tiistai 24. maaliskuuta 2020

Tuoreita havaintoja Venäjän maavoimien elektronisen sodankäynnin kalustosta Itä-Ukrainassa


Viime vuoden elokuussa kirjoitin lyhyen katsauksen blogiini, jossa kävin läpi ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijoiden havaintoja venäläisistä elektronisen sodankäynnin järjestelmistä Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla.

Kyseisessä kirjoituksessa kiinnitin huomioni ETYJ:n havaintoihin 4. helmikuuta – 27. maaliskuuta 2019 välillä, jolloin ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijat havaitsivat miehitetyillä alueilla R-330Zh ”Zhitel” sekä Tirada-2 elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, sekä 30. kesäkuuta 2019 tekemään havaintoon R-378A järjestelmän ajoneuvosta Kadiivkan (entinen Stahanov) alueella.

Pidän ETYJ:n havaintoja sikäli merkittävinä, että ne konkreettisella tavalla todistavat sen, että Venäjän asevoimat osallistuvat sodankäyntiin Ukrainassa, joten tästä syystä johtuen nämä havainnot, jotka muutoin eivät ylittäisi median julkaisukynnystä Suomessa, on syytä tuoda esille, joten nyt palaan teemaan ETYJ:n uusien havaintojen osalta, huomioiden niitä ajalta 26. marraskuuta 2019 – 10. maaliskuuta 2020.



















Satelliittikuvaan merkitty ETYJ:n julkaisemien havaintojen sijainnit. Havaintojen sijainneista Verbova Balkan sekä Luhanskin vulitsa Vedeninan sijainnit ovat tarkat, kahden muun eli Stylan ja Lozivskyin sijainnit suuntaa-antavat. Seuraavaksi käyn yksityiskohtaisemmin läpi kunkin havainnon.
















Marraskuun 26. 2019 ETYJ mini-tiedustelulennokki kuvasi Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, Lozovskyin kylän lähellä noin 10 kilometrin päässä rintamalinjasta elektronisen sodankäynnin (VHF/ UHF häirintä) ajoneuvon. Kyseessä on todennäköisesti versio R-934-järjestelmästä. Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla on havaittu käynnissä olevan sodan aikana aiemminkin R-934-järjestelmään kuuluvia ajoneuvoja, vapaaehtoispohjalta toimivan InformNapalm-ryhmän jäsenet ovat paikantaneet R-934UM:n yksiköitä aiemmin Luhanskiin. (1)
















Joulukuun 6. 2019 ETYJ:n Ukrainan monitorointimission partio kuvasi Stylan kylän lähellä, viisi kilometriä rintamalta, RB-636 Svet-KU-järjestelmän yksikön. Kyseisen järjestelmän toimitukset Venäjän asevoimille alkoivat vasta vuonna 2012 eli pari vuotta ennen sodan alkua. Järjestelmää on havaittu sodan aikana aiemmin, muun muassa Luhanskissa kesällä 2016. (2)

















Kuluvan vuoden helmikuun 16. päivä ETYJ:n Ukrainan monitorointimission käyttämä pitkän kantaman tiedustelulennokki kuvasi Verbova Balkan kylän koillispuolella sijaitsevan, käytöstä poistetun, pienkonekentän alueella useita moderneja, vain Venäjän asevoimilla käytössä olevia, elektronisen sodankäynnin järjestelmiä. Tuolloin alueella oli elektronisen sodankäynnin kalustosta R-934B Sinitsa, R-330Zh Zhitel ja RB-636 Svet-KU sekä R-sarjan viestintäajoneuvo. (3)


















Kuvatuista yksiköistä R-330Zh Zhitel on tuttu vieras miehitetyssä osassa itäistä Ukrainaa, niistä on tehty lukuisia havaintoja talven 2015 jälkeen. (4)

ETYJ:n tiedustelulennokin kuva 16.3.2019, kuvassa muun muassa R-330Zh ja Tirada-2.






















ETYJ:n havainto Luhanskissa vul. Vedeninalla 10. maaliskuuta 2020

















Maaliskuun 10. päivä ETYJ:n käyttämä mini-tiedustelulennokki kuvasi Luhanskissa vul. Vedeninan varrella sijaitsevan varaston tai teollisuusrakennuksen pihalla kolme Venäjän asevoimien elektronisen sodankäynnin järjestelmää (RB-636 Svet-KU, RB-341V Leer-3 ja R-934B Sinitsa) ja tasakattoisen rakennuksen katolla antennin, jollainen ilmestyi kyseisen rakennuksen katolle viimeistään elokuussa 2016. (5)

Satelliittikuvien perusteella voidaan päätellä, että venäläisjoukot ovat käyttäneet kyseistä rakennusrypästä tukikohtanaan tai varikkonaan syksystä 2014 lukien, Google Earthin päivitystietojen mukaan 3. lokakuuta 2014 rakennusten keskelle jäävällä piha-alueella on useita maastokuorma-autoja, samoin tasakattoisen rakennuksen yhdet pariovet ovat auki.

vul. Vedenina, Luhansk – 3. lokakuuta 2014.

















vul. Vedenina, Luhansk – 30. elokuuta 2016.

















vul. Vedenina huhtikuun loppupuolella vuonna 2018, Luhansk.

















Yleiskuva Luhanskin kaakkoisosista.


















Kaakkoisessa Luhanskissa sijaitsevien Proletariatu Donbasun sekä Mistechko Hostra Mohylan alueilla sijaitsee eräänlainen keskittymä varikkoja ja varastoalueita, joita Venäjän asevoimat sekä sen varustamat proxyjoukot käyttävät joukkojen sekä kaluston ja muun materiaalin huollossa ja varastoinnissa. Kaupunginosien itäpuolella sijaitsevan lentokentän aluetta alueelle sijoitetut joukot ovat käyttäneet harjoitteluun ja asejärjestelmien testaamiseen myöhäisestä syksystä 2014 lähtien.

Alueen erillisistä kohteista huomioitavina on syytä mainita Transpelen alue sekä lentokenttä, joiden kumpienkin alueille on säännöllisesti sijoitettuna raskasta kalustoa, kuten taistelupanssarivaunuja, rynnäkkövaunuja sekä miehistönkuljetusajoneuvoja ja erilaisia tykistöjärjestelmiä ja raketinheittimiä, unohtamatta elektronisen sodankäynnin kalustoa ja varusteita. Esim. alkuvuodesta 2015 Luhanskin lentokentällä kuvattiin SPR-2M Rtut-BM, jota ryhdyttiin toimittamaan Venäjän asevoimille vasta vuonna 2013. (6) Venäjän maavoimien varustukseen kuuluva SPR-2M Rtut-BM Luhanskin lentokentällä, taustalla näkyy lentokentän alueella, ennen sotaa, toimineen Luhanskin ilmailumuseon lentokoneita.

SPR-2M Rtut-BM, Luhanskin lentokentän alueella. (7)





















Huomioitavaa ETYJ:n havainnoissa on kuitenkin se, että vaikka kalusto on tunnistettu ja kaikkien osapuolten tiedossa on se, että tässäkin kirjoituksessa mainittuja moderneja elektronisen sodankäynnin järjestelmiä ei ole käytössä sodanosapuolista (eikä muutenkaan) kuin Venäjällä, niin ETYJ:n julkaisemissa raporteissa Venäjää ei pääsääntöisesti nimetä. Eräissä tapauksissa on viitattu rajaliikenteeseen Venäjän kontrolloiman – miehittämän – rajan yli, mutta muuten Venäjän rooli on virallisissa raporteissa ja lausunnoissa häivytetty olemattomiin. Tässä tapauksessa ETYJ on joutunut poliittisesti taipumaan Venäjän kiristyksen edessä, josta seuraa se, että sodan osapuoli Venäjän rooli aktiivisena sotijana on häivytetty niin pitkälle, että samaan aikaan kun Venäjä miehittää Krimin niemimaata ja sotii Ukrainan itäosissa, sen tarkkailijat osallistuvat ETYJ:n Ukrainan monitorointimission operaatioihin Ukrainassa. (8) Tarkkailijoista ainakin osan on tunnistettu kuuluvan Venäjän valtion turvallisuus- ja tiedusteluelimiin, ja toimiessaan Ukrainassa, he ovat tehneet yhteistyötä miehitettyjen alueiden ”viranomaisten” sekä venäläisupseereiden kanssa.


Marko


1. Prometheus kustannus: Donbas in Flames, s. 78.
6. Prometheus kustannus: Donbas in Flames, s. 78.


Tässä yhteydessä minun ei ole järkevää käydä kutakin julkaistua kuvaa läpi ja esittää todisteet siitä, että kuviin merkitty kalusto on sitä, mitä niiden väitetään olevan. Tämän asian on esim. InformNapalm tehnyt aiemmin riittävällä tarkkuudella, kuten seuraavat artikkelit A ja B.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.