torstai 8. heinäkuuta 2021

Satelliittikuvia Venäjän suorittamista joukkojen siirroista Opukin niemeltä sekä muualta miehitetyltä Krimiltä

 

Kesäkuun lopun blogissa julkaisin muutamia satelliittikuvia, jotka omalta osaltaan täydensivät aiempia havaintoja Venäjän asevoimien joukkojen siirroista miehitetylle Krimin niemimaalle ja niemimaan alueella. Tässä lyhyessä katsauksessa palaan teemaan Opukin harjoitus- ja ampuma-alueelta ja muualta miehitetyltä Krimin niemimaalta otettujen satelliittikuvien ja havaintojen myötä. Aloitetaan kuitenkin kuvakaappauksella tänä keväänä Opukin harjoitus- ja ampuma-alueelta kuvatulta videolta.

Опук, Крым – Opuk, miehitetty Krimin niemimaa. (1)















Alla yleiskuva Opukin harjoitus- ja ampuma-alueesta Kertšin niemimaalla, miehitetyn Krimin niemimaan itäosassa. Kuva on julkaistu alun perin ainakin Radio Free Europen artikkelissa ”Satellite Images Show Military Buildup In Russia, Ukraine”. (2)











Seuraavaksi muutama kuva lisää Opukin harjoitus- ja ampuma-alueelta. Kuva-aineisto on alun perin hankittu DigitalGloben kautta, kuvien päiväyksen ollessa 15. huhtikuuta 2021.
















Yllä olevien kuvakoosteiden upotuskuvat alla:




































Julkaistuissa satelliittikuvissa näkyy vain osa laajasta harjoitusalueesta ja alueelle kootusta kalustosta sekä materiaalista. Huhtikuun 15. päivään mennessä, jolloin joukkojen keskitys harjoitusalueille oli vielä osittain  kesken, Opukin harjoitus- ja ampuma-alueelle oli kalustoa ja materiaalia seuraavasti:

120 taistelupanssarivaunua, 52 raketinheitintä (Tornado-S ja BM-21 Grad), 230 rynnäkkövaunua, 120 miehistönkuljetusajoneuvoa, 65 erilaista panssarihaupitsia (2S19 MSTA-S, 2S3 Akatsija, 2S5 Giatsint-S ja 2S7 Pion), 4 kappaletta 9K317 Buk-M2 ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä ja 8 kappaletta Pantsir-S1 ilmatorjuntajärjestelmiä sekä 1700 erilaista sotilasajoneuvoa, joka lukumäärä pitää sisällään myös pioneeri- ja raivauskalustoa sekä muuta ilmatorjuntakalustoa, kuten neljä 2K22 Tunguska ilmatorjuntajärjestelmän 2S6 tela-alustaa (jollaiseen tykki-ohjus-järjestelmä on sijoitettu) ja kenttäsairaalan. Onpa kuvissa kaksi Mil Mi-28 taisteluhelikopteriakin.

Opukin harjoitus- ja ampuma-alue sijaitsee Krimin niemimaan itäosissa, Kertšin niemimaalla noin 50 km Kertšin kaupungista lounaaseen.

Kesäkuun puolivälissä (14.6.2021) julkaistujen SAR-kuvien perusteella Opukin harjoittelu- ja ampuma-alueella oli edelleen huomattavasti tavanomaista enemmän kalustoa. (3) Arvioiden mukaan alueelle on siirretty lisää panssarikalustoa kesäkuun alun ja puolenvälin välillä.

 

Donuzlav järven alue

Venäjä on miehityksen jälkeen ottanut uudelleen käyttöön entisiä tukikohta-alueita Krimin niemimaalla, osaa on miehitysvuosien kuluessa uudisrakennettu runsaasti. Vuoden 2019 alkupuolella Venäjä aloitti vanhojen rakennusten ja hallien purkutyöt Donuzlav järven etelärannalla sijaitsevan Novoozernen koillispuolella. Purkutöitä seurasivat mittavat perustus- ja rakennustyöt, sittemmin alueelle on pystytetty varasto- ja huoltohalleja kalustolle. Alue on otettu osittaiseen käyttöön viime vuonna (v. 2020) rakennus- ja laajennustöiden alueella kuitenkin jatkuessa. Havaintojen mukaan varasto- ja varikkoalueelle on sijoitettu runsaasti erilaisia sotilasajoneuvoja ja muuta kalustoa, kuten kenttätykkejä.

Donuzlav järven alue.








Novoozernesta taajamasta lounaaseen (n. 6,8 km) sijaitsevalle Donuzlavin tukikohta-alueelle sijoitettiin keväällä, osana valmiusharjoitusta, Venäjän asevoimien joukkoja, joiden kalustoon kuului 152 mm 2A65 Msta-B kanuunahaupitseja sekä 9K33 Osa lähi-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän ajoneuvoalustoja. Valmiusharjoitukseen osallistuneista joukoista, ainakin Ingušiaan sijoitetun 291. tykistöprikaatin miehistöä ja kalustoa siirrettiin miehitetylle Krimin niemimaalle ja eräässä vaiheessa osia prikaatista oli moottorimarssilla niemimaalla kohti länttä, mutta koska kyseisten hektisten viikkojen kuluessa Venäjä siirsi niin paljon joukko-osastoja miehittämälleen niemimaalle, ja useiden kalustoon kuului myös vedettävää tykistöä, joten on mahdotonta ehdottomalla varmuudella sanoa, että kyseisen prikaatin osia siirrettiin alueelle.

Venäjän eteläiseen sotilaspiiriin kuuluvan 291. tykistöprikaati kalustoa ja miehiä on osallistunut Venäjän operaatioihin Ukrainalta miehitetyillä alueilla, myös sotatoimiin Itä-Ukrainassa, (4) mikä on hyvä pitää mielessä, kun kyseisen prikaatin kalustoa ja miehiä on liikkeellä.

 

Elektronisen sodankäynnin kalustoa Sevastopolin kupeessa, ynnä muita havaintoja 










Sevastopolin eteläosiin, alueelle jolta satelliittikuva on, on sijoitettu pysyvästi Venäjän maavoimien 475. erillinen elektronisen sodankäynnin yksikkö (sotilasyksikkö 60135), jonka varustukseen kuuluu myös satelliittikuvassa havaittua kalustoa, kuten Murmansk-BN elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, R-330Zh Zhitel elektronisen sodankäynnin järjestelmiä (esim. GSM-häirintä), R-934 BMV häirintäjärjestelmiä sekä RB-531B Infauna yksiköitä, REB 1RL257 Krasukha-4 yksiköitä ja esim. GSM-häirintään käytettäviä RB-341V Leer-3 elektronisen sodankäynnin järjestelmän yksiköitä. (5)

Osakuva Angarskij'n ampuma- ja harjoitusalueesta, 15.4.2021.










Angarskij’n ammunta- ja harjoittelualue sijaitsee Perevalnen kupeessa, jossa sijaitsee 126. erillisen rannikkopuolustusprikaatin esikunta ja tukikohta, kyseinen prikaati kuuluu Venäjän, miehittämälleen Krimin niemimaalle perustamaan 22. armeijakuntaan, ja raporttien mukaan se on nykyään varustettu kuin mekanisoitu jalkaväkiprikaati. Myös Perevalnen tukikohtaa on laajennettu runsaasti Venäjän suorittaman miehityksen jälkeen, alueelle on rakennettu kymmeniä uusia halleja ja muita rakennuksia.

Angarskij’n ammunta- ja harjoitusalueelle oli sijoitettu huhtikuun 15. päivään mennessä yhteensä – alueelle saapui vielä tämänkin jälkeen kalustoa:

68 taistelupanssarivaunua, 301 maahanlaskujoukkojen käyttämää rynnäkkövaunua, 49 muuta rynnäkkövaunua, 24 raivaus- ja pioneerivaunua, 687 muuta sotilasajoneuvoa sekä yli 450 telttaa ja yli sata naamioitua kohdetta.

Tiedot on koottu DigitalGloben kautta hankituista satelliittikuvista.


Krimillä sijaitsevan Pervomaisken kylän alueelle majoittui myös Venäjän asevoimien joukkoja, kyseessä ei ole samalla tapaa merkittävästä ja mittavasta joukkojen keskittymästä, jollaisia tuolloin nähtiin esim. Opukin, Angarskij’n tai Krimin niemimaan pohjoisosassa sijaitsevan Džankoin alueilla. Huhtikuun 15. päivä Pervomaisken alueella oli satelliittikuvan perusteella –

78 rynnäkkövaunua, joiden joukossa maahanlaskujoukkojen käyttämiä BMD-tyyppisiä rynnäkkövaunuja sekä 53 muuta sotilasajoneuvoa ja 68 telttaa sekä 4 naamioitua kohdetta.

Pervomaisken kylän alue, 15.4.2021.










Alla Sevastopolin ja Angarskij’n sekä Pervomaisken alueet Venäjän miehittämän Krimin niemimaan eteläosissa.









Saatavilla olevien tietojen perusteella voimme sanoa, että lupauksistaan huolimatta Venäjä ei ole, tähän mennessä, vetänyt takaisin kaikkia Ukrainan rajojen tuntumaan ja Ukrainalta miehittämilleen alueille keväällä sijoittamiaan joukkoja. Venäjällä Voronežin eteläpuolella sijaitsevalle Pogonovon harjoitusalueelle siirretyistä joukoista ainakin 41. armeijaan kuuluvat joukot jättivät harjoituksen päätyttyä aseensa ja kalustonsa alueelle; miehitetyllä Krimin niemimaalla Opukin alueella on edelleen tavanomaista enemmän joukkoja; Novoozernen alueelle on varastoitu runsaasti kalustoa; Venäjä jatkaa edelleen miehittämänsä Krimin niemimaan militarisointia, mukaan lukien sellaisten tukikohtien ja varastojen modernisointia, joihin voidaan uudelleen sijoittaa ydinaseita. (6 ja 7)

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1388320121991663618 

2. https://www.rferl.org/a/russia-ukraine-military-buildup-satellite-images/31214867.html 

3. https://twitter.com/The_Lookout_N/status/1404380920682004486 

4. https://informnapalm.org/en/jun09-291-brigade-donbas/ 

5. http://milkavkaz.com/index.php/voorujonnie-cili-racii/vmf/chf 

6. https://www.ukrinform.net/rubric-defense/3275996-russia-deploys-potential-nuclear-delivery-vehicles-in-occupied-crimea.html 

7. https://informnapalm.org/en/russia-s-plans-nuclear-weapons-crimea/ 

Lähteinä käytetty myös DigitalGloben kautta hankituista satelliittikuvista koottuja tiedostoja.

*: Venäjä siirsi keväällä joukkojaan Ukrainalta miehitetyille alueille – osa joukkojen siirroista todennettavissa siviilikäyttöön tarkoitetuista satelliittikuvista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.