maanantai 1. helmikuuta 2021

MH17: propagandaa tuutin täydeltä

 

Ukrainan sotaa kesällä 2014 seuranneille heinäkuun 17. päivä on syöpynyt mieliin – iltapäivällä kello 16.:20, Amsterdamista (Schiphol) Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malaysia Airlinesin Boeing 777-200ER (lento MH17) tuhoutui Ukrainan ilmatilassa, sotatoimialueella, Hraboven kylän yllä. Putoamista seurasi totuudenetsinnän rinnalla hyökynä edennyt valheiden ja disinformaation tulva, johon ryhtyi venäläismedioiden rinnalla suuri joukko erilaisia vaihtoehto- ja vastamedioita, unohtamatta venäläisellä rahalla toimineita propagandamedioita. Alkuhetkillä totuuden etsintä jäi valheiden hyöyn alle, mikä oli tarkoituskin – voisin kuvitella, että venäläisten tarkoituksena oli kylvää valhetta niin paljon, että totuuden kaivaminen esiin valheiden alta olisi käynyt mahdottomaksi, onneksemme näin ei käynyt vaan sitkeyden, tarkkuuden ja erilaisille verkkoalustoille julkaistuiden kuvien ja videoiden myötä totuus kävi ilmi. Ehkäpä etsintään ryhdyttiin määrätietoisesti ja tarmolla, juuri tämän valheiden vuon tähden, koska se oli niin ilmeinen, moniulotteinen ja toisiaan poissulkeva, johdattaen samalla katseen yhteen suuntaan, ettei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin kaivaa totuus esille! Tässä MH17-projektini viimeisessä osassa luon silmäyksen tähän valheiden verkkoon – propagandan moninaisiin levittäjiin suomalaisia unohtamatta.

Osa valheista oli varmasti tahattomia, ensihetken tietämättömyyden ja epävarmuuden kylvämiä, kuten Tassin julkaisema uutinen ”Eyewitnesses claim Donbass militia downed Ukrainian An-26 plane”, joka löytyy edelleen tässä muodossa Tassin verkkosivulta. (1)















Joka on seurausta Igor ”Strelkov” Girkinin nimissä olleelta VK-tililtä 17. heinäkuuta julkaistusta päivityksestä, jossa hän (ts. tilin sen hetkinen käyttäjä, joka ei arvioiden mukaan tuolloin ollut Girkin itse) kertoo militanttien pudottaneen Ukrainan ilmavoimien Antonov An-26 kuljetuskoneen.












Moni varmaan pohtii sitä, että miksi Venäjä lähti tämän alkuasetelman jälkeen loputtomien valheiden tielle? Miksei Venäjä yksinkertaisesti kaatanut kaikkea Girkinin komentamien miesten niskaan pyrkien pelastamaan sen mikä oli pelastettavissa? Näihin kysymyksiin tuskin saamme koskaan vastausta. Ehkäpä Venäjän pyrkimyksenä oli yksinkertaisesti saastuttaa informaatioavaruus, saada aikaan tila, jossa totuus menettäisi merkityksensä erilaisten vaihtoehtoisien skenaarioiden (totuuksien) rinnalla, jonka jälkeen ei olisi enää mitään todellista tapahtumaa kuvaavaa totuutta vaan vaihtoehtoisia totuuksia, joista poimia haluamansa vastaamaan omia tarkoitusperiä. Venäjä pääsi vaarallisen lähelle tätä, edelleen moni Venäjän rajojen ulkopuolellakin toistaa jotain venäläisen ”tarinankerronnan” tuotosta, mutta kokonaisuutta tarkasteltaessa Venäjän ei kuitenkaan onnistunut saastuttaa informaatioavaruutta täysin, ei niin paljon, että totuus olisi menettänyt merkityksensä. Kuten jo edellä viittasin, kenties valheiden vuo lisäsi halua paljastaa asian todellinen tila ja kuvata todellinen tapahtumaketju niin tarkoin kuin mahdollista – tehtävä, jossa Bellingcat lukuisien harrastajien myötävaikutuksella onnistui paremmin kuin hyvin.

 

Valtiollisesta propagandasta resonaattoreihin

MH17 tuhoon liittyvää jälkipyykkiä tarkasteltaessa voidaan aivan perustellusti todeta Venäjän valtiollisten toimijoiden keskittyneet enemmän kapuloiden heittämiseen rattaisiin kuin totuuden selvittämiseen. Propagandan tuottamiseen eivät ole syyllisiä yksin erilaiset valtiollisiin operaattoreihin ja rahoittajiin liitettävät mediat/ valemediat, vaan myös Venäjän valtion edustajat Vladimir Putinista lähtien ovat systemaattisesti toimineet propagandan tuottajina ja toistajina, organisaatioinakin myös sen tuottajina. Venäjällä systemaattiseen propagandan tuotantoon ja jakamiseen ovat syyllistyneet myös merkittävimmät valtio-omisteiset mediat televisiosta kansainvälisiin toimijoin, kuten Russia Today eli RT sekä Sputnik, kuin myös asevoimien media Zvezda (телеканал ”Звезда”).

Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että myös Venäjällä on tahoja, jotka ovat pyrkineet totuuden selvittämiseen, osa tällaisista on tehnyt laajaa yhteistyötä Bellingcatin kanssa – tarkoitan nyt venäläistä verkkojulkaisu The Insider’ia – epäilemättä toimintaympäristö on ollut haastava, paikoin varmasti myös vaarallinenkin. Myös Novaja Gazeta on pyrkinyt tuomaan esille valtiollisesta propagandasta erovia (taustoitettuja) MH17 pudottamiseen liittyviä faktoja.

Valtionedustajien roolia tarkasteltaessa ei sovi unohtaa Venäjän suurlähetystöjen sekä kansainvälisten organisaatioiden edustajien roolia disinformaation ja propagandan tuottajina sekä jakajina. Venäjän edustajat YK:ssa kuin myös ETYJ:ssä ovat useammin kuin kerran herättäneet käytöksellään ja toiminnallaan pahennusta, Ukrainan sotatoimialueella disinformaation levittämisen rinnalla venäläiset ETYJ:n tarkkailijat ovat toistuvasti tehneet yhteistyötä Venäjän proxy-joukkojen edustajien kuin myös Venäjän asevoimien sekä turvallisuuselinten edustajien kanssa. Voimme varmuudella todeta joidenkin venäläisten ETYJ:n Ukrainan monitorointimissioon kuuluvien tarkkailijoiden työskentelevän Venäjän valtion turvallisuuselimille, kuten FSB:lle ja GRU:lle eli GU:lle. (2) Disinformaation ja propagandan ohella Venäjä on alankomaalaisten syyttäjien mukaan pyrkinyt aktiivisesti estämään MH17 tutkinnan. (3)

Venäjän valtiollisessa propagandassa toistuivat muutamat keskeiset teemat, joita erilaisten vaihtoehto ja propagandamedioiden evaluoimat tarinat täydensivät, näiden propagandamedioiden joukkoon kuului myös suomalaistaustaisen Janus Putkosen johtama, miehitetyssä Donetskissa venäläisellä rahalla toiminut, DONi News (toiminnassa v. 2015–2018). Putkosen rooliin johtavana suomalaisena MH17 propagandistina palaan myöhemmin tässä kirjoituksessa.

Kuvan kokoamisessa hyödynnetty ukrainalaisen Hybrid Warfare Analytical Group’in taustatyötä.












Yllä olevaan kuvaan olen poiminut muutamia keskeisiä venäläispropagandan toistamia teemoja. Erikseen on hyvä myös mainita se, että Venäjä on myös esittänyt todisteina väärennettyjä satelliittikuvia, esim. 14. marraskuuta 2014 Venäjän valtiollinen televisiokanava kertoi julkaistusta satelliittikuvasta, jossa näkyi MH17 viimehetket. Veli-Pekka Kivimäki julkaisi kuvasta analyysin ”Russian State Television Shares Fake Images of MH17 Being Attacked” Bellingcatin verkkosivulla. Kyseessä ei suinkaan ollut ainoa kerta, jolloin Venäjä turvautui väärennettyihin satelliittikuviin pyrkiessään vakuuttamaan länsimaat Ukrainan syyllisyydestä. Niinkin varhain kuin vain muutama päivä MH17 pudottamisen jälkeen, 21. heinäkuuta 2014, Venäjän puolustusministeriö esitti todisteena satelliittikuvia, joihin se oli väärentänyt päivämäärätiedot. Tämänkin tapauksen Bellingcat kumosi, aiheesta artikkelissa ”MH17 - Forensic Analysis of Satellite Images Released by the Russian Ministry of Defence”.

Suuret mediat kuten RT ja Sputnik saavat uutisilleen suuren näkyvyyden, mutta kokonaiskuvassa ei missään nimessä pidä unohtaa suurta joukkoa eri sosiaalisen median alustoilla sekä verkkosivuilla toimivia medioita sekä aktivistien ylläpitämiä ryhmiä, jotka tuottamisen ohella levittävät varsin tehokkaasti ja toisinaan hyvinkin suurelle joukolle Venäjän narratiivia toistavaa disinformaatiota ja propagandaa, jossa MH17 kattaa usein vain yhden osan kokonaisuudesta. Varsin suurta osaa näistä medioista ja verkostoista toimitetaan Venäjän rajojen ulkopuolella (usein taustalla on kuitenkin venäläiseen rahaan tai tahoihin kytkeytyviä henkilöitä). Tällaisia medioita ovat esim. South Front, Global Research, ANNA-newsLife.ru, Russia Insider sekä huomattava joukko miehitetyn Itä-Ukrainan alueella toimitetuista ”medioista” – tähän joukkoon DONi Newskin aikanaan kuului. Tavallaan Janus Putkosen päätoimittelema MV-lehti kuuluu nyt tähän joukkoon.

Tässä joukossa työskentelee myös itsenäisiä (omalla nimellä työskenteleviä) toimijoitakin, kuten Patrick Lancaster, Graham W. Phillips, hollantilainen Max van der Werff, joka päätyi viime vuoden lopulla otsikoihin Bellingcatin kumppaneineen tekemien Bonanza Media paljastusten myötä. Max van der Werffin rinnalla Bonanza Mediassa työskenteli RT:n entinen toimittaja Yana Yerlashova. Julkaistun aineiston kautta kävi ilmi se, että Bonanza Median toimittamaa/ tuottamaa materiaalia oli jaettu laajalti venäläisissä medioissa, kuten RT, RIA Novosti, Lenta.ru, Interfax ja Rossiyaskaya Gazeta, ja että se oli tehnyt yhteistyötä GRU:n kanssa. (4 ja 5) Kirjoitin tuolloin lyhyehkön ”MV-lehti osana MH17 disinformaatioverkostoa”-blogin Max van der Werffin ja Janus Putkosen useamman vuoden kestäneestä yhteistyöstä, joka paljastui jo aikanaan Egorova Leaksin yhteydessä vuonna 2016.

Max van der Werffiin verrattuna Patrick Lancaster on olennaisesti pienempi toimija, mutta vuosien työskentelyn myötä hän on koonnut oman (vakiintuneen) seuraajajoukon, ja aivan kuten Max van der Werff, myös hän on työskennellyt Janus Putkosen kanssa. Toisinaan nykymuotoisessa MV-lehdessä lainataan Lancasterin tuottamaa materiaalia. Lancasteriin liittyy merkittävä epäilys siitä, että hän on toimittanut väärennettyjä todisteita MH17 tutkinnassa mukana oleville tahoille. Joitain vuosia sitten hän laati lukuisia katsauksia vierailuistaan MH17 tuhoalueelle, vierailuista koostamissaan katsauksissa hän kuvaili löytäneensä kymmeniä ihmisluiden kappaleita, joiden hän väitti kuuluneen MH17 uhreille.

Lancasterin YouTube-kanavalta PL News Today










Nämä MH17 uhrien jäänteet Lancaster väitti löytäneensä kahden kämmenen kokoisen kiven alta.













Mutta tarkastellessamme kokonaisuutta ja disinformaation sekä propagandan huomattavaa määrää, emme voi unohtaa sosiaalisen median alustoja ja käyttäjiä, joiden joukossa on palkattuja trolleja sekä ”hyödyllisiä idiootteja” levittämään disinformatiivista tarinaa. Tässä kuviossa merkittävimpiin toimijoihin kuuluu Internet Research Agency eli IRA, paremmin tunnettu nimellä Pietarin trollitehdas, jonka toimintaa Yleisradion toimittaja Jessikka Aro on myös tutkinut.

Malaysia Airlinesin lennon MH17 tuhoa seuranneiden päivien aikana IRA:n orkesteroima, Ukrainan asevoimia syyllistävä, kampanja tuotti yhteensä jopa 66 000 twiittiä. Twitterin vuonna 2018 antaman ilmoituksen mukaan, he ovat poistaneet twitteristä yhteensä lähes 4000 tiliä, jotka linkittyvät Pietarin trollitehtaaseen. (6) Twitterin lisäksi IRA toimi myös muilla sosiaalisen median alustoilla, kuten Facebookissa ja venäläinen VK:ssa (VKontakte). Sen itse tuottaman materiaalin lisäksi sen toiminta on mahdollistanut myös muiden Venäjän narratiivia toistavien viestien näkyvyyden kasvun. Toisaalta sen työntekijät ovat myös myrkyttäneet keskustelua valheiden lisäksi myös häirinnällä sekä mahdollisesti maalitus- ja raportointikampanjoilla, esim. ukrainalaisiin keskustelijoihin on kohdistettu venäläisoperaattoreiden taholta käynnissä olevan sodan kuluessa lukuisia organisoituja kampanjoita, joiden tarkoituksena on hiljentää keskustelija. Ikävä kyllä sosiaalisen median alustojen heikkouksia hyödyntämällä tällainen raportointikampanja tuottaa toisinaan tulosta, asiallisia keskustelijoita suljetaan pois alustoilta – jopa lopullisesti.

MH17-propagandan yksi säie ulottuu luonnollisesti myös Suomeen – tässä yhteydessä Janus Putkosen roolia ei voi väheksyä, mutta hän ei suinkaan ole ainoa toistuvasti suomeksi MH17-propagandaa tai salaliittoteorioita julkaiseva taho. Kirjoitin viime vuoden maaliskuussa suomalaisesta MH17 disinformaatiosta, kirjoituksessani nostin esille keskeisiä toimijoita heidän yhteistyökumppaneineen, unohtamatta erilaisia keskustelufoorumeita, joiden kautta disinformaatiota koetetaan levittää eteenpäin. Koska kyseinen kirjoitus on edelleen varsin ajankohtainen, merkittäviä muutoksia ei ole tapahtunut, etenkään uusia huomioitavia disinformaation tuottajia ei ole ilmaantunut areenalle, ei tässä kirjoituksessa ole syytä uppoutua tähän suomalaiseen säikeeseen lyhyttä kommentointia syvällisemmin.















MV-lehden verkkohaulla löytyy hakusanalla ”MH17” yhteensä 13 uutista, joissa käsitellään Malaysia Airlinesin lennon MH17 tuhoa tai viitataan sen tuhoon, niin yksistään tätä kautta suomalaiselle yleisölle tarjotaan kohtuudella MH17-disinformaatiota luettavaksi. Putkosen työskennellessä miehitetyssä Donetskissa DONi Newsin päätoimittelijana, suomalaiselle ja englanninkieliselle yleisölle tarjottiin, ainakin lukumääräisesti, selkeästi enemmän MH17 propagandaa. Putkosen julkaisuhistoria kattaa myös ajan ennen siirtymistä miehitettyyn Donetskiin.

Asuessaan Suomessa Putkonen toimitti Verkkomedia-nimistä vastamediaa, jonka linja oli selkeästi länsivastainen. Jo kyseisen verkkojulkaisun lukijoille Putkonen tuotti MH17 disinformaatiota, esim. kirjoittamalla lukijoilleen (kumotuksi tulleen) kirjoitelman Venäjän julkaisemasta satelliittikuvasta, joka Putkosen – virheellisen – päätelmän mukaan todisti Ukrainan syyllisyyden. Julkaisemansa materiaalin perusteella voidaan päätellä Putkosen viehtyneen erityisesti teoriaan Ukrainan ilmavoimien osallisuudesta MH17 tuhoon. Putkonen on julkaissut tätä teoriaa tukevia kirjoitelmiaan suuren joukon Verkkomediaan mutta etenkin DONi Newsiin ja MV-lehteen.

Janus Putkosen julkaisemiin kirjoituksiin verrattuna hiukan laadukkaammin kirjoitettua denialismia ja salaliittoteorisointia tarjoaa disinformatiivisiin vastamedioihin kuuluva Vastavalkea, jonka verkkojulkaisussa on julkaistu useampi spekulatiivinen, salaliittoteorioita vilisevä tahi Venäjän narratiivia toistava kirjoitus Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamisesta. Nämä kirjoitukset ovat pääsääntöisesti toimituksen tahi muutaman vakiokirjoittajan, kuten Vesa Raiskila, tuotoksia. (7) Tämä denialismi leviää myös useille sosiaalisen median alustoille, kuten Avoin Tilannehuone – Kadonneen totuuden metsästäjät -ryhmään Facebookissa.

Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamisen jälkeen joukko suomalaisia MH17-denialisteja, salaliittoteoreetikkoja ynnä kremliinejä on julkaissut kirjoitelmiaan lukuisilla alustoilla. Osa kirjoittajista on julkaissut itseään toistavia kirjoituksia blogeista Uuden Suomen puheenvuoro-palstaan – Jukka Nieminen kuului tähän porukaan. Nieminen näyttää julkaisevan vähintään kerran vuodessa (heinäkuussa) kirjoitelman, jossa hän toistaa samaa Ukrainaan (ja länteen) kohdistuvaa syytöstä. Hän on julkaissut kirjoituksiaan sinikivi-blogin ohella Uuden Suomen puheenvuorossa kuin myös Vastavalkeassa, ja mahdollisesti muillakin alustoilla. (8) Nieminen toistaa kirjoituksissaan hyvin vahvasti venäjämielistä ”tarinankerrontaa”, jota on havaittavissa myös Risto Koivulan tuotoksissa – tai tajunnanvirrassa, kuten kirjoituksessaan ”Ukraina ampui alas Malesian MH-17-matkustajakoneen v. 2014 provokaatiomielessä?”, joka on hyvin sekava (ja raskaslukuinen) kokoelma uutislainauksia, vastauksia, olettamuksia jne. Ja jossa toistuu ajatus Venäjästä kansainvälisen salaliiton uhrina. Koivula julkaisee myös blogia ”Hämeemmiäs”, jossa toistuvat jotakuinkin samat teemat kuin muissa hänen kirjoitelmissaan.

Salaliittoteorioita vilisevään Havaintoja Uudesta Maailmanjärjestyksestä -blogiin ilmaantui ensimmäinen salaliittoteorialla spekuloiva vain päivää MH17 pudottamisen jälkeen otsikolla ”Itä-Ukrainassa toteutettiin false-flag lentonäytös”, jonka otsikossa viitattiin ”false-flag” -operaatioon ja jossa viitattiin ”sionistiseen valtaeliittiin”. (9) Tämän jälkeen vastaavia, enemmän tahi vähemmän sakeita, kirjoituksia on julkaistu kyseisessä blogissa lukuisia.

Toisinaan myös joku vakavasti otettavampi henkilö heittää epäilyksen varjon MH17 tutkinnan ylle ryhtyessään toistamaan Venäjän disinformatiivista viestiä – perussuomalaisten Tom Packalén on kunnostautunut denialistina ja Venäjän tekojen puolustelijana useammankin kerran, niin Itä-Ukrainan sodassa kuin myös  Salisburyn hermomyrkkyiskun kohdalla. Myös muista maista löytyy omat ”packaléninsa”, esim. Alankomaissa parlamentaarikko Pieter Herman Omtzigt (CDA) on samalla tapaa surullisenkuuluisa hahmo, joka on valeuutisten levittämisen rinnalla syyllistynyt valetodistajan esittelyyn maan viranomaisille.

Tämän kirjoituksen myötä päätän MH17-projektini, jossa olen pääpiirteissään käynyt läpi MH17 pudottaneen Buk-M1 TELARin nro. 332 matkan tukikohdastaan Kurskin alueelta Ukrainan rajalle ja lopulta Itä-Ukrainaan heinäkuussa 2014. Olen myös luonut silmäyksen Venäjän maavoimien 53. ilmatorjuntaohjusprikaatiin, jonka kalustoon MH17 pudottanut Buk-M1 TELAR kuului. Lopulta sarjan viimeisissä osissa huomioin JIT:n nimeämät neljä epäiltyä, päättäen urakan disinformaation ja propagandan täyttämään katsaukseen. Tässä vaiheessa huomaan uhranneeni aivan liian vähän aikaa ja tilaa 298 siviilille, joka menettivät henkensä kyseisenä iltapäivänä Buk-M1 TELARista laukaistun ohjuksen 70 kiloisen taistelukärjen räjähtäessä Malaysia Airlinesille kuuluneen Boeing 777-200ER:n rungon vasemmalla puolella, reilut pari metriä ohjaamosta etuoikealle. Mikään ei tuo heitä enää takaisin, sen sijaan oikeus, jota Venäjä välttelee, saattaisi edes hiukan vähentää heidän tuskaa.

Lainaan Tšernobyl-tv-sarjan oikeudenkäynnistä ydinfyysikko Valeri Legasovin sanoja:

Jokainen valheemme kerryttää velkaa totuudelle.

Ennemmin tai myöhemmin velka pitää maksaa.”

Tänään Venäjä näyttää olevan samassa jamassa, missä Neuvostoliitto oli 1986 Tšernobylin ydinvoimalan neljännen reaktorin räjähtäessä. Velanmaksua odotellessa

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://tass.com/world/741164 

2. https://www.unian.info/politics/1166116-suspended-osce-monitor-confirms-hes-russian-gru-officer.html 

3. https://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-mh17-idUSKBN20X2LL 

4. https://ukraineworld.org/articles/infowatch/mh17-investigation-twitter 

5. https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2020/11/12/the-grus-mh17-disinformation-operations-part-1-the-bonanza-media-project/ 

6. https://blog.malwarebytes.com/social-engineering/2019/07/malaysia-airlines-flight-17-investigation-shows-russian-disinformation-campaigns-have-global-reach/

7. https://vastavalkea.fi/?s=MH17 

8. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jukkanieminen11/mh17-ja-kuudes-vuosipaiva/ 

9. http://nwohavaintoja.blogspot.com/2014/07/ita-ukrainassa-toteutettiin-false-flag.html 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.