torstai 25. huhtikuuta 2019

Paimenkirjeeni suomalaismedioille

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti keskiviikkona (24. huhtikuuta 2019) asetuksen, jonka mukaan Itä-Ukrainan Venäjän miehittämällä alueella asuvat voivat saada Venäjän passin kolmessa kuukaudessa, tästä hyvin huolestuttavasta uutisesta uutisoitiin myös suomalismedioissa. Ainakin seuraavien – Helsingin Sanomat, Yleisradio, Ilta-Sanomat ja mtv3 – suomalaismedioiden uutisoinnissa on käytetty hyvin kyseenalaista kieliasua kuvaamaan Itä-Ukrainan miehitettyjä alueita ja niinpä päädyn jälleen kerran oikaisemaan kyseisiä medioita ja huomauttamaan kyseisten medioiden edustajia siitä, kuinka tärkeää on käyttää todellisuutta vastaavia nimiä kertoessa vallitsevasta tilanteesta Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla.

Tämän vuoden maaliskuussa kirjoitin lyhyen blogin ”Iltalehti – älä toista kritiikittä venäläispropagandaa” huomauttaakseni Iltalehteä venäläispropagandan kritiikittömästä toistamisesta. Tällä kertaa epätäsmällisen termin käyttö on olennaisesti laajamittaisempaa, joten en voi antaa asian olla ja jättää median edustajia lepäämään laakereillaan. Seuraavaksi edellä luettelemieni medioiden tämänpäiväiset Putinin allekirjoittamaa asetusta käsittelevät otsikot siten kuten ne on kirjoitettu 25.4. klo. 00:30:



Venäläisiä T-90A taistelupanssarivaunuja lokakuussa 2014 Luhanskin lentokentän tuntumassa Fabrichnen lähistöllä. (1)
















En ryhdy ruotimaan julkaistuja uutisia sen tarkemmin, mutta pyydän kiinnittämään huomion otsikoiden sanaan ”separatistialueiden”, joilla viitataan niihin Itä-Ukrainan alueisiin, jotka eivät olet Ukrainan hallinnon kontrollissa, alueisiin, jotka ovat Venäjän hallinnon kontrollissa ja täten Ukrainalta miehitettyjä alueita.

Nyt elämme herran vuotta 2019, joten enää itseään kunnioittavalla medialla ei pitäisi olla mitään perustetta kirjoittaa ”separatistialueista” – Itä-Ukrainassa on sodittu jo viisi vuotta, emme ole enää ”märkäkorvia” tämän suhteen, joten sodasta, jossa Ukrainan hallintoa vastaan sotii Venäjän asevoimien ja turvallisuuselinten (kuten Venäjän turvallisuuspalvelu FSB) joukkoja ja näiden joukkojen komennossa ja rinnalla venäläisiä palkkasotilaita muun muassa PMC Wagnerista, venäläisiä ja kolmansien maiden – myös suomalaisia – taistelijoita vapaaehtoisina alueelta värvättyjen ja pakkovärvättyjen paikallisten rinnalla.

Mikäli siirtäisimme samoin ennakkoehdoin – suunnittelu, rahoitus, toteutus, varustus ja valtaosa miehistöstä venäläisiä – toteutetun operaation Itä-Ukrainasta kaakkoiseen-Suomeen, tuskin nimittäisimme kaakonkulmaa hallitsevia joukkoja ”separatisteiksi”, joten ei ole olemassa perustetta nimittää Itä-Ukrainassa osaa Donbasia miehittäviä joukkoja separatisteiksi ja kyseisiä – miehitettyjä alueita – separatistialueiksi.

Olen seurannut Ukrainassa käynnissä olevaa sotaa ja miehitystä hyvin intensiivisesti nämä vuodet, muistan kuinka keväällä 2014 media kirjoitti paikallisten ”venäjämielisten” nousseen kapinoimaan Ukrainan hallintoa vastaan – samaan aikaan näiden ”venäjämielisten” johdossa sekä tärkeitä operaatioita oli suorittamassa väkeä, joka ei puhunut tahi ymmärtänyt kunnolla paikallista sekaleipää (ukrainan ja venäjän sekoitusta), väkeä, joka oli tullut Moskovasta, Pietarista ja Volgan ääreltä johtamaan tätä nyt jo monivuotiseksi sodaksi edennyttä kapinointia. Paikallisille heidät paljasti kieli – aksentti – se sama kieli, joka sai median edustajat kuvittelemaan heidän olevan paikallisia.

Keväällä 2014 tilanne oli sen verran vaikeasti hahmotettava, että tuolloin oli ymmärrettävää puhua ”separatisteista”, mutta tänään minkään tähän viittaavan termin käyttö ei ole mitään muuta kuin Venäjän syöttämän narratiivin harkitsematonta – tai tarkoituksellista – toistoa. Enää ei voida sanoa ”En tiennyt” kun tietoa on saatavilla, vaikka kuinka paljon. Venäjän roolin sodan käynnistäjänä, jatkajana, miehityksen ylläpitäjänä ja rahoittajana sekä miehitettyjen alueiden elinolojen kurjistajana olisi tullut olla selvää kaikille heille, jotka eivät elä ideologian sumentamassa kuplassa, loppukesästä 2014 lähtien.

”Separatismi” on Venäjän lanseeraama termi kuvaamaan Itä-Ukrainan tilannetta, sen toistaminen on samalla Venäjän kertoman tarinan toistamista, voidaan sanoa, että ”separatismista” kirjoittaminen on tässä kontekstissa samalla Venäjän informaatiovaikuttamisen levittämistä – Venäjän disinformaation jakamista.

Itä-Ukrainassa ei ole separatismia, siellä on käynnissä sota ja osa Itä-Ukrainaa on Venäjän miehittämää.


Marko Enqvist


1. Donbas in Flames s. 67.
Huom. kuvassa Venäjän asevoimien 136 erillisen mekanisoidun kivääriprikaatin T-90A taistelupanssarivaunuja kuvattuna Luhanskin lentokentän lähistöllä lokakuun 2. 2014. 136 erillinen mekanisoitu kivääriprikaati on sijoitettu rauhan aikana Buynaksk’iin Dagestaniin, Venäjällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.