tiistai 13. heinäkuuta 2021

YK:n raportin mukaan kidutus on päivittäistä Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla

 

Yhdistyneiden kansakuntien vast’ikää julkaiseman raportin mukaan kidutus on päivittäistä Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. YK:n apulaisihmisoikeusvaltuutettu Nada al-Nashif mainitsi Genevessä uusinta Itä-Ukrainan-ihmisoikeusraporttia esitelleessä puheessaan YK:n ihmisoikeusneuvostolle erikseen Donetskissa sijaitsevan pahamaineisen Izoliatsian. (1) Entisen taidekeskuksen, jonne Venäjän johtamat militanttijoukot perustivat pidätyskeskuksen kesällä 2014, jota kutsutaan nykyään ”Donetskin kidutusvankilaksi” keskuksessa suoritettujen mittavien ihmisoikeusrikkomusten tähden.

Ukrainalaisten viranomaislähteiden mukaan 170 Izoliatsiaan joutunutta vangittua on tunnistettu, ja 15 laitoksessa työskennellyttä henkilöä on epäiltynä ihmisoikeusrikkomuksista ja sodankäynnin sääntöjen rikkomisesta, käytännössä siis sotarikoksista. (2)

YK:n julkaiseman raportin mukaan venäläisviranomaiset häiritsevät säännöllisesti puolustusasianajajia Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla. Miehitetyllä niemimaalla tuomioistuimet antavat langettavia tuomioita vakavista syytteistä epäreiluissa oikeudenkäynneissä. Epäreilujen oikeudenkäyntien ohella venäläisviranomaiset ovat käyttäneet kidutusta ja kaltoinkohtelua saadakseen pidätetyt tunnustamaan tai todistamaan muita vastaan.

Mielivaltaisia pidätyksiä julkaistu raportti mainitsee Krimillä tehdyn ainakin 19, joista 11 on kohdistunut krimintataareihin. Uskonnollinen vaino niemimaalla kohdistuu myös Venäjällä kiellettyyn Jehovan todistajien -liikkeeseen, liikkeen jäsenien uskonvapautta  on loukattu ekstremismisyytteillä. Edellisten lisäksi Venäjän miehittämällä niemimaalla vaino kohdistuu myös Ukrainan ortodoksiseen kirkkoon. Ennen helmi-maaliskuussa 2014 Venäjän suorittamaa Krimin niemimaan miehitystä, Ukrainan ortodoksisella seurakunnalla oli niemimaalla 49 seurakuntaa, viime vuonna niitä oli enää viisi.

Itä-Ukrainan miehitetyiltä alueilta on hankalampi saada tietoa puolueettomista lähteistä muihin uskontokuntiin tai uskonnollisiin lahkoihin kohdistuvasta vainosta, sellaisten olemassa olosta on kuitenkin viitteitä. Kesäkuun 9. päivä 2014 neljä helluntaiseurakuntaan kuulunutta miestä murhattiin Slovjansk-Kramatorsk alueella Igor Girkinin perustaman ”Russian Orthodox Armyn” jäsenten toimesta. Virallisesti teloitettua nelikkoa syytettiin vakoilusta ja työskentelystä Ukrainalle, mutta todellinen syy lienee ekstremistinen – kirkon jäsenten ja eräiden muiden todistajien mukaan ainoa todellinen syy murhalle oli murhattujen uskonto. Uskonto syynä murhille voi hyvinkin pitää paikkansa, koska kyseisen ”Russian Orthodox Armyn” jäsenten tiedettiin suhtautuvan äärimmäisen vihamielisesti muihin, kuin Venäjän ortodoksiseen kirkkoon. Sen ohella, että murhaajat olivat venäläisen imperialismin tukijoita, olivat he uskonnollisia fanaatikkoja. Heidän uskonnollisimperialistisessa maailmankuvassa Venäjän ortodoksinen kirkko näyttäytyi kristikunnan viimeisenä puhtaana linnakkeena, jota maallinen rappio ei ollut tuhonnut ja jota Venäjän valtio aseillaan suojeli.

Yhdysvaltojen hallinnon vuoden 2014 kansainvälistä uskonnonvapautta käsittelevä raportti kuvasi Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden tilannetta seuraavalla tapaa:

In the eastern Ukrainian oblasts of Donetsk and Luhansk, Russian-backed separatists proclaimed the so-called Donetsk and Luhansk People’s Republics. In the areas they control, the separatists have kidnapped, beaten, and threatened Protestants, Catholics, and members of the Ukrainian Orthodox Church of the Kyiv Patriarchate, as well as participated in anti-Semitic acts.” (3)

Katsauksessa mainitut Venäjän tukemat “separatistit” ovat kidnapanneet, pahoinpidelleet ja uhkailleet protestantteja, katolisia kuin myös Ukrainan ortodoksisen kirkon (Kiovan patriarkaatin) jäseniä, edellisten ohella alueella toteutettiin myös antisemiittisiä iskuja. Vuosien vieriminen on paljastanut miehitetyillä alueilla kohdistetun uskonnollisiin vähemmistöihin vieläkin julmempia otteita – kuten teloituksia.

Samainen raportti kuvasi tilannetta Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla seuraavasti:

In the wake of the Russian Federation’s occupation of Crimea, religious minorities, in particular members of the Ukrainian Orthodox Church of the Kyiv Patriarchate (UOC-KP), the Ukrainian Greek Catholic Church, and Muslim Tatars, have been subjected to harassment, intimidation, detentions, and beatings. - - - The occupation authorities also seized control of UOC-KP religious property and raided mosques, confiscated literature they deemed “extremist,” and formed a Crimean Tatar organization as a rival to the authentic representative body of the Crimean Tatars in order to supplant the local Muslim leadership.” (3)

Vuoden 2014 jälkeen tilanne Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla on muuttunut sikälikin, että miehittäjän toteuttaman uskonnollisen vainon kohteeksi ovat joutuneet myös Venäjällä kielletyn Jehovan todistajien jäsenet. Jehovan todistajien mukaan kesäkuussa 2021 neljä miehitetyn Krimin niemimaan Jehova-yhteisön jäsentä on vangittu ja tuomittu vankeuteen uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi, pidätyskeskuksissa tuomiotaan odottavien määrän ollessa suuremman. (4) Jehovan todistajien vainon niemimaalla voidaan katsoa alkaneen 15. marraskuuta 2018, jolloin 200 poliisia ja erikoisjoukkojen jäsentä tekee niemimaan pohjoisosissa, Džankoissa, ratsian kahdeksaan Jehovan todistajien kotiin. Ratsian jälkeen kiinteistön omistajaa Sergei Filatovia vastaan nostettiin syyte Venäjän rikoslain 282.2 artiklan 1 kohdan nojalla, koska hänen katsottiin syyllistyneen ”ekstremistisen järjestön” toiminnan organisointiin. Maaliskuun 5. 2020 Džankoin alioikeudessa langetettiin Filatoville kuuden vuoden vankeustuomio. Kansalaisjärjestöt pitävät Filatovia uskontonsa vuoksi vangittuna, rinnastaen hänet poliittisiin vankeihin.

Jehovan todistajien vaino on levinnyt Venäjältä maan miehittämälle Krimin niemimaalle, on todennäköistä, että vastaavaa vainoa esiintyy myös miehitetyn Itä-Ukrainan alueella, joskin konkreettisten todisteiden saaminen on olennaisesti hankalampaa miehitetyn alueen tilanteesta johtuen. Tälläkin hetkellä ukrainalaislähteiden mukaan kateissa on satoja alueen asukkaita, joista osa on ollut kateissa sodan ensihetkistä lähtien. Eräiden kohdalla totuus on lopulta selvinnyt alueiden vapautumisen tai muiden todisteiden myötä, onnekkaimmat ovat vankienvaihto-operaatioiden myötä päässeet vankeudesta vapauteen Ukrainaan.

Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden tilanne huomioiden, voimme pitää Jehovan todistajien välittämää informaatiota Itä-Ukrainan miehitetyiltä alueilta luotettavana (etenkin kun miehitettyjen alueiden ns. viranomaistahot eivät ole halukkaita yhteistyöhön kansainvälisten organisaatioiden kanssa) ja tämän informaation mukaan miehitetyillä alueilla asuviin ja asuneisiin Jehovan todistajiin on kohdistunut eriasteista vainoa miehitysvuosien aikana, alueella edelleen asuvat Jehovan todistajat ovat uskonsa tähden hengenvaarassa. Elokuun 2014 ja kesäkuun 2015 välillä Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla ”aseelliset joukot” eli Venäjän varustamiin joukkoihin kuuluvien yksiköiden taistelijat olivat siepanneet ja pahoinpidelleet 26 Jehovan todistajaa. (5) Hyökkäykset ja tuhotyöt kohdistuvat myös Jehovan todistajien valtakunnansaleihin, esim. Luhanskin alueella sijainnut Jehovan todistajien valtakunnansali ryöstettiin, rikottiin ja poltettiin 30. toukokuuta 2018. (6)

Jehovan todistajien valtakunnansali liekeissä miehitetyssä Luhanskissa.











Myös alueen ns. viranomaistahojen toiminta todistaa uskonnollisen vainon riskin kasvamisesta. Donetskin ”kansantasavallan” ”oikeuslaitos” antoi 26. syyskuuta 2018 julistuksen, jonka mukaan Jehovan todistajat on ekstremistinen uskonnollinen yhdistys, mikä käytännössä tarkoitti sitä, että Jehovan todistajien toiminta kiellettiin alueella. Jehovan todistajien mukaan 29. elokuuta 2018 mennessä Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla oli takavarikoitu 16 valtakunnansalia. Todellisuudessa viranomaistoimet Jehovan todistajia vastaan alkoivat jo ennen varsinaista ”oikeuslaitoksen” antamaa julistusta, mutta kuitenkin vuoden 2017 puolivälin jälkeen, jolloin eräitä Jehovan todistajien julkaisuja julistettiin ”ekstremistisiksi” miehitetyillä alueilla.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston 8. syyskuuta 2015 julkaiseman Ukrainan ihmisoikeustilanne-raportin mukaan –

20. toukokuuta julkaistussa lausumassa ’Donetskin kansantasavallan’ johtaja uhkasi ’taistella julmasti lahkoja vastaan’ ja sanoi, ettei tuo tasavalta tunnusta mitään muuta uskontoa kuin ortodoksisuuden, roomalaiskatolisuuden, islamin ja juutalaisuuden.” (lainaus jw.org)

Lausuntohetkenä Donetskin ”kansantasavallan” johtajana oli, sittemmin likvidoitu, Aleksandr Zahartšenko, hänen sanallinen hyökkäyksensä kohdistui erityisesti Jehovan todistajiin. Samalla on kuitenkin syytä muistaa, että Venäjän rahoittamiin ja varustamiin joukkoihin kuului yksiköitä, joihin värväytyneet olivat avoimen vihamielisiä myös juutalaisia, kuin myös Ukrainan patriarkaatin jäseniä vastaan. Epäilemättä antisemitismiin kannustivat myös miehitettyjen alueiden poliittisen eliitin, kuten Zahartšenkon ja Igor Plotnitskin,  kannanotot, joissa juutalaisia nimiteltiin ja joissa juutalaisia vastaan hyökättiin sanallisesti ja joissa Ukrainan valtiojohto rinnastettiin juutalaisiin halventavalla tapaa. (7)

Havaintojen mukaan miehitetyillä alueilla toimittiin aktiivisesti ja aggressiivisesti etenkin seuraavia uskonnollisia ryhmiä ja liikkeitä vastaan, evankelikalismi eli evankelioiva herätyskristillisyys*, kreikkalaiskatoliset ja ortodokseista Kiovan patriarkaatin alaisuuteen kuuluvat seurakunnat sekä edellä mainitut Jehovan todistajat ja juutalaiset. Protestantteihin, helluntailaisiin ja karismaattisten liikkeiden jäseniin kuin myös Jehovan todistajiin sekä mormoneihin, jotka ovat käytännössä kadonneet miehitetyiltä alueilta, on kohdistettu myös runsaasti syytöksiä lännelle vakoilemisesta sekä terroristisesta toiminnasta.  Myös lukuisat muut uskonnolliset ryhmät ovat joutuneet hyökkäysten, vainon ja muiden toimien kohteeksi, miehitetyillä vielä olevat buddhalaiset toimivat maan alla. Aggressioita on kohdistettu jopa muslimeita vastaan.

Miehitetyn Donetskin alueen turvallisuusjoukot suorittivat ratsian Donetskin ainoaan toimivaan moskeijaan kesäkuussa 2018, ratsian yhteydessä seurakunnan imaami pidätettiin. (8) Muslimeita vastaan kohdistettujen toimien yhteydessä on samalla huomioitava, että miehitetyillä alueilla operoi Venäjän alueelta tulevia muslimeita, merkittävässä roolissa ovat Tšetšenian alueelta lähetetyt ”vapaaehtoiset”, joista monet kuuluvat Ramzan Kadyrovin turvallisuusjoukkoihin, mikä on mielestäni yksi todiste lisää osoittamaan Kadyrovin ja Venäjän hallinnon erityislaatuisen suhteen.

 

Paluu ”Donetskin kidutusvankilaan”

Näin loppuun voimme palata ”Donetskin kidutusvankilaan”, taiteilija Sergei Zaharovin omiin kokemuksiin pohjautuva sarjakuvateos Діра on omanlaisensa väkevä todiste miehittäjän harjoittamaa mielivaltaa ynnä julmuuksia vastaan. Zaharov vangittiin Donetskissa elokuussa 2014 miehitystä vastustavan – rauhanomaisen – taideaktivisminsa seurauksena, ja hänenkin tie vei vasta perustettuun kidutusvankilaan, jossa hän koki, näki ja kuuli kidutuksen viikkojen ajan, kunnes onnistui pääsemään vapauteen vaimonsa ja läheistensä avun ja kontaktien myötä.

Sergei Zaharov,  Діра.











Donetskin ”kansantasavallan” viranomaistahot ottivat Izoljašijan taidekeskuksen hallintaansa 9. kesäkuuta 2014, haltuunottoa oli varmistamassa joukko Venäjältä saapuneen Vostok prikaatin taistelijoita. Operaation organisoi suurella todennäköisyydellä ”kansantasavallan” ”keskusvaalitoimiston” johtaja Roman Liahin, tukena hänellä oli Stanislav ”Mongol” Slepnev -niminen rikollisjoukkion johtaja. Slepnevin johtama rikollisjoukkio liitettiin osaksi ”kansantasavallan” ”erikoisoperaatio-keskuksen” joukkoja kesällä 2014.

Haltuunoton jälkeen taidekeskus Izoljašija muutetaan ”valtionturvallisuusministeriön” salaiseksi laitokseksi, samalla osia siitä muutetaan salaiseksi vankilaksi ja pakkotyölaitokseksi – yksikkö opitaan tuntemaan nimellä Ізоляція Izoljatsija. Laitoksesta vapautuneiden vankien mukaan siellä on kerralla tavanomaisesti 10–70 vankia maanalaisissa tyrmissä, joissa yhtä lukuun ottamatta ei ole vesipistettä ja WC:n virkaa pitää ämpäri.

Izoljatsijan ensimmäinen nimetty johtaja oli ukrainalainen, entinen työsiirtolan tai tutkintovankilan vartija, Denis ”Palych” Kulik, joka johti laitosta rikollisin ja sadistisin keinoin. Kulik vastasi Izoljatsijasta helmikuuhun 2018 saakka, jolloin hänet erotettiin ja korvattiin venäläistaustaisella “Kuzmich” kutsumanimeä käyttäneellä miehellä.

Tämän vuoden maaliskuussa Bellingcatin avustuksella, julkaistiin lyhyt selonteko kolmesta tunnistetusta Izoljatsijan tämänhetkisestä avainhenkilöstä. (9) Tunnistettujen henkilöiden joukossa on laitoksen tämänhetkinen komentaja Juri ”Tolstoi” Krivonos ja hänen oikeana kätenä työskentelevä Vladimir ”But” Butenko. Butenko on myös yksi laitoksen vuorovastaavista (vuorossa on tavallisesti 5–7 militanttia).

Kolmas tunnistetuista henkilöistä on Ruslan ”Ermak” Eremitsev, jota kutsutaan myös ”Izoljatsijan nuorten tyttöjen rakastajaksi” – nimityksestä voimme tehdä joitain johtopäätöksiä hänen ”tehtävänkuvasta” Izoljatsijassa.

Kaikilla kolmella on Venäjän passi, mutta he ovat syntyneet Ukrainan SNT:n alueella 1970- ja 80-luvuilla.

Kiduttajia.








Izoljatsijaan sijoitetaan edelleen pääasiassa erikoisvankeja, sellaisia, joita miehitettyjen alueiden ”viranomaiset” epäilevät merkittävistä rikoksista, mikä yleensä tarkoitti sellaisia toimia, joiden katsottiin vaarantavan miehittäjän turvallisuuden – käytännössä vangitsemiseen voi riittää halu ja tarve kertoa totuus elämästä miehitetyillä alueilla. Mutta eräiden nykyisten ja aiempien työntekijöiden sadistiset mielihalut huomioiden, on todennäköistä, että laitokseen on suljettu siviileitä olemattomista syistä.

Izoljatsijaan vangittuja voidaan pitää laitoksessa vuosia ilman ”oikeudenkäyntiä” tai ilmoitusta omaisille. Laitoksen päivittäistä toimintaa tahdittaa pakkotyön ohella toistuvat kuulustelut, kidutukset ja valeteloitukset – osa vangituista on kuollut vangitsijoidensa käsissä.

Kattavimmin vangitsemisajastaan ja kokemuksistaan Izoljatsijassa on raportoinut ukrainalainen toimittaja-bloggari Stanislav Aseev (tai Asejev), joka vangittiin miehittäjien toimesta viimeistään kesäkuussa 2017. Heinäkuun 16. 2017 miehitetyn Donetskin alueen ”turvallisuusministeriö” vahvisti Aseevin olevan vangittuna ja häntä syytettävän ”vallankumouksellisesta toiminnasta”. Syynä vangitsemiseen oli Aseevin pitkään jatkunut raportointi eri medioille miehitetystä Donetskista, raportoinnissa Aseev käytti pseudonyymia Stanislav Vasin. Aseev oli vangittuna miehitetyillä alueilla kesäkuusta 2017–29. joulukuuta 2019, jolloin hänet vapautettiin osana laajaa vankienvaihtoa.

Tätä kirjoittaessani Donetsk on edelleen miehitettynä, Izoljatsija toiminnassa ja voimme varmuudella sanoa, että tänäänkin laitoksen muurien sisäpuolella kidutetaan ja pahoinpidellään sinne laittomasti vietyjä ihmisiä, joiden ainoa ”rikos” voi olla niinkin vähäinen kuin totuuden kertominen siitä mitä Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainan itäisissä ja kaakkoisissa osissa tapahtuu.

Tässä kirjoituksessa ääneen pääsivät merkittävältä osin sellaiset ryhmät ja tahot, joihin harvemmin kiinnitän kirjoituksissani huomiota, kuten uskonnolliset vähemmistöt. Olin valmistellut kirjoitusta jo pidemmän aikaa, mutta nyt, YK:n raportin julkaisun myötä, katsoin sopivan hetken kirjoituksen julkaisulle koittaneen.


Marko

 

Lähteet:

1. https://www.verkkouutiset.fi/yk-kidutus-jarjestelmallista-ita-ukrainassa/#194c9420 

2. https://www.kyivpost.com/ukraine-politics/more-than-3500-ukrainians-illegally-imprisoned-in-donbas.html 

3. https://2009-2017.state.gov/j/drl/rls/irf/2014religiousfreedom/index.htm#wrapper 

4. https://www.jw.org/fi/uutiset/uskonnonvapaus-ihmisoikeudet/alueittain/kansainv%C3%A4liset-lakiuutiset/vankilassa-olevia-jehovan-todistajia/ 

5. https://www.jw.org/fi/uutiset/uskonnonvapaus-ihmisoikeudet/alueittain/ukraina/uskonto-vaino-jehovan-todistajien-vakaumus/ 

6.  https://www.jw.org/fi/uutiset/jehovan-todistajat/alueelliset/ukraina/donetskin-kansantasavalta-kielsi-jehovan-todistajat/ 

7. https://www.jpost.com/Diaspora/Top-rebel-leader-accuses-Jews-of-masterminding-Ukrainian-revolution-406729 

8. http://euromaidanpress.com/2018/11/23/with-donbas-occupation-russia-brought-religious-persecution-alien-to-ukraine-report/ 

9. https://www.unian.info/war/donbas-bellingcat-identifies-russians-involved-in-torture-of-prisoners-11368873.html 

Taustatyöhön käytetty myös kirjahyllystäni löytyvää Sergei Zaharovin sarjakuvateos Діра’a sekä Andreas Umlandin ja Stanislav Aseevin raporttia Donetsk’s “Isolation” Torture Prison










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.