perjantai 18. helmikuuta 2022

Provokatiivisia tuli-iskuja ja kiihtyvää propagandaa

 

Helmikuun 17. päivä valkeni Itä-Ukrainan sotatoimialueella hyvin levottomana, ensimmäisenä uutisvirran täyttivät miehitetyiltä aluilta kantautuneet syytökset provokaatiosta, jotka kuitenkin aamupäivän kuluessa yksi toisensa jälkeen kumottiin ja valheellisiksi osoitettiin. Näihin disinformatiivisiin syytöksiin palaan tuonnempana, mutta alkuun huomioita tästä – viimeisimpiin kuukausiin verrattuna – hyvin poikkeuksellisesta sotapäivästä Ukrainassa.

Raskaampi ukrainalaisasemiin kohdistettu tuli alkoi varhain aamulla (noin klo. 05:00), jolloin Krymske – Pritšepilivka – Novotoškivske väliselle lohkolle Venäjän johtamat joukot kohdistivat päivän ensimmäisen tuli-iskun. Pimeän aikaan suoritettua ensimmäistä tuli-iskua seurasi tauko, jonka jälkeen samalle lohkolle kohdistettiin toinen tuli-isku 122 millin kenttätykeillä. Tykistökeskityksen ohella ukrainalaisasemia tulitettiin pienikaliiperisilla aseilla sekä singoilla ja kranaattikonekivääreillä. Krymsken alueelle ammuttiin aamun ensimmäisessä tuli-iskussa yli 30 tykistökranaattia.

Tämä Luhanskin sektorin luoteisnurkkaan kohdistettu tulitoiminta kenttätykeillä ja muilla aseilla oli kuitenkin vasta tämän päivän esinäytös. Aamulla noin kello 09:00 miehitetyiltä alueilta avattiin tuli 122 millin kenttätykeillä kohti rintamalinjan tuntumassa sijaitsevaa, Ukrainan kontrolloimilla alueilla olevaa, Stanytsia Luhanskia. Tykistökranaateista yksi osui Kindergarten №21 ”Каzkаn” ulkoseinään, toisen osuessa päiväkodin pihamaalle, valtaosa ammutuista tykistökranaateista osui muualle Stanytsia Luhanskin alueella – osa lentäessä päiväkodin yli ja osuessa läheisen ratapihan alueelle.

Päiväkotiin osuneessa tulituksessa vammautui kaksi päiväkodin opettajaa, lasten saamista vammoista ei ole toistaiseksi täyttä varmuutta (vahvistamattomien ilmoitusten mukaan maksimissaan neljä lasta olisi saanut jonkinasteisia vammoja). Ikävimmässä tapauksessa uhriluku olisi ollut huomattavasti suurempi mutta alueella tulitoiminnan seurauksena annetun hälytyksen myötä lapsia oli ehditty jo evakuoida väestösuojiin.

Myös Stanytsia Luhanskan alueelle kohdistettiin voimakas tuli-isku, yksistään kaupunkialueelle osui kymmeniä tykistökranaatteja.

Tykistökranaatista osuman saanut päiväkoti Stanytsia Luhanskassa.













Stanytsia Luhanskan lisäksi Venäjän johtamat joukot tulittivat useita muitakin taajamatyyppisiä asutettuja alueita Minsk II sopimuksessa kielletyillä asejärjestelmillä.

Vrubivkan taajamassa 122 millin tykistökranaatti osui peruskoulun pihamaalle aamupäivällä klo. 10:25. Osumahetkellä koulussa oli oppitunnit käynnissä, koulussa oli henkilökunnan lisäksi paikalla kolmekymmentä koululaista. Tykkituli vaurioitti useampaa asuinrakennusta kylässä, kaasuverkon vaurioitumisen myötä lähes useita kerrostaloja ja lähes sata muuta asuinrakennusta ja rakennusta jäi vaille lämmitystä. (1)

Tykistökranaatin osumakohta koulun piha-alueella Vrubivkassa.













Popasnan eteläpuolella sijaitsevan Novozvanivkan kylää tulitettiin 152 millin kenttätykeillä, asuintalojen vaurioitumisen ohella kylä jäi tulituksen jälkeen ilman sähköä. (2) Samalla rintamalohkolla, Novozvanivkasta etelään sijaitsevaa Troitsken kylää tulitettiin panssarivaunukanuunoilla, kyseessä oli ensimmäinen kerta kuukausiin, jolloin venäläisjohtoiset joukot tulittivat panssarikalustolla ukrainalaiskohteita.

Tykistökeskityksen tuhoja Novozvanivkassa.












Edellisten lisäksi myös seuraavia paikkakuntia, Ukrainan kontrolloimilla alueilla, tulitettiin Venäjän johtamien joukkojen toimesta 122 millin kenttätykeillä, Lobatševea, Luhanskea ja Syzea; 82 millin ja 120 millin kranaatinheittimillä tulitettiin yhteensä pariakymmentä eri paikkakuntaa ja asutettua aluetta, joukossa myös Stanytsia Luhanska, Lobatševe, Novotoškivske sekä miehitetyn Donetskin ympäristöstä Pisky, Avdiivka sekä Mar’inka.

Eilisen illan ja tämän päivän kuluessa Venäjän johtamat joukot suorittivat myös useita ilmaiskuja Ukrainan kontrolloimille alueille joko kustomoiduilla nelikoptereilla tai aseistetulla tiedustelulennokilla. Lobatševen ja Vodianen alueilla vihollinen suoritti ilmaiskun ukrainalaisasemiin, pudottamalla niihin 30 mm VOG-17 kranaatteja sekä 40 mm VOG-25 kranaatteja.

Helmikuun 17. päivän yhteenotoissa ja vihollistulessa haavoittui kaksi Ukrainan asevoimien sotilasta, iltaan kello 19:00 mennessä on varmistettu kolmen siviilin saaneen vammoja Venäjän johtamien joukkojen tykki- ja kranaatinheitintulessa. Miehitetyiltä alueilta kantautuneiden tietojen mukaan rintamalinjalla sijaitsevassa Staromykhailivkassa vammautui yksi siviili 30 millin kranaatin räjähdyksessä.

Eilen, yön koitettua sotatoimet eivät kuitenkaan ole lakanneet, Stanytsia Luhanskaa on tulitettu myöhään illalla uudestaan raskailla aseilla. Tulituksen seurauksena ainakin yksi rakennus on vaurioitunut ja rakennuksen seinustalle vedetystä, tulituksessa vaurioituneesta, kaasuputkesta vuotava kaasu liekehtii valtoimenaan. (3) Stanytsia Luhanskan ohella miehitetyiltä alueilta käsin on illalla tulitettu muitakin kohteita Ukrainan kontrolloimilla alueilla.

Stanytsia Luhanska, illalla 17. helmikuuta 2022.
















Bellingcatin perustaja Eliot Higgins tarkasteli eilen twiittiketjussaan havaintojen, kuvamateriaalin ja muiden työkalujen avulla Stanytsia Luhanskassa päiväkotiin osunutta tykistökeskitystä sekä Vrubivkan taajamassa peruskoulun piha-alueelle osunutta tykistökranaattia, kertoa mitä osumista voi päätellä, mitä johtopäätöksiä vetää jne.

Linkki Eliot Higginsin twiittiketjuun.

* * *

Tykkitulen ohella torstai alkoi voimakkailla, Ukrainaan kohdistetuilla syytöksillä iskusta miehitetyn Luhanskin alueelle. Myöhemmin syytöksiä ryyditettiin kuvauksilla iskusta päiväkotiin, todisteena iskusta esitettiin, kuinka ollakaan, Stanytsia Luhanskan Kindergarten №21 ”Каzkаnista”. Propagandistinen ja disinformatiivinen viesti miehitetyiltä alueilta löi alkuun itsensä läpi, jonkin aikaa ukrainalaisviranomaiset olivat puolustuskannalla kiistäessään syytökset tykistökeskityksistä. (4) Totuus läntiselle medialle alkoi valjeta siinä vaiheessa, kun kuvatodisteet näyttivät väistämättömästi tulituksen kohteeksi joutuneen päiväkodin sijaitsevan Ukrainan hallinnassa olevalla alueella.

Valitettavasti torstainakin näimme myös tasapuolisuusharhan luontia läntisten medioiden toimesta. Siitä huolimatta, että sanotaan totuuden kuolevan sodassa ensimmäisenä, on Ukrainan sota näiden sotavuosien kuluessa näyttänyt moneen kertaan toteen sen, että ukrainalaisviranomaisilla ja tahoilla on pyrkimys kuvata tapahtumia todenmukaisemmin kuin vastapuolella, ja jos jätämme sodan ensimmäisen kesän kaaoksen huomiotta, niin heidän kertomus on olennaisesti useammin todennettavissa paikkansapitäväksi aihetodisteiden ja kolmansien osapuolten todistajalausuntojen avulla. Sen sijaan venäläismediat ja Venäjää tukevat mediat, joista osa on selkeitä propaganda- ja vihamedioita, ovat jääneet ja jäävät edelleen kerta toisensa jälkeen kiinni valehtelusta, todisteiden manipuloinnista, lavastuksista jne. (5 ja 6)

Venäläis- ja Venäjää tukevien ”medioiden” joukossa on lukuisia WarGonzon kaltaisia projekteja, joiden toimintaa voi kuvailla parhaiten, kuvaamalla niitä tiedustelu- ja turvallisuusapparaattien jatkeiksi. Semyon Pegovin perustama WarGonzo-projekti on niittänyt kyseenalaista mainetta toiminnallaan Venäjän sotarintamilla Syyriasta Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, jonne se saapui jälleen kerran. (7) Pegovin matkassa on usein PMC Wagnerin taistelijoita, toisinaan ”toimittajaa” leikkien. On sanottu, että esim. WarGonzo, ANNA News sattuvat aina olemaan siellä missä ”tapahtuu”, missä Venäjä pyrkii rakentamaan narratiiviaan tukevaa näytelmää.

WarGonzon ohella Itä-Ukrainan miehitetyille alueille on saapunut myös edellä mainitun ANNA Newsin ns. toimittajia. ANNA Newsin alkuperäinen nimi on Abkhazian Network News Agency, myöhemmin nimen Abkhazia korvattiin sanalla Analytical – nimen vaihto ei luonnollisestikaan muuttanut sen luonnetta. ANNA Newsin perusti ja sitä johti kuolemaansa saakka Marat Musin, Moskovan valtionyliopistossa työskennellyt analyytikko ja FININT-tutkija. ANNA Newsillä ja sen työntekijöillä on läheiset suhteet venäläispropagandaa välittäviin news-front.info ja southfront.org-kanaviin.

WarGonzon perustaja Semyon Pegov saapui (jälleen) miehitetyille alueille. (8)











Valitettavaa on, että Suomestakin on lähtenyt kyseenalaisia operaattoreita miehitetyille alueille tuottamaan ja levittämään Venäjän toimia tukevaa propagandaa. Tällä hetkellä näkyvin toimija on UMV:n eli Uuden MV-lehden päätoimittelija Janus Putkonen, jonka propagandamylly tuottaa entistä vauhdikkaampia, Ukrainaa mustamaalaavia, kertomuksia.













Sisällöntuottajien, kuten Semyon Pegov ja Janus Putkonen, rinnalla Venäjän viimeisimpien viikkojen toiminnan myötä erilaiset sisällönjakajat, keskustelua whataboutismilla pilaavat trollaajat ja bottitilit ovat lisääntyneet, jota joukkoa täydentää hyödyllisten idioottien armeija.

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://uatv.ua/en/donbas-war-russia-backed-militants-fire-school-30-children-hide-in-basement/ 

2. https://twitter.com/Eire_QC/status/1494350376027439111 

3. https://twitter.com/sumlenny/status/1494401657974702092 

4. https://yle.fi/uutiset/3-12321414 

5. https://vartiopaikalla.blogspot.com/2022/02/informaatiosotaa-valeuutisia-ja.html 

6. https://twitter.com/EuromaidanPR/status/1494261451690844160 

7. https://www.dailymail.co.uk/news/article-10526893/Putins-war-tourist-Pro-Russian-War-Gonzo-YouTuber-reports-line.html 

8. https://www.youtube.com/watch?v=8mCSUJ8yV6M 


Lähteenä myös pressjfo.news ja liveuamap.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.