torstai 12. maaliskuuta 2020

MH17 disinformaatiota suomalaisittain


Alankomaiden Haagissa alkoi maanantaina, 9. maaliskuuta, oikeudenkäynti Malaysia Airlinesin lennon MH17 alas ampumisesta Itä-Ukrainan yllä 17. heinäkuuta 2014. (1) Oikeudenkäynnin tässä vaiheessa syytettynä on monikansallisen tutkijaryhmän eli JIT:n nimeämät neljä epäiltyä – venäläiset tiedustelu-upseerit Igor ”Strelkov” Girkin, Sergei “Khmury” Dubinski ja Oleg “Gyurza” Pulatov sekä ukrainalaistaustainen Leonid ”Krot” Khartšenko, jonka tiedetään toimineen kesällä 2014 Venäjän proxy-joukkojen ja militanttien osaston sekä jonkinasteisen tukikohdan komentajana.

JIT:n nimeämät epäillyt.
















Ennen paneutumistani kirjoituksen teemaan eli suomalaisiin MH17-disinformaation ja propagandan levittäjiin, muutamalla sanalla siitä, mitä Itä-Ukrainassa tapahtui 17. heinäkuuta 2014.


Malaysian Airlines lento MH17 Amsterdamista Kuala Lumpuriin tuhoutui iltapäivällä, kello 16:20:-- paikallista aikaa, 17. heinäkuuta 2014 kun Pervomaiskyin kylän länsipuoliselta pellolta laukaistu 9М38M1-tyyppisen ilmatorjuntaohjuksen 70 kiloinen taistelukärki räjähti Malaysia Airlinesille kuuluneen Boeing 777-200ER:n – takaa katsoen – ohjaamon vasemmalla puolella. Lennon MH17 pudottanut ilmatorjuntaohjus laukaistiin 9K37M Buk-M1 TELARista, nro. 332 – myöhemmin muun muassa Bellingcatin toimesta saatiin selvitettyä kyseisen TELARin kuuluneen Venäjän maavoimien 53. ilmatorjuntaohjusprikaatin varustukseen.

Osia kyseisestä prikaatista oli siirretty kesäkuussa 2014 sijoituspaikaltaan Kurskin alueelta etelään, Ukrainan rajan tuntumaan, Millerovon pikkukaupungin alueelle Venäjällä. Heinäkuun 16. – 17. päivän välisenä yönä kyseinen Buk TELAR siirrettiin Volvon vetämällä trailerilla Venäjältä Itä-Ukrainaan, alueelle, joka oli Venäjän proxyjen ja ”paikallisjoukkojen” hallinnassa.

Ensivaiheessa pudotuksen jälkeen venäläismediat uutisoivat Ukrainan ilmavoimien koneen pudottamisella, totuuden paljastuttua – samana iltapäivänä – tarina alkoi muuttua disinformaation ja propagandan vallattua alaa. Venäläispropagandan tuottamiseen ja levittämiseen otti osaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa myös suomalaisia operaattoreita, osa suuremmalla volyymilla osan vaatimattomammalla panoksella. 

























Venäläisen uutistoimisto TASSin uutinen myöhäisiltapäivältä 17. heinäkuuta 2014 – ensivaiheessa kerrottiin Ukrainan ilmavoimien Antonov An-26 kuljetuskoneen pudotetun. (2) Tämä uutinen perustui proxy-joukoilta saatuun tietoon, jotka hetken kuvittelivat pudottaneensa ukrainalaisen kuljetuskoneen. Uutinen ei kuitenkaan päivittynyt totuudella vaan alkoi valheiden verkon kudonta, mikä jatkuu edelleenkin.


Suomessa MH17-denialismi (totuuden kieltäminen) sai ilmaa siipiensä alle jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Denialistien – ja myöhemmin propagandistien – ensimmäisessä aallossa oli mukana Janus Putkonen tuolloin toimittelemallaan, disinformaatio ja salaliittoteorioita jakaneella, Verkkomedia.org -verkkojulkaisullaan, jonka toimintaan Juha Leinivaara kiinnitti huomiota julkaisemassaan kirjoituksessa ”MH17 ja vastaamattomat kysymykset”. (3)

Muutettuaan Itä-Ukrainan miehitetyille alueille Donetskiin ja käytännössä siirryttyään Venäjän palvelukseen, Putkonen jatkoi MH17 propagandan ja disinformaation tuottamista ja jakamista useammalla kielellä venäläisrahoitteisen DONi Newsin kautta, jonka ”päätoimittaja” hän oli. Toisinaan Putkonen teki yhteistyötä alueella vierailleiden tunnettujen MH17-propagandistien, kuten hollantilaisen Max Van Der Werffin kanssa.

Kuvakaappaus DONi Newsistä toukokuulta 2017.


























DONi News siirrettiin ”telakalle” keväällä 2018, jonka jälkeen Putkonen jatkoi propagandan tuottamista sosiaaliseen mediaan erilaisille kohderyhmille, kunnes viime vuoden huhtikuussa hän ryhtyi vetämään Ilja Janitskinin perustamaa MV-lehteä. Putkonen komennossa tämä disinformatiivinen vasta- ja vihamedia sai uuden nimen – uusi MV-lehti – sisällön muuttuessa entistä selvemmin toistamaan Venäjän narratiivia. MV-lehdessä oli julkaistu myös Janitskinin kaudella disinformatiivisia MH17 -kirjoituksia, mutta Putkosen komennossa erilainen propagandistinen MH17 kirjoittelu yhdistettynä muuhun Venäjä-disinformaatioon lisääntyi entisestään. Viime vuoden keväällä ja kesänä erityisen paljon palstatilaa sai venäläinen – hybridioperaatioihinkin osallistunut – Yön sudetmoottoripyöräkerho”.

Ote MV-lehdessä julkaistuista MH17-kirjoitelmista.




















MV-lehden rinnalla MH17 disinformaation jakokanavana Putkosella ja useammalla muulla MH17-denialistilla toimii julkaisun Facebook-ryhmä Uusi MV-Lehti (UMV) - Yleinen Keskusteluryhmä, josta löytyy suuri joukko MH17 pudottamiseen liittyvää disinformaatiota, salaliittoteorisointia ynnä propagandaa, julkaisijoiden joukossa on myös Risto Koivula, johon viittaan vielä jäljempänäkin.


MV-lehden ja sen perillisen uuden MV-lehden rinnalla hiukan perustellumpaa denialismia ja salaliittoteorisointia tarjoaa disinformatiivisiin vastamedioihin kuuluva Vastavalkea, jonka verkkojulkaisussa on julkaistu useampi spekulatiivinen, salaliittoteorioita vilisevä tahi Venäjän narratiivia toistava kirjoitus Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamisesta. Kirjoitukset ovat pääsääntöisesti toimituksen tahi muutaman vakiokirjoittajan, kuten Vesa Raiskila, tuotoksia.

Vastavalkeaan kirjoittelevat levittävät omaa denialismiaan (ja salaliittoteorioitaan) myös Facebookin ryhmiin, kuten Avoin Tilannehuone – Kadonneen totuuden metsästäjät -ryhmään, joka on – ymmärtääkseni – ainakin aiemmin linkittynyt hyvin tiiviisti verkkojulkaisuun.

Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamisen jälkeen Johan Bäckman julkaisi kohudosentti-blogissaan, hänen ja muutaman muun aktivistin nimissä, Suomeen perustaman ”Donetskin kansantasavallan edustuston” kannanoton lennon pudottamiseen. Heinäkuun 17. 2014 (eli pudotuspäivänä) julkaistussa kirjoituksessa toistuu Venäjän propaganda, siinä on myös nähtävillä se, kuinka jo ensimmäisenä päivänä tarina alkaa ”elää” ja kuinka viestinnässä viljellään Venäjän propagandan yleisesti käyttämiä nimityksiä Ukrainasta tyyliin: ”Kiovan laiton kansallissosialistinen vallankumoushallitus” ja ”Kiovan fasistijuntan”, puhumattakaan suoranaisista valheista. (4)

Myöhemmin Johan Bäckmanin rooli suorana MH17-disinformaation levittäjänä, on jäänyt vähäisemmäksi, mutta toiminnallaan hän on edesauttanut huomattavasti propagandan leviämistä päästäessään järjestämissään tilaisuuksissa ääneen erilaisia MH17-denialisteja ja salaliittoteorisoijia sekä organisoidessaan propagandistisia turistimatkoja Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, jolloin on vierailtu myös miehitysalueiden ”hallintojen” pystyttämällä MH17-muistomerkillä kuulemassa ”totuus”. (5)

Edellä mainittujen ohella erilaisille keskustelupalstoille ilmaantui MH17 pudottamisen jälkeen hyvinkin nopeasi Venäjän narratiivia tai salaliittoteorioita viliseviä kirjoituksia tai viittauksia, esim. maanpuolustus.net-foorumille ilmaantuivat ensimmäiset salaliittoteorioihin vihjaavat viestit 17. ja 18. heinäkuuta 2014 – en kuitenkaan ota tässä kantaa siihen, oliko kyse erilaisten vaihtoehtojen spekuloinnista tai toteamisesta, että erilaisia tarinoita alkoi liikkua jo alkuvaiheessa. Foorumilla tosin moderaattorin toimesta jo 18. heinäkuuta ohjeistettiin jättämään suurimmat salaliittoteoriat omaan arvoonsa. Vastaavia spekulaatioita ja arveluita esiintyi myös muilla foorumeilla, kuten hommaforumilla.

Eri medioiden kommenttipalsat sekä Suomi24-foorumi olivat MH17 pudottamisen jälkeen hyvin raskasta luettavaa, mitä ne ovat osin edelleenkin denialistien vallattua tilaa itselleen.

Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamisen jälkeen erilaiset kieltäjät, salaliittoteoreetikot ynnä kremliinit ovat julkaisseet kirjoituksiaan useilla eri alustoilla. Osa kirjoittajista on julkaissut samoja (tai saman kaltaisia) kirjoituksia useilla eri alustoilla blogeista Uuden Suomen puheenvuoro-palstaan – Jukka Nieminen kuului tähän porukaan. Hän on julkaissut kirjoituksiaan sinikivi-blogin ohella Uuden Suomen puheenvuorossa kuin myös Vastavalkeassa, ja mahdollisesti muillakin alustoilla. (6 ja 7) Nieminen toistaa kirjoituksissaan hyvin vahvasti venäjämielistä ”tarinankerrontaa”, jota on havaittavissa myös Risto Koivulan tuotoksissa – tai tajunnanvirrassa, kuten kirjoituksessaan ”Ukraina ampui alas Malesian MH-17-matkustajakoneen v. 2014 provokaatiomielessä?”, joka on hyvin sekava (ja raskaslukuinen) kokoelma uutislainauksia, vastauksia, olettamuksia jne. (8) Ja jossa toistuu ajatus Venäjästä kansainvälisen salaliiton uhrina. Koivula julkaisee myös blogia ”Hämeemmiäs”, jossa näyttävät toistuvan jotakuinkin samat teemat kuin muissa hänen kirjoitelmissaan.

Salaliittoteorioita vilisevään Havaintoja Uudesta Maailmanjärjestyksestä -blogiin ilmaantui ensimmäinen salaliittoteorialla spekuloiva vain päivää MH17 pudottamisen jälkeen otsikolla ”Itä-Ukrainassa toteutettiin false-flag lentonäytös”, jossa toistui termi ”sionistinen valtaeliitti” ja jo otsikossa viitattiin ”false-flag” -operaatioon. (9) Tämän jälkeen vastaavia, enemmän tahi vähemmän sakeita, kirjoituksia on julkaistu kyseisessä blogissa lukuisia.

Toisinaan myös joku vakavasti otettavampi henkilö heittää epäilyksen varjon MH17 tutkinnan ylle ryhtyessään toistamaan Venäjän disinformatiivista viestiä – perussuomalaisten Tom Packalén on kunnostautunut denialistina ja Venäjän tekojen puolustelijana useammankin kerran, niin Itä-Ukrainan sodassa kuin myös  Salisburyn hermomyrkkyiskun kohdalla.

Toivon lukijoiden tiedostavan sen, että MH17 tutkinnan ylle heitetään epäilyksen viittaa myös muilla, kuin edellä mainituilla foorumeilla, kuten Venäjän Trolliarmeija (sensuroimaton) Facebook-foorumilla, jolla ainakin osa edellä mainituista disinformaatikoista julkaisee kirjoitelmiaan. Aivan kuten Venäjä, näyttää siltä, että nämä propagandistit ja disinformaatikot luottavat määrään laadun sijaan tarkoituksenaan todennäköisesti osaltaan kylvää vain ja ainoastaan epätietoisuutta totuuden kumoamisen sijaan.


Marko




Vastavalkean MH17-antia.


























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.