maanantai 12. lokakuuta 2020

Koronavirusepidemian mustat-aukot Euroopassa, Venäjän miehittämät Itä-Ukraina ja Krim

Kirjoitin tämän vuoden maaliskuun lopulla (27.3.) Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden koronavirustilanteesta – lähinnäkin tuolloin alueella vallinneesta propagandistisesta ilmapiiristä, jossa osaltaan kiellettiin koko epidemian olemassa olo ja toisaalta vieritettiin kaikki syy länsimaiden niskoille. Tuolloin propagandan ja disinformaation levittäjänä kunnostautui Donetskin ”kansantasavallasta” tiedotusministeriön Maja Pirogova. Kyseisen ministeriön tehtävänkuvaan kuuluu alueellisen propagandan ja disinformaation levittäminen, ja onkin todennäköistä, että keväällä se toteutti tehtävänsä niin tehokkaasti, että sen seurauksena miehitetyn Donetskin alueella ei ollut selkeää kuvaa siitä millainen uhka koronavirus on, ja millaisiin toimiin on syytä ryhtyä uhan torjumiseksi.

Kuva via Донбасc Реалии.











Kevättalvesta on vierähtänyt aikaa jo reilut puolivuotta, sosiaalisen median viestinnän kuin myös alueellisten kontaktien välittämän viestin perusteella muodostuu kuitenkin kuva, jonka mukaan Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla ei ole vieläkään ryhdytty kunnollisiin toimiin taistelussa koronavirusta vastaan. Kuva-aineiston ja kansainvälisten järjestöjen välittämän viestin mukaan valmistautuminen on luokattoman kehnoa, näyttää siltä, että miehitetyt alueet ovat pääasiassa Venäjän hyväntahtoisuuden varassa, koska ne omilla päätöksillään vaikeuttavat merkittävästi avun toimittamista miehitetyille alueille Ukrainasta, esim. 10. päivä syyskuuta Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestön Ukrainan toimiston onnistui lähettää ensimmäistä kertaa sitten keväällä käyttöön otettujen karanteenirajoitusten humanitaarista apua Ukrainasta Itä-Ukrainan miehitetyille alueille Donetskiin ja Luhanskiin. Miehitetyillä alueilla, niin Donetskissa kuin myös Luhanskissa miehitysviranomaisten toimeenpanemien karanteenirajoitusten tähden merkittäviä määriä humanitaarista apua ei päästetty Ukrainasta alueelle kevään ja kesän aikana.

Koronavirus alkoi leviämään Ukrainassa maaliskuun lopulla, tuolloin Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden viranomaistahojen mukaan alueella ei ollut lainkaan koronavirusta. Eri lähteistä poimittujen (vahvistamattomien) tiedonmurujen mukaan tuolloin Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla oli jo todettu ensimmäiset koronavirustartunnat. Miehitetyn Luhanskin alueella ensimmäiset koronaviruspositiiviset oli siirretty sairaalahoitoon, sairaalaan nro. 4 Luhanskissa. Niin ikää miehitetyn Luhanskin alueella karanteeniin oli määrätty parikymmentä henkilöä, keuhkokuumetartuntoja on todettu kymmenillä kansalaisilla, samoin ”akuutit hengitystieinfektiot” lisääntyivät maaliskuussa merkittävästi.

Myös miehitetyn Donetskin alueella havaittiin maalis-huhtikuussa ensimmäiset koronavirustartunnat ja Donetskiin avattiin ensimmäinen koronavirukseen sairastuneiden hoitoon tarkoitettu osasto, jo sitä ennen helmi-maaliskuussa hengitystieinfektiot lisääntyivät alueella merkittävästi. Miehitetyn Donetskin alueella vallinneen mittavamman propaganda ja disinformaatio-ilmapiirin tähden luotettavaa tietoa oli äärimmäisen vaikeaa saada – huhuja liikkui sitäkin enemmän. Toisaalta lisääntyneen propagandan ja disinformaation määrästä ja laadusta sekä ongelman kieltämisestä voi myös tehdä jotain johtopäätöksiä. Toiminta oli kuin Neuvostoliitossa konsanaan, ongelmien olemassa olo kiellettiin viimeiseen saakka. Propagandan määrää ja tehoa kuvaa osaltaan se, että keväällä Maja Pirogovan ja Donetskin paikallisjohtajana toimivan Denis Pushilinin välit tulehtuivat konfliktiasteelle saakka – syynä kerrottiin olleen epidemiaan liittyneen propagandan aiheuttaman tilannekuvan epämääräisyyden.

Huhtikuun loppu kuitenkin osoitti sen, että todellisuus erosi viikkoja jatkuneesta propagandasta merkittävästi, tuolloin (22. huhtikuuta) perustettiin Donetskin ja Makiivkan rajalle, ohikulkutie H20:nen varrelle, hätätilaministeriön toimesta leiri. Kyseinen leiri toimi joko hätätilaministeriön venäläismiehistön* tukikohtana tai vaihtoehtoisesti epidemiapotilaiden hoitoon tarkoitettuna kenttäsairaalana. Leirin olemassa olo kävi ilmi ensimmäisen kerran 22. huhtikuuta, jolloin vk.com/vmakeevke-sivulle ladattiin kojelautakameran tallentama video. Samalla viikolla miehitettyjen Donetskin ja Luhanskin ”viranomaiset” ilmoittivat ensimmäisistä koronavirukseen menehtyneistä miehitetyillä alueilla. Ilmoitusten mukaan sairastuneiden lukumäärä oli kummallakin alueella tuolloin joitain kymmeniä.

Kuvakaappaus via vk.com/vmakeevke.











Toukokuun juhlallisuudet eli voitonpäivän juhlinta sekä ”kansantasavaltojen” perustamisjuhlallisuudet kokivat melkoisen inflaation, kun rajoja jouduttiin sulkemaan koronaviruksen tähden, mikä johti myös siihen, että ulkomaisten delegaatioiden oli mahdotonta saapua alueelle Venäjältä. (Lukijoille tiedoksi, propagandatarkoituksessa miehitetyssä Itä-Ukrainassa vierailevat ulkomaalaisdelegaatiot saapuvat alueelle poikkeuksetta Venäjän kautta).

Siinä missä Suomessa tilanne koronavirusepidemian hoidon suhteen kohentui merkittävästi kesän kuukausien aikana, Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla tilanne pysyi koko kesän ajan hyvin epävarmana – tässä tapauksessa vallitsevaa tilannetta parhaiten kuvaa sana epätietoisuus. Merkitsevin tunne alueen asukkaiden keskuudessa oli ja on epätietoisuus. Propaganda ja disinformaatio olivat tehneet tehtävänsä, samalla kun ukrainalaismediat välittivät karua kuvaa koronavirusepidemiasta maassa, eikä tilanne Venäjälläkään ollut sen parempi, niin paikalliset olivat ilmeisen epätietoisia ja hämmentyneitä siitä, että mikä tilanne oikeasti oli kuin myös sen suhteen, että kuinka vaarallisesta virustaudista todellisuudessa on kyse. Paikalliset, joiden kanssa keskustelimme aiheesta, toistivat epäilyjään, nostivat esiin venäläismedioiden dis-informatiiviset väitteet Venäjävastaisesta NATO-operaatiosta jne.

Keskusteluiden perusteella uskallan todeta, että osa on sisäistänyt dis-informaation sanoman niin vahvasti, että heidän oli vaikea uskoa päinvastaisia vakuuttelujamme, eräät sitä vastoin tuntuivat tiedostavan sen, että paikalliset mediat yhdessä venäläismedioiden rinnalla käyvät informaatiosotaa, ja että niiden välittämään ”tarinaan” on syytä suhtautua varauksella – vale ja totuus sekoittuvat niissä toisiinsa.

Dis-informaation, huhujen ja epätäsmällisen viestinnän seurauksena miehitetyillä alueilla asuvien on ollut hyvin vaikea henkilökohtaisesti valmistautua koronavirusepidemian jatkumiseen, eikä tilannetta lainkaan paranna se, että apteekeissa on kaiken aikaa pulaa tärkeistä lääkkeistä sekä suojavälineistä, itse asiassa sama pula vaivaa sairaaloitakin – myös niitä koronavirusepidemian hoitoon varustettuja sairaaloita erikoisosastoineen. Kesällä Donetskissa oli pulaa lähes kaikista lääkkeistä, antibiootit mukaan lukien. Pula ei ole helpottunut syksylläkään, vaikka Kansainvälisen punaisen ristin rinnalla Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestön sekä WHO:n on onnistunut toimittaa hoitotarvikkeita hätäapuna Itä-Ukrainan miehitetyille alueille. (1)

Lääkepulan ohella lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan maksamattomat tai puutteellisesti maksetut palkat synnyttävät myös oman ongelmansa, viimeksi palkat on maksettu täysimääräisinä kuukausia sitten keväällä. Paikallisten luottamus sairaaloihin kuten ei hoitohenkilökuntaankaan ole välttämättä kovinkaan korkea, sillä sotavuosien aikana runsain määrin lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa on muuttanut joko Ukrainaan tai Venäjälle, joten jäljellä olevat lääkärit ja hoitajat joutuvat itsekin työskentelemään hyvin epätyydyttävissä olosuhteissa, jossa hoidontaso ja -laatu ei läheskään aina ole parasta mahdollista. Ei välttämättä edes tyydyttävällä tasolla.

Lokakuussa WHO:n ja UNCHR:n toimittivat pari lavaa terveydenhoitotarvikkeita miehitettyyn Luhanskiin.













Tällä hetkellä pula koettelee ankarimmin Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla asuvaa köyhempää kansanosaa, juuri heitä, joille luvattiin keväällä 2014 kaikkea mahdollista taivaan ja maan välillä  propagandistien ja erilaisten kollaboraattoreiden toimesta – unohtamatta Venäjän valtiollisen propagandan vaikutusta. Kuten tavallista kriiseissä ja sodissa, rikastumaan ovat päässeet epärehellisten oligarkkien rinnalla venäläiset operaattorit, kansan eläessä puutteessa ja nähdessä paikoin jopa nälkää. Tuleva talvi pelottaa koronaviruskaranteenien tähden monia paikallisia, tähän mennessä Ukraina on toiminut monille todellisena henkireikänä. Tuhansien elämä on ollut riippuvainen Ukrainan alueelta tuoduista elintarvikkeista ja lääkkeistä.

Pidän mahdollisena, että karanteenirajoitusten ja epätietoisuuden ylläpidon sekä propagandan kylvämisen eräänä tarkoituksena on painostaa miehitetyillä alueilla asuvia vaihtamaan Ukrainan passi joko ”kansantasavaltojen” tai Venäjän passiin. Mikäli arveluni osuu oikeaan, kyse on rikollisesta – siviileihin kohdistetusta – toimesta, jossa erilaisten rajoitusten ja muiden vastaavien toimien avulla alueen siviileiden elämää voidaan vaikeuttaa niin paljon, että monen on (vaikeassa tilanteessa) luovuttava periaatteistaan ja haettava joko ”kansantasavaltojen” tai Venäjän passia. Ja koska korona-aikana Venäjän rooli on erityisen merkittävä, kansainvälisen yhteisön tulisi painostaa maata (sen johtoa) kantamaan vastuunsa ja huolehtimaan miehittämiensä alueiden, osia Donbasista sekä Krimin niemimaa, asukkaiden terveydestä ja hyvinvoinnista. 

Venäjän miehittämä Krim  

Ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöjen mukaan niemimaan koronavirustilanne on Venäjän esittämiä, virallisia lukuja, olennaisesti heikompi. Venäläisviranomaisten mukaan ensimmäinen koronaviruskuolema nähtiin Krimillä 30. huhtikuuta. Kesällä tilastoista katosi kymmeniä koronaviruskuolemia, toisaalta samaan aikaan niemimaalla leviää yhteisöissä ”vakavaa” ja ”erittäin vakavaa” keuhkokuumetta, johon on sairastunut satoja ihmisiä. (2) Paikallisissa huolta on myös lisännyt se, että Venäjä on turvautunut erilaisten rajoittavien toimien valvonnassa ja täytäntöönpanossa turvallisuusjoukkojen rinnalla erilaisiin puolisotilaallisiin joukkoihin, esim. kasakoista koottuihin yksiköihin. (3) Nämä rajoittavat toimet kohdistuvat erityisesti Krimin tataareiden yhteisöihin.

Venäjä on epäonnistunut estämään koronaviruksen leviämisen niemimaan vankiloihin sekä tutkintavankiloihin (SIZO). Vangeilta ja pidätetyiltä on myös evätty heidän tarvitsemaansa hoitoa, tai hoitoon pääsyä on viivytetty kohtuuttoman paljon. Vankilat ja tutkintavankilat kärsivät henkilöstöpulasta, merkittäviä puutteita on myös lääkkeissä ja hoitotarvikkeissa, eivätkä ne kykene toteuttamaan WHO:n suosituksia epidemian leviämisen estämiseksi. (4) Vankilat ja laitokset itsessään muodostuvat tautipesäkkeiksi kehnojen tilojen ja mittavien puutteiden tähden. Samoja ja vieläkin mittavampia ongelmia on Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden vankiloissa ja pidätyskeskuksissa, joista tiedonsaanti on vielä vähäisempää (käytännössä sitä saadaan vain silloin kun joku kyseisessä laitoksessa ollut vapautetaan ja hän uskaltaa puhua suunsa puhtaaksi).

Venäjää on kritisoitu siitä, ettei se ole kyennyt suojelemaan miehittämänsä Krimi niemimaan väestöä pandemialta. Paikoin Venäjä on jopa toiminut täysin päinvastoin, niemimaalla on järjestetty mittavia yleisötilaisuuksia turisteille, maa on myös kutsunut alueelle vierailijoita ulkomailta, piittaamatta karanteeneista lainkaan. Meidän on hyvä muistaa, että miehittäjävaltiona Venäjä on Geneven sopimusten mukaan vastuussa niemimaan asukkaiden terveydenhoidon järjestämisestä myös poikkeusoloissa, jollainen koronavirusepidemia on.


Marko

 

Lähteet:

1. https://twitter.com/WHOUkraine/status/1315671946051284992?s=20 

2. http://khpg.org/en/index.php?id=1602081147 

3. http://khpg.org/en/index.php?id=1586718841 

4. https://en.odfoundation.eu/a/27113,covid-19-in-closed-prisons-in-the-occupied-crimea-and-donbas-which-is-under-russia-effective-control/ 

Muina lähteinä muun muassa @UNHCRUkraine, @WHO, @hochu_dodomu ja liveuamap.com.

*: Varustuksesta ja kalustosta päätellen ainakin osa kalustosta miehistöineen tuli Venäjältä, osastoon kuului samanlaisia erikoisajoneuvoja, joita Venäjältä oli aiemminkin lähetetty alueelle. Ajoneuvojen varustus on tarkoitettu esim. kemiallisten aineiden analysointiin kenttäolosuhteissa.

Kuvia Donetskin synnytyssairaalan nro. 3 gynekologian osaston lääkäreiden käytössä olevista, koronavirustartunnan saaneiden potilaiden hoidossa käytettävistä suojavarusteista. Kuvat 1 ja 2, lääkäreiden iltavuoroon (klo. 15:00 eteenpäin) varatut suojavarusteet; kuva 3 – yleiskuva osaston käytävälle.

Sairaalan varautumisen tasoa on kritisoitu voimakkaasti sosiaalisessa mediassa, vielä muutama päivä sitten valmius- ja toimintasuunnitelmat olivat puutteelliset.

Kuva 1.












Kuva 2.












Kuva 3.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.