perjantai 11. helmikuuta 2022

Venäjän miehittämältä Krimin niemimaalta kahlittuun Valko-Venäjään

 

Venäjän yhä jatkaessa mittavia joukkojen siirtoja Valko-Venäjälle, Ukrainaan rajoittuville alueille omalla maaperällään sekä Ukrainalta miehittämillään alueilla on syytä havainnoida tapahtumia muutaman viimepäivän ajalta – aloittakaamme tapahtumien kertaaminen Venäjän miehittämältä Krimin niemimaalta ja Mustameren alueelta.

Venäläisjoukkoja Valko-Venäjän ja Venäjän yhteisessä ”Union Resolve 2022” sotaharjoituksessa.











Varhain 8. tammikuuta Bosporinsalmen kautta saapui Mustallemerelle kolme Venäjän laivaston Ropucha-luokan maihinnousualusta, myöhemmin samana päivänä Bosporin salmen suulle saapui toinen kolmen maihinnousualuksen laivasto-osasto – kyseinen laivasto-osasto purjehti salmeen illan hämärryttyä. (1 ja 2) Perjantaina 11. helmikuuta Mustallemerelle palaa Välimerellä partioimassa ollut Improved KILO-luokan dieselsukellusvene Rostov-na-Donu. (2)

Mustallemerelle saapuneet Venäjän laivaston Ropucha-luokan maihinnousualukset voivat kukin kuljettaa esim. 10 taistelupanssarivaunua ja 340 merijalkaväensotilasta. Yhteensä Mustallemerelle on saapunut viisi kyseisen alusluokan maihinnousualusta, kuudes merialueelle purjehtinut maihinnousualus on Ivan Gren-luokan maihinnousualus Pjotr Morgunov, joka voi kuljettaa 13 taistelupanssarivaunua tai 40 miehistönkuljetusajoneuvoa sekä 300 merijalkaväensotilasta. Kahden valmistuneen Ivan Gren-luokan alusten varustukseen kuuluu myös kaksi Kamov Ka-27 ASW helikopteria tai Ka-29 kuljetushelikopteria.

Venäjän merivoimien Mustallemerelle saapuneet maihinnousualukset.

alusluokka

laivasto

Ivan Gren eli Project 11711-luokan maihinnousualus Pjotr Morgunov (017)

Pohjoinen laivasto

Ropucha eli Project 775-luokan maihinnousualus Kaliningrad (102)

Itämeren laivasto

Ropucha eli Project 775-luokan maihinnousualus Minsk (127)

Itämeren laivasto

Ropucha eli Project 775-luokan maihinnousualus Korolev (130)

Itämeren laivasto

Ropucha eli Project 775-luokan maihinnousualus Olenegorskiy Gornyak (012)

Pohjoinen laivasto

Ropucha eli Project 775-luokan maihinnousualus Georgiy Pobedonosets (016)

Pohjoinen laivasto











Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla on havaittu aktiivisuuden lisääntymistä Opukin harjoitusalueella kuin myös Novoozernen alueella, niemimaan länsiosissa. Venäläistä panssarikalustoa on havaittu harjoittelemassa Jevpatorijan alueella, panssarikalustoa on varustettu lisäsuojilla (ns. häkkisuojat) ylhäältä kohdistuvaa uhkaa vastaan sekä miinanraivaimilla.














Venäjä aloitti vuoden 2019 alkupuolella vanhojen rakennusten ja hallien purkutyöt Donuzlav järven etelärannalla sijaitsevan Novoozernen koillispuolella. Purkutöitä alueella seurasivat mittavat perustus- ja rakennustyöt, sittemmin alueelle on pystytetty varasto- ja huoltohalleja kalustolle. Materiaalivarasto ja varikkoalue on otettu osittaiseen käyttöön toissavuonna (v. 2020) rakennus- ja laajennustöiden jatkuessa alueella.

Venäjän viime syystalvena suorittamien kalustosiirtojen seurauksena Novoozernen alueella oli jo runsaasti kalustoa (kuva: joulukuu 2021). Tämän vuoden puolella Venäjä on toimittanut alueelle jonkin verran lisää kalustoa, merkittävin muutos on kuitenkin havaittavissa siinä, että kalustoparkin lounaispuolelle on pystytetty runsaasti telttoja joulukuun 2021 alkupuolen jälkeen.

Novoozernen lounaispuolelle on todennäköisesti jo pystytetty kenttäsairaala (helmikuun alun satelliittikuvissa alueella on havaittavissa keskeneräinen kenttäsairaala). (3) Venäjä on koronapandemian aikana pystyttänyt miehitetylle Krimin niemimaalle, pandemian varjolla, yksittäisiä kenttäsairaaloita – Simferopolin kaupunkialueelle sellainen pystytettiin joulukuussa 2020. (4)










Tämän vuoden helmikuussa otetussa SAR-kuvassa on havaittavia merkittäviä muutoksia kaluston lukumäärässä ja sijoittelussa Filativkan alueella, mikäli aineistoa verrataan Google Earthin kuvaan alueesta (7/2020), muutokset ovat huomattavia, koska tuolloin alue oli lähes tyhjä kalustosta.

Filativkan kylästä on matkaa Ukrainan ja Venäjän miehittämän Krimin niemimaan väliselle vyöhykkeelle 13 km.

Venäjä on ilmeisesti ottamassa käyttöön Oktyabrs’ken varalentokentää miehitetyllä Krimin niemimaalla, ainakin toiminta lentokentän alueella on viimepäivinä lisääntynyt. Aktiivisuuden lisääntyminen voi liittyä Venäjän lisääntyneeseen lentotoimintaan miehitetyn niemimaan ilmatilassa kuin myös helikoptereiden siirtoon Venäjältä miehitetylle niemimaalle – siirrot voivat liittyä myös Venäjän sotaharjoitukseen niemimaalla ja sitä ympäröivillä merialueilla. Toisaalta sotaharjoituksen luonne huomioiden, ei ole poissuljettua sekään, etteikö se toimisi ”ponnahduslautana” johonkin laajempaan operaatioon, jonka kohteena voi olla osia Ukrainan eteläosista.

Opukin harjoitusalueen sekä niemimaan länsiosissa havaitun aktiivisuuden lisääntymisen ohella Venäjä jatkaa joukkojen siirtoja muualla niemimaan alueella. Venäjältä miehitetylle niemimaalle saapui ainakin neljä Bastion-P TEL-alustaa. Bastion-P risteilyohjus on tarkoitettu pintamaaleja vastaan, mutta sitä voidaan käyttää myös maalla sijaitsevia maaleja vastaan. Maalla sijaitsevia maaleja vastaan ohjuksen kantama on ainakin 450 km.

Itä-Ukrainan miehitettyihin alueisiin rajoittuvilla Rostovin alueen (oblast) osilla on havaittu merkittäviä joukkojen siirtoja. Kaluston joukossa on panssarikaluston rinnalla myös panssarihaupitseja, etenkin 152 mm 2S19 Msta-S sekä 152 mm 2S3 Akatsija panssarihaupitseja, sekä raketinheittimiä (esim. 122 mm BM-21 Grad).

Tämän viikon kuluessa joukkoja on ryhdytty siirtämään myös lähemmäs Venäjän ja Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden välistä, Venäjän kontrolloimaa, rajaa. Merkittäviä kolonnia on havaittu Millerovon alueella, Rostov-na-Donun länsipuolella Tšaltyrissa, Pokrovskoessa – miehitettyyn Itä-Ukrainaan vievän radan varrella jne.

ETYJ:n Ukrainan monitorointimission on tehnyt tuoreita havaintoja kymmenistä panssarihaupitseista sekä taistelupanssarivaunuista Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. (5 ja 6) Tätä kalustoa on todennäköisesti siirretty Venäjältä miehitetyille alueille muutaman viimepäivän kuluessa. Miehitetyiltä alueilta saamieni tietojen mukaan tammikuun kuluessa Venäjältä on saapunut miehitetyn Donetskin alueelle, Ilovaiskiin, tavarajunallinen panssarikalustoa sekä miehistönkuljetusajoneuvoja. Kyseessä on ensimmäinen varmistettu havainto raskaan kaluston kuljetuksesta rautateitse Venäjältä alueelle vuosiin. Venäjä on myös lisännyt tammikuussa rautateitse tapahtuvia polttoainekuljetuksia miehitetyille alueille. (7)

Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden osalta on myös syytä huomioida Venäjän hätätilaministeriön alueelle koronapandemian aikana rakentamat kenttäsairaalat, jollaisia on ainakin Donetskin ja Luhanskin kaupunkialueilla. Kuvien perusteella nämä kenttäsairaalat näyttävät hyvin paljon samanlaisilta millaisia Venäjän asevoimat käyttää.

Huolestuttavaa Venäjän toimissa on se, että se on ryhtynyt keskittämään joukkojaan hyökkäyksen lähtöalueille Ukrainan vastaisen rajan tuntumaan, esim. Belgorodin alueella Venäjä on siirtänyt alle 15 kilometrin päähän Ukrainan vastaisesta rajasta  raskasta telatykistöä, 203 mm 2S7 Pion telakanuunoita ja 2S4 Tjulpan tela-alustalle sijoitettuja 240 mm kranaatinheittimiä sekä S-300V ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. Kalustosiirtojen lisäksi Venäjän ns. putkijoukot ovat mitä ilmeisimmin varmistaneet joukkojen polttoainehuoltoa rajaseudulla. Samaa tapahtuu myös Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, jossa kalustoa siirretään rintaman tuntumaan.


203 mm 2S7 Pion telakanuunoita Vesela Lopanissa, Belgorodin alueella.














Aiemmin tällä viikolla Yle aamun Valko-Venäjän ja Venäjän yhteisiä sotaharjoituksia käsittelevässä osuudessa julkaistiin kartta alueista, joilla ”Union Resolve 2022” -sotaharjoitus järjestetään, jättää huomiotta merkittäviä Venäjän joukkojen sijoitusalueita Valko-Venäjällä. (8) Merkittävin niistä sijaitsee Homelin länsi- ja lounaispuolella, Retšytsan ja Mazur – Jelsk -välisellä alueella aivan Valko-Venäjän ja Ukrainan välisen rajan tuntumassa. 







Karttaan oikealla merkitty   Venäjän asevoimien leirejä Retšytsan ja Mazur – Jelskin -alueella sekä Venäjän lipuilla Vileikaan sijoitettu 43. viestintäyksikkö (sotilasyksikkö nro. 49390) Venäjän laivastosta ja Hantsavitšyn alueelle sijoitettu venäläinen sotilasyksikkö nro. 03522, joka operoi alueella sijaitsevalla ennakkovaroitustutkalla. Kumpikin joukko-osastoista on sijoitettu Valko-Venäjälle pysyvästi.

Kuvassa oikean puoleiseen karttaan on merkitty myös ”Union Resolve 2022” -sotaharjoituksen harjoitusalueita sekä lentotukikohtia, joilta Venäjän ilmavoimien koneet harjoituksessa operoivat. Siihen on merkitty myös eräitä Venäjällä sijaitsevia joukkojen kokoama-alueita ja maavoimien tukikohtia sekä lentotukikohtia (L). Karttaan olen merkinnyt myös Kaliningradin alueella sijaitsevat Venäjän Itämeren laivaston tukikohdat (M) ja helikopteritukikohdan (H) sekä lentotukikohdat ja eräitä muita joukko-osastojen tukikohtia. 











Homelin kaakkoispuolella sijaitsevan Zyabrovkan lentotukikohdan alueelle on myös siirretty Venäjältä kalustoa ja materiaalia, rakennustöiden ohella lentotukikohdan alueelle on pystytetty kenttäsairaala.

 

Marko 

 

Lähteet:

1. https://twitter.com/YorukIsik/status/1491167497063899138 

2. https://www.navalnews.com/naval-news/2022/02/6-russian-warships-and-submarine-now-entering-black-sea-towards-ukraine/ 

3. https://twitter.com/Andy_Scollick/status/1491898142173847557 

4. https://crimea24.tv/content/kak-voennie-razvorachivayut-polevoy-ko/ 

5. https://www.osce.org/files/2022-02-05 Daily Report.pdf?itok=77149 

6.  https://www.osce.org/files/2022-02-08 Daily Report_ENG.pdf?itok=23316 

7. https://www.ukrinform.net/rubric-defense/3398001-russia-delivers-fuel-weapons-military-equipment-to-occupied-areas-of-eastern-ukraine.html 

8. Ylen aamu 10.2.2022


Muita lähteitä ovat muun muassa Rondeli Foundation: Russian Military Forces: Interactive Map, liveuamap.com, militaryland.net, Yörük Işık, Petri Mäkelä ja Andy Scollick sekä sosiaalisen median videoiden osalta @GirkinGirkin ja @marQs_.


#УкраїнаЧинитимеОпір #UkraineWillResist #StandWithUkraine #CrimeaIsUkraine 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.