perjantai 27. maaliskuuta 2020

Koronaviruspropagandaa miehitetyssä Donbasissa


Näinä päivinä ei voi välttyä koronavirusuutisilta, tai näin voisi luulla lukiessamme päivän lehtiä ja seuratessamme uutisia useammalta eri kanavalta – tilanne ei kuitenkaan ole sama kaikkialla Euroopassa. Meistä noin 1600 kilometrin päässä miehitetyssä Donetskissa eletään todellisuudessa, jollainen tuntuisi meille tänä aikana varsin vieraalta. Venäjän miehittämän kaupungin ja alueen virallinen propaganda tuottaa uutisia, jotka alkavat eriytyä Venäjälläkin vallitsevasta todellisuudesta, jossa virus tunnustetaan olemassa olevaksi uhaksi. Alueen ”tiedotusministeriön” osastonjohtaja – onnenonkijaksi kuvailtu, epämääräisiä bisneksiä ennen sotaa viritellyt – Maja Pirogova, toistaa päivittäin tarinaa siitä, kuinka koronavirus on länsimaiden salaliitto Venäjää ja toissijaisesti Kiinaa vastaan, ja että viruksen tarkoituksena on estää länsimaiden osallistuminen Venäjän voitonpäivän juhlintaan toukokuun 9. päivä ja estää kuolemattoman rykmentin marssien järjestäminen. (1)

Maja Pirogova "DNR:n" "tiedotusministeriöstä".
















Olennainen osa tätä tarinaa on myös toistuva propagandistinen viesti siitä, ettei Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla sijaitsevissa ”kansantasavalloissa” ole koronavirusongelmaa, toisin kuin Ukrainassa ja muualla länsimaissa. Mikä on totuus, siitä seuraavaksi.

Tietty alkuun meidän on syytä todeta, että emme tiedä mikä tilanne Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla oikeasti on, voimme kuitenkin tehdä jotain arveluita siitä, millainen tilanne alueella mahdollisesti on vertaamalla sitä muuhun Ukrainaan ja toisaalta Venäjän niihin alueisiin, jotka rajoittuvat Itä-Ukrainan miehitettyihin alueisiin. Alla oleva kartta kuvaa Ukrainan ja Venäjän miehittämän Krimin niemimaan koronavirustilanteen 26. maaliskuuta 2020, jolloin Ukrainan itäisissä osissa oli havaittu yksittäisiä koronavirustartuntoja – Ukrainan kontrolloimassa osassa Donetskin aluetta yksi tartunta ja Luhanskin alueella niin ikää yksi tartunta. Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla, jossa vallitsevasta tilanteesta on myös äärimmäisen hankala saada todellista tietoa, on ilmoitusten mukaan havaittu seitsemän koronavirustartuntaa. Venäjällä Rostovin alueella on havaittu kaksi koronavirustartuntaa ja alueen eteläpuolella sijaitsevan Krasnodar Krain alueella yhdeksän koronavirustartuntaa – nämä ovat siis Venäjän ilmoittamia virallisia lukuja, (2) todellisuus voi olla jotain muuta, koska Venäjällä osa lääkäreistä epäilee maan ilmoittamia virallisia lukemia. (3) Samalla maassa on esim. keuhkokuumeeseen kuolleiden lukumäärässä havaittu merkittävä poikkeama tavanomaiseen verrattuna. Keuhkokuumekuolemien lukumäärä on lisääntynyt merkittävästi viime aikoina, on esitetty epäilys siitä, että koronavirukseen menehtyneille on merkitty jokin muu kuolinsyy – keuhkokuume.

Ukrainan koronavirustilanne 26. maaliskuuta 2020.




















Mikä laittaa epäilemään miehitetyn Itä-Ukrainan ”virallista” totuutta?

Ensinnä on syytä muistuttaa lukijoita siitä, että alueen väestöön kohdistetaan kaiken aikaa – jokainen päivä – mittavaa, valtiollisesti toteutettua, propagandaa. Viime aikoina eräs tärkeimpiä propagandasanomia on juuri kohdistunut koronavirukseen, etenkin siihen, että se ei ole uhka alueella, kuten se ei ole uhka Venäjälläkään – josta johtuen Venäjä pitää edelleen auki miehitettyjen alueiden ja Venäjän välistä (sen miehittämää) rajaa, vaikka maan muut ulkorajat onkin suljettu liikenteeltä.

Olemme keskustelleet useiden alueella edelleen asuvien kanssa, kuin myös henkilöiden, jotka ovat muuttaneet miehitetystä Itä-Ukrainasta, mutta joiden omaisia ja läheisiä asuu edelleen alueella. Viestit ovat yhteneväiset moneltakin osin, ensinnä on syytä huomioida se, että väestö miehitetyillä alueilla tuntuu olevan hyvin epätietoinen siitä millainen uhka koronavirus voi olla – kaikille ei ole edes selvää se, mikä se oikeasti on. Näyttää siltä, että osaan väkeä on uponnut disinformatiivinen tarina, jonka mukaan kyse on länsimaiden epäonnistuneesta virusaseesta.

Toisaalta moni rinnastaa koronaviruksen flunssaan tai influenssaan, eikä miellä sitä oikeana uhkana. Mutta samalla he ovat kuitenkin epävarmoja ja hiukan peloissaan, koska alueen asukkaat tiedostavat sen, että kaikkialla miehitetyssä Itä-Ukrainassa on pulaa lääkkeiden ohella myös ammattitaitoisesta henkilökunnasta – propagandakuvat toimivista sairaaloista eivät muuta tilannetta muuksi. Ja kun tiedostaa sen millainen tilanne alueella oikeasti on, ymmärtää paremmin sen ohjeen sairastumisen varalta, jonka eräs tuttumme sai työpaikallaan johtajalta –

Jos sairastutte, olkaa viikko kotona tervehtymässä, mutta älkää menkö sairaalaan.

Todennäköisesti johtajalla on itsekkäitä aikeita taustalla, mutta samalla ohjeistus kertoo karua kieltä siitä, kuinka korkealle alueelliseen eliittiin kuuluva arvostaa paikalliset sairaalat, tai sairaaloiksi kutsutut laitokset.

Sikäläinen propaganda, jota aiemmin mainittu Maja Pirogovakin välittää, on rakentanut narratiivin, jonka mukaan kyseessä on täysin ulkoinen läntinen uhka, jonka seurauksena liikkumista miehitetyiltä alueilta länteen, Ukrainaan, on rajoitettu tai estetty täysin. Vielä toissapäivänä alueellinen propaganda toisti narratiivia, jonka mukaan virus ei ole heidän tai Venäjän ongelma, samalla Venäjällä kansalle kerrottu tarina alkaa kuitenkin muuttua, josta voi koitua hyvin ikävät seuraukset miehitetyn Itä-Ukrainan asukkaille.

Alueella ei käytännössä ole mitään mahdollisuuksia hoitaa odotettavissa olevaa koronavirusepidemiaa, ja käynnissä oleva, Venäjän aloittama sota ja miehitys, ovat saaneet aikaan sen, että riskiryhmiin kuuluvia on runsaasti, ja sellaisiin ryhmiin kuuluvia on kyyditty Venäjältä alueelle jo vuosien ajan. Tarkoitan tällä ns. vapaaehtoisten siivellä alueelle siirrettyjä rangaistusvankeja, kodittomia, narkomaaneja jne. Toisaalta tuhansien venäläissotilaiden myötä tartunnansaaneita voi päätyä alueelle.

Tällaisen uhan olemassa olosta paikalliset eivät välttämättä ole tietoisia. Se viesti ja tieto, joka lännestä tai joidenkin venäläisten kansalaisjärjestöjen kautta alueelle kantautuu, hukkuu tavattoman nopeasti propagandan alle. Ja tälläkin kertaa heikoimmassa asemassa ovat he, joilla ei ole mahdollisuutta poistua alueelta.

On todennäköistä, että Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla on jo kytemässä koronavirusepidemia. Ukrainan sisäministeri Arsen Avakovin mukaan, miehitetyn Horlivkan alueella on kahdellatoista ihmisellä todettu koronavirustartunta. (4) Tietoa ei ole vahvistettu miehitettyjen alueiden ”viranomaisten” tai venäläisviranomaisten taholta.

Edellä kuvailemieni propagandaviestien ohella myös muita – toistaiseksi vahvistamattomia – tietoja on kantautunut alueelta korviini. Mikäli saamani viestit pitävät paikkansa, on miehitetyltä Luhanskin alueelta toimitettu Venäjälle useita koronavirusnäytteitä ja osassa testitulos on ollut positiivinen. Lähteen mukaan 2-7 henkilöllä on koronavirustartunta Luhanskin alueella ja heidät on siirretty sairaalahoitoon, sairaalaan nro. 4.

Luhanskin alueella on määrätty karanteeniin parikymmentä henkilöä, keuhkokuumetartuntoja on todettu kymmenillä kansalaisilla, samoin ”akuutit hengitystieinfektiot” ovat maaliskuussa lisääntyneet merkittävästi.

Tilanne on samansuuntainen myös miehitetyn Donetskin alueella, jossa niin ikää keuhkokuumeeseen sairastuneiden ja hengitystieinfektion saaneiden lukumäärä on lisääntynyt merkittävästi helmi-maaliskuun aikana. Ja aivan kuten Venäjällä, keuhkokuumeeseen kuolleiden lukumäärä miehitetyssä osassa Itä-Ukrainaa kasvaa kasvamistaan.

Väistämättä herää kysymys, että kuinka kauan propaganda pystyy kätkemään todellisuuden kansalaisilta? Toisaalta tuhannet sodassa kuolleet on haudattu nimettömiin hautoihin Donbasin tasangoille, joten koronavirusepidemian tulevat uhrit ovat propagandisteille vain numeroita, joiden kuolemasta voi – aina – syyttää katalaa länttä.

Todellinen syyllinen löytyy kuitenkin ihan muualta kuin lännestä, Venäjältä. Krimin osalta Venäjän rooli on selkeä. Miehittäjävaltiona Venäjä on Geneven sopimusten mukaan vastuussa niemimaan asukkaiden terveydenhoidon järjestämisestä myös poikkeusoloissa. Itä-Ukrainassa Venäjä kieltää osallisuutensa sotaan, ikävä kyllä kansainvälinen yhteisö on niellyt tämän tarinan, joten pelkäänpä pahoin, että Venäjä yrittää luikerrella vastuustaan miehittäjänä, mutta moraalista vastuuta tämä ei kuitenkaan poista. Toivottavasti joku päivä Maja Pirogovan kaltaiset propagandan tuottajat joutuvat myös vastuuseen teoistaan. He eivät ole suoranaisesti tappaneet ihmisiä, mutta kätensä ovat veressä kyynärpäitä myöten. Propagandakin tappaa.


Marko



Ukrainan koronavirustartuntojen osalta lähteenä käytetty liveuamap.com -verkkosivua.

Minulle on kerrottu useiden, kuten L:n, toimesta lukuisia kertoja, monien haikailleen keväällä 2014 ns. kansantasavaltojen sijaan Neuvostoliittoa. Näyttää siltä, että ”tiedotusministeriön” Maja Pirogova kaipasi Neuvostoliittoa vielä viime joulukuussa: Это наша Родина! (Tämä on kotimaamme!)






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.