maanantai 7. maaliskuuta 2022

MTV-3-uutiset disinformaation levittäjänä

 

Ukrainan kahdeksan vuotta jatkunut sota eskaloitui helmikuun lopulla Venäjän aloitettua laajan offensiivin usealta rintamasuunnalta tavoitteenaan Kiovan ohella Ukrainan meriyhteyden katkaiseminen. Laajentunut sota muutti muotoaan muutaman offensiivipäivän jälkeen, jolloin Venäjä palasi vanhaan tuttuun tapaan sotia – kenties ainoaan, jossa se on tehokas: äärimmäisen voiman käyttöön, jossa siviileiden vastarinta ja kansan taistelutahto pyritään murskaamaan tuhoamalla kaupungit rauniokasoiksi. Kuvia palavista ja raunioituvista kerrostaloista ja kortteleista virtaa maailmalle Kiovan ohella Harkovasta, Tšernihivistä sekä Mariupolista.

Mariupol 4. maaliskuuta 2022, kuvan ottaja ei ole tiedossa.












Ukrainan uutisten täyttyessä sodasta ja kuolevista siviileistä sekä raunioista on helppoa unohtaa faktantarkistus, johon MTV-3-uutiset syyllistyi uutisoidessaan Ukrainan sodasta irvokkaalla tapaa. Ehkäpä sitä oli vaan pakottava tarve päästä kirjoittamaan klikkiotsikko – tai sitten kyse oli täydellisestä piittaamattomuudesta (ammattitaidottomuudesta) – kun kansalle tarjoiltiin seuraavaa:

Ukrainalaissyntyinen Venäjän olympiavoittaja suree synnyinkaupunkinsa kohtaloa – ’Kaikki on tuhottu’” (1)

Ennen kuin uppoudumme uutisen Donetsk-osuuteen, huomautan, että Krimin kriisi ei ole mikään kriisi vaan Venäjän helmi-maaliskuussa 2014 suorittama miehitys. Uutistoimituksen on olennaisen tärkeää käyttää oikeaa termiä kuvatessa tilannetta Krimin niemimaalla. Kaikki muu palvelee vain ja ainoastaan Kremliä sekä sen piriin kuuluvia operaattoreita. Miehittää-verbin käyttö on muutoinkin merkityksellistä, koska se on itsessään määritelmänä hyvin merkittävä. Yhdistyneiden kansakuntien sääntöjen mukaan miehitetyillä alueilla järjestetyt ”kansanäänestykset” ovat yksiselitteisesti laittomia, vaikka niiden taustalla olisi jonkin väestönosan tahtotila. (2)

Venäjän suorittamaa Krimin niemimaan miehitystä seurasi Venäjän operaattoreidensa toimesta muualle Ukrainaan kylvämä kaaos, Ukrainan itäisimmissä osissa tämä kaaos eteni yhteenottojen kautta sodaksi keväällä 2014 – sodan alkuhetkenä voimme pitää Slovjanskin ja Kramatorskin kaupunkialueilla 12. huhtikuuta 2014 alkanutta, venäläisen tiedustelu-upseeri Igor Girkinin, johtaman ”Krimin ryhmän” operaatiota, jonka tavoitteena oli kaupunkien valtaus, mikä toimisi laajemman operaation alkusysäyksenä. (3)

Kevään ja kesän 2014 sotatoimien kuluessa taistelut pysähtyivät Donetskin laitamille, itse kaupunkiin ei kohdistunut mittavaa tykkitulta kesällä 2014, joka olisi sen raunioittanut. Venäjän elo-syyskuussa 2014 aloittaman offensiivin myötä asetelma muuttui Donetskin kansainväliseen lentokenttään rajoittuvissa kaupungin pohjoisosissa. Kuten olemme uutiskuvista nähneet Venäjän tuella militanttijoukot tuhosivat Donetskin kansainvälisen lentokentän, alueella käytyjen taisteluiden seurauksena myös Veselen kylä vaurioitui pahoin, aivan kuten Ukrainan haltuun jäänyt Piskyn kylä lentokentän kiitotien länsipäädyn tuntumassa. Piskyn kylän rakennuskannasta venäläisjohtoisten joukkojen tykki- ja kranaatinheitintuli on tuhonnut sodan kuluessa reilusti yli 50 prosenttia.

Itse Donetskin keskustassa ja kaupunkialueella taisteluiden aiheuttamia tuhoja on varsin vähän (yksinkertaisesti siksi, koska ne eivät edenneet sinne), ja toisin kuin Venäjä tänään, Ukrainan asevoimat ei juurikaan ole kohdistanut niin sanotussa asemasotavaiheessa (syksystä 2014 eteenpäin) raskasta tulta miehitetyillä alueilla sijaitseviin kaupunkeihin – ainoina poikkeuksina ne kaupungit, joissa on käyty raskaita taisteluita Venäjän johtamien ja varustamien joukkojen hyökätessä niihin panssarivaunujen ja tykistön tuella, kuten kävi Debaltsevessa helmikuussa 2015.

MTV:n uutistoimitus, uutisessanne kirjoititte seuraavaa: ”Donetsk oli yksi Ukrainan kauneimmista kaupungeista. Nyt sydäntäni särkee. Kaikki on rikki, kaikki on tuhottu, Goliadkina suree Instagram-tilillään.” (4) 

Ilman Venäjän 24. helmikuuta aloittamaa offensiivia Donetsk olisi kuten alla olevissa kuvissa – eläen aikakapselissa neuvostoaikaa. Venäjän offensiivin jälkeen tykkituli on jälleen osunut kaupunkiin muutaman kerran, mutta ei siellä missään nimessä ole kaikki rauniona. Elämä jatkuu lähes entiseen malliin, tykkitulen äänen kantautuessa kaupunkiin vain tavanomaista voimakkaampana.

Donetskin keskustaa joulukuussa 2020, kuvakaappaus videolta.

















Miehitetyn Donetskin keskusta-aluetta.


















Donetsk ei todellakaan ole entisensä. Se on kaukana siitä, mitä se oli kun siellä kävin viimeksi elokuussa 2013, mutta syynä tähän eivät ole sotatoimet vaan rikollinen miehityshallinto, joka on antanut ”miljoonan ruusun” kaupungin rappeutua ja teiden rapautua. Käytännössä uutisenne on disinformaatiota räikeimmästä päästä. En ryhdy arvelemaan niitä motiiveja, jotka ovat innoittaneet Marina Goliadkinia kirjoittamaan oman päivityksensä, mutta se, että tarina on uponnut suomalaiseen uutistoimitukseen kuin tyhjää – no, se on hämmentävää.*

 

Marko

 

1. https://app.mtvuutiset.fi/artikkeli/8371656?fbclid=IwAR3z9vZBymP_t5S40FCOIMyouGPw9kDBTLJpkZcEJSo2TnXqT_7qfbXeVxw 

2. Juha-Antero Puistola ja Johanna Suhonen: Itä-Ukraina – Lännen etuvartio, s. 124.

3. https://vartiopaikalla.blogspot.com/2020/04/ukrainan-sota-kaikki-alkoi.html (jossa mainittu myös laajempi lähdemateriaali).

4. https://app.mtvuutiset.fi/artikkeli/8371656?fbclid=IwAR05uCZYqyqGS_D16kIyfMCEHsA6O_ILfu1TT3dWwkUqZK_tkVtkL4d7yRM 


*: Tohdinhan minä arvata, eiköhän olympiajoukkueen urheilijana Goliadkinia toista omassa päivityksessään Venäjän virallista narratiivia välittäessään vääristynyttä kuvaa todellisuudesta.


Kuvakaappaus mtv3:n ”uutisesta”.
 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.