se tavoittaisi kansallismielisiä ukrainalaisia jäsenikseen. Pushilin oli todellisuudessa Viktor Janukovytšin Alueiden puolueen tukija.

Muun muassa Ukrainassa ja Baltiassa tällaiset ryhmittymät pyrkivät hajottamaan venäläisyhteisöä sisältä, muokkaamaan ilmapiiriä ja synnyttämään tuntemuksia, joissa kyseinen väestönosa on uhatussa asemassa – tai siihen kohdistuu suoranainen väkivallan uhka. Samalla toiminnallaan nämä ryhmät synnyttävät jännitteitä valtaväestön ja vähemmistön – paikoin vähemmistöjen – välille. Tästä on nähty viitteitä myös Suomessa, jossa RuFin johto sekä jäsenistö on avoimesti flirttaillut muukalaisvihamielisten ryhmien kanssa, kuten Johan Bäckmanilta ja Janus Putkoselta vähintäänkin henkistä tukea saaneen, Marco de Witin johtaman ryhmittymän kanssa. Tuolloin ryhmittymän nimi oli Suomi Ensin! – nyt Suomi Ensin! on jo hajonnut Marco de Witin perustaessa Suomen Kansan Ensin! ryhmän. Tällainen yhteistyöprojekti ryhmien välillä oli Nobinan erottaman bussikuskin Gleb Simanovin tueksi järjestetty mielenilmaus viime vuonna Helsingissä. Erottamisen syihin ei ole tässä yhteydessä perusteltua ottaa kantaa.

Tässä kirjoituksessa on mahdotonta avata kaikkia puheenjohtaja Skippari-Smirnovin ja RuFin kontakteja venäläisiin tahoihin, joista osa on valtiojohtoisia organisaatioita, joiden avulla Venäjä pyrkii vaikuttamaan ulkovenäläisiin ihmisiin tai heidän muodostamiin järjestöihin ja yhteisöihin. RuFia voi aivan oikeutetusti kutsua yhdeksi Venäjän informaatiovaikuttamisen väyläksi pienestä koostaan huolimatta.

RuFin toiminnasta löytyy myös runsaasti elementtejä, joita Roman Skaskiw nosti esille kirjoituksessaan ”Nine Lessons of Russian Propaganda”, jossa hän myös lainasi ideologisti Aleksandr Duginia:

"The most important factor should not be whether these groups are pro-Russian or not. What they oppose is of much greater importance here. The enemy of my enemy is my friend. It is simple and easy to understand…” (8)

Kuvaamaan Venäjän toimintaa, huomioikaa korostettu kohta lainauksesta: viholliseni vihollinen on ystäväni – tässä kohdin kuvaavampaa on käyttää termiä yhteistyökumppanini ystävän sijaan. RuFi on muutakin kuin yhteistyökumppani, suhde Venäjän valtiollisiin toimijoihin ja propagandan jakamiseen on olennaisesti intiimimpi.

RuFin kaltaisia yhdistyksiä seuratessa, ei ole ihme, että Venäjällä pidetään maassa toimivia ulkomaalaisia NGO:ta tai niiden kanssa yhteistyötä tekeviä yhdistyksiä ja organisaatioita ulkomaisina agentteina, koska Venäjä itse pyrkii tällaisten järjestöjen ja organisaatioiden kautta vaikuttamaan maan rajojen ulkopuolella asuviin venäläisiin, kuin myös ulkovaltoihin, jolloin Venäjällä ajatellaan, että ulkomaita ohjaa vastaavat tarkoitusperät.

* * *

Tässä kirjoituksessa ei ole tarkoituksenmukaista käsitellä Paavo Väyrysen muita yhteistyökumppaneita ja tukijoita. Väyrysen puolueprojektista Kansalaispuolueesta kirjoitin blogiin elokuussa 2017 ”Kansalaispuolue, kadonnutta aikaa etsimässä”. (9)


Marko


5 kommenttia:

 1. Voi Paavo minkä olet tehnyt. Eikö yhtään hävetä ? Eduskunna Novorussian ystäviin kuuluu 40 kansanedustajaa, joista on päästävä eroon ja heti. He ovat Suomelle turvallisuusriski.

  RuFin toiminta myötäilee hyvin tiukasti Venäjällä toteutettua imperialistista politiikkaa, yhdistyksen näkyvät jäsenet tukevat avoimesti Venäjän suorittamaa Krimin niemimaan miehitystä, kuin myös Venäjän masinoimaa ja rahoittamaa sekä varustamaa (miehistö ja aseistus) eli Venäjän käymää Itä-Ukrainan sotaa. Tästä toiminnasta voidaan poimia esimerkkinä RuFin ja Suomi-Novorossija-Seuran yhteiset pikkujoulut viime vuoden puolella, jossa olivat läsnä RuFin puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov ja hallituksen rahastonhoitaja Marina Muhonen, joka on myös vieraillut propagandistisella turistimatkalla Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. Alueelle kyseinen ryhmä saapui Ukrainan lakien vastaisesti Venäjältä. Ryhmän kotisivujen mukaan RuFi ry ja Suomi-Novorossija-Seura tulevat tekemään jatkossakin tiivistä yhteistyötä.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Tällä kertaa tämmöistä pr:ää... puolet ei pidä paikkaansa, toiset puolet on vanhentunutta tietoa. Jäljelle jää vain itse Rufi ry- suomalais-venäläinen yhdistys, joilla ei ole suhteita Kremliin/ Putiniin, valitettavasti...
  Mutta mitä enemmän tällaisia juttuja, sitä nopeammin Kremlinkin väki kuulee meistä! Joten kiitos on paikallaan ;D

  VastaaPoista
 4. Hauska lukea tälläisiä ajatuksia. Voin kertoa yhden salaisuuden, minä olen Putinin vaimo. Tssssss, ei saa kertoa kenellekään.

  VastaaPoista
 5. Voi taivas, mitä sontaa? Tämmä on kuin jostain kauhukomediasta, jossa on nimi, Venäjä on paha? Mutta ei ainuttakaan faktaa, vaan pelkkää kuten kirjoittaja itse sanoo " tämä toki on täysin subjektiivinen mielipide", eikä itten sanaut, kuin oletuksia, ja mielikuvitukse tuoia kauhukuvia aikaan.

  VastaaPoista