torstai 21. joulukuuta 2017

”Kansantasavaltalaispropagandan” rimanalitukset – eli luunkappaleita ja ”lastenvahteja”

Palataanpa pitkästä aikaa ”kansantasavaltalaisen” propagandan viime aikojen rimanalituksiin, sellaisina seuraavaksi esille nostamiani havaintoja voi pitää. Tarkastelun kohteena on etenkin Yhdysvaltalaislähtöisen, tällä hetkellä Venäjän asevoimien uutistoimistolle Zvezdalle työskentelevän, Patric Lancasterin propagandistinen toiminta Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla – hän tekee ahkerasti juttuja Zvezdalle sekä omalle propagandayhtiölleen Patric Lancaster Newsille myös Venäjän puolella.

Tässä, varsin lyhyessä, kirjoituksessa tulen sivuamaan myös suomalaissyntyisen Janus Putkosen ja hänen propagandatoimisto DONi Newsin toimintaa miehitetyillä alueilla – eräiltä osin Putkosen ja Lancasterin toiminta limittyy toisiinsa, mikä ei suinkaan ole epätavallista propagandantäyteisissä ”kansantasavalloissa” yhden jos toisen propagandistisen uutistoimiston lainatessa toisiaan ja jakaessa aineistoa, jossa on sen verran paljon yhtymäkohtia, että on syytä epäillä ne toimitetun yhdessä ja samassa laitoksessa. Kuten olen aiemmin epäillyt – ilman ehdottoman konkreettisia todisteita – alueella levitetyistä propagandauutisista osa toimitettaisi Venäjällä, josta ne kierrätettäisi ”kansantasavaltojen” kautta takaisin venäläismedioihin, joissa niitä lainataan ja jaetaan eteenpäin näennäisen todellisina uutisina Itä-Ukrainasta.

Edellä kuvailemani toiminta ei suinkaan olisi ennennäkemätöntä, vastaavasta on nähty viitteitä myös Suomessa reilu vuosi sitten Love FM-radiokanavan jakaessa ”Venäjä uutisia”, joiden alkuperäislähde oli Suomen rajojen ulkopuolella, ja joiden alkuperäislähteeksi Venäjää minua paremmin tunteva henkilö arvioi venäläisen äärikansallismielisen NOD:in (National Liberation Movement: http://rusnod.ru/) uutisointia. (1)


Palatkaamme Patrick Lancasterin kovin kömpelöihin, mutta jonkin verran näkyvyyttä saavuttaviin propagandauutisiin. Joulukuun 13. 2017 Lancaster julkaisi youtubessa ”uutisvideon” jossa hän kertoi löytäneensä alueelta, jolla Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas, litteän kiven alta 53 erikokoista luunkappaletta, joiden hän arveli kuuluvan lennon MH17 uhrille. 


Lancaster esittelemässä kiveä, jonka alta väitetyt lennon MH17 uhrien jäänteet löytyivät.
















Nämä MH17 uhrien jäänteet Lancaster väitti löytäneensä kahden kämmenen kokoisen kiven alta.





















Kyseessä ei kuitenkaan ensimmäinen kerta, jolloin Lancaster vierailee lennon MH17 tuhopaikalla. Eikä myöskään ensimmäinen kerta jolloin hän esittää väitteen löytäneensä ihmisen luiden kappaleita kyseiseltä alueelta. Tämän vuoden heinäkuussa hän julkaisi youtubessa videon ”MH17: Bones & parts of plane still on site after 3 years. Why?” Vastaavan tarinan hän välitti seuraajilleen youtube-kanavallaan vuosi MH17 alas ampumisen jälkeen videolla ”GRAPHIC My report 10 July 2015 human remains still at MH17 crash site after one year.”

En nyt kiistä sitä, etteikö ole mahdollista, että kyseiseltä laajalta alueelta voi edelleen löytyä ihmisruumiiden jäänteitä – pieniä luunkappaleita tai muuta vastaavaa – jotka kuuluvat alas ammutun Malesian Airlinesin lennon matkustajille. Lancasterin toiminta on kuitenkin kaikella tapaa tarkoitushakuista ja propagandistista, viestintää liittyy selkeitä disinformatiivisia piirteitä, kuten se, että luita ja muita mahdollisia kehon osia löytyy hämmentävän usein ja mitä ihmeellisimmistä paikoista – kuten yllä litteän kiven alta. Eikä Lancasterin yleinen uskottavuus ole kovinkaan korkealla, joten väitän, että nämä tarinat ovat satua eivätkä mitään muuta. Journalistista arvoa näillä tarinoilla ei ole. Siitä huolimatta, että nämä tarinat ovat niin läpinäkyviä kuin mahdollista, näyttää siltä, että osa Lancasterin youtube-tilin seuraajista uskoo nämä propagandistiset tarinat. On mahdollista, että joukossa on henkilöitä, jotka eivät tunne Lancasterin taustoja, pitäen tätä itsenäisenä toimittajana ja näin levittäen edelleen Lancasterin lukuisia valheellisia videoita. Valtaosan kohdalla on tuskin kyse lapsenuskosta vaan ideologisesta uskosta tahi kuvitelmasta, että läntinen maailma on syyllinen sotaan ja lennon MH17 inhimilliseen tragediaan.

Tämän varsin surkuhupaisan näytelmän seuraava osa nähtiin pari päivää edellisestä eteenpäin joulukuun 15., jolloin Lancaster julkaisi seuraavan videon, jossa hän vierailee tuhoutuneessa Ukrainan asevoimien tukikohdassa jossain Donetskin lähistöllä. Tukikohdasta Lancaster löytää ehjän ja uutuuttaan kiiltävän Ukrainan asevoimien Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää esittävän julisteen, jonka todennäköisenä tarkoituksena on toimia jonkinasteisena todisteena osoittamaan Ukrainan asevoimien syyllisyys lennon MH17 alas ampumiseen käynnissä olevan sodan ensimmäisenä kesänä heinäkuussa 2014.


Tyytyväisyyttään virnuileva Lancaster ja uutuuttaan kiiltävä Buk-juliste.



















Itsenäisenä toimittajana itseään markkinoivan Patrick Lancasterin videoilla esiintyy varsin usein maastopukuisia taistelijoita, samojen taistelijoiden on havaittu esiintyvän myös DONi Newsin propagandavideoilla. Heidän väitetään kuuluvan Donetskin ”kansantasavallan” joukkoihin, väitteeseen on syytä suhtautua kriittisesti. Arvelisin, että kyseessä on ”tiimi”, jonka tehtävänä ei yksistään ole turvata näiden ”toimittajien” propagandatoimintaa, esiintyen samalla erilaisissa rooleissa Itä-Ukrainassa, vaan toimia samalla myös heidän ”esiliinoina”, varmistaen se, että virallisesta linjasta ei lipsuta. ”Tiimiin” kuuluu Mikhail Andronik nimellä esiintyvä luutnantti.


Kuvakaappaus @GlasnostGonen kuvakollaasista.























* * *

Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla työskentelevien propagandistien viestinnästä voi toisinaan saada lisäinformaatiota täydentämään muista lähteistä kerättyjä tietoja. Tällöin on tietty huomioitava se, että näiden propagandistien viestintään on syytä suhtautua tietyllä kriittisyydellä myös tällaisissa tapauksissa – jättää varauma sille, että kerrottu ei pidä paikkaansa. Käytetään kuitenkin esimerkkinä tällaisesta tämän viikon maanantaina (18.12.2017) tapahtumia Itä-Ukrainassa.

Maanantai-iltana Ukrainan hallinnassa olevaan parin tuhannen asukkaan Novoluhansken kylään, miehitetyillä alueilla sijaitsevan Horlivkan koillispuolella, ammuttiin 40 kpl 122 mm rakettia (BM-21 Grad). Ukrainalaisviranomaisten mukaan Novoluhanskessa 47 kodin ohella päiväkoti, koulu ja terveysasema vaurioituivat tulituksessa. Iskun jälkeen kahdeksan siviiliä toimitettiin sairaalahoitoon, heidän joukossa pahoin traumatisoitunut 8-vuotias tyttö (valokuva ja videomateriaalin perusteella tuhot ovat mittavat). (2 ja 3)

Samaisena iltana Patrick Lancaster twiittasi ja kertoi ukrainalaisten tulittaneen Gorlovkaa (Horlivka) ja Golmovskya (Holmivskii) sekä Dolomitnea. Niin ikään maanantaina Horlivkassa asuvat tai majailevat Venäjää tukevat tai militanttien twittertilit viestivät Horlivkasta ammuttavan Gradeilla, sen sijaan alueelta ei viestitty sinne ammutun Gradeilla.


Kuvakaappaus @PLnewstoday.




















Kuvakaappaus @Ukropo4kA.

























Seuraavaksi oma päätelmäni mistä kyseiset noin 40 rakettia laukaistiin.

Satelliittikuva Google Earth, hahmotelma M. Enqvist.















Kartalta löytyy Novoluhanske (oikealla) oranssia viivaa kuljettaessa ohitetaan Dolomitne, Holmivs’kyi eli Golmovsky, joita Lancasterin mukaan tulitettiin. Kuten nähdään Novoluhanske, Dolomitne ja Holmivs’kyi ovat likipitäen samalla linjalla, joten on mahdollista, että yksittäiset Horlivkan alueelta ammutut raketit ovat osuneet kyseisten kylien alueelle. Ja kun kylien ohittavaa linjaa kuljetaan kohti lounasta, päädytään alueille, joilta Grad-raketit on ammuttu, ja koska raportteja mittavista Dolomitnen ja Holmivs’kyin tulittamisista ei ole tullut, on todennäköistä, että niihin on osunut yksittäisiä raketteja tai rakettien kappaleita, kuten yllä arvelin. Tästä päättelen sen, että rakettien todennäköisin ampuma-alue on lounaaseen kylistä, jossain Horlivkan pohjois-länsiosissa, mahdollisesti oranssilla reunustettu suorakulmion alueella, josta seuraavaksi.

Oranssilla reunustettu suorakulmio pitää sisällään alueen, jolta aiemmin miehitetyille alueille tukeutuvat Venäjän asevoimien joukot ja niitä tukevat militantit ovat tulittaneet ukrainalaiskohteita eri ilmansuunnissa, ja koska alue on miehitettyjen alueiden läntisessä kolkassa, on sitä hyödynnetty myös miehitettyjen eli ”kansantasavaltojen” hallinnassa olevien alueiden tulittamiseen. Alueella sijaitsee hiilikaivoksia – muun muassa Gagarinin mukaan nimetty hiilikaivos, jätemaasta kasattuja kukkuloita (Терикон), erilaisia varasto- ja tehdasrakennuksia, jotka tarjoavat suojaa miehistölle sekä tykistölle ja raketinheittimille. Mikäli kyseinen alue on se, jolta raketit ammuttiin – kuten päättelen, laukaisut olisi ollut mahdollista havaita laajalla alueella Horlivkan länsi ja pohjoisosia. Alueen etuna on myös se, että siellä on siviiliasutusta vähänlaisesti, joten silminnäkijöitä on varsin vähän.

Marko




Hyödynnetty myös @GlasnostGonen havaintoja.

Patrick Lancasterin youtube-videot on tarkastettu, mutta en laita linkkejä videoihin, koska en halua Lancasterin saavan ylimääräisiä klikkauksia ja sen myötä mahdollisesti tuloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.