torstai 21. helmikuuta 2019

Venäjä näpit irti Krimistä!


Viisi vuotta sitten – 20.helmikuuta 2014 – Venäjä aloitti Krimin niemimaan miehitykseen tähdänneen sotilasoperaation, mikä voidaan päätellä Venäjän operaation ”kunniaksi” lyömistä ansiomitaleista. Operaatio siis alkoi hetkenä, jolloin Ukrainan silloinen presidentti Viktor Janukovytš oli vielä Kiovassa ja virallisesti Ukrainan presidentti. Tuolloin Kiovan kaduilla virtasi kansalaisten veri Janukovytšin hallinnon koettaessa epätoivoisesti kukistaa, Venäjän tuella, ukrainalaisten taistelua vapaudesta. Kuten tiedämme, kansa voitti taistelun ja Viktor Janukovytš joutui pakenemaan Kiovasta ensin maan itäosiin, josta hän siirtyi Venäjän Jeiskin kautta Krimille, ja Krimiltä hän pakeni venäläisellä sota-aluksella Venäjälle.



















Pienet vihreät miehet” Krimillä, kuva teoksesta: Вторжение в Украину: Хроника российской агрессии. Kuvassa olevan kuvan on ottanut Sergei Pavlov (Укринформ)  maaliskuussa 2014 Krimillä.

Krimillä niemimaan miehitykseen tähdännyt operaatio oli siis jo käynnissä, kun Kiovassa ”vanha valta” taisteli epätoivoisesti (ja verisesti) asemastaan, tullen lopulta syrjäytetyksi. Se, että Krimin miehitykseen tähdännyt operaatio oli jo käynnissä Janukovytšin ollessa vielä näennäisesti vallassa, kertoo omalta osaltaan myös Venäjän (ja Vladimir Putinin) luottamuksesta ja uskosta Janukovytšin kykyyn ratkaista ongelma ja pysyä vallassa. Kreml näki pelin tuolloin jo menetetyn – kansan voittaneen Ukrainassa!

Kiovassa helmikuun 18. – 21. 2014 käytiin ratkaisevat taistelut – Kiovan keskusta muistutti tuolloin sotatannerta, jossa suurin uhrauksin kansalaiset voittivat vapauden. Euromaidanin keston kuluessa reilut sata kansalaista menetti henkensä, kuka tarkka-ampujien luodeista, kuka pahoinpideltynä, kuka sairaalasta pois raahattuna ja kidutuksen jälkeen luontoon hylättynä. Euromaidanin aikana vapauden puolesta henkensä antaneita muistetaan helmikuun 20. päivänä, joka tuli jäämään historiaan Euromaidanin verisimpänä, jolloin yli kaksikymmentä kansalaista antoi henkensä Kiovan keskustassa. Euromaidanin reilua sataa siviiliuhria kutsutaan taivaalliseksi sotniaksi (ukr. Небесна сотня). Sotnia on sotahistoriallinen käsite tarkoittaen sataa miestä, kasakkajoukkojen eskadroonaa.

Ukrainan suurlähetystö 20.2.2019 taivaallisen sotnian muistohetki, kuva: M. Enqvist




















Ukrainassa verenvuodatus ei suinkaan päättynyt Viktor Janukovytšin pakoon Kiovasta, Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja myöhemmin  liitti niemimaan laittomasti itseensä.  Niemimaan miehitys ei sekään ollut veretön – toki sotilaallisesti uhreja tuli vähän, yksittäisiä Ukrainan asevoimien sotilaita ja upseereita menehtyi ja vammautui operaation alkuvaiheessa. Sen sijaan suuri joukko paikallisia asukkaita joutui kokemaan miehityksen ensipäivistä lukien miehittäjän ja sen hännystelijöiden (tituškat ja paikalliset, miehitystä tukevat, kollaboraattorit) julmuuden. Ensimmäiset Krimin tataarit ”katosivat” maaliskuun alkupuolella, ja hyvin pian seuraa alkoivat tehdä ukrainalaisaktivistit, jotka vastustivat miehittäjää. Osa kadonneista on sittemmin löydetty murhattuna, osa on edelleen kateissa, osan istuessa venäläisillä vankileireillä poliittisina vankeina näytösoikeudenkäyntien myötä.



Vastoin venäläispropagandan väitteitä, Krimillä miehittäjää ei suinkaan kaikkialla otettu riemuiten vastaan. Asukkaat, etniseen taustaan katsomatta, osoittivat mieltä miehittäjää ja heidän tukijoita vastaan päivien ja viikkojen ajan. (1) Krim on Ukrainaa, toistui mielenilmauksissa ja kansalaisaktivismissa. Eikä tämä vastarinta ole miehitysvuosien kuluessa päättynyt, ei, vaikka tuhansille asukkaille miehitetty niemimaa on muuttunut avovankilaksi, josta ei ole poispääsyä ja jossa he joutuvat elämään pelossa.

Erityisesti niemimaan muslimivähemmistöön kohdistuu huomattavaa vainoa, Krimin tataareiden kulttuurille arvokkaita kohteita on vaurioitettu ja tuhottu, (2) heidän oikeuksia kansalaisina on poljettu, heidän oikeutta harjoittaa uskoaan rajoitetaan ja estetään – kuuluminen uskonnolliseen yhteisöön voi johtaa – ja usein johtaakin – vainoon ja pidätyksiin, joiden tarkoituksena on myös toimia pelotteena.

Viime viikolla Venäjän turvallisuuspalvelu FSB suoritti useita iskuja tataariyhteisöjä vastaan, muutama Krimin tataari pidätettiin – nuorimman ollessa parinkymmenen ikäinen. Venäjän viranomaistahot ovat mielivaltaisesti nimenneet tataariryhmittymiä ja liikeitä ”terroristisiksi organisaatioiksi”, ja tässä kohdin on syytä todellakin huomioida, että nämä liikkeet ja ryhmittymät ovat sellaisia, joilla on usein pitkät perinteet ja joista osa on olennainen osa Krimin tataarien omaa historiaa. Nämä Venäjän rikollisiksi nimeämät teot, ovat niitä samoja, joista nautimme jokaisena päivänä – sananvapaudesta ja uskonnon vapaudesta.

Venäjän miehityksen kritisointi ja rauhanomainen vastustaminen voi myös johtaa näytösoikeudenkäyntiin ja vuosien vankeuteen. Näin kävi ukrainalaiselle maanviljelijälle Volodymyr Balukhille, joka niemimaan laittoman anneksaation jälkeen ryhtyi liputtamaan Ukrainalle päivittäin. Tänään hän istuu vuosien tuomiota, jotka hänelle langetettiin kahdessa erillisessä oikeudenkäynnissä. (3)

Kun viiden vuoden miehityksen kuluessa kymmeniä niemimaan asukkaita on vangittu ja tuomittu näytösoikeudenkäynneissä jopa vuosikymmenien vankeusrangaistuksiin, on varsin pöyristyttävää, että niemimaalla vierailleet ”suomalaisturistit” levittävät ryhmissään valheita ja toistavat venäläispropagandaa ”rauhanomaisesta miehityksestä” ja ”halusta” liittyä Venäjään. Eivätkä nämä ”suomalaisturistit” suinkaan ole ainoita, jotka ovat langenneet venäläisansaan vieraillessaan niemimaalla ja ovat nyt kaulaansa myöten kusessa ja paskassa, joutuen toistamaan toistamistaan valetta, jota heille on syötetty.

Suomalaisvieraista ainakin toimittaja Marjaliisa Siira on käynyt kertomassa – laittomasta – vierailustaan Krimillä maaliskuussa 2018 Vantaan Rauhanklubilla (Vantaan Rauhanpuolustajat). (4) Näinköhän tämä Rauhanpuolustajien aktiivijäsen kertoi pidätyksistä ja kidutuksesta; pelosta ja kuolemasta, jonka miehittäjä muassaan niemimaalle toi? Tuskinpa!


Venäjä militarisoi Krimin niemimaata

Miehitysvuosien kuluessa Venäjä on kasvattanut niemimaalle sijoittamiensa joukkojen ja kaluston määrää huomattavasti. Ennen laitonta anneksaatiota niemimaan alueella oli, maiden välisten (Ukraina ja Venäjä) sopimusten mukaisesti sijoitettuna 12500 sotilasta, vastaavasti syyskuussa 2018 niemimaan alueella oli pysyvästi sijoitettuna 31500 sotilasta. Lisäksi Venäjän asevoimiin ja turvallisuuselimiin kuuluvat yksiköt käyvät säännöllisesti harjoittelemassa niemimaan alueella, joten tosiasiallisesti joukkojen kokonaismäärä voi nousta reilusti yli 31500 miehen.

Krimin niemimaalle sijoitettu venäläiskalusto ennen miehitystä (v. 2014) ja syyskuussa 2018.

tyyppi
2014
syyskuu 2018
panssarivaunut
-
40
rynnäkkövaunut ja miehistön-kuljetusajoneuvot
92
583
tykistö ja raketinheittimet
24
162
S-400 ilmatorjuntajärjestelmä
-
16
helikopterit
37
62
lentokoneet
22
122
pinta-alukset
26
71
sukellusveneet
1
7

Joukkojen ja kaluston määrän lisäämisen ohella Venäjä on järjestänyt Krimin niemimaan alueella myös laittomia sotaharjoituksia, ja neljättä vuotta perätysten (v. 2018) Venäjän viranomaiset ovat järjestäneet niemimaalla värväyskampanjoita, joilla on yritetty värvätä niemimaan asukkaita liittymään Venäjän asevoimiin, ja v. 2017 kevään värväyskampanjan jälkeen niemimaan asukkaat ovat voineet joutua palvelemaan Venäjän asevoimissa myös niemimaan ulkopuolella. Näillä toimilla Venäjän miehitysviranomaiset rikkovat Geneven Sopimuksen Artiklaa 51. (5)

The occupying power may not compel persons protected by the Geneva Conventions to serve in its armed forces. - -“. (6)

Niemimaalla on luonnollisesti myös runsaasti Venäjän turvallisuuselinten joukkoja, niemimaan satamista operoi FSB:n alaisen Venäjän rannikkovartioston aluksia. Niemimaan itäosassa sijaitseva Kertšin kaupungin satama toimii yhtenä Venäjän rannikkovartioston tukikohtana alueella. Venäjän lisääntynyt toiminta alueella yhdistettynä suoranaisiin sotatoimiin, on lisännyt jännitettä myös Asovanmeren ja Kertšinsalmen alueella. Venäjän merellinen voima alueella (rannikkovartiosto ja Mustanmeren laivasto sekä Kaspian laivue) on kasvanut huomattavasti Krimin niemimaan miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan myötä.

Laajemmin Krimin niemimaan militarisoinnista blogissani ”Venäjä militarisoi miehittämäänsä Krimin niemimaata”.


#LiberateCrimea, kuva M. Enqvist v. 2018.




















Vladimir Putin: Get Out of Crimea! Näpit irti Krimistä!
Путин, вон из Крыма!


Marko



Krimin niemimaan ihmisoikeustilanteesta yhdeksän ensimmäisen kuukauden ajalta v. 2018 – analyysissa huomioitu myös kulttuurikohteiden ja ekosysteemin tuhoaminen:










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.