maanantai 7. helmikuuta 2022

Informaatiosotaa, valeuutisia ja mahdollisia false-flag-operaatioita

 

Venäjän jatkaessa mittavia joukkojen siirtoja Valko-Venäjälle, Ukrainaan rajoittuville alueille omalla maaperällään sekä Ukrainalta miehittämillään alueilla, on sen Ukrainaan kohdistama propaganda yhdistettynä laaja-alaiseen vaikuttamiseen myös lisääntynyt merkittävästi viime vuoden lopulta lukien. Tähän propagandamateriaalin levittämiseen myös suomalaiset operaattorit mittavan hyödyllisten idioottien armeijan tuella ovat osallistuneet, jota aihetta sivusin taannoisessa blogissani.












Helmikuun 3:nnen päivän keskustelusessio meni Bäckmanilla hetkittäin kirjamarkkinoinniksi, Venäjän narratiivia tukevaa propagandaa ja disinformaatiota milloin kenenkin kirjoittamana, kuvassa edesmenneen Matti Rossin kirjoittamaa soopaa. Rossin menneisyyteen kuului, vastenmielisenä tekona, unkarilaisen kirjailija Dénes Kissin ilmiantaminen neuvostovastaisen mielipiteen esittämisestä.

Venäjä on kohdistanut Ukrainaan jo vuosien ajan, hetkittäin hyvinkin laaja-alaisia, disinformaatio-operaatioita. Kampanjoiden lukumäärästä antaa osviittaa Euroopan ulkosuhdehallinnon alaisen disinformaatiota vastustavan EUvsDisinfo-hankeen kokoama aineisto, jonka mukaan hankkeen vuodesta 2015 lähtien havaitsemista 13 500 Venäjän toteuttamasta disinformaatio-operaatiosta Ukraina mainitaan yli 5 200 tapauksessa, mikä on lähes 40 prosenttia kaikista tapauksista hankkeen tietokannassa. (1) Meidän on kuitenkin muistettava se, että sota Ukrainassa alkoi huhtikuussa 2014 mutta Venäjän Ukrainaan (ja ukrainalaisiin) kohdistamat disinformaatio-operaatiot ja -kampanjat, jotka ovat yhdistettävissä edelleen jatkuvaan kokonaisuuteen, alkoivat laajamittaisemmin Viktor Janukovitšin kukistaneen Euromaidanin kuluessa, (Euromaidan alkoi 21. marraskuuta 2013).

Krimin niemimaan miehitystä Venäjä perusteli alueen venäläisväestöön kohdistuvalla uhalla, venäläismedioiden uutisoidessa toistuvasti etnisen vainon mahdollisuudella – jollaista niemimaan venäläisväestöön ei kohdistunut tuolloin, eikä ole kohdistunut miehitysvuosinakaan. Sen sijaan niemimaalla harjoitetaan laajamittaista vainoa miehittäjän toimesta Krimin tataareja kohtaan (tätä vainoa voi perustellusti myös kutsua etniseksi ja uskonnolliseksi vainoksi) sekä kaikkia niitä henkilöitä ja ryhmiä kohtaan, jotka tavalla tai toisella vastustavat Venäjän miehityshallinnon toimia.

Venäjä toisti samaa narratiivia ajaessaan Ukrainan etelä- ja itäosat kaaokseen Krimin niemimaan miehityksen jälkeen kevättalvella ja keväällä 2014. Venäläismedioissa kuvailtiin Ukrainan tuoreen hallinnon perustavan keskitysleirejä Ukrainan itäosien venäläisväestölle – tarinaa tässä muodossaan ei kuitenkaan ollut tuore, jo Oranssin vallankumouksen aikaan venäläismediat ryhtyivät täyttämään informaatioavaruutta tarinoilla keskitysleireistä, jonne venäläiset kerätään. Venäjän laajoista disinformaatio-operaatioista eräät yksittäistapaukset nousivat hetkellisesti globaaliin tietoisuuteen – ikävä kyllä porautuen myös joidenkin mieliin tosina vaikka valetta olivatkin. Tällaisesta voimme nostaa esille ”ristiinnaulitun pikkulapsen” -tapauksen, jolloin, myöhemmin Galina Pysnyakiksi tunnistettu militantin vaimo esiintyi venäläiselle Pervyi Kanalille (ven. Первый Канал) hyvin pian Itä-Ukrainan sotatoimien alettua keväällä 2014, kertoen miljoonille katsojille, kuinka ukrainalaisjoukot ristiinnaulitsivat Slovjanskissa kolmivuotiaan lapsen äitinsä silmien edessä. (2) Tarina paljastui hyvin pian valheeksi, härskiksi propagandaksi, mutta se ehti jo lyödä leimansa maataan puolustaviin ukrainalaisiin. Pysnyakilla itsellään oli muitakin propagandistisia rooleja venäläismedioille kyseisenä keväänä ja kesänä.

Heinäkuun 17. 2014 ja Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamisen jälkeen venäläispropagandan ja disinformaation vuo kasvoi ennennäkemättömiin mittoihin. Tämän tapauksen myötä Venäjä valjasti käyttöönsä käytännössä kaikki vähänkään merkittävämmät venäläiset mediat, joihin maan hallinto kykeni vaikuttamaan. Merkittävään rooliin nousi myös IRA eli Pietarin trollitehdas ulkomaille ulottuvine verkostoineen. Tukea kampanjalleen Venäjä sai myös suurelta joukolta ulkomaisia vasta- ja valemedioita sekä näiden rönsyilevältä verkostolta, joka ulottui myös Suomeen asti. Venäjän disinformaatiokuoroon yhtyivät myös lukuisat hyödylliset idiootit. Kaistale tästä propagandavuosta blogissani ”MH17: propagandaa tuutin täydeltä”.

Venäjän nykyisistä toimista tulee eittämättä mieleen kevät 2014, jolloin se halusi maailman kohdistavan katseensa Ukrainaan – maan uuteen hallintoon ja kansalaisiin, joita venäläismediat resonaattoreineen nimittelivät ja mustamaalasivat parhaimman taitonsa mukaan onnistuen tehtävässään ainakin eräiltä osin. Toiston myötä läpi löivät etninen puhdistus-narratiivi sekä separatismi- ja sisällissota-narratiivit eräiden halpahintaisten nimitysten, kuten ”Kiovan juntta” ja ”ukrainalaisnatsit” rinnalla. Hävettävintä tässä on se, että näitä narratiiveja ryhtyivät toistamaan lukuisat poliitikot myös täällä lännessä – Suomessakin poliitikot entisestä ulkoministeristä Paavo Väyrysestä alkaen. (3)

Tällä hetkellä Venäjä hyödyntää disinformaatio- ja propagandaverkostojaan rummuttaessaan Ukrainan muodostamasta uhasta ja tulevasta hyökkäyksestä milloin Itä-Ukrainan miehitetyille alueille tai vaihtoehtoisesti Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle. Tämä tarina sai tilaa myös taannoisessa, Johan Bäckmanin juontamassa, disinformaatikkojen ja vastamedioiden edustajien Suuressa Nato-keskustelussa, jolloin miehitetyssä Luhanskissa asusteleva UMV-lehden päätoimittelija Janus Putkonen spekuloi Ukrainan suorittamalla sotilasoperaatiolla. Putkosen spekulaatio käy yksiin venäläismedioiden tarinoiden kuin myös miehitettyjen alueiden ”viranomaistahojen” lausuntojen kanssa, (4) mutta totuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. ETYJ:n Ukrainan monitorointimission havainnot eivät tue tätä tarinaa, sen sijaan ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijoiden havaintojen perusteella on aiheellista pohtia sitä, että suunnitteleeko Venäjä jonkin sortin operaatiota miehitetyillä alueilla tai miehitetyiltä alueilta käsin? Kalustohavaintojen ohella ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijoita on häiritty miehitetyillä alueilla heidän suorittaessa tehtäväänsä. (5 ja 6)

Venäjän rinnalle, Ukrainaan kohdistetun propagandan ja syytösten tuottaja on astunut aiempaa voimakkaammin diktaattori Lukašenkan johtama Valko-Venäjä. Maan ulkoministeriö syytti aiemmin tällä viikolla Ukrainaa tiedustelulennokilla suoritetusta ilmatilanrikkomisesta. Valko-Venäjän ulkoministeriön edustajan mukaan ukrainalainen tiedustelulennokki tunkeutui Valko-Venäjän ilmatilaan 24. tammikuuta 2022, ulkoministeriön edustajan mukaan tiedustelulennokki ammuttiin alas Brestin kaupungin eteläpuolella sijaitsevan, maan asevoimien, harjoitusalueen yllä. Ukrainan ulkoministeriö kiisti välittömästi tapahtuneen.

Todisteeksi pudotuksesta Valko-Venäjän ulkoministeriö esitti kuvan vaurioituneesta tiedustelulennokista väittäen sen olevan ukrainalaisen Spectator M1-tiedustelulennokin. Valko-Venäjän alas ampumaksi väittämä ja ukrainalainen Spectator M1-tiedustelulennokki eroavat kuitenkin merkittävällä tavalla toisistaan. Informnapalm käy tiedustelulennokkien välisiä eroja läpi artikkelissaan “Belarus and Russia use a DIY drone as an excuse for (info)attack on Ukraine”. Sen sijaan kyseinen tiedustelulennokki muistuttaa huomattavan paljon venäläisjoukkojen käyttämään aseistettua lennokkia, joka törmäsi voimalinjan pylvääseen Itä-Ukrainassa Hnutoven kylän lähellä eilen (5. helmikuuta).*

Pohjaa Valko-Venäjän edustajien syytöksiltä vie myös se, että mainitulla Brestin kaupungin eteläpuolella sijaitsevalla harjoitusalueella satoi sosiaalisessa mediassa jaettujen tietojen mukaan lunta vasta 26. – 27. tammikuuta, eli maa ei voinut olla ”valkoinen” 24. tammikuuta, jolloin välikohtaus Valko-Venäjän mukaan tapahtui.

Viime päivinä ja viikkoina huomiota ovat herättäneet Yhdysvaltojen esittämät, nimettömiin lähteisiin pohjautuvat väitteet, suunnitteilla olevista false-flag-operaatioista, joilla Venäjä oikeuttaisi invaasionsa Ukrainaan. (Huom. lukijani toki tietävät, että Venäjä on jo kaulaansa myöten osallisena Ukrainan sodassa, joten mahdolliset operaatiot ovat vain osa peliä, jonka myötä Venäjä voisi avoimesti perustella osallistumisensa Ukrainan sotaan). Viimeisimmässä näistä Yhdysvaltojen valtiohallinto esitti, nimettömiin lähteisiin pohjaten, väitteen, jonka mukaan Venäjällä olisi valmisteilla video, joka esittäisi ukrainalaisten hyökkäystä joko Venäjälle tai Itä-Ukrainan miehitetyille alueille. Venäjä kiistää väitteet tällaisesta suunnitelmasta verraten sitä ”salaliittoteoriaan”.

En nyt ota kantaa suoraan siihen, kuinka uskottava Yhdysvaltojen esittämä väite on, meidän on kuitenkin hyvä muistaa, että Venäjällä ja sen edeltäjällä Neuvostoliitolla on pitkä historia esilaisten false-flag-operaatioiden suunnittelussa ja toteuttamisessa – eikä meidän tarvitse mennä vuoteen 1939 ja Mainilan kylään löytääksemme näistä todisteita. Niitä löytyy käynnissä olevasta sodastakin, ja ainakin osa näistä on sellaisia, jotka merkittävästi laajempina kävisivät oikeanlaisesta lavastuksesta. En edes ryhdy arvioimaan kuinka usein Venäjän johtamat joukot ovat syyllistyneet pienimuotoisiin lavastusoperaatioihin, mutta ainakin yhdestä sellaisesta on saatu France24:n toimittajien nauhoittamana (ja kuvaamana) kouriintuntuvia todisteita. (7) Kyseisenä hetkenä France24:n toimittajat olivat tutustumassa miehitetyillä alueilla rintamaolosuhteisiin. Samaan toimittajadelegaatioon kuului myös Janus Putkosen päätoimitteleman DONi Newsin kaksi toimittajaa, ranskalaistaustainen Christelle Néant sekä taajaan Putkosen ja Bäckmanin kanssa yhteistyötä tehnyt, viime kesänä kuollut, lukuisille propagandamedioille työskennellyt Katya Katerina eli Jekaterina Vasilenko. Videolla militanttijoukkojen edustajana esiintynyt henkilö keskustelee (ymmärtääkseni) juuri Jekaterina Vasilenkon kanssa, alla heidän (videolle käännetty) sananvaihto, alkaen ajassa 02:40-:

Militantti: ”So what do we have to do?

JV: “You need to show us how the Ukrainians are violating the ceasefire”.

Militantti: “Ok! I’ll dress my guys up in Ukrainian uniforms, no-one will know”.

JV: “Cool. I suggested that to the bosses already, they’re thinking about it”.

Sananvaihto on kaikella tapaa luontevaa ja normaalilta vaikuttavaa, aivan kuin kävisivät keskustelua, jollaisen ovat käyneet kymmeniä kertoja aiemminkin. Toimintaan on myös ennalta varauduttu univormujen muodossa. Vastaavan havainnon ”tulitaukorikkomuksen” järjestämisestä oli tehnyt jo aiemmin samana syksynä VICE-Newsin toimittaja Jake Hanrahan.

Jokainen ymmärtää, että tällainen toiminta ns. toimittajilta (France24 julkaisemalla videolla niin Néantilla kuin Vasilenkollakin oli selvät ”Press”-merkit vaatteissaan) on moraalisesti väärin. Toiminnallaan he välillisesti vaarantavat alueella liikkuvien oikeiden toimittajien hengen ollessaan mukana suunnittelemassa propagandanäytöksiä. Sen ohella, että toiminta on moraalisesti arveluttavaa, ollaan samalla siirtymässä tilanteeseen, jossa ns. toimittaja, ottaessaan aktiivisen roolin, muuttuu joksikin muuksi kuin toimittajaksi – hän on taistelija tai terroristi.

Venäjän johtamien joukkojen ja propagandamedioiden Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla harjoittaman toiminnan perusteella, voidaan päätellä, että tällaisia lavastuksia on järjestetty enemmänkin. Oma lukunsa lavastusten joukossa ovat venäläisjoukkojen tarkoitukselliset, miehitetyillä alueilla siviilikohteisiin kohdistamat tuli-iskut, joissa on käytetty kranaatinheittimiä, tykistöä ja jopa raketinheittimiä. Yksistään Donetskiin on kohdistettu useita tällaisia iskuja, esim. 29. – 30. elokuuta 2016 illan ja yön kuluessa Donetskissa tulitettiin useita kohteita 82 mm kranaatinheittimillä. Paikallisten tekemien havaintojen mukaan Kyivskin aluetta tulitettiin kaakko-etelä-suunnasta eli Donetskin keskustan suunnasta ts. alueelta, joka on ollut koko sodan ajan Venäjän johtamien joukkojen hallussa.

* * *

Niin positiivinen asia kuin se onkin, niin en usko, että Venäjän propagandakoneelle on suurikaan menetys se, että YouTube sulki venäläispropagandaa tuottavia ja jakavia kanavia. Suljetut kanavat toimivat miehitettyjen alueiden (Donetsk ja Luhansk) ”viranomaiskanavina”. YouTuben mukaan kanavien toiminta lakkautettiin YouTuben yhteisösääntöjen rikkomisen vuoksi, (”terminated for violating YouTube’s Community Guidelines”). (8)

Sosiaalisessa mediassa on aivan aiheellisesti ihmetelty sitä, että kyseiset tilit ovat saaneet toimia näinkin monta vuotta vaikka niiden tarkoitus on ollut selvä perustamisestaan lähtien.  Niiden kautta oli levitetty runsaasti propagandaa ja disinformaatiota, ja ne olivat osa Venäjän informaatiosodankäynnin kalustoa. YouTuben päätös sulkea kyseiset kanavat on kuitenkin signaalina tärkeä, vaikkakin liian myöhään tehty.

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://yle.fi/uutiset/3-12301860 

2. https://www.stopfake.org/en/russian-disinfo-patterns-same-actors-different-sets/ 

3. https://www.paavovayrynen.fi/2021/04/15/suomikin-on-osavastuussa-ukrainan-kriisista/ 

4. https://www.bbc.com/news/world-europe-60140566 

5. https://www.osce.org/files/2022-02-05 Daily Report.pdf?itok=77149 

6. https://www.osce.org/files/f/documents/0/1/510458.pdf 

7. https://www.france24.com/en/20161014-video-reporters-donetsk-dependent-republic-russia-ukraine-weapons 

8. https://meduza.io/en/news/2022/02/04/youtube-blocks-channels-belonging-to-the-donetsk-and-luhansk-people-s-republics 


Lähteenä on käytetty myös toimittaja Tadeusz Giczania.

*:








Valkovenäläisen uutistoimisto ATN:n julkaisema kuva pudotetuksi väitetystä lennokista.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.