perjantai 8. helmikuuta 2019

Havaintoja Ukrainan sodasta tammikuulta 2019


Vuoden ensimmäinen kuukausi on päättynyt, joten tässä vaiheessa on viisasta tehdä summaus tammikuun tapahtumiin Ukrainan sotatoimialueella. Tammikuuta käsittelevän katsauksen ohella lyhyt summaus ETYJ:n  Ukrainan monitorointimission 4. helmikuuta julkaisemiin numeraalisiin tietoihin viime vuoden puolelta ja loppuun muutama havainto Venäjän joukkojen siirroista Ukrainan rajalle, sillä on mahdollista, että osa kalustosta päätyy lopulta Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, kuten esim. viime viikolla Volgan rantamilla Saratovissa (Venäjällä) siirtokuljetuksella junalla kohti länttä olleet T-72B taistelupanssarivaunut, jotka näyttävät ulkoisesti siltä, että ovat ”varastopakasta” vedetty, kunnostettu ynnä maalattu ja nyt ne siirretään länteen.

Junallinen T-72B taistelupanssarivaunuja Saratovissa, Venäjällä. (1) 


























Ukrainan asevoimien menetykset tammikuussa Itä-Ukrainan sotatoimialueella olivat 7 kuollutta ja 23 haavoittunutta. Heidän lisäksi yksi sotatoimialueella palveleva, asevoimiin 2016 värväytynyt, sotilas teki itsemurhan. Edelliset ovat siis virallisia tappiolukemia, viralliset lukemat pitävät sisällään ne sotatoimissa kuolleet, jotka kuuluvat Ukrainan asevoimiin, rajavartiolaitokseen ja muihin valtiollisiin turvallisuuselimiin, jotka operoivat Itä-Ukrainan sotatoimialueella, sekä niihin vapaaehtoisjoukkoihin, jotka ovat osa Ukrainan asevoimien komentoketjua.

Oikean sektorin (ukr. Правий сектор) vapaaehtoispataljoonat, mukaan luettuna lääkintäpataljoona, tekevät yhteistyötä Ukrainan asevoimien ja kansalliskaartin kanssa sotatoimialueella mutta ne eivät toistaiseksi ole osa asevoimia tai kansalliskaartia. Oikean sektorin menetykset eivät välttämättä näy virallisissa tilastoissa.

Muutamia päiviä lukuun ottamatta vuoden ensimmäinen kuukausi muistutti perinteistä asemasotaa. Asemasotamaisesta luoneesta huolimatta tammikuuhun mahtui muutamia paikallisia offensiiveja, joista seuraavaksi eräitä.

Tammikuun 30. ukrainalaisjoukot tuhosivat Krymsken itäpuolella Luhanskin sektorin pohjoisosassa panssarintorjuntaohjuksilla Venäjän proxy-joukkojen hyökkäystä tukeneen MT-LBu:n, jonka katolle oli asennettu 23 millin ZU-23-2 ilmatorjuntatykki. Varusmiespalveluksen Suomessa suorittaneille tästä neuvostovalmisteisesta tykkimallista käytetty lempinimi ”Sergei” liene tuttu.

Tammikuun 29. venäläisjoukkojen KaMAZ maastokuorma-auto tuhottiin ukrainalaisjoukkojen toimesta panssarintorjunta-aseilla, 25. tammikuuta venäläisten tulitukea antanut rynnäkkövaunu tuhottiin panssarintorjuntaohjuksilla sotatoimialueella.

Tammikuun raskaimmat taistelut käytiin Donetskin lentokentän ympäristössä 16. tammikuuta iltapäivästä pitkälle 17. tammikuuta puolelle. Tuolloin  venäläisjoukot hyökkäsivät Donetskin lentoaseman eteläpuolelta Veselen sekä Zhabunkan esikaupunkialueiden kautta kohti länttä ja sodan raunioittamaa Piskyn kylää. Ukrainan hallinnassa olevaa kylää tulitettiin pienikaliiperisin asein ja kranaattikonekiväärein sekä rynnäkkövaunujen pääaseilla. Saman aikaisesti Abakumovin kaivosalueen suunnalta tulitettiin Pisky – Nevelske -lohkoa erilaisin asejärjestelmin, myös kranaatinheittimin.

Tämä paikallinen venäläisjoukkojen offensiiviyritys – provokaatio – ulottui Donetskin lounaisosista  Trudovskin alueelta Avdiivkan kaakkoisosiin saakka, joita tulitettiin 82 mm kranaatinheittimin Kashtanovesta käsin. Vastaavasti Trudovskista tulitettiin pienikaliiperisin asein sekä kranaattikonekiväärein Mar’inkaa lännessä sekä Krasnohorivkan ympäristöä luoteessa.

Ukrainan asevoimien onnistui torjua Veselen ja Zhabunkan suunnalta Piskyn kylään kohdistunut huomattavan raju hyökkäys. Ukrainan sotilastiedustelun mukaan venäläisjoukkojen tappiot nousivat kyseisen illan ja yön taisteluissa 10 kuolleeseen ja 19 haavoittuneeseen.  Samaisena iltana hyökkääjän ammuslastissa ollut KaMAZ maastokuorma-auto tuhoutui/ tuhottiin Zhabunkan alueella. Tuhoa alueella on kuvattu mittavaksi, mahdollisesti ryhmä (noin 10 taistelijaa) kuoli tai haavoittui ammuslastissa olleen maastokuorma-auton räjähdettyä.

Venäläisjoukot tulittivat Ukrainan asevoimien asemien ohella siviilikohteita tammikuun kuluessa lukuisia kertoja, myös siviilikohteita tulitettiin Minsk-II-sopimuksessa kielletyillä 82 mm ja 120 mm kranaatinheittimillä. Tammikuun kuluessa venäläisjoukot tulittivat kranaatinheittimillä kohteita Krymsken ja Popasnan alueella Luhanskin sektorilla sekä Svitlodarskin pullistuman, Horlivkan ja Donetskin alueilla ynnä Mariupolin koillispuolella Donetskin sektorilla.

Ukrainalaisasemia tulitettiin kranaatinheittimien ohella myös panssarintorjuntaohjuksilla sekä rynnäkköpanssarivaunujen ja miehistönkuljetusajoneuvojen pääaseilla ynnä 23 mm ilmatorjuntatykeillä. Luonnollisesti ukrainalaisasemia tulitettiin pienikaliiperisin asein sekä singoin ja kranaattikonekiväärein. Ukrainan hallinnoimilla alueilla sijaitsevia siviilikohteita tulitettiin miehitetyiltä alueilta käsin lukuisia kertoja pienikaliiperisin asein ja kranaattikonekiväärein, eräitä kertoja myös kranaatinheittimin. Tammikuun 22. ja 23. päivän aikoihin Krasnohorivkan ja Mar’inkan välillä kulkevan kaasuputken korjausmiehistöä tulitettiin konekiväärein ja muin asein miehitetyn Donetskin länsiosista käsin siitä huolimatta, että alueelle oli sovittu paikallinen tulitauko. Tulituksessa vammautui yksi huoltoupseeri. Ukrainan asevoimat suoritti alueella tämän jälkeen operaation, jossa uhkatekijä ”neutralisoitiin”.

Tammikuun kuluessa Ukrainan asevoimat ja vapaaehtoiset pudottivat useamman miehitysjoukkojen eli Venäjän asevoimien ja heidän proxy-joukkojen tiedustelulennokin tai nelikopterin (quadcopter).

Venäjän proxy-joukoilla on käytössään joitain siviilimalleista kustomoituja lennokkeja tai nelikoptereita, joita he hyödyntävät runsaasti tiedustelussa. Nykyään todennäköisesti myös hyökkäyksissä ukrainalaisasemiin tai kohteisiin Ukrainan hallinnoimilla alueilla. Osa näistä nelikoptereista toiminee eräänlaisina ”kamikazelennokkeina”, jollainen todennäköisesti oli ukrainalaisjoukkojen taannoin pudottama kiinalaisvalmisteinen DGI Phantom 4 quadcopter, johon oli kiinnitetty 30 mm VOG-17 kranaatit, jollaisia ammutaan muun muassa AGS-17 Plamya kranaattikonekivääreillä.

Ukrainalaisten pudottama kustomoitu DGI Phantom 4 nelikopteri.

















Tammikuun 24/25. ukrainalaiset pudottivat Asovanmeren rannikon tuntumassa  elektronisella häirinnällä tiedustelulennolla olleen Venäjän asevoimien Granat-2 taktisen tiedustelulennokin, kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, jolloin lennokkia havaitaan sotatoimialueella ja jolloin sellainen päätyy ukrainalaisjoukkojen käsiin. Granat-2 tiedustelulennokkia on käytössä vain Venäjän asevoimilla.


ETYJ:n tilastoja vuodelta 2018

Seuraavaksi katsaus ETYJ:n Ukrainan monitorointimission julkaisemaan statistiikkaan vuodelta 2018, statistiikassa numeraalista tietoa viime vuoden tulitaukorikkomuksista ja muista Minsk II-sopimuksen rikkomuksista, kuten kaluston sijainnista liian lähellä demarkaatiolinjaa, sekä tilanteista, joissa tarkkailijoita kohtaan on käyttäydytty uhkaavasti tai heidän toimintaa estetty/ rajoitettu.




















Vuoteen 2017 verrattuna tulitaukorikkomusten määrä väheni 401336 kappaleesta 312554 kappaleeseen vuonna 2018, on hyvä muistaa ETYJ:n rekisteröivät tulitaukorikkomukseksi jokaisen havaitsemansa laukauksen ja räjähdyksen vrt. Ukrainan JFO:n tapaan laskea rikkomukset, joka tällä hetkellä on hyvin tulkinnanvarainen, ukrainalaisten huomioidessa käytännössä vain merkittävimmät vihollisen ts. venäläisten johtamien joukkojen suorittamat hyökkäykset ja tulenkeskittämiset.

Viime vuonna tulitaukorikkomuksista ETYJ:n mukaan merkittävin osa, 90 %, kohdistui viidelle alueelle (ks. kuva alla):

1. Svitlodarskin ”pullistuman” alueelle Horlivkan koillispuolella.
2. Donetskin alueella etenkin Jasunuvata – Avdiivka – Donetskin lentokenttä – Pisky -lohkolle.
3. Mariupolin itä ja koillispuolelle.
4. Horlivkan läntisiin ja pohjoisiin esikaupunkialueisiin.
5. Luhanskin sektorin läntiseen osaan Popasna – Kalynove – Pervomaisk – Zolote -lohkolle.


Kuva: Liveuamap.com, merkinnät M. Enqvist.
























Tulitaukorikkomuksista 63 % ajoittui yöaikaan. Nämä havainnot tehtiin kameravalvonnalla ja tarkkailemalla tilannetta partioiden tukikohdista. Päivällä valtaosa havainnoista tehtiin kenttäpartioiden toimesta.

Viime vuonna ETYJ:n Ukrainan monitorointimissio teki 3823 havaintoa Minsk II-sopimuksen aserajoituksia koskevien sopimusosien rikkomista, rikkeistä noin 60 % havaittiin alueilla, jotka eivät ole Ukrainan hallituksen valvonnassa eli toisin sanoen, alueilla, jotka on miehitetty. Havainnoista 47 % tehtiin ETYJ:n tiedustelulennokeista käsin, loput partioiden toimesta. Tällainen Minsk II-sopimuksen aserajoituksia koskevien sopimusosien rikkomus on esim. raskas asejärjestelmä liian lähellä demarkaatiolinjaa.

Vastaavasti viime vuonna ETYJ:n Ukrainan monitorointimission partioiden kulkua estettiin tai rajoitettiin 1178 kertaa, joista 83 % tapahtui alueilla, jotka eivät ole Ukrainan kontrollissa. Kasvua vuoteen 2017 on 34 %.

ETYJ:n mukaan tammikuussa 2019 neljä siviiliä vammautui sotatoimien seurauksena itäisessä Ukrainassa, heistä kolme oli Voda Donbassan työntekijöitä. Tammikuun loppupuolella, talven ollessa ankarimmillaan, neljä iäkästä ihmistä kuoli luonnollisista syistä johtuen demarkaatiolinjan tarkastusasemilla, mikä nosti koko talven aikana tällä tavalla kuolleiden siviileiden kokonaismäärän kahteentoista. (2)


Venäjän joukkojensiirtoja

Venäjän tämän hetkisten kuin myös tulevien joukkojen siirtojen yhteydessä on hyvä huomioida alla olevaan satelliittikuvaan merkityt punaiset ympyrät, joiden alueella sijaitseviin tukikohtiin ja varikkoalueille on sijoitettu merkittäviä määriä kalustoa. Ne ovat todennäköisesti myös tulevaisuudessa alueita, joille Venäjä keskittää joukkojaan sekä varastoi kalustoa ja materiaalia.

Ukrainan rajan tuntumaan Rostovin oblastiin Kamensk-Šahtinskin, Kadamovskyin ja Novotšerkasskin sekä Kuzminka alueille varastoidaan myös sellaista kalustoa, joka on Venäjän miehittämän Itä-Ukrainan alueella sotivien 1. ja 2. armeijakunnan käytössä. Tätä aluetta en kuitenkaan tällä kertaa käy läpi, koska olen aiemmin käsitellyt blogeissani kyseisen alueen tukikohtia kirjoittaessani Venäjän sodankäynnistä Ukrainan maaperällä. (3) Novotšerkasskissa toimii myös Venäjän Itä-Ukrainassa operoivien miehitysjoukkojen (1. ja 2. armeijakunta) esikunta.

Ukrainan Harkovan alueeseen rajoittuvan Belgorodin ja sen itäpuolisen Voronezin alueilla Venäjällä on asevoimien keskittymiä, tukikohta-alueita, joille on varastoitu huomattavia määriä kalustoa ja varusteita. Alueelle on saapunut myös viime aikoina lisää kalustoa, joko pysyvämmin sijoitettavaksi tai tulevia harjoituksia silmällä pitäen. (4)




















Alla muutama satelliittikuva Bogucharin ja Valuikin alueista. Ensimmäisenä kuva Bogucharin länsipuolella sijaitsevasta tukikohdasta, jonne on sijoitettu varsin merkittävä määrä kalustoa ja muuta varustusta:

The documents show the Russian Defense Ministry intends to turn an old military depot in the town of Boguchar, in the Voronezh region, into a major base with dozens of buildings and special facilities for more than 1,300 armored vehicles and ammunition.

The new base, with a dozen barracks with space for 5,210 troops, warehouses for rockets, an infirmary, swimming pool and large training complex, will be 45 kilometers (28 miles) from the Ukrainian border.” (5)

Boguchar, Venäjä.




















Seuraavaksi kaksi kuvaa Valuikin alueelta, kaupungin keskustan tuntumassa on vanhan lentokentän alueella tukikohtakompleksi, jonne on ollut sijoitettuna joukkoja muun muassa:

”- - the group deployed in Valuyki comes from the 549th Airbase of the Russian Air Force in Pribylovo (Leningrad Oblast)”. (6)

Valuikin luoteispuolelle Solotin kylän kupeeseen on rakennettu ”sotilaskylä”, useita kerrostaloja sotilaille. Kylän itäpuolella on pienehkö harjoitusalue kaluston käsittelylle tms. Tietojen mukaan Valuikin alueelle on sijoitettu osia Venäjän maavoimien 23. prikaatista. (7)

Valuikista koilliseen Livenkan kylän kaakkoispuolelle on sijoitettu tutkakalustoa, (8) mahdollisesti myös ilmatorjuntakalustoa (isokuva ylinnä merkintä AD).

Valuikin lentokentän alue. (9)





















Solotin kylän länsipuoli Valuikista luoteeseen.




















Valuikista reilut 110 km luoteeseen Belgorodin alueella on myös huomioitavia joukkojen keskittymiä. Kaupunkialueelle on säännöllisesti sijoitettuna Venäjän maavoimien yksiköitä. Belgorodin itäpuolella sijaitsevan Dalnjaja Igumenkan kylän alueella on ilmapuolustuksen tutkakalustoa. (10)

Harkova oli jo keväällä 2014 eräs Venäjän kohteita Ukrainan itäisissä, Venäjään rajoittuvissa, osissa. Harkovan alueella yritettiin synnyttää samanlaista liikehdintää venäläisoperaattoreiden toimesta mitä nähtiin Donetskin ja Luhanskin alueilla sekä osissa eteläistä Ukrainaa. Harkovassa venäläisillä ei ollut vastaavaa menestystä kuin osassa Donbasia, alue on kuitenkin edelleen niitä alueita Ukrainassa, joihin kohdistuu paine. Kaupungissa ja Harkovan oblastin alueella venäläisoperaattorit ovat koettaneet tehdä terrori-iskuja käynnissä olevan sodan kuluessa, muutama isku on onnistunut. Ukrainan turvallisuusviranomaiset ovat tehneet lukuisia pidätyksiä tehden samalla toimintakyvyttömiksi terroristisoluja sekä ryhmiä, joiden tehtävänä oli kylvää alueelle konfliktin siemeniä eri kansanosien sekä uskontokuntien välillä.

Edellinen huomioiden, voimakkaat venäläisjoukot rajan tuntumassa muodostavat uhkatekijän, joka Ukrainan on huomioitava ja jota sen on pidettävä silmällä. Joukkojen vahvistamisia tai merkittäviä rotaatioita, kokoonpanojen muutoksia, ei voi jättää huomiotta. Eikä niitä oikeastaan voi jättää huomiotta Suomessakaan, koska sodan eskaloitumisen ohella jännitteen voimakas kasvu ja eskaloitumisen uhka heijastelevat väistämättä Pohjolan turvallisuusympäristöön.


Marko


Huom. kirjoituksessa ei ole käyty ”täikammalla” läpi venäläisjoukkojen kokoonpanoa ja sijoittelua Ukrainan vastaisella Harkovaan rajoittuvalla rajaosuudella. Moskovan alueella päivän junamatkan päässä on Venäjän maavoimien iskukykyisimpiä joukko-osastoja, kuten kaartin 4. panssaridivisioonaKantemirovskaja”.



Lähteistä:

Ukrainan asevoimien tappiot @uacrisis -twittertililtä sekä unian.info -verkkosivulta, tammikuun tapahtumia poimittu unian.info -verkkosivulta sekä Facebookista @pressjfo.news -sivulta.



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.