keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Venäjä militarisoi miehittämäänsä Krimin niemimaata


Syksyllä kävin läpi Venäjän miehitettyyn Itä-Ukrainaan, näiden ns. kansantasavaltojen alueelle sijoittamia joukkoja sekä merkittävimpiä tukikohtia Venäjän hallinnoiman rajan kummallakin puolella. Tässä kirjoituksessa luon katsauksen Venäjän kevättalvella 2014 miehittämälle Krimin niemimaalle sijoittamiin joukkoihin ja niiden varustukseen, siihen kuinka Venäjä militarisoi niemimaata ja – kuten eräillä tahoilla asiaa on kuvattu – rakentaa niemimaasta ”uppoamatonta tukialusta”.

Aloitan satelliittikuvalla, johon on merkitty eräitä merkittäviä tukikohtia sekä joukko-osastot, joita alueille on sijoitettu. Tiedot joukko-osastoista sekä joukko-osastojen esikuntien sijoitusalueista on koottu tämän vuoden aikana julkaistuista viranomaisten tiedonannoista sekä laadituista raporteista, myös sosiaalisessa mediassa julkaistuilla tiedoilla on merkittävä rooli.



Upotuskuvana satelliittikuva Dzhankoin lentotukikohdasta



















Venäjän ilmavoimat ja Mustanmeren laivasto operoivat seuraavista lentotukikohdista/ lentokentiltä miehittämällään niemimaalla:

Belbek, Saky, Donuzlav, Gvardeyskii ja Khersones sekä Kacha, jossa toimii myös helikopteritukikohta. Helikopteritukikohtana toimii Kachan ohella myös Dzhankoi. Dzhankoista operoi muun muassa Kamov Ka-52 taisteluhelikoptereilla varustettu Venäjän maavoimien 39. helikopterirykmentin 3. laivue. (1)

Tämän vuoden marraskuussa Venäjä käytti Dzhankoin lentotukikohtaa ensimmäistä kertaa merkittävämpään joukkojensiirtoon, kentälle laskeutui muun muassa Iljushin Il-76 kuljetuskoneita. Lentotukikohdan kiitorata on noin 2,5 km pitkä ja päällystetty, tukikohtaa on myös uudistettu viimeisen vuoden kuluessa.

Krimin niemimaalla on myös varalaskupaikkoja ja mahdollisesti käyttöön otettavia tukikohtia, sellaisina voidaan pitää ainakin Oktyabrs’kea, Veseloea, Kirovskojea ja Sovjets’kiita sekä Begerovoa.

Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä on siirtänyt Krimin niemimaalle yli sata ilmaherruushävittää ja monitoimihävittäjää mallia Sukhoi Su-27 ja Su-30 aiemmin siellä olleiden rinnalle ja tilalle. Niemimaalle ollaan sijoittamassa ensi vuoden puolella Venäjän toimesta Sukhoi Su-34 taktisia pommikoneita.

Venäjä on sijoittanut Krimin niemimaalle laivaston ilmavoimilta seuraavia laivueita ja rykmenttejä (osa yksiköistä operoi niemimaalta Ukrainan ja Venäjän väliseen sopimukseen nojautuen jo ennen Venäjän suorittamaa niemimaan miehitystä helmi-maaliskuussa 2014):

- 43. itsenäinen rynnäkkökonelaivue, varustettu Sukhoi Su-24M ja Su-24MR taktisia pommikoneita ja tiedustelukoneita (Su-24MR).
- 917. itsenäinen yhdistetty ilmarykmentti, varustettu muun muassa kuljetuskoneilla ja Beriev Be-12 ASW-lentoveneillä sekä Mil Mi-8 kuljetushelikoptereita.
- 25. ASW-helikopterirykmentti sijoitettuna Kachaan, on varustettu Kamov Ka-27 merivalvonta ja ASW-helikoptereilla sekä Mil Mi-14 ASW-helikoptereilla.
- 318. itsenäinen ilmarykmentti sijoitettuna Kachaan.

Venäjän laivaston ilmavoimien ja maavoimien helikopterirykmenttien kaluston lisäksi maan ilmavoimien hävittäjiä ja rynnäkkökoneita on sijoitettuna pysyvästi miehitetylle Krimin niemimaalle. Niemimaalle sijoitettujen joukkojen lentotoiminta on ollut viime aikoina hyvin aktiivista, ja aggressiivista.


22. armeijakunta Krimillä

Venäjän maavoimien joukko-osastot Krimillä muodostavat 22. armeijakunnan, jonka esikunta on sijoitettu Simferopoliin. Tällä hetkellä 22. armeijakunnan vahvuus on noin 7400 miestä, armeijakuntaa vahvistetaan par’ aikaa, vuoden 2020 kuluessa sen vahvuuden arvioidaan nousevan yli 10 000 mieheen.

Krimin niemimaalle sijoitetun 22. armeijakunnan kalusto v. 2018.


määrä
taistelupanssarivaunut
30+
rynnäkkövaunut
165
tykistöjärjestelmät
90

22. armeijakunta koostuu seuraavista joukko-osastoista 126. erillinen rannikkopuolustus prikaati (esikunta Perevalne), 127. erillinen tiedusteluprikaati (esikunta Sevastopol), 8. tykistörykmentti (esikunta Simferopol), 1096. ilmatorjuntarykmentti (esikunta Sevastopol), 68. erillinen pioneerirykmentti (esikunta Jevpatoria) sekä 4. NBC rykmentti (esikunta Sevastopol).

Krimin ”aluepuolustusjoukot” ovat miehittäneet uudelleen Objekt 100 ”Utes” -järjestelmän tukikohdan Honcharnen lounaispuolella v. 2016 alkaen. Järjestelmä on varustettu pintamaaliohjuksilla. Huhtikuussa 2017 4K44 ”Utes” -rannikkopuolustusjärjestelmän laukaisualustalta ammuttiin P-35 Pityorka (SS-N-3 Shaddock) risteilyohjus merimaaliin. (2)


Venäjän Mustanmeren laivasto Krimillä

Venäjän Mustanmeren laivaston komentajana toimii tällä hetkellä Kaliningradin alueella Borin kylässä syntynyt vara-amiraali Aleksandr A. Moiseev, hän aloitti tehtävässä 26.6.2018 jälkeen. Häntä ennen laivaston komentajana toimi Vitebskissä syntynyt amiraali Aleksandr Vitko. Vitkon toiminta Krimin miehityksen aikana oli aktiivista, hän toimitti ukrainalaisjoukoille vaatimuksen antautua 4. maaliskuuta kello 05:00 mennessä, mikäli vaatimukseen ei suostuttaisi ukrainalaisjoukkojen asemiin hyökättäisi voimalla.

Vara-amiraali Aleksandr A. Moiseev. (3)






















Mustanmeren laivaston esikunta ja merkittävin laivastotukikohta sijaitsee miehitetyllä Krimillä Sevastopolissa, laivasto operoi niemimaalla myös Feodosijan satamasta käsin. Mustanmeren laivasto operoi myös Venäjän alueella olevista satamista käsin, näitä ovat Taganrog, Novorossiysk ja Tuapse sekä Temryuk. Mustanmeren ja Asovanmeren ohella Venäjän Mustanmeren laivaston operointialueeseen kuuluu osia Välimerestä – sillä on tukikohta Syyrian rannikolla Tartusissa. Skismaa ovat aiheuttaneet laivaston pinta-alusten provokatiiviset vierailut Georgialta miehitetyn Abhasian alueella. Mustameren laivaston kokonaisvahvuus on noin 25 000 miestä, sisältäen merijalkaväenyksiköt.

Venäjän Mustanmeren laivaston kalusto v. 2018 (huomattava osa sijoitettu miehitetylle Krimin niemimaalle).

alusluokka
kappalemäärä
risteilijät (Moskva)
1
hävittäjät (Smetlivyy)
1
fregatit
13
ohjuskorvetit
6
ASW-alukset
6
ohjusveneet
6
miinanraivaajat
13
maihinnousualukset (isot)
7
maihinnousualukset (pienet)
9
terrorismin- ja sabotaasitorjunnan erikoisalus
6
ELINT-alukset
4
sukellusveneet
7

Kuten aiemmin kirjoitin, pinta-alusten ja sukellusveneiden lisäksi laivaston lentokoneita ja helikoptereita on sijoitettu Ukrainalta miehitetylle Krimin niemimaalle.


Sevastopolissa sijaitsee myös 810. merijalkaväkiprikaatin esikunta, valtaosa prikaatista on sijoitettu miehitetylle Krimin niemimaalle mutta osia prikaatista on sijoitettu Temryukiin Krasnodar Kraihin Venäjälle. 810. merijalkaväenprikaatin komentajana toimii eversti Dmitri Uskov. Merijalkaväenprikaatiin kuuluvia joukkoja otti osaa Donetskin kansainvälisellä lentokentällä käytyihin taisteluihin tammikuussa 2015, jolloin venäläisjoukot valtasivat kentän, sekä myöhemmin Mariupolin itäpuolella. (4) En saanut käsiini prikaatin kalustoluetteloa, mutta todennäköisesti se on verrannollinen muihin Venäjän laivaston merijalkaväenprikaateihin, joiden varustukseen kuuluu reilut 250 miehistönkuljetusajoneuvoa, 18 kpl 2S1 ”Gvozdika" 122 mm panssarihaupitsia, 24 kpl 2S9 ”Nona” 120 mm tela-alustalle sijoitettua kranaatinheitinjärjestelmää, 18 kpl BM-21 Grad 122 mm raketinheitinjärjestelmää ja jopa 80 taistelupanssarivaunua.

810. merijalkaväenprikaatin rakenne. (5)


























Niemimaalle on myös sijoitettu Mustanmeren laivaston alaisen 11. erillisen rannikkopuolustusprikaatin joukkoja, prikaatin esikunta sijaitsee Anapassa Krasnodar Kraissa Venäjällä. Prikaati on varustettu muun muassa Bal- ja K-300P Bastion-P pintamaalien torjuntaan tarkoitetuilla ohjusjärjestelmillä. Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä on sijoittanut Krimin niemimaalle yhteensä 16 kpl Bal ja K-300P Bastion-P -ohjusjärjestelmien laukaisualustoja.


Bal-ohjusjärjestelmän laukaisualustoja matkalla Sevastopolista Kertšin suuntaan 27.11.2018. (6)
















Venäjän Krimille sijoittamien joukkojen vahvuus

Venäjän asevoimien miehitetylle Krimin niemimaalle sijoittamien joukkojen vahvuus lokakuussa 2018 oli 31 500 sotilasta, viimeisimpien tietojen mukaan kokonaisvahvuus on yli 33 000 sotilasta. Näillä Venäjän merivoimista, maavoimista ja ilmavoimista koostuvilla joukoilla oli muun muassa seuraavaa kalustoa käytössään:

- taistelupanssarivaunut 40 + reservi ja varastot.
- rynnäkkövaunut ja miehistönkuljetusajoneuvot 583.
- tykistö ja raketinheittimet 162, joista raketinheittimiä 52.
- S-400 ilmatorjuntaohjusjärjestelmä 16 laukaisualustaa. Satelliittikuvien perusteella voidaan päätellä, että Dzhankoihin sijoitettu S-400-patteri ei ollut Venäjän väitteiden mukainen vastaus Ukrainan provokaatioon. Dzhankoissa valmistelu- ja rakennustyöt alkoivat jo aiemmin tänä syksynä.
- Bal ja Bastion-P pintamaalien torjuntaan käytetyt ohjukset 16+ laukaisualustaa.

Niemimaalle on sijoitettu ainakin 122 erilaista lentokonetta ja 62 helikopteria, joukossa Kamov Ka-52 taisteluhelikoptereita.

Niemimaalle pysyvästi sijoitettujen joukkojen lisäksi alueella käy säännöllisesti harjoittelemassa Venäjän asevoimien yksiköitä. Joulukuun alkupuolella Kertšinsalmen ylittävän sillan kautta niemimaalle toimitettiin Venäjän maahanlaskujoukkojen kalustoa, miehistö siirrettiin niemimaalle kuljetuskoneilla. Tätä kirjoittaessa kyseinen yksikkö on edelleen niemimaalla.


FSB:n alaisen rannikkovartioston rooli alueella

Loppuun vielä lyhyelti Venäjän FSB:n alaisen rannikkovartioston roolista miehitetyllä niemimaalla. Venäjän rannikkovartiosto operoi Krimin niemimaalla Kertšin satamasta käsin, sen lisäksi rannikkovartiostolla on Venäjän alueella Asovanmeren alueella useampi laivastoasema käytössään.

Venäjän suorittaman Krimin niemimaan miehityksen ja vuoden 2014 kuluessa laajenneen, Venäjän organisoiman, Itä-Ukrainassa käynnissä olevan sodan myötä se ryhtyi vahvistamaan etenkin Asovanmeren alueella operoivia rannikkovartioston voimiaan. Tämän vuoden huhtikuussa Venäjän rannikkovartiostolla oli käytössä 84 erilaista pinta-alusta ja partiovenettä Asovanmerellä sekä Kertšinsalmessa. Viime keväänä Kertšinsalmen ylittävän sillan käyttöönoton jälkeen Venäjä ryhtyi toimittamaan alueelle entistä enemmän erilaisia partioveneitä ja aluksia, myös Mustanmeren laivastoon ja Kaspian laivueeseen kuuluvia pinta-aluksia toimitettiin pienelle merialueelle. Joukossa myös pelastusalus, joka voidaan varustaa välineistöllä, jolla on mahdollista kartoittaa tarkasti merenpohjaa.

Jännityksen kasvu Kertšinsalmessa ja Asovanmerellä purkautui marraskuussa Venäjän rannikkovartioston hyökättyä maan merivoimien tukemana ukrainalaisen laivasto-osaston kimppuun Kertšinsalmessa ja Mustalla merellä kansainvälisillä merialueilla. (7)

Venäjän rannikkovartiosto ja laivasto Asovanmerellä ja Kertšinsalmessa.

organisaatio
aluksia 4/2018
aluksia 9/2018
rannikkovartiosto (FSB)
84
115
Mustanmeren laivasto
-
3
Kaspian laivue
-
4

Rannikkovartioston ohella miehitetylle niemimaalle on sijoitettu FSB:n erikoisjoukkoja ja rajavartijoita sekä muita sisäisen turvallisuuden joukkoja.


Marko



Syksyn kirjoitukseni venäläisjoukoista Itä-Ukrainassa sekä niiden merkittävimmistä tukikohdista:









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.