maanantai 11. joulukuuta 2017

Kaiken takana on… Bäckman

Aloittakaamme tämä teksti lyhyellä lainauksella Johan Bäckmanin blogitekstistä ”Donetsk People's Republic Representative Center opened in Helsinki - Finland supports non-recognized states” sunnuntailta (10.joulukuuta 2017):

Right after Finland celebrated her centenary on December 6th 2017, Donetsk People's Republic opened her official representative center in the Finnish capital on December 9th, 2017.” (1)

Joka jo ensiriveillään pitää sisällään merkittäviä virheitä – disinformaatiota ja propagandaa – jotka on syytä korjata välittömästi Suomen Venäjän suurlähetystön lausunnolla elokuulta 2015, jolla kumottiin Bäckmanin aiemmat väitteet olemassa olevasta ”Donetskin kansantasavallan edustustosta”:

Suomalainen taho ilmoittaa toimivansa "Donetskin kansantasavallan edustustona” tai ”Donetskin kansantasavallan suurlähetystönä” Helsingissä. Mainittua "Donetskin kansantasavaltaa" ei ole Suomen tunnustamana valtiona olemassa, eikä sillä voi olla suurlähetystöä tai muuta virallista edustustoa Suomessa. Myöskään YK, EU tai ETYJ eivät tunnusta Itä-Ukrainan separatistisia ryhmiä valtioksi.

Diplomaattinen edustusto voidaan perustaa vain diplomaattisuhteet solmineiden valtioiden välillä ja näiden molemminpuolisella suostumuksella.” (2)

Suomen kanta ei ole näiden parin vuoden aikana muuttunut miksikään. Suomi ei ole tunnustanut Donetskin tahi Luhanskin ”kansantasavaltoja”, eikä Suomi ole luonut diplomaattisuhteita kyseisten ”kansantasavaltojen” välillä, joten tällöin Johan Bäckmanin (ja Venäjän) projekti Donetskin ”kansantasavallan” edustuston perustamisesta Suomeen on yksipuolista toimintaa vailla virallista hyväksyntää – toiminnan eräänä tarkoituksena disinformaation ja propagandan levittäminen medialle sekä eri väestöryhmien keskuuteen esim. siten, että jaetaan ”edustustona” informaatiota, joka on ristiriidassa virallisen Suomen välittämän informaation tahi Ukrainan lakien kanssa – esimerkkinä tällaisesta ”edustuston” sivuilla tiedonanto, jolla pyritään kumoamaan maamme ulkoministeriön viralliset ohjeet.

Suomen ulkoministeriö (UM) levittää valheellista tietoa DNR:n tilanteesta ja sinne matkustamisesta, joten UM:n tietoihin ei voi tässä tilanteessa luottaa. Yhteydenotot UM:ään voivat myös olla turvallisuusriski, koska UM kerää laittomia tietokantoja ja informoi Yhdysvaltain tiedustelua suoraan.” (3)


Tai järjestetään toimintaa, joka rikkoo esim. Ukrainan lakeja. Tällaisesta toiminnasta voidaan antaa esimerkkinä aiemman – keväällä 2014 perustetun ”edustuston” – kautta järjestetyt matkat Donetskiin, joissa Ukrainalta miehitetyille alueille saavuttiin laittomasti Venäjän kautta rajaosuudelta, joka on Venäjän hallinnassa.


Donetskin ”kansantasavallan” ystävät ”edustuston” takana.







































Kuten olettaa saattaa, uutinen perustetusta ”kansantasavallan” ”lähetystöstä” leviää myös venäläisessä mediassa sekä venäläisissä ulkomaille suunnatuissa medioissa. Muutama esimerkki tällaisesta uutisoinnista kuvakaappausten muodossa. Siitä huolimatta, että osassa uutisia mainitaan myös virallisen Suomen kanta, ettei maamme ole tunnustanut ”kansantasavaltoja”, viestintä sellaisenaan täyttää tehtävänsä synnyttäen otsikon myötä mielikuvan siitä, että Donetskin ”kansantasavalta” on avannut edustuston länsimaassa. Mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, kyseessä on vale-edustusto, kyse on disinformaatiosta.

federalcity.ru: Поддерживать непризнанные государства – финская традиция (4)






















sputniknews.com: Donetsk People’s Republic Launches Representative Office in Helsinki (5)


















dninews.com: DPR Representation opened in Helsinki - Finland supports non-recognized states (6)


















tvzvezda.ru: Официальное представительство ДНР в Финляндии откроется 9 декабря (7)
























Ukrainan Suomen suurlähettiläs Andrii Olefirov kiinnitti viime viikolla julkaisemassaan lausunnossa huomiota Suomessa levitettävään Ukrainan vastaiseen propagandaan, mainiten nimeltä Johan Bäckmanin ja hänen viimeaikaiset projektinsa, joihin kuuluu Donetskin ”kansantasavallan” lähetystön ohella Euroopan hybridiosaamiskeskusta nimellään jäljittelevä yhdistys (linkki Bäckmanin ”osaamiskeskuksen” verkkosivulle: http://hybridcoe.ru/).  (8)

Suomi ei suinkaan ole ainoa länsimaa, johon on perustettu tahi yritetty perustaa Donetskin tai Luhanskin ”kansantasavallan” lähetystö. Tällaisia ”lähetystöjä” on avattu tai pyritty avaamaan useampaan EU-valtioon. (9) Tšekeissä avattua ”edustustoa” vastaan aloitettiin oikeudenkäynti, joka on Ostravan paikallisoikeudessa johtanut päätökseen, jonka mukaan yhdistys edustustona on lakkautettava. (10) Ranskassa vastaavaa Donetskin ”kansantasavallan” ”edustustoa” kohtaan on aloitettu tutkinta. (11)

Suomessa, yhdistystoiminnan luvatussa maassa, Bäckmanin on onnistunut sekoittaa pakkaa yhdistyksillään ja toiminnallaan. Mikä tulee olemaan viranomaistemme kanta perustettuun Donetskin ”kansantasavallan” ”edustustoon” – vai jatkuuko linja muuttumattomana eli ei aihetta jatkotoimenpiteisiin? Tarkasteltaessa sitä, kuinka viranomaisemme ovat suhtautuneet Johan Bäckmanin, vuonna 2014, perustamaan Novorossia Embassy in EU:hun, voidaan havaita, että käytännössä ainoat ulkopuolisille havaittavat toimet ovat, tiedonannot, joilla kyseisen ”edustuston” välittämää disinformaatiota on kumottu. Nyt perustettu Donetskin ”kansantasavallan” edustusto on käytännössä tämän aiemman ”edustuston” perillinen. Taustalta löytyy samoja henkilöitä, joista useampi on toiminut eri tehtävissä Donetskin ”kansantasavallassa” miehitetyssä Itä-Ukrainassa. Oma lukunsa on sitten Venäjän presidentinhallinnon alaisessa ajatushautomo RISS:ssä työskentelevä Johan Bäckman, joka on – kuten mainittua – tämänkin projektin taustalla.

Koska kyseessä on selkeästi tarkoitushakuinen toiminta, jolla näyttää olevan selkeät tavoitteet ja jonka taustalla ovat tahot, jotka nivoutuvat tiiviisti Ukrainassa sotivan Venäjän edustajiin, luulisi, että viranomaisillamme on aiempaa enemmän pontta ja halua puuttua tällaiseen pahansuopaan toimintaan.


Marko


3. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.