keskiviikko 8. syyskuuta 2021

Venäjän harjoittamaa disinformaatiota, propagandaa, painostamista ja hybridisotaa Zapad-2021-sotaharjoituksen alla

 

Ensimmäinen Zapad-nimellä (suom. Länsi-) tunnettu sotaharjoitus järjestettiin jo Neuvostoliiton aikana. Neuvostoliiton hajottua Venäjä on järjestänyt neljät Zapad-sotaharjoitukset, joista ensimmäisen vuonna 1999, jota seurasivat harjoitukset vuonna 2009 ja 2013 sekä 2017 – edessä on viides Zapad-nimellä kulkeva sotaharjoitus, joka aktiivivaihe alkaa 10. syyskuuta.

Edellisen Zapad-2017-sotaharjoituksen aikoihin katse keskittyy useimmilla Venäjän maavoimien kalustoliikkeisiin – mittaviin kalustosiirtoihin. Jo tuolloin meidän olisi ollut syytä muistaa se, että kyse on strategisesta harjoituksesta ja, että harjoitukseen osallistui joukkoja kaikista Venäjän asevoimien puolustushaaroista (Venäjän asevoimien puolustushaarat ovat, maavoimat, merivoimat ja ilmavoimat) sekä osasta aselajeista (Venäjän asevoimat koostuvat kolmesta aselajista: maahanlaskujoukoista, strategisista ohjusjoukoista ja avaruusjoukoista).

Tulevan Zapad-2021-sotaharjoituksen kohdalla tämä seikka on syytä pitää entistä tarkemmin mielessä, johtuen osaltaan jo Venäjän Pohjoisen laivaston muuttuneesta asemasta (se sai sotilaspiirin statuksen vuoden 2021 alussa)  Venäjän asevoimissa, sen ohella, että harjoituskokonaisuus käsittää harjoitteita (ja sen myötä joukkoja) Kuolan niemimaalta Venäjän Eteläisen sotilaspiirin alueelle. Syyskuun 6. päivä Venäjän maavoimat aloitti neljäntuhannen miehen sotaharjoitukset Rostovin alueella, aivan Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden tuntumassa. Alueen harjoituskokonaisuuteen osallistuu miehiä mekanisoiduista ja panssarijoukoista. (1)

Zapad-2021 sotaharjoituksen alla Venäjän kuin myös Valko-Venäjän tahoilta on esitetty lukuisia provokatiivisia lausuntoja, kuten Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigun, Valko-Venäjän puolustusministeri Vladimir Khrenin kuin myös Valko-Venäjän asevoimien pääesikunnan päällikkö Viktor Gulevitšin demonstratiiviset lausunnot harjoitusten luonteesta sekä Yhdysvaltojen ja NATO:n syyttäminen voimistuneesta aseellisen konfliktin uhasta. Samaa sarjaa on myös Venäjän puolustusministerin ”psykologista puolustusta” käsitelleessä konferenssissa lausuma toteamus  naapurimaihin perustetuista ”Venäjä-vastaisen propagandan keskuksista”. Šoigun mukaan tällaisia, vihamielisiä, keskuksia sijaitsee Riikassa, Tallinnassa, Varsovassa ja Helsingissä. (2)













Sotilaallisten harjoitteiden toteuttamisen (esim. osallistuvien joukkojen iskukyvyn ja iskun synnyttämän sokkivaikutuksen osoittaminen) rinnalla Zapad-2021-sotaharjoituksella katsotaan olevan muitakin tarkoitusperiä, kuten:

-yritys osoittaa Venäjän vaikutusvallan kasvaneen lähialueilla, se pyrkii kytkemään Serbian tiukemmin liekaansa ”slaavilaisen kumppanuuden” varjolla. Venäjän tähtäimenä on todennäköisesti pyrkimys eristämään Serbia ja estämään maan ja EU:n lähentyminen.

-yritys lisätä Venäjän ja sen kumppanusmaiden (SCO-maat) ja Yhdysvaltojen sekä NATO:n vastakkainasettelua, jollaisina voidaan nähdä Venäjän puolustusministerin lausunto kuin myös Valko-Venäjän puolustusministerin sekä maan asevoimien pääesikunnan päällikön lausunnot.

-harhauttaminen ja disinformaatio, näkyy myös disinformatiivisen tiedon levittämisenä osallistuvien joukkojen kokoonpanosta sekä niiden käytön suunnittelusta.

-tarve toimia aggressiivisemmin, tarve on Venäjän näkemyksen mukaan seuraus Venäjän ja Valko-Venäjän sekä NATO:n (lännen) välirikosta, jota (venäläisen käsityksen mukaan) korostavat syytökset ”Venäjän-vastaisen propagandan keskuksista”.

Tällä hetkellä SCO:n jäsenmaista Valko-Venäjä on sidottu tiukasti Venäjään, käytännössä sen on osallistuttava Venäjän strategisiin sotaharjoituksiin, Venäjä on lisännyt joukkojensa määrää maassa – mikä lisää myös Ukrainaan pohjoisesta kohdistuvaa uhkaa. Valko-Venäjän liikkumavara on kaventunut olemattomiin (mikä sekin palvelee Venäjää), on olemassa merkkejä siitä, että Valko-Venäjä on muuttumassa kvasivaltioksi, jonka kautta myös Venäjän on mahdollista toteuttaa hybridioperaatioita ja -hyökkäyksiä paitsi Ukrainaa, myös muita Valko-Venäjän rajavaltioita, kuten Puolaa ja Liettuaa sekä Latviaa vastaan. Käytännön todisteita näistä operaatioista nähdään jo nyt Liettuan ja Latvian sekä Puolan rajoilla Valko-Venäjän ohjaillessa muun muassa Lähi-idän alueelta kuljetettuja siirtolaisia rajoille ja pakottaessaan nämä ylittämään maiden väliset rajat (3 ja 4) – on enemmän kuin todennäköistä, että ohjailulle on Kremlin hyväksyntä tai jopa ohjeistus. Pakolaisten ja siirtolaisten ohjailua rajoille ja niihin liittyviä muita toimia on kutsuttu, oikeutetusti, hybridisodaksi toiminnan luonteen ja tarkoituksen vuoksi. Sellaisena niitä pitäisikin kohdella ja toimien tulisi olla sen mukaisia.

Zapad-2021-sotaharjoituksen alla, 6. syyskuuta 2021, Venäjän maavoimat aloitti neljäntuhannen miehen sotaharjoitukset Rostovin alueella, aivan Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden tuntumassa. Harjoituksia käydään ainakin Kuzminkan ja Kadamovskiyn harjoitusalueilla, jotka toimivat myös Venäjän Itä-Ukrainan miehitetyille alueille sijoittamien joukkojen materiaalivarastoina. Alueella järjestettäviin harjoituksiin osallistuu miehiä mekanisoiduista ja panssarijoukoista.

Itä-Ukrainan miehitettyihin alueisiin rajoittuvalla alueella järjestettävien sotaharjoitusten rinnalla Venäjä lisää painetta Ukrainalta miehittämällään Krimin niemimaalla, jossa toiminta ilmenee lisääntyneenä, kansalaisaktivisteihin kohdistuneena, vainona sekä Ukrainaan kohdistettujen syytöksen lisääntymisenä, jollaisesta esimerkkinä voidaan nostaa Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:n, Ukrainan asevoimien erikoisjoukkoihin ja Krimin tataareihin kohdistamat syytökset kaasuputken räjäyttämisestä. FSB:n väitteen mukaan kaasuputken räjäytys Venäjän miehittämällä Krimillä elokuun lopulla oli Ukrainan asevoimien erikoisjoukkojen ja Krimin tataarien yhteinen operaatio. (5) Väitetyssä räjäytyksessä vaurioitui Perevalnojen kylään ja kylän lähellä sijaitsevaan venäläiseen varuskuntaan kaasua toimittava putki. Perevalnojeen on sijoitettu Venäjän Mustanmeren laivaston 126. rannikkopuolustusprikaati, sotilasyksikkö nro. 12676. Meidän on syytä muistaa myös se, että miehittäjien väitteiden tueksi meillä ei ole puolueettoman tahon mainintaa tapahtuneesta, puhumattakaan, että olisi varmuus syyllisistä. Sen sijaan Krimin tataarien syyttäminen käy pirtaan, etenkin kun Ukraina on nostanut Krimin niemimaan miehityksen ja Krimin tataarien sekä miehityksen vastustajien vainon otsikoihin viime aikoina. Krimin tataarien solidaarisuus-liike on joutunut miehitysviranomaisten hampaisiin, kuten Krimin tataarien Mejliskin.

Krimin niemimaan miehityksen nouseminen otsikoihin Suomessa ja Suomen aktiivinen osallistuminen Ukrainassa järjestetty Crimea Platform-tilaisuuteen kuin myös Suomen osallistuminen Ukrainan itsenäisyyspäivän paraatiin lippuvartion muodossa on herättänyt kremliinit meillä täällä Suomessakin. He ovat katsoneet maamme toimintaa pahalla, aivan kuin emme olisi itsenäinen valtio, jolla on oikeus itsenäiseen ulkopolitiikkaan ja olla oikeus tanssimatta Kremlin pillin tahtiin. velivenalainen.fi-sivulla julkaistu kirjoitelma ”KÖYDENVETO KRIMISTÄ LOPETETTAVA” on vähättelevine kielikuvineen kuin Kremlin oppikirjasta, juuri kohdasta, jossa opastetaan kirjoittamaan halveksuen maista ja kansoista, joilla on itsenäinen tahto, jotka eivät halua alistua Kremlin piiskan alle. (6)

Venäjällä Ukrainaa valtiona väheksyvä retoriikka on koventunut näin Zapad-2021-sotaharjoituksen alla (en väitä, että asioiden välillä on yhteys). Tähän soppaan on lusikkansa iskenyt myös Johan Bäckman. Hän on venäläismedioille antamissaan haastatteluissa, ehkäpä hiukan yllättäen, kaivanut esille myös Novorossija-valtioajatuksen, jota hän piti pinnalla sodan ensimmäisinä vuosina. Venäjän Itä-Ukrainan operaation alkupuolella Bäckman kirjoitti ja puhui usein juuri Novorossijasta, ja hänen Suomeen perustama ”Donetskin kansantasavallan edustusto” kantoi alun perin ”Novorossijan edustusto”-nimeä. Kyseisen ”edustuston” Bäckman perusti jo heinäkuussa 2014. ”Edustuston” nimissä hän lähipiirinsä ja tukijoidensa (suomalaisten kremliinien) kanssa levitti Ukrainan ja lännen vastaista disinformaatiota ja propagandaa.









Zapad-2021-sotaharjoitus alkaa syyskuun 10. päivä, edeltävänä päivänä eli huomenna, Valko-Venäjän presidentinvaalit reilu vuosi sitten varastanut diktaattori  Aljaksandr Lukašenka saapuu Moskovaan tapaamaan Vladimir Putinia – laaditaanko tapaamisen yhteydessä myös ”tiekartta integraatioon”? (7) Ja jos laaditaan, niin mikä mahtaa olla lännen reaktio toimeen? Käytännössä näen kyseisen tapahtuman (toteutuessaan) olevan yhtä ”rauhanomaisen”, mitä oli Venäjän suorittama Krimin niemimaan miehitys tahi Sudeettialueiden liittäminen Saksaan syksyllä 1938.

 

Marko


Lähteet:

1. https://t.me/rian_ru/118141 

2. https://tvzvezda.ru/news/2021827122-OJfnE.html

3. https://twitter.com/TadeuszGiczan/status/1427689700425404423 

4. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008248588.html 

5. https://tass.ru/proisshestviya/12317603 

6. https://www.velivenalainen.fi/post/k%C3%B6ydenveto-krimist%C3%A4-lopetettava 

7. https://twitter.com/XSovietNews/status/1432620656135393280 

Lähteenä hyödynnetty myös Rondeli Foundationin Russian Military Forces: Interactive Map -verkkosivua sekä Johan Bäckmanin twitter-tiliä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.