sunnuntai 12. elokuuta 2018

Merkittäviä havaintoja Ukrainan sodasta

Muutaman viime päivän kuluessa Ukrainassa käynnissä olevassa sodassa on tehty merkittäviksi luonnehdittavia havaintoja, tahi paljastuksia. Seuraavaksi lyhyt luotaus näihin paljastuksiin, ja tämän blogin lopussa uutisia miehitetystä Donetskista.


ETYJ:n Ukrainan monitorointimissio

ETYJ:n Ukrainan monitorointimission pitkän kantaman tiedustelulennokki kuvasi elokuun 7. illalla kello 22:15 Manychin alueella Ukrainan ja Venäjän rajaseudulla, alueella, joka on Venäjän hallinnassa, rajan ylittävän Venäjältä Ukrainaan kolonnan, johon kuului kuusi maastokuorma-autoa sekä UAZ-tyyppinen maastoauto. Samaan aikaan Ukrainalta miehitetyltä alueelta ajoi kolonna maastokuorma-autoja Venäjän alueelle. Kyseessä on ensimmäinen kerta jo yli neljä vuotta kestäneen sodan aikana, jolloin ETYJ:n Ukrainan monitorointimission onnistuu kuvata tällaisen rajanylityksen, jossa Venäjältä saapuu kolonna sotilasajoneuvoja Ukrainaan alueella, jolla ei ole virallista rajan ylitys paikkaa. Kyseessä on jälleen yksi suora todiste lisää Venäjän osallisuudesta Ukrainassa käynnissä olevaan sotaan.

Kuvakaappaus ETYJ:n Ukrainan monitorointimission videolta.


















Yllä olevan kuvakaappauksen kolonnien sijainti Manychin itäpuolella.
















Viisi maastokuorma-autoista oli Venäjän asevoimilla yleisesti käytössä olevaa KamAZ-4310-tyyppiä, loput ovat määrittelemättömiä KamAZ-maastokuorma-autoja.

* * *

ETYJ:n Ukrainan monitorointimission partio pysäytettiin 3. elokuuta sen yrittäessä päästä Novoazovskin kaupunkiin. Novoazovsk sijaitsee reilun 10 kilometrin päässä Ukrainan ja Venäjän vastaiselta rajalta, alueella, joka ei ole Ukrainan hallituksen kontrollissa ts. kyse on Venäjän ja sen proxy-joukkojen miehittämästä alueesta. 


Novoazovs'k.


















ETYJ:n partiota pidettiin tarkastuspisteellä kolmen tunnin ajan, sinä aikana tarkkailijat näkivät siviileiden pääsevän kaupunkiin kontrolloimattomasti.


Viimeisen kuukauden aikana ETYJ:n Ukrainan monitorointimission partioiden liikkumista on rajoitettu noin 40 kertaa niissä osissa Donetskin alueen (oblastin) eteläosia, jotka eivät ole Ukrainan hallituksen valvonnassa. Jokainen näistä kerroista on rikkoo samalla Minskin sopimusta, ja vaikeuttaa ETYJ:n tarkkailijoita suorittamasta tehtäväänsä alueella.

ETYJ:n Ukrainan monitorointimission liikkumista on rajoitettu/ vaikeutettu myös muualla Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, mutta ei niin merkittävässä määrin kuin Donetskin alueen (oblast) eteläosissa.

Venäjä on kontrolloinut täysin kesästä 2014 lähtien yli 400 km osuutta Ukrainan ja Venäjän vastaisesta rajasta. Sen kontrolloimalla rajaosuudella on useita ylityspaikkoja, myös toimivia rautatielinjoja, joiden kautta Venäjä on toimittanut Itä-Ukrainan miehitetyille alueille miehiä, aseita, varusteita, polttoainetta ja muuta materiaalia. Venäjän hallinnoimalla osuudella rajaa myöskään ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijat eivät voi muuta kuin pintapuolisesti tarkastella rajaseudun ylittäviä ajoneuvoja. Junaliikenteen osalta esim. Gukovossa, josta menee ratalinja Venäjältä Ukrainaan ETYJ:n tarkkailijat voivat tehdä vain ääneen perustuvia havaintoja junaliikenteestä.


Venäläinen PMC Wagner Ukrainassa talvella 2015

Youtubessa on julkaistu ”Integralin” toimesta talvella (todennäköisesti helmikuussa 2015) kuvattu video venäläisen PMC Wagner palkkasotilasyhtiön joukkojen moottorimarssista miehitetyssä Itä-Ukrainassa, vajaat seitsemän minuuttia pitkä video päättyy lumiseen maisemaan, jossa on tunnistettavissa muun muassa neljä BMP-97 eli KAMAZ-43269 "Vystrel" MRAP-ajoneuvoa. Videon loppu kerrotaan kuvatun Debaltsevon alueella. Debaltsevossa käytiin eräs sodan raskaimmista taisteluista helmikuussa 2015, Debaltsevon taisteluun otti osaa myös Venäjän asevoimien mekanisoituja sekä panssarijoukkoja, joista osa tuotiin alueelle Venäjän Itäisen sotilaspiirin alueelta, kuten 5. panssariprikaati (sotilasyksikkö nro. 46108), joka on sijoitettu Burjatian alueelle Baikalin rantamille. (1)


2x BMP-97 eli KAMAZ-43269 "Vystrel".
















PMC Wagner”-kolonnan saapuu Krasnodoniin (Luhanskin alue) etelästä.





























Moottorimarssilla osasto saapuu etelästä T1322-tietä myöten Krasnodoniin, josta kolonna on jatkanut matkaa. Eri tietojen perusteella joukko-osasto on tuolloin ollut matkalla Debaltsevoon, jossa käytiin – kuten kirjoitin – raskaita taisteluita tammi-helmikuussa 2015, joten Krasnodonista kolonna on todennäköisimmin jatkanut T1310-tietä myöten länteen Luhanskin kaupungin eteläpuolitse kohti Debaltsevoa, jonka alueelle se todennäköisimmin saapui tietä E40/M04 pitkin koillisesta Altševskin suunnalta.


Vaikka edellä kirjoitin useita kertoja ”todennäköisesti”, tälle ”todennäköisyydellekin” on vahvat perustelunsa. PMC Wagnerin kolonna saapui Krasnodoniin etelästä, mikäli se ei palannut samaa tietä takaisin, loogisinta Debaltsevoon päästäkseen on kääntyä Krasnodonin taajamassa tielle T1310, josta Lutuhynen kautta edetä Altševskiin ja sieltä E40/M04 tietä pitkin Debaltsevon alueelle. Edellä kuvattu reitti on myös tiestöltään sellainen, jolla myös raskaampi kalusto pystyy liikkumaan suuremmitta ongelmitta.

Miksi sitten tämä suunta?

Venäjän johtamat joukot hyökkäsivät Debaltsevoon pääasiallisesti kahdesta ilmansuunnasta, koillisesta Luhanskin suunnasta ja sitten lounaasta Horlivka – Jenakijeven suunnasta, joten Krasnodonin alueelta (Luhanskin ”kansantasavalta”) joukkoja on todennäköisimmin keskitetty Debaltsevon koillinen-itä-kaakko-sektorille. Debaltsevosta koilliseen Depreradivkassa Perevalskin siipikarjatehtaan alueella sijaitsi Luhanskin suunnalta kaupunkiin hyökkäävien venäläisjoukkojen esikunta. (2) Koska hyökkäyksen pääilmansuuntia oli kaksi, on varsin epätodennäköistä, että PMC Wagnerin osasto olisi siirtynyt Lutuhynessä vaihtoehtoiselle reitille H21-tie, josta M03-tielle ja saapuminen Debaltsevoon kaakosta – tätä reittiä ei kuitenkaan pidä täysin poissulkea.


Uutisia Donetskista

Saamieni tietojen mukaan Donetskin ”kansantasavallan” hallinto on majoittanut ”Донецький інститут післядипломної освіти інженерно-педагогічних працівників” (Donetskin teknillisen korkeakoulun ja pedagogisten työntekijöiden jatkokoulutusinstituutti) rakennuksen läheisyydessä sijaitseviin Общежитие’hin eli opiskelija-asuntoloihin Itä-Ukrainaan Venäjältä muuttaneita asukkaita, joukossa on perheitä, sinkkuja – pääasiassa miehiä, sekä taistelijoita tai palkkasotilaita Venäjältä. Lähistöllä, ul. Kuibysheva 29:ssä, sijainnee edelleen Oplot prikaatin esikuntarakennus, mikä voi selittää taistelijoiden ja palkkasotilaiden majoittumisen alueella.

Lähteideni mukaan osaa muuttaneista on painostettu muuttamaan Itä-Ukrainaan, joukossa on henkilöitä, joilla ei Venäjällä ollut mitään – muuttajille luvattiin asunto vastineeksi muutosta. Useimmat muuttajista kuuluvat yhteiskunnan alimpiin sosiaaliluokkiin, heillä ei ole ammattia eikä mitään erityisosaamista. Osa venäläisistä on sijoitettu alueen ”hallinnon” toimesta takavarikoituihin, miehitetystä Donetskista poismuuttaneiden ukrainalaisten, asuntoihin. Tiedossani on kolme tällaista yksityisasunnon laitonta takavarikkoa kyseisessä osassa Donetskia – koko Donetskissa niitä on todennäköisesti huomattavasti enemmän.


Marko


Linkit videoihin:












2 kommenttia:

  1. Katsoppas tämä video!

    Videokuvaa Ukrainan Krasnodonista, Luhanskin oblasti 10. tammikuu 2015.

    – Useita panssaroituja moderneja panssaroituja BPM-97 ”Vystrel” ajoneuvoja, käytössä vain Venäjällä, Azerbaidzanilla ja Kazakstanilla.

    http://www.military-today.com/apc/bpm_97.htm

    – GAZ-3937 ”Vodnik” monikäyttöinen amfibio-maastoauto

    http://www.military-today.com/trucks/vodnik.htm

    – Kamaz 4310 & Ural kuorma-autoja täynnä pieniä vihreitä miehiä

    http://www.military-today.com/trucks/kamaz_4310.htm

    – BMP-2 rynnäkköpanssareita

    http://www.military-today.com/apc/bmp2.htm

    – Modifioituja MT-LB kuljetuspanssareita ZU-23-2 ilmatorjuntakanuunalla

    http://www.military-today.com/apc/mtlb.htm

    – T-72B1 taistelupanssareita

    http://www.military-today.com/tanks/t72.ht



    https://www.youtube.com/watch?v=bLlH_R0xXHI

    VastaaPoista
  2. Noita BPM-97 Vystreleitä saatiin kuviin myös ukrainalaisen Luhanskissa toimineen Transpele kuljetusfirman parkkipaikalla minkä venäläiset olivat ottaneet käyttöönsä. Tämä uutinen on myös tammikuulta 2015! Sattumaako? :-)


    http://lugansk-news.com/russian-military-base-with-bpm-97-vystrel-located-in-lugansk-photos/

    VastaaPoista

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.