tiistai 22. syyskuuta 2020

MV-lehti osana MH17 disinformaatioverkostoa

Toimittaja ja analyytikko Vitalii Rybak julkaisi UkraineWorld-verkkojulkaisussa analyysin ”Truthers Against Tragedy: How Kremlin Fans Are Trying To Discredit the MH17 Investigation On Twitter”, jossa tarkasteltiin Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamisen tutkinnan ympärillä toimivaa Kreml-mielisten disinformaatioverkostoa ja erästä tämän verkoston avaintoimijoista Twitterissä – taloudellisten ongelmien tähden tauolle lähtevää – Bonanza Mediaa:

One of the key accounts in this network is Bonanza Media, which calls itself a "platform for independent journalists." According to the "About Us" section on its website, the organization "welcome[s] to [its] team independent journalists that investigate most troubling issues all around the world in a thorough manner and truthful way." However, articles published on the website are almost exclusively dedicated to one topic - the MH-17 trial. This fact becomes less surprising when we take a look at Bonanza's co-founders.” (1)

Itsessään Bonanza Media tuskin herättäisi kiinnostusta keskivertosuomalaisissa, mutta taustalta löytyvät yhteistyökuviot saattavat innokkaimpia MH17-tutkintaa seuranneita kiinnostaakin.

Tämän disinformatiivisen median perustajien joukosta löytyy RT:n (eli ent. Russia Today, venäläinen valtiorahoitteinen media, jota Venäjä hyödyntää valtiojohtoisen disinformaation ja propagandan jakajana) entisen toimittaja Yana Yerlashovan ohella alankomaalainen ”toimittaja” Max van der Werff, joka on vuodesta 2015 lähtien julkaissut artikkeleja ja kirjoituksia, jotka toistavat Kremlin narratiivia siitä, että Venäjä on syytön MH17:n pudottamiseen. Max van der Werff on myös vieraillut useita kertoja Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, myös Hraboven alueella, jonne merkittävä osa alas ammutun Malaysia Airlinesin lennon MH17 Boeing 777-200ER:n rungonkappaleista putosi. Näillä matkoilla ja matkoja ennen sekä niiden jälkeen van der Werff on myös tehnyt yhteistyötä MV-lehden ja Verkkomedian päätoimittelijan Janus Putkosen kanssa.

Kuvakaappaus sähköpostista, EgorovaLeaks.

















Bonanza Median toimittamaa materiaalia on jaettu laajalti venäläisissä medioissa, kuten RT, RIA Novosti, Lenta.ru, Interfax, Rossiyaskaya Gazeta mutta siihen on viitattu myös erilaisissa Kremliä tukevissa vaihtoehto-, vasta- ja propagandamedioissa, joiden joukosta löytyy myös Janus Putkosen toimittelema MV-lehti:

Tuoreiden tietojen mukaan, jotka ovat julkaisemattomia kansainvälisen MH17 virallista tutkintaa suorittaneen JIT-tutkimuskomission dokumentteja, ja jotka ovat vuodettu tutkivaa journalismia harjoittavalle Bonanza Medialle ja sen hollantilaiselle tutkivalle journalistille, Max van der Werffille, lennon MH17 alasampumisen alueella ei ollut operatiivisia maasta laukaistavia BUK-ohjusjärjestelmiä 17. heinäkuuta 2014.” (MV-lehti, 18.2.2020). 

Distributed Denial of Secrets -ryhmän viime vuotamista tiedoista (noin 175 gigaa) käy selkeällä tapaa ilmi Venäjän rooli Ukrainan horjuttamisen ja sodan taustalla, vuodetun tiedon joukossa on myös sähköposteja, jotka omalta osaltaan todistavat Max van der Werffin vierailuista ja toiminnasta Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. Vastaava on käynyt ilmi aiemmissakin vuodoissa, esimerkiksi Egorova Leaksin myötä paljastui Max van der Werffin ja Janus Putkosen sekä Tatjana Egorovan sähköpostiviestittely ja tietojen vaihto.

Tuolloin Janus Putkonen toimitti venäläisrahoitteista propagandajulkaisu DONi Newsiä Donetskista käsin, toimien samalla vastuullisessa roolissa arvioidessaan ”Donetskin kansantasavallan” ns. hallinnolle toimittajien luotettavuutta. Käytännössä hän oli myös usein vastuussa siitä saiko toimittaja luvan työskennellä miehitetyillä alueilla vaiko ei. InformNapalm julkaisi syyskesästä 2016 artikkelin, jossa taustoitetaan ”EgorovaLeaksia” ja Janus Putkosen roolia. Egorova Leaksia seuranneissa vuodoissa, kuten Surkov Leaksissa, kuvio on täydentynyt – palapeli on saanut uusia paloja.


Putkonen ja Max van der Werff

Putkosen ja Max van der Werffin yhteistyö ja viestittely ei rajoittunut pelkästään toimittajan akkreditoitumisprosessiin vaan Egorova Leaksissa vuodetusta materiaalista käy hyvin selvästi ilmi se, että van der Werff toi Putkosen tietoon ”löydöksiään”, joista hän usein – ainakin lukijoille – jätti kertomatta merkittäviä seikkoja, joiden kertominen olisi vienyt pohjan hänen tarinaltaan. Osa näistä ”löydöksistä” päätyi jo tuolloin osaksi DONi Newsin jakamaa disinformaatiopakettia ja Putkosen siirryttyä MV-lehden toimittelijaksi, van der Werffin ja sittemmin Bonanza Median materiaalia on päätynyt suomalistenkin luettavaksi.

Seuraavaksi esimerkkinä van der Werffin, Putkosen ja Egorovan välistä sähköpostiviestittelyä, jossa van der Werff esittelee ”löydöksiään”:

Max van der Werff toimittaa materiaalia, jossa hän esittelee Buk-M1 TELARin reitiltä Donetskista Snižneen matalan sillan ennen Torezia, (2) jonka ali trailerilla oleva Buk-M1 TELAR ei hänen mukaansa mahdu, kuten ei mahdukaan, mutta –


















van der Werff jättää tarkoituksellisesti mainitsematta sen, että vierellä menee reitti, jota ajamalla kyseisen matalan sillan voi kiertää:











Edellä mainittuun ”videopaljastukseen” matalasta sillasta liittyy myös Janus Putkoselle ja Tatjana Egorovalle lähetetty sähköpostiviesti:















Edellä oleva esimerkki paljastaa samalla, hyvin raadollisesti, tämän joukkion toiminnan alhaisuuden. Käytännössä valehdellaan yksinkertaisimmissakin asioissa, kunhan se vaan tukee Kremlin narratiivia – sillä ei ole väliä, että vale on paljastettavissa muutaman hetken googlailulla. Sokea reettakin huomaa tämän valheen, mutta jotain kertoo Max van der Werffistä toimittajana se, että edellinen ei ole edes hänen räikein valheensa.

Edellä kuvaamaani viestiä vieläkin räikeämpi valhe on kuvamanipulaatio, jota hänkin levitti, ja jossa kuvaan lavetilla olevasta Buk-M1 TELARista ja maastoautosta on istutettu myös T-14 Armata taistelupanssarivaunu. Kuva erilaisine variaatioineen on saanut ilmaa siipiensä alle Kreml-myönteisessä lukijakunnassa.

Kuvakaappaus @MaxvanderWerffin twittertililtä. (3)













Tavallaan tämä kuvamanipulaatio toimii esimerkkinä siitä, millaisilla ”aseilla” tämä porukka käy propagandasotaa – surkeinkin kuvamanipulaatio käy aihioksi, jonka ympärille rakennetaan tarina, jonka ei välttämättä tarvitse sopia Venäjän sen hetkiseen viralliseen kertomukseen. Riittää, että levitetty disinformatiivinen tarina ”sekoittaa pakkaa” – on ristiriidassa totuuden kanssa, mikä usein täyttää heidän tarpeensa.

Alla alkuperäinen alueelta otettu kuva ilman näkymään istutettua venäläistä T-14 Armata taistelupanssarivaunua, joka yllä olevassa surkeassa kuvamanipulaatiossa on hätäisesti kuomullista UAZ-469 maastoautoa korkeampi. 












Tänään, 22. syyskuuta 2020, Max van der Werffillä on twitterissä 3126 seuraajaa, joista kohtalainen osa toistaa hänen jakamaansa disinformaatiota, tai toimii vähintäänkin sen kaikukoppana.

Todennäköisesti Putkonen piti ja pitää Max van der Werffiä luotettavana kumppanina, siltä ainakin tuntuu, kun käy läpi Egorova Leaksin yhteydessä vuodettuja sähköposteja yhdistellen niitä Putkosen viestintään esim. Tatjana Egorovan kanssa – tai myöhempään toimintaan MV-lehden päätoimittelijana, jolloin hän edelleen viittaa Max van der Werffin julkaisemaan materiaaliin.








Kuvakaappaus MV-lehti, 18.2.2020.













MV-lehdessä esitettyihin väitteisiin pureuduin aiemmin talvella tarkemmin, mutta muistutan lukijoita siitä, että JIT-tutkimuskomissio dokumenteissaan kirjoitti ”tunnetuista sijainneista”, ja edelleen JIT-tutkimuskomissio totesi, ettei kesän 2014 taisteluiden ja sodan luonteen vuoksi Ukrainan olisi ollut mahdollista siirtää Buk-M1 -järjestelmän TELARia kantomatkan päähän MH17:sta – mutta, ja mikä tärkeintä, vuodetuissa dokumenteissa ei edes otettu kantaa siihen, oliko Venäjän mahdollista toimia näin. Putkosen oma johtopäätös on se, ettei Venäjä ole toiminut näin.

Yllä olevan kuvakaappauksen ”Bonanza Media”-linkki ohjaa verkkosivulle: MAX FROM THE WHARF.

Putkonen viittaa tämän vuoden puolella MV-lehdessä julkaistuissa MH17-katsauksissa Max van der Werffin ohella muihinkin dis-informaatikkoihin ja vaihtoehtoteorioihin uskoviin, kuten Eric Zuesseen, jonka kirjoittamaa aineistoa on julkaistu muun muassa Global Research ja TheSaker.is-verkkosivulla. Jälkimmäisen taustalla on Andrei Raevsky – dis-informaatikko, joka uskoo Ukrainan ilmavoimien olevan MH17 pudottamisen taustalla, ja joka on sivullaan julkaissut myös Max van der Werffin haastattelun elokuussa 2019. (4)

Putkonen on jo vuosien ajan kuulunut MH17 disinformaatiota toimittavien ja jakavien operaattoreiden joukkoon. Hänen roolinsa muuttui olennaisesti merkittävämmäksi työskentelyaikana miehitetyssä Donetskissa, jossa hän pääsi julkaisemaan materiaalia (DONi Newsissä) ja kontrolloimaan toimittajia sekä työskentelemään yhdessä propagandistien, kuten Max van der Werffin, kanssa. Jouduttuaan poistumaan – pakenemaan – Donetskista Luhanskiin ja jättämään DONi Newsin toimittamisen taa, Putkosen rooli muuttui merkittävästi, mutta nyt MV-lehden päätoimittelijana hänen MH17-disinfokin tavoittaa tuhansia lukijoita, mikä ei aivan vähäinen lukijajoukko kuitenkaan ole.

- 18. helmikuuta 2020 julkaistulla MH17 juttu on kerännyt tähän päivään mennessä 10 698 lukukertaa.*

- 7. heinäkuuta 2020 julkaistu MH17 juttu on sitä vastoin kerännyt 3443 lukukertaa.*

 

Disinformaatiota vastaan taistellen, 


Marko


1. https://ukraineworld.org/articles/infowatch/mh17-investigation-twitter 

2. https://twitter.com/MaxvanderWerff/status/654899592979435520 

3. https://twitter.com/MaxvanderWerff/status/654598137391259648?s=20 

4. http://www.whathappenedtoflightmh17.com/mh17-disinformation-website-the-saker-interview-with-max-van-der-werff/ 


*: Lähden siitä olettamuksesta, että MV-lehdessä julkaistut tilastotiedot lukukerroista pitävät edes jotakuinkin paikkansa, ettei merkittävää manipulointia esiinny.

Henkilöiden toiminta huomioiden, katson, että sähköposteista otettujen kuvakaappausten julkaisu sellaisenaan on perusteltua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.